Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Advertisements

ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας»
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Επιμορφωτική Συνάντηση
Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας – Σχέδιο Μαθήματος
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
«Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας»
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ - ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Συστηματική Διερεύνηση Επιλεγμένων Τομέων Κωδικοποίηση από τον Νικόλαο Τριπόδη, Σχολικό.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ευθυγράμμιση Στόχων – Διδασκαλία – Αξιολόγηση ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου.
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» Σχ. έτος Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λυμπέρη Παναγιώτα Τάξη: Β Κλασικό 13ο.
Ερευνητικές εργασίες Πλαίσιο εφαρμογής – Επιλογή θέματος.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ορισμός
Μέθοδος Project Επιλογή του θέματος. Χωρισμός σε υποθέματα
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Axαΐας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καινοτόμο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής.
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας - Διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) 2 ο Βήμα: Επιλογή και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης Σχολικοί Σύμβουλοι.
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
1ο βήμα : επιλογή ενός θέματος από το Α.Π της γνωστικής περιοχής. 2 ο βήμα: καταγραφή των μαθησιακών στόχων- επιδιώξεων. 3ο βήμα : σχεδιασμός δράσεων.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Αντωνιάδου Σοφία Ζυγούρης Φώτης Καπουλίτσας Θανάσης
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ» «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ» Νικολακοπούλου Κατερίνα.
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
ΣΤΗ Γ΄ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Αντωνιάδου Σοφία Ζυγούρης Φώτης Καπουλίτσας Θανάσης
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Παιχνίδι και Παιδική Ηλικία
6η Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
ΑΓΩΓΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΖΩΗΣ.
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ και ΥΓΕΙΑΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «……Τίτλος…»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
Διδασκαλία με την μέθοδο project
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διαδικασία/Βήματα υλοποίησης
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Project.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας Κατερίνα Νικολακοπούλου Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας

Γενικά: Ο σχεδιασμός προγράμματος Αγωγής Υγείας είναι η διαδικασία η οποία απαντά στο ερώτημα ποια μέθοδο, στρατηγική θα ακολουθήσουμε για να φθάσουμε από την αρχή διαθέσιμες πηγές και αποθέματα στο τέλος (σκοπός) και (στόχοι), κάνοντας την επιλογή εκείνη, η οποία θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

1: Επιλογή Θέματος γίνεται από τους μαθητές με αφορμή την αναφορά του θέματος στο μάθημα ή σε κάποιο βιβλίο κάποιο γεγονός που συνέβη στο σχολείο ή κάποιο γεγονός που συνέβη στην τοπική κοινωνία ή και γενικότερα, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού μετά από συζήτηση, ευαισθητοποίηση και προβληματισμό

2: Σκοπός καθορίζει τη διαφορά ανάμεσα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα-στόχος πριν από την εφαρμογή του προγράμματος Αγωγής Υγείας, και την κατάσταση που επιδιώκουμε να έχουμε μετά την εφαρμογή του προγράμματος, η οποία συμπίπτει με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο σκοπός διατυπώνεται εν συντομία και με σαφήνεια

Οι στόχοι είναι το μέσο για να οδηγηθούμε στην επίτευξη του σκοπού και εκφράζουν δράση Οι στόχοι είναι σαφείς, συγκεκριμένοι, και μπορούν να μετρηθούν (να αξιολογηθούν) Καθοδηγούν στη διαμόρφωση μεθόδων, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις για δράση. 

Στάσεων και συμπεριφορών Γνωστικοί: Οι μαθητές να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν, να διακρίνουν, να ερμηνεύουν, να επιλέγουν, να συγκρίνουν, να περιγράφουν, να ορίζουν, να κατατάσσουν, να συσχετίζουν,… Δεξιοτήτων: Οι μαθητές να επιδεικνύουν, να κατασκευάζουν, να μετατρέπουν, να μετρούν, να συντάσσουν, να σχεδιάζουν, να υπολογίζουν, να διορθώνουν, να ελέγχουν, να επαληθεύουν, να επιλύουν, να εφαρμόζουν, να χρησιμοποιούν , … Στάσεων και συμπεριφορών

3. Στάδιο Οργάνωσης Κατάρτιση ερωτηματολογίων Χωρισμός της ομάδας σε υποομάδες Λειτουργία της Ομάδας κλίμα εμπιστοσύνης, αποδοχής και ενθάρρυνσης Συναισθηματικό Συμβόλαιο

Καθορίζονται τα αδιαπραγμάτευτα (όρια –κανόνες) από τον δάσκαλο και την ομάδα. Τα αδιαπραγμάτευτα είναι λίγα, εφικτά και πραγματοποιήσιμα, π.χ.:   ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ Μιλάμε μονάχα ένας κάθε φορά. Δεν διακόπτουμε όποιον μιλάει.

Στάδιο Οργάνωσης (συνέχεια) Αναθέσεις δραστηριοτήτων Συλλογή υλικού

4 : Μεθοδολογία Μέθοδος project 4 : Μεθοδολογία Μέθοδος project Διαδικασία ανοιχτή που εξελίσσεται ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση Διαδικασία που εμπλέκει ενεργά τους μαθητές στη διαδικασία της μάθησης, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να διερευνήσουν συλλογικά θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων τους.

Βιωματικές συμμετοχικές τεχνικές: Καταιγισμός ιδεών Μελέτη περίπτωσης Παιχνίδι ρόλων Χιονοστοιβάδα Debate Προσομοίωση κ.α.

Βήμα 4ο: Χρονοδιάγραμμα Καταγράφεται το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος με ανάλυση των δραστηριοτήτων, όπου αναφέρεται η διάρκεια και η συχνότητα της κάθε δραστηριότητας.

5: Υλοποίηση Δραστηριοτήτων Δράσεων Σε ατομικό επίπεδο: Ερωτηματολόγια 5: Υλοποίηση Δραστηριοτήτων Ερωτηματολόγια Συνεντεύξεις Επισκέψεις Έρευνα κ. ά Δράσεων Σε ατομικό επίπεδο: η προσωπική συμμετοχή,… Σε κοινωνικό επίπεδο -ευαισθητοποίηση τοπικής κοινωνίας -παρέμβαση στα ΜΜΕ -οργάνωση εκδήλωσης,…

Σύστημα Κοινωνικών Επιδράσεων

6. Στάδιο παρουσίασης Στην ομάδα σε τακτά χρονικά διαστήματα: Συζήτηση. Ανατροφοδότηση. Αποφάσεις για επόμενα βήματα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος:  Παρουσίαση των αποτελεσμάτων στη σχολική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία.  

Τρόποι παρουσίασης Παρουσίαση Power Point Αφήγηση κειμένου Παρουσίαση θεατρικού δρώμενου Κατασκευή αφίσας Άλλα…

Στάδιο 7: Αξιολόγηση Ποιος; Ο εκπαιδευτικός Ποιος; Ο εκπαιδευτικός Τι; - Το αντικείμενο- Τη διαδικασία - Αυτοαξιολόγηση (οργάνωση, σχεδιασμός, σχέση- επικοινωνία Δ-Μ) Πώς; -ερωτηματολόγιο -Συνέντευξη - παιχνίδι ρόλων -παρατήρηση,…. Πότε; Αρχικά Ενδιάμεσα Τελικά

Κύκλος ζωής ενός προγράμματος αγωγής υγείας ( Στάππα-Μουρτζίνη Μ Κύκλος ζωής ενός προγράμματος αγωγής υγείας ( Στάππα-Μουρτζίνη Μ. Αγωγή Υγείας)

Τα τελικά Παραδοτέα του Προγράμματος μπορεί να είναι: Παρουσίαση της εξέλιξης του Προγράμματος σε μορφή Power Point που να εμπεριέχει και το αντίστοιχο υλικό. Εργασίες μαθητών. Video από δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την υλοποίηση του προγράμματος …

Ευχαριστώ