ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Μέρος Α΄ - Έρευνα •Η έρευνα έγινε βάσει ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε παιδιά δημοτικών σχολείων του Ηρακλείου, στα οποία έχει γίνει χρήση υπολογιστών.
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ.
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
«Σχέδια μαθήματος, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» Μαρία Αντωνάτου
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ.
Η αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων Κοινωνικών Επιστημών της Πέμπτη τάξης Akdoğan Dr. Fazıl Küçük Τάξη 5 Rabiya Mentes.
Βελτιώνοντας την μάθηση των Μαθηματικών μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον Ελισσάβετ Καμπάνη Phd Διδακτική των Μαθηματικών Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών.
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Στέλλα Καραολιά Βαλεντίνα Θεοδοσίου 20 Απριλίου 2013
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
5. Χαρακτηρισμός των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι Ιανουάριος 2014.
Διαρρύθμιση Διδακτικού Χώρου
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σχολική Βαθμίδα : Β κατεύθυνσης Διάρκεια μαθήματος : 1 διδακτική ώρα 1) Να μελετούν τη συμπεριφορά της συνάρτησης f με τύπο στο μέσω της.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Τι είναι το Εκπαιδευτικό Σενάριο
Γυμνάσιο-Λύκειο Γραβιάς «Ο λόγος στους μαθητές»
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Εργασία της ομάδας Εφήβων Συμβούλων Συνήγορου του Παιδιού Πρώτη περίοδος: Ιανουάριος – Μάρτιος 2009 ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Το δικαίωμα έκφρασης.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Συνέντευξη με νήπια.
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Βιολογία Γυμνασίου.
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
“Τα παιδιά μαθαίνουν όλη την ώρα σαν τρελά, μέχρι να πάνε σχολείο” – Jean Liedloff
Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο
Πρακτική Άσκηση σε Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Το σχολείο που ήταν οι δικοί μου, το σχολείο που είμαι και το σχολείο που θα ήθελα να είμαι. Ο σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι οι μαθητές.
«Αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» 14/3/2017
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
Εισήγηση Δρ. Δ. Δαποντας.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Παρατήρηση στην Α’ Δημοτικού
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Πώς να κάνουμε σωστές επιλογές, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη
Από τη μεταφορά της γνώσης στην οικοδόμηση των ιδεών
Πρακτική Άσκηση: Διδασκαλία σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Η καινούρια σχολική χρονιά αρχίζει… Μερικές σκέψεις και προτάσεις.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
1ο Νηπιαγωγείο Πατρών
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι Ιανουάριος 2014

3. Πρακτικές μιας τάξης την ώρα των Μαθηματικών

Η ανάπτυξη της αυτονομίας σκέψης των μαθητών, αποτελεί την κύρια επιδίωξη στις τρέχουσες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της μαθηματικής εκπαίδευσης. Οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να μην καταφεύγουν στο δάσκαλο ή το διδακτικό βιβλίο για να σιγουρευτούν αν ισχύουν όσα λένε ή κάνουν στο μάθημα των Μαθηματικών. Η έρευνα δείχνει ότι στις περισσότερες τάξεις οι πρακτικές που επικρατούν είναι δασκαλοκεντρικές και ως εκ τούτου τα περιθώρια για να αναπτύξουν οι μαθητές την αυτονομία της σκέψης τους είναι περιορισμένα. Με διάφορους τρόπους, ο δάσκαλος δε δίνει στους μαθητές ευκαιρίες για να πιστέψουν ότι και οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν κάτι δικό τους, που θα άξιζε να το μοιραστούν στην τάξη.

Σε αυτήν την πρακτική άσκηση θα παρατηρήσετε τις αλληλεπιδράσεις του δασκάλου με τους μαθητές του σε μία τάξη. Σκοπός σας είναι να διαπιστώσετε με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό ο δάσκαλος μοιράζεται την ευθύνη της μάθησης με τους μαθητές του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη συγκεκριμένη τάξη, κρατήστε σημειώσεις σχετικά με: τις φάσεις του μαθήματος (τι έγινε στην αρχή του μαθήματος, τι ακολούθησε και πώς τελείωσε η διδακτική ώρα), το είδος των ερωτήσεων που έκανε ο δάσκαλος στους μαθητές, τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούσε τις απαντήσεις τους, το χρόνο που μίλησε ο δάσκαλος σε σχέση με το χρόνο που μίλησαν οι μαθητές, τη διευθέτηση των θρανίων στην τάξη, και το κατά πόσον οι μαθητές δούλεψαν χωρισμένοι σε ομάδες ή ατομικά.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώσατε προσπαθείστε να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα, χωρίς να αφήσετε τις προσδοκίες σας να σας επηρεάσουν: Πώς θα χαρακτηρίζατε με δικά σας λόγια τους ρόλους των μαθητών και του δασκάλου στο μάθημα που παρακολουθήσατε; Σε ποιο βαθμό υπήρχε συμμετρία ανάμεσα στους ρόλους του δασκάλου και των μαθητών του; Το μάθημα που παρακολουθήσατε, μήπως σας θύμισε τον τρόπο που γινόταν το μάθημα των Μαθηματικών την εποχή που είσαστε μαθητές του δημοτικού; Και αν ναι, τι σημαίνει αυτή η ομοιότητα; Σε ποια σημεία του μαθήματος δόθηκαν ευκαιρίες στους μαθητές να εκφράσουν πρωτότυπες δικές τους σκέψεις; Δώστε δύο παραδείγματα.

4. Αν η σκέψη του δασκάλου κυριάρχησε στο μάθημα κάποιες στιγμές, περιγράψτε ποιο ήταν το σκεπτικό που ήθελε να περάσει στους μαθητές σε μία απ’ αυτές τις στιγμές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεστε, θα μπορούσατε να προτείνετε ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης που θα έδινε προτεραιότητα στη σκέψη των μαθητών; Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι ο δάσκαλος προσπάθησε να κατευθύνει τους μαθητές του στη δική του σκέψη; Θα λέγατε ότι η μελέτη σας επιβεβαιώνει τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την ευρεία διάδοση των δασκαλοκεντρικών πρακτικών διδασκαλίας των Μαθηματικών;