ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Advertisements

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Μαγνητική Επαγωγή Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ
Όργανα- παραγωγή ρεύματος
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι Φ Ν
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.3: Ο μαθητής να μπορεί να,
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
2.3 Αρχή λειτουργίας του κινητήρα
Στοιχειώδης γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος
Ο μαθητής να μπορεί να Στόχος
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
(α) εξηγεί τη λειτουργία του μετασχηματιστή υπό φορτίο
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ FARADAY
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Σύνδεση ηλεκτρικών αντιστάσεων σε σειρά
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
Κατανοεί τη συμπεριφορά της χωρητικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
τη συμπεριφορά της επαγωγικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
13. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ
Η στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Ο εναλλακτήρας και η αρχή λειτουργίας του
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΗΝΙΟΥ
Ευθύγραμμος αγωγός κινούμενος σε ομογενές μαγνητικό πεδίο.
Εισαγωγή στο Μαγνητισμό
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. Άσκηση 1 η Ένας κινητήρας συνεχούς ρεύματος έχει ονομαστική ισχύ, ρεύμα και τάση 30hp, 110 A και 240V αντίστοιχα. Η ονομαστική.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #2
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Σ.Ρ. ΜΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.
ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Η Συνολική Τάση εξ’ επαγωγής (Ηλεκτρεγερτική Δύναμη) του συνόλου των τυλιγμάτων μιας μηχανής συνεχούς ρεύματος ισούται με: C – Μια σταθερά διαφορετική.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #1
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος Σ.Ρ. 100 V, 10 kW, διέγερσης σειράς, έχει αντίσταση τυμπάνου ίση με R α = 0,1 Ω και αντίσταση πεδίου ίση με R f = 0,05 Ω. Η.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΑΠΛΟ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΤΑΣΗ ΕΞ’ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΗΣ Τάση εξ’ επαγωγής στα άκρα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 9: Μέθοδοι Εκκίνησης Μονοφασικών Κινητήρων Ηρακλής.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Ξεκίνημα ηλεκτροκινητήρα με σύστημα Αστερο-Τριγώνου (Υ-Δ) για εκκίνηση
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Προσδιορισμός φοράς επαγωγής μαγνητικού πεδίου Β σε ρευματοφόρο αγωγό με τον κανόνα του δεξιού χεριού.
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
Φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής
δίνει το σχετικό τύπο που συνδέει τα πιο πάνω μεγέθη
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι μετασχηματιστές είναι ηλεκτρικές διατάξεις που μετατρέπουν (μετασχηματίζουν) την εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Ο μαθητής να μπορεί να αναφέρει ότι η φορά περιστροφής εξαρτάται από :
ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Ηλεκτρικές Μηχανές Κωνσταντίνος Γεωργάκας.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, ΑΝΤΙΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, τη δημιουργία αντιηλεκτρεγερτικής δύναμης στους κινητήρες συνεχούς ρεύματος και να εξηγεί το ρόλο της.

Προσομοίωση Ηλεκτρικού κινητήρα συνεχούς ρεύματος Όταν στους αγωγούς του επαγωγικού τυμπάνου περάσει συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα, το τύμπανο θα αρχίσει να περιστρέφεται. Προσομοίωση Ηλεκτρικού κινητήρα συνεχούς ρεύματος

Στους κινούμενους μέσα στο μαγνητικό πεδίο αγωγούς, δημιουργούνται ταυτόχρονα, ηλεκτρεγερτικές δυνάμεις από επαγωγή, λόγο του ότι αγωγός κινούμενος μέσα σε μαγνητικό πεδίο δημιουργεί στα άκρα του ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή. Την διεύθυνση των ηλεκτρεγερτικών δυνάμεων από επαγωγή μπορούμε να καθορίσουμε με τον κανόνα των τριών δακτύλων του δεξιού χεριού. Αυτό συμβαίνει και στους αγωγούς του περιστρεφόμενου επαγωγικού τυμπάνου των κινητήρων.

Στο σχήμα φαίνονται, σε τομή κάθετη προς τον άξονα, οι δύο αγωγοί της σπείρας του απλού κινητήρα συνεχούς ρεύματος. Έχει επίσης σημειωθεί με τα γνωστά σύμβολα (+ για κατεύθυνση του ρεύματος από εμπρός προς τα πίσω και με - για αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή από τα πίσω προς τα εμπρός) η φορά που έχει η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που τους διαρρέει.

Για τη σημειούμενη φορά περιστροφής (που δημιουργούν οι δυνάμεις F ) έχομε ανάπτυξη ηλεκτρεγερτικών δυνάμεων, που η φορά τους είναι αυτή που σημειώνεται επίσης στο σχήμα.

Παρατηρούμε ότι η ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή που αναπτύσσεται στην περιστρεφόμενη σπείρα του κινητήρα έχει φορά αντίθετη από τη φορά που έχει η ένταση του ρεύματος που κυκλοφορεί μέσα σε αυτή. Δηλαδή η τάση της πηγής που τροφοδοτεί τον κινητήρα πρέπει να υπερνικήσει αυτή την αντίθετη ηλεκτρεγερτική δύναμη για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το ρεύμα στους αγωγούς. Αυτός είναι ο λόγος που την ονομάζομε αντιηλεκτρεγερτική δύναμη του κινητήρα.

Στους πραγματικούς κινητήρες συνεχούς ρεύματος, που το επαγωγικό τους τύμπανο έχει πολλές σπείρες συνδεδεμένες σε σειρά, οι αντιηλεκτρεγερτικές δυνάμεις όλων αυτών των σπειρών προστίθενται και αποτελούν τη αντιηλεκτρεγερτική δύναμη του κινητήρα Εa . Εa = Κ Φ η σε V όπου : Κ είναι σταθερό μέγεθος για κάθε μηχανή Φ είναι η μαγνητική ροή κάθε μαγνητικού πόλου σε Wb η είναι η ταχύτητα περιστροφής σε στρ/s Αν U είναι η τάση της πηγής που τροφοδοτεί τον κινητήρα, η διαφορά U-Εa είναι η τάση που προκαλεί την ένταση IΤ μέσα από το τύλιγμα του επαγωγικού τυμπάνου. Δηλαδή η διαφορά αυτή είναι ίση με την πτώση τάσεως που προκαλείται από την ωμική αντίσταση του τυλίγματος του επαγωγικού τυμπάνου. U - Ea = IT RT όπου : RT είναι η ωμική αντίσταση σε Ω του τυλίγματος του επαγωγικού τυμπάνου και των ψυκτρών.

Η ποιο πάνω σχέση γράφεται και ως εξής : που μας δίνει την ένταση του ρεύματος που απορροφά το επαγωγικό τύμπανο του κινητήρα συνεχούς ρεύματος. Η αντιηλεκτρεγερτική δύναμη του κινητήρα εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποίαν οι αγωγοί τέμνουν τις μαγνητικές γραμμές του πεδίου, δηλαδή από την ταχύτητα περιστροφής η του κινητήρα. Όταν ο κινητήρας εργάζεται με το κανονικό του φορτίο η Εa κυμαίνεται μεταξύ του 80 και 95% της U, ανάλογα με το μέγεθος του κινητήρα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Πόση είναι η αντιηλεκτρεγερτική δύναμη Εα σε ένα κινητήρα συνεχούς ρεύματος που λειτουργεί με τάση 220V και του οποίου το τύλιγμα του τυμπάνου στο κανονικό φορτίο απορροφά ένταση 60Α. Η αντίσταση του τυλίγματος του επαγωγικού τυμπάνου και των ψηκτρών είναι 0.25 Ω. 2. Πόση είναι η αντίσταση του επαγωγικού τυμπάνου και των ψηκτρών, αν η αντιηλεκτρεγερτική δύναμη Εα είναι 210V, σε ένα κινητήρα συνεχούς ρεύματος που λειτουργεί με τάση 220V και του οποίου το τύλιγμα του τυμπάνου στο κανονικό φορτίο απορροφά ένταση 50Α.

3. Να σημειώσετε την διεύθυνση των δυνάμεων που ασκούνται πάνω στο πλαίσιο, ως επίσης και την κατεύθυνση των ηλεκτρεγερτικών δυνάμεων από επαγωγή μέσα στους αγωγούς του απλού κινητήρα συνεχούς ρεύματος που φαίνεται πιο κάτω.

4. Να σημειώσετε την διεύθυνση των δυνάμεων που ασκούνται πάνω στο πλέσιο, ως επίσης και την κατεύθυνση των ηλεκτρεγερτικών δυνάμεων από επαγωγή μέσα στους αγωγούς του απλού κινητήρα συνεχούς ρεύματος που φαίνεται πιο κάτω.