Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Σ.Ρ. ΜΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Σ.Ρ. ΜΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Σ.Ρ. ΜΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

2 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ Στη γεννήτρια αυτή, το κύκλωμα της διέγερσης συνδέεται σε σειρά με το κύκλωμα του επαγωγικού τυμπάνου. Η γεννήτρια σειράς, έχει πολύ ειδικές χρήσεις, λόγω της ιδιομορφίας που παρουσιάζει η χαρακτηριστική της. 2 ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ - ΣΤΕΦ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ -Συλλιγνάκης Γιάννης

3 ΚΥΚΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ 3 ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ - ΣΤΕΦ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ -Συλλιγνάκης Γιάννης

4 4 Βασικές εξισώσεις Η αντίσταση R eσ΄ τοποθετείται παράλληλα με το τύλιγμα διεγέρσεως στην περίπτωση που θέλουμε να ρυθμίσουμε την τάση της γεννήτριας για ορισμένο φορτίο.

5 ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ - ΣΤΕΦ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ -Συλλιγνάκης Γιάννης 5 Απαραίτητες συνθήκες για την αυτοδιέγερση της γεννήτριας. Να υπάρχει παραμένων μαγνητισμός. Να υπάρχει πάντα φορτίο στους ακροδέκτες της γεννήτριας, ώστε να κυκλοφορεί το ρεύμα: Ι ≡ Ι a ≡I fσ (το ρεύμα φορτίου είναι το ίδιο με το ρεύμα του επαγωγικού τύμπανου, ίδιο με το ρεύμα του τυλίγματος διέγερσης) και να ενισχύεται το μαγνητικό πεδίο των πόλων. Αυτό προκαλεί αύξηση της Ε a, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση του Ι ≡ Ι a. Αυτό γίνεται μέχρι μια ορισμένη τιμή του φορτίου και ειδικά μέχρι να επέλθει κορεσμός του μαγνητικού πεδίου. Να υπάρχει σωστή σύνδεση του τυλίγματος διέγερσης με το τύλιγμα του επαγωγικού τύμπανου, ώστε τα μαγνητικά πεδία να αθροίζονται. Στην αρχή το φορτίο πρέπει να είναι μικρό, ώστε να είναι δυνατόν να κυκλοφορήσει το ρεύμα λόγω του παραμένοντα μαγνητισμού. Να περιστρέφεται με την σωστή φορά περιστροφής η γεννήτρια.

6 ΚΑΜΠΥΛΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ 6 ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ - ΣΤΕΦ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ -Συλλιγνάκης Γιάννης

7 7 Στο ανερχόμενο τμήμα της χαρακτηριστικής, η γεννήτρια χρησιμοποιείται σε δίκτυα Σ.Ρ. για να αντισταθμίζει την πτώση τάσεως. Αυτό γίνεται συνδέοντας τη γεννήτρια σε σειρά με το δίκτυο. Έτσι το ρεύμα του δικτύου περνώντας από το τύλιγμα διέγερσης, είναι στην ουσία ρεύμα διεγέρσεως, με αποτέλεσμα η γεννήτρια να προμηθεύει τάση η οποία προστίθεται στην τάση του δικτύου. Στην περίπτωση αυτή η γεννήτρια καλείται υπερβόλτης. Στο κατερχόμενο τμήμα της καμπύλης, όπου το ρεύμα παραμένει σχεδόν σταθερό, η γεννήτρια χρησιμοποιείται στις ηλεκτροσυγκολλήσεις. Όταν ο ηλεκτροσυγκολλητής δεν εργάζεται, η τάση της γεννήτριας είναι U max ενώ όταν εργάζεται είναι μηδέν ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ Σ.Ρ. ΣΕΙΡΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Σ.Ρ. ΜΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google