Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να λύει προβλήματα υπολογισμού ισχύος σε ισοζυγισμένους τριφασικούς καταναλωτές

2 ΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΙΣΧΥΟΣ ΣΕ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΙΣΟΖΥΓΙΣΜΕΝΑ ΦΟΡΤΙΑ
Παράδειγμα 1 : Τρεις όμοιοι ωμικοί αντιστάτες, τιμής 20Ω ο καθένας, ενώνονται σε τριφασική παροχή, πολικής τάσης 415V, πρώτα σε αστέρα και μετά σε τρίγωνο. Να υπολογίσετε και στις δύο περιπτώσεις: (α) Την τιμή της έντασης του φασικού ρεύματος (β) Την τιμή της έντασης του ρεύματος στους αγωγούς τροφοδοσίας (γ) Την τιμή της τάσης στα άκρα κάθε αντιστάτη (δ) Την πραγματική ισχύ κάθε φάσης (ε) Τη συνολική ισχύ του κυκλώματος Παράδειγμα 2 : Ενας τριφασικός εναλλακτήρας είναι συνδεδεμένος σε τρίγωνο και παράγει φασική τάση 220V. Από τον εναλλακτήρα αναχωρούν τρεις γραμμές και η κάθε γραμμή μεταφέρει 25Α. Να υπολογίσετε (α) την πολική τάση μεταξύ των γραμμών (β) το ρεύμα σε κάθε φάση του εναλλακτήρα.

3 Παράδειγμα 3 : Ένας τριφασικός κινητήρας συνδέεται σε δίκτυο 415V και απορροφά για την κανονική λειτουργία του 12Α. Ο συντελεστής ισχύος του κινητήρα είναι 0.9, και η απόδοση του 80%. Να υπολογίσετε την ισχύ του κινητήρα σε KW. Παράδειγμα 4 : Τριφασικό σύστημα παροχής τροφοδοτεί τριφασικό ισοζυγισμένο φορτίο φαινομένης ισχύος 100KVA με πολική τάση415V. Να υπολογιστεί το πολικό ρεύμα (γραμμής).

4 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟΧΟΥ 1. Λύση προβλημάτων υπολογισμού ισχύος σε τριφασικούς καταναλωτές με αντιστάσεις και ισοζυγισμένα φορτία.

5 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τρεις όμοιοι ωμικοί αντιστάτες, τιμής 30Ω ο καθένας, ενώνονται σε τριφασική παροχή, πολικής τάσης 415V, πρώτα σε αστέρα και μετά σε τρίγωνο. Να υπολογίσετε και στις δύο περιπτώσεις. (α) Την τιμή της έντασης του φασικού ρεύματος (β) Την τιμή της έντασης του ρεύματος στους αγωγούς τροφοδοσίας (γ) Την τιμή της τάσης στα άκρα κάθε αντιστάτη (δ) Την πραγματική ισχύ κάθε φάσης (ε) Τη συνολική ισχύ του κυκλώματος Ένας τριφασικός εναλλακτήρας είναι συνδεδεμένος σε αστέρα και παράγει φασική τάση 120V. Από τον εναλλακτήρα αναχωρούν τρεις γραμμές και η κάθε γραμμή μεταφέρει 58Α. Να υπολογίσετε (α) την πολική τάση μεταξύ των γραμμών (β) το ρεύμα σε κάθε φάση.

6 Το δευτερεύον τύλιγμα τριφασικού μετασχηματιστή, ενωμένο σε αστέρα, τροφοδοτεί τριφασικό κινητήρα που ο στάτορας του είναι ενωμένος σε τρίγωνο. Ο κινητήρας απορροφά στην είσοδο του πραγματική ισχύ 90KW με συντελεστή ισχύος 0.9. Η πολική τάση στο δευτερεύον του μετασχηματιστή είναι 600V. Να υπολογίσετε την ένταση του ρεύματος στο δευτερεύον του μετασχηματιστή καθώς και στις φάσεις του κινητήρα. Τριφασικός επαγωγικός κινητήρας είναι κατασκευασμένος για παροχή πολικής τάσης 415V και λειτουργία με ένωση του τυλίγματος του στάτορα σε αστέρα. Η ισχύς που ο κινητήρας απορροφά από την παροχή υπό πλήρες φορτίο είναι 55.6KW, με συντελεστή ισχύος 0.85. Να υπολογιστεί η ένταση ρεύματος στην τριφασική παροχή προς τον κινητήρα. Αν τα τυλίγματα του στάτορα του πιο πάνω κινητήρα ενωθούν σε τρίγωνο, ποια είναι η τιμή της πολικής τάσης παροχής που πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε ο κινητήρας να λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.

7 5. Τρεις όμοιες αντιστάσεις συνδεδεμένες σε σύστημα αστέρα
5. Τρεις όμοιες αντιστάσεις συνδεδεμένες σε σύστημα αστέρα τροφοδοτούνται με πολική τάση 415V και το ρεύμα σε κάθε γραμμή είναι 12Α. (α) Να σχεδιάσετε τη διανυσματική παράσταση των τριών ρευμάτων. (β) Να υπολογίσετε τις τιμές των αντιστάσεων. Ένας τριφασικός κινητήρας συνδέεται σε δίκτυο 415V και απορροφά για την κανονική λειτουργία του 9Α. Ο συντελεστής ισχύος του κινητήρα είναι 0.8, και η απόδοση του 85%. Να υπολογίσετε την ισχύ του κινητήρα σε KW. Τριφασικός κινητήρας, που τα τυλίγματά του στάτορα του είναι ενωμένα σε τρίγωνο, ενώνεται σε τριφασική παροχή , πολικής τάσης 400V και απορροφά πραγματική ισχύ 23KW με συντελεστή ισχύος 0.82. Να υπολογίσετε το ρεύμα της γραμμής παροχής. Τριφασικό σύστημα παροχής τροφοδοτεί τριφασικό ισοζυγισμένο φορτίο φαινομένης ισχύος 50KVA με πολική τάση415V. Να υπολογιστεί το πολικό ρεύμα (γραμμής).


Κατέβασμα ppt "ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google