«Ταπεινή τέχνη χωρίς ύφος»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κώστας Καρυωτάκης Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στις 30 Οκτώβριου 1896 στην Τρίπολη και αυτοκτόνησε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928 στην Πρέβεζα .Θεωρείται.
Advertisements

ΔΕ3_ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ Π.ΔΙΑΘΗΚΗΣ:
Η ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος Θρησκευτικού Περιεχομένου του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας παρουσιάζει…
27ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Δον Κιχώτης Από την Ε΄2.
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού.
«Δείπνο για τέσσερις» Κατσαρίδου Σοφία Ευθιμιάδου Αλεξάνδρα
17 Ν ΟΕΜΒΡΗ χρόνια μετά Τα πέτρινα χρόνια ( )
«Πως συμπεριφέρομαι στην κυρία μου»
ΦΩΣ - ΣΚΟΤΑΔΙ Μαρία Ιγγλέζου Β Λυκείου
Music: Smoke gets in your eyes Pictures By: Unknown source Edited by AMRA.
Νέα Αθηναϊκή Σχολή
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού
21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Κωστής Παλαμάς
ΟΙ ΔΙΑΛΑΜΠΑΔΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Οδυσσέας Ελύτης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
 Ζάκυνθος (νόθο παιδί του Κόντε Νικολάου Σολωμού και της Αγγελικής Νίκλη)  Ιταλία - σπουδές και μελέτη της ιταλικής ποιητικής παράδοσης 
Κ.Καρυωτάκης: [ Είμαστε κάτι...]
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
Οδυσσέας Ελύτης Ο ποιητής του Αιγαίου
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ.
ΝΕΦ 248. Μίλτος Σαχτούρης 1) Πρώτη Μεταπολεμική Γενιά (τα όρια)
project: οψεις της ψυχολογιας
ΛΗΘΗ, Λορέντζου Μαβίλη Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα.
ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΚΑΔΕΣ
Ο Χριςτος ως ςημειο αντιλεγομενο
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
 Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
Γρηγόριος Ξενόπουλος. Κωνσταντινούπολη - Ζάκυνθος Αθήνα Επαγγελματίας συγγραφέας Κοινωνική τριλογία: Πλούσιοι και πτωχοί Τίμιοι και άτιμοι.
Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά της Ελένης Δικαίου

1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης 20 Μαρτίου 2013
Κώστας Βάρναλης. Πύργος – σημερινή Βουλγαρία « Ποιητής του προλεταριάτου » - Μ. Βίτι Περιοδικά Ηγησώ και Νουμάς « Το ξύλο, η καθαρεύουσα και.
Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.
ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΑΜΑΞΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ.
Παράδοση και Μοντερνισμός. Διδασκαλία και Αξιολόγηση
 Βουκουρέστι – παραδουνάβιες ηγεμονίες  Πάντοβα – ιατρική, νομικά, φιλολογία…  Έλαβε το αξίωμα του μεγάλου λογοθέτη  Γραμματική της Αιολοδωρικής.
Παρουσίαση: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Η έξυπνη καρέκλα βοηθά τον Βαφόπουλο «εν ονόματι της καινοτομίας» Μαθητές.
Οδυσσέας Ελύτης 2 Νοεμβρίου Μαρτίου 1996.
Όνομα ομάδας: Γαλαζοπράσινο Μαθητές: Καραίσκου Ρανια, Γιαμαίου Σπυριδούλα, Παπαδόπουλος Ευσέβιος, Τσατσαράγκος Θανάσης Θέμα: Φώς, Χρώμα και τέχνη Σχολείο:6ο.
Μάθημα 7ο Η ποίηση ως το 1930: Σικελιανός Καρυωτάκης Καβάφης.
ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ Τάξη Στ1 Σχολική χρονιά Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Σεπτέμβριος 2015 Στ΄1. Λουίζα Μέι Άλκοτ  Τέσσερεις αδερφές η Μέγκ, η Τζό, η Μπέθ και η μικρή Άμμυ. Η κάθε μια με τις φιλοδοξίες της ζει την εφηβεία.
ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση.
 ΠΩΣ βλέπετε τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ή ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα από εσάς; Τους θεωρείτε ίσους με εσάς; Δυστυχώς,
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης.
«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ-COMENIUS Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Γ΄ ΤΑΞΗ Αθανάσιος Παπίας Στόχος είναι να εμπεδώσουν οι μαθητές την αρχή, ότι με την παρέμβαση.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΑΠΦΩ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :ΓΙΑΜΑΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΟΜΑΔΑ Δ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ζητείται Ελπίς Αντώνης Σαμαράκης
Κων/νος Καβάφης Διαθεματική εργασία Λογοτεχνίας Σταυρούλα Μαγουλά
Ναπολέων Λαπαθιώτης Νυχτερινό
Λευτέρης Δάλπης 1ο Πειραματικό σχολείο
1. «Αμφιβολίας Εγκώμιον», του Νίκου Δήμου
Στέφανος Σκαρπέλλος (Φιλόλογος) Σωτηρία Διαμαντοπούλου (Φιλόλογος)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΟΥΡΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΣΤΑΘΗΣ
Ο Ιησούς Βαπτίζεται Πρoτυπο Γυμνaσιο Ευαγγελικhσ Σχολησ Σμυρνησ
Ο Ναζιανζηνός ως ποιητής ΟΙ ΣΘΕΝΑΡΟΊ ΘΕ 2 ΚΕ
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τον Μάνο Λοΐζο: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Λογοτεχνία Αλίκη.
Η εξέλιξη της ποίησης.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Νεότερη λογοτεχνία Από την εισαγωγή του σχολικού βιβλίου Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, β΄ τεύχος (σελ. 171)
«Πως συμπεριφέρομαι στην κυρία μου»
Για σου. Σε σκεπτόμουν όλη μέρα!!!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ
Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1896-1928 «Ταπεινή τέχνη χωρίς ύφος» Κώστας Καρυωτάκης 1896-1928 «Ταπεινή τέχνη χωρίς ύφος»

Κώστας Καρυωτάκης Γενιά του '20 – ομάδα ποιητών που είχε αρνητική στάση απέναντι στην κοινωνική πραγματικότητα (συναισθήματα κούρασης, απαισιοδοξίας και πίκρας) Μαρία Πολυδούρη, Τέλος Άγρας, Κώστας Ουράνης Κάνει την πρώτη εμφάνιση στα παιδικά περιοδικά της εποχής - Διάπλασις των παίδων, Παιδικός αστέρας, Ελλάς

Κώστας Καρυωτάκης «Συνάντηση» με τον Παλαμά – 1916 (αφορμή – η διάλεξη του Καρυωτάκη για τον Γάλλο παρνασσικό ποιητή, Jose Maria de Heredia) Η Γάμπα – σατιρικό περιοδικό (1919) – η αστυνομία θα απαγορεύσει γρήγορα τη δημοσίευσή του, επειδή το θεωρούσε άσεμνο Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων – 1919, (10 ποιήματα), επηρεασμένος από το συμβολισμό

Κώστας Καρυωτάκης «Ο τίτλος είναι πολύ βαρύς για ένα με κάπως φτωχό περιεχόμενο βιβλίο» - Κ. Παλαμάς Το 1919 για πρώτη φορά ένα από τα ποιήματά του («Ξεπροβόδισμα») στο Νουμά Στον κήπο απόψε μου μιλεί μια νέα μελαγχολία. Βυθίζει κάποια μυγδαλιά το ανθοχαμόγελό της Στου βάλτου το θολό νερό. Και η θύμηση της νιότης Παλεύει τόσο θλιβερά την άρρωστη κακία… («Άνοιξη»)

Κώστας Καρυωτάκης Νηπενθή – 1921 (αυτό που διώχνει το πένθος, τη λύπη) («νηπενθές φάρμακον») Δημοσιεύτηκε αρχικά με τον τίτλο Τα τραγούδια της πατρίδας, το 1920 βραβεύτηκε με δεύτερο βραβείο στο Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό «Η λυρική αυτή συλλογή διαπνέεται από την αγάπη προς την γενέτειραν γην, προς τα ξενιτευόμενα αυτής τέκνα, προς τας αγνάς παραδόσεις του ελληνικού κόσμου…

Κώστας Καρυωτάκης …Τα τραγούδια της πατρίδας, απομακρυνόμενα της συνήθους πατριδοκαπηλείας, είναι μία ευγενής εκδήλωσις ποιητικής ψυχής […] εις το στάδιον των προσπαθειών είναι άξιος πάσης ενθαρρήνσεως» (Γ. Πωπ, Αθήναι, 1920)

Κώστας Καρυωτάκης […] Κανένας όμως δεν ανιστορεί και το έρεβος εσκέπασε βαρύ τους στιχουργούς που ανάξια στιχουργούνε. μα εγώ σαν προσφορά κάνω ιερή μπαλάντα στους ποιητές άδοξοι που ’ναι […] Και κάποτε οι μελλούμενοι καιροί: «Ποιος άδοξος ποιητής» θέλω να πούνε «Την έγραψε μιαν έτσι πενιχρή Μπαλάντα στους ποιητές άδοξοι που ’ναι;»

Κώστας Καρυωτάκης Οι Δον Κιχώτες πάνε ομπρός και βλέπουν ως την άκρη του κονταριού που εκρέμασαν σημαία τους την Ιδέα. Κοντόφθαλμοι οραματιστές, ένα δεν έχουν δάκρυ για να δεχτούν ανθρώπινα κάθε βρισιά χυδαία. Σκοντάφτουν στη Λογική και στα ραβδιά των άλλων, αστεία δαρμένοι σέρνονται καταμεσής του δρόμου, ο Σάντσος λέει «δε σ’ το ’λεγα;», μα εκείνοι των μεγάλων σχεδίων αντάξιοι μένουνε και: «Σάντσο, τ’ άλογό μου!» «Δον Κιχώτες»

Κώστας Καρυωτάκης Ελεγεία και Σάτιρες – 1927 (παραπέμπει στον Παλαμά), στα όρια μεταξύ παραδοσιακής και νεωτερικής ποίησης «Κ’ έξαφνα, στα 1927, με την τρίτη και τελευταία συλλογή Ελεγεία και Σάτιρες, μας εξεπέρασεν όλους κ’ εξακολουθητικά! Έγινε αμέσως μαίτρ. Απέκτησε καλούς μαθητάς και κακούς μιμητάς» Τέλος Άγρας, Κριτικά, 1934, σ. 187-188

Κώστας Καρυωτάκης Αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα (1928) Απέναντι στο ρητορισμό του Παλαμά και του Σικελιανού Προσγείωση του ποιητικού λόγου Εναλλάσσονται θέματα του θανάτου και του έρωτα Μοτίβα απελπισίας και απαισιοδοξίας, και από την άλλη έντονη διάθεση για αμφισβήτηση και κοινωνική κριτική

Κώστας Καρυωτάκης «Ποιο συναίσθημα περιμένει τον άνθρωπο, αν εξακολουθήσει να ζει και δεν συντριβεί, ύστερ’ απ’ την απογοήτευση πλέον οριστική; Η Σάτιρα». (Τέλος Άγρας) Καρυωτακισμός: υποτίμηση και παρώδηση του ρόλου του ποιητή από τον ίδιο, διαμαρτυρία προς την κοινωνία, έκφραση του προσωπικού αδιεξόδου, χρήση σκληρής γλώσσας και στιχουργικής παρωδίας