Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση

2 Εκπαιδευτικοί Στόχοι Επίπεδο Γνώσεων: Γνώση πληροφοριών για τη ζωή μεγάλων ποιητών, αναγνώριση της μορφής και νοήματος ποιημάτων Επίπεδο ικανοτήτων: Απόδοση μελωδίας των επιλεγμένων ποιημάτων. Επίπεδο συμπεριφορών: Ένταξη των εκπαιδευομένων στην ομάδα (χορωδία) και εξοικείωση με την ποίηση.

3 Εκπαιδευτικές τεχνικές Εισήγηση Εργασία σε ομάδες Ερωτήσεις-απαντήσεις Συζήτηση Επίδειξη Εκπαιδευτικά Μέσα Η/Υ, Βιντεοπροβολέας, Μουσικά CD, Μουσική μπάντα

4 Ποιήματα σχεδίου δράσης Άρνηση( Γιώργος Σεφέρης) Της Δικαιοσύνης (Οδυσσέας Ελύτης) Κεμάλ (Νίκος Γκάτσος) Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου(Κ.Βάρναλης)

5 Περί ποίησης Η ποίηση γεννήθηκε μέσα από τη μουσική. Στην απαρχή της η ποίηση ήταν πάντα μελοποιημένη. Οι μεγάλοι Έλληνες ποιητές κατάφεραν να φτάσουν στα αυτιά του κοινού μέσω της μουσικής.

6 Γιώργος Σεφέρης (Άρνηση) Φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη. Γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη και πέθανε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και ακολούθησε το διπλωματικό κλάδο. Θεωρείται ως ο πιο σημαντικός Έλληνας ποιητής. Τα θέματά του σχετίζονται με το δρόμο του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα στο χώρο και την ιστορία. Το 1963 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

7 Γιώργος Σεφέρης (Άρνηση) Το ποίημα «Άρνηση» ανήκει στην πρώτη ποιητική συλλογή του Γιώργου Σεφέρη τη «Στροφή». Εκδόθηκε το 1931. Είναι ένα λυρικό, συμβολικό ποίημα. Η γλώσσα του είναι γνήσια δημοτική. Το ύφος του ποιήματος είναι σοβαρό και στοχαστικό, με κάποια μικρή δόση ειρωνείας. Μελοποιήθηκε από το Μίκη Θεοδωράκη το 1960.

8 Οδυσσέας Ελύτης (Της Δικαιοσύνης) Φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και φιλολογία στη Σορβόνη. Από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ποιητές. Η ποίηση του είναι αρχικά χαρούμενη και νεανική. Αργότερα φτάνει στη σφαίρα του υψηλού και γίνεται βαριά και στοχαστική στις τελευταίες συλλογές. Το 1960 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

9 Οδυσσέας Ελύτης (Της Δικαιοσύνης) Το ποιητικό κείμενο ανήκει στο έκτο άσμα της δεύτερης Ενότητας (Τα Πάθη) της μεγάλης ποιητικής σύνθεσης “ Άξιον εστί”. Έχει θέμα την ικεσία του ποιητή στον ήλιο της Δικαιοσύνης και στη δοξαστική μυρσίνη. Βασική ιδέα του είναι η ανάγκη να πάψει η διχόνοια. Ο ποιητής ζητά από το πνεύμα της Δικαιοσύνης να μην εγκαταλείψει τη χώρα του, να λυπηθεί την τραγική της μοίρα. Μελοποιήθηκε από το Μίκη Θεοδωράκη το 1960.

10 Nίκος Γκάτσος(Κεμάλ) Ο Νίκος Γκάτσος υπήρξε ποιητής στιχουργός και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1911, στα Χάνια Φραγκόβρυσης (Κάτω Ασέα) Αρκαδίας. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στα περιοδικά «Νέα Εστία» (1931) και «Ρυθμός» (1933). Το 1943 κυκλοφόρησε την ποιητική του σύνθεση «Αμοργός», που του χάρισε περίοπτη θέση στο Πάνθεον των Ελλήνων ποιητών.

11 Nίκος Γκάτσος(Κεμάλ) Το ποίημα αφηγείται την ιστορία του Κεμάλ, ενός ταξικού αποστάτη. Ο Κεμάλ συντάσσεται με τους καταπιεζόμενους και τους ζητά να τον ακολουθήσουν υποσχόμενος τη ριζική αλλαγή. Η μουσική του τραγουδιού γράφτηκε από το Μάνο Χατζιδάκι το 1968 στη Νέα Υόρκη.

12 Κώστας Βάρναλης (Η μπαλάντα του κυρ - Μέντιου) Γεννήθηκε στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας, το σημερινό Μπουργκάς της Βουλγαρίας το 1884. Το 1908 πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το έργο του είναι γραμμένο στη δημοτική και έχει καλά επιμελημένη μορφή και πλαστικότητα στην έκφραση. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους αριστερούς εργάτες της γλώσσας στην Ελλάδα.

13 Κώστας Βάρναλης (Η μπαλάντα του κυρ - Μέντιου) Ο «κυρ Μέντιος» είναι ένα αλληγορικό ποίημα και συγχρόνως μία σατιρική αφήγηση. Αντιπροσωπεύει τον κάθε άνθρωπο του λαού που είναι καταδικασμένος να ζήσει στον καθημερινό μόχθο με ανταμοιβή ελάχιστη και με λιγοστές ελπίδες. Μελοποιήθηκε από το Λουκά Θάνο 1974.

14 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας! Μελοποιημένη ποίηση


Κατέβασμα ppt "ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google