Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Χριςτος ως ςημειο αντιλεγομενο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Χριςτος ως ςημειο αντιλεγομενο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Χριςτος ως ςημειο αντιλεγομενο
Ο Χριςτος ως ςημειο αντιλεγομενο

2 Όταν ο Ιησούς έγινε 40 ημερών , η Θεοτόκος τον πήγε , όπως ήταν συνήθεια, στο Ναό.
Εκεί, ο γέροντας Συμεών, αφού τον πήρε στην αγκαλιά του , προφήτεψε πώς αυτό το παιδί "θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών«. Α) Προβλήματα γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού 1. Η ιστορική ύπαρξη του ίδιου του Χριστού. 2. Η θαυματουργική σύλληψή Του από την Παρθένο Μαρία και ολόκληρο το θεϊκό σχέδιο της ενανθρώπισής Του. 3.Ο σκοπός της δράσης Του. 4. Τα θαύματά Του. 5. Η διδασκαλία Του. 6. Η αιτία και ο τρόπος θανάτωσής Του. 7. Η Ανάστασή Του.

3 Β) Αίτια της αμφισβήτησης
(κατά την εποχή της δράσης Του) η αμφισβήτηση από τον Ιησού των παραδοσιακών αξιών ( σχέση άνδρα - γυναίκας, κυρίου - δούλου, σχέση Θεού - ανθρώπων, ηθικής κα θρησκευτικής ζωής. Όλες αυτές οι σχέσεις αμφισβητήθηκαν από τον Χριστό αφού έφερε την καινούρια πραγματικότητα της Βασιλείας του Θεού.) η κριτική του Ιησού στις πολιτικές και θρησκευτικές ηγεσίες. (Αντιστάθηκε στην τυπολατρία και την υποκρισία των θρησκευτικών αρχόντων και παρουσίασε στο λαό μια νέα πραγματικότητα, τη Βασιλεία του Θεού) το άνοιγμα του Ιησού στα έθνη ( Αμφισβήτησε τη μοναδικότητα του Ισραήλ στην Αποκάλυψη του Θεού. Το μήνυμά του απευθυνόταν σε όλους τους ανθρώπους, σε όλους τους λαούς της γης). η πρόκληση απέναντι στον ηθικισμό η άρνηση των θρησκευτικών στερεοτύπων

4 Γ) Η ανατρεπτική διδασκαλία του Ιησού
Ο Ιησούς μέσα από τα θαύματα και τη διδασκαλία πέτυχε ένα σημαντικό έργο: να σπάσει τα στερεότυπα της εποχής. Συγκεκριμένα: Υπερασπίστηκε τις γυναίκες και τα παιδιά και άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωσή τους από κάθε υποτίμηση και αδικία σε βάρος τους. Δέχτηκε τις γυναίκες ισότιμα με τους άνδρες, έσκυψε με ενδιαφέρον και στοργή στα προβλήματά τους και τις προστάτεψε από την αυστηρότητα θρησκευτικών και κοινωνικών κανόνων εναντίον τους. Τα παιδιά από το περιθώριο της κοινωνίας τα μετακίνησε στο κέντρο. Εκδηλώθηκε προς αυτά με τρυφερότητα και τα πρόβαλλε στους μεγάλους ως πρότυπα μίμησης. Έδειξε ότι η προσκόλληση στον πλούτο μπορεί να γίνει σοβαρό εμπόδιο για την αληθινή και γεμάτη ζωή που ο ίδιος -έδειξε, προέβαλε και χαρίζει για όλους.

5 Δίδαξε ότι αρρώστιες και αναπηρίες δεν είναι τιμωρίες από τον Θεό και ότι παρά τον πόνο και τις ταλαιπωρίες οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν στην αγάπη του Θεού. Έδειξε ότι η αντίληψη πως άνθρωποι λεπροί, τυφλοί, άτεκνοι και φτωχοί είναι τιμωρημένοι από το Θεό για πολύ βαριές αμαρτίες είναι λάθος.


Κατέβασμα ppt "Ο Χριςτος ως ςημειο αντιλεγομενο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google