ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Χ. ΚΟΤΖΑΜΠΟΥΓΙΔΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς
Advertisements

Παρουσίαση για το άρθρο «Ιλαρά» από τη Βικιπαιδεία
Μιχάλης Χατζηματθαίου Φοιτητής ΙΣΑΠΘ ΑΕΜ:30462
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ GRAM ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΚΟΚΚΩΝ
Πνευμονιόκοκκος ανθεκτικός στην πενικιλλίνη
Τι είναι μηνιγγίτιδα: Μηνιγγίτιδα αποκαλείται η φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και συνολικά είναι γνωστές.
Λοίμωξη από Clostridium Difficile σε παθολογικές κλινικές
Αντιμετώπιση του υπογόνιμου ζευγαριού
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Μηνιγγίτιδα Η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε μικρόβια (συνηθέστερα βακτήρια και ιούς). Το πιο συχνό αίτιο είναι οι ιοί και σε αυτή την περίπτωση (ιογενής μηνιγγίτιδα)
Α΄ Χειρουργική Κλινική Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΟΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
Η ΓΡΙΠΗ.
ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΙΟΓΕΝΗΣ.
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
KINΔΥΝΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Φ/Θ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μηνιγγιτιδόκοκκος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΛΥΣΣΑ - ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ
Βιολογία Α’ Λυκείου 3. Κυκλοφορικό σύστημα.
Εμβόλια σε βρέφη και παιδιά
4 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας Μεταβολισμός Καλίου Μαρώνεια, 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2010 Στρογγυλό τραπέζι ΙΙΙ:
ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ
Βανκομυκίνη: Συνεχής ή διαλείπουσα χορήγηση στους ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας? Ευφημία Ευωδιά, Ανδριανή Γιαμπίδου, Αλεξάνδρα Γαβαλά, Παύλος.
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ Στοιχεία, δεδομένα, επιχειρήματα και ερωτηματικά 24/10/09.
ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%), κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από.
Ατομικό – Κληρονομικό ιστορικό
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ
ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
Νόσος του Wilson Γενετική και θεραπεία
Εμβόλια στο Αλλεργικό Παιδί
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
δΙΟΝΥΣΗς ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΣΟΛΟΝΑς ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙς βασιλης σοφικιτης
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΟΚΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ.
Αιματολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 5: Αναιμία Χρόνιας Νόσου Αναστάσιος Κριεμπάρδης Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Καρκίνος του αίματος.
Διαταραχές των αρχέγονων κυττάρων
Μικροαγγειοπαθητικές αιμολυτικές αναιμίες
Βιολογία Α’ Λυκείου. ΑΙΜΑΚΑΡΔΙΑ ΑΓΓΕΙΑ Καρδιά  Καρδιακός μυϊκός ιστός  Καρδιά  αντλία  Αναρροφητική (;)  Συμπιεστική (;)  2 κόλποι – 2 κοιλίες.
ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2012 Αργύρης Συμεωνίδης Σύνοψη της προσέγγισης ασθενούς με πανκυτταροπενία.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ) Αλεξάνδρα Κουράκλη-Συμεωνίδου Απαρτιωμένη διδασκαλία Μάρτιος 2014.
Λευχαιμίες Είναι παθολογικές καταστάσεις μάλλον αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζονται από υπερπλασία κυττάρων της λευκής σειράς.
ΕΜΒΟΛΙΑ-ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ : ΑΝΤΙΓΟΝΟ: είναι κάθε ξένη ουσία που μπαίνει στον οργανισμό.Μπορεί να είναι μικρόβιο,ιός,εμβόλιο κ.τα.λ. ΑΝΤΙΣΩΜΑ.
Αλεξάνδρα Κουράκλη-Συμεωνίδου Απαρτιωμένη διδασκαλία 2012.
ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΑΝΑΙΜΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΡΑΚΛΗ-ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ.
Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Μαιευτικής ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 10 η παράδοση.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα παιδιών Νόσος του Still Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής.
Διαταραχές των λεμφοκυττάρων Διαταραχές των λεμφοκυττάρων Γεώργιος Θεοδοσιάδης Παθολόγος-Αιματολόγος Αναπληρωτής Διευθυντής Κέντρου Αιμοδοσίας ΙΓΝΑ.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
Γενικά Νοσοκομειακή Λοίμωξη (ΝΛ): αυτή που δεν είναι παρούσα ή δε βρίσκεται στο στάδιο επώασης κατά την εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο Περίοδος επώασης:
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ
Χρονιες λεμφικές λευχαιμιες
Στοιχεία - Κλειδιά Μονοκλωνική CD5+ λεμφοκυττάρωση αίματος και μυελού των οστών. Λεμφαδενικές διογκώσεις. Σπληνομεγαλία. Υπογαμμασφαιριναιμία. Αυτοάνοση.
ΧΡΟΝΙΑ ΜΥΕΛΟΓΕΝΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ
Βασικές αιματολογικές αναλύσεις
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΕ COOMBS ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Γιάννης Μελέτης 15/1/2007.
Σύνδρομο Συστηματικής Φλεγμονώδους απάντησης (SIRS)
ΑΙΤΙΑ ΠΑΝΚΥΤΤΑΡΟΠΕΝΙΑΣ
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Τζωρτζίνα Τζανακάκη
Σπλήνας Θέση: Αριστερό άνω μέρος της κοιλιάς, μεταξύ 9ης και 12ης πλευράς. Αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του λεμφικού ιστού οργανισμού. Παραμένει σταθερό.
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενή με λοίμωξη
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Χ. ΚΟΤΖΑΜΠΟΥΓΙΔΗΣ ΣΠΛΗΝΕΚΤΟΜΗ

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΠΛΗΝΑ Ο σπλήνας ανήκει στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα και προέρχεται εμβρυολογικά από το νωτιαίο μεσεντέριο. Αναδύεται με μία σειρά επαρμάτων, μεταναστεύει στην ενήλικη εντόπιση του στο ΑΡ υποχόνδριο και προσφύεται στο στόμαχο με το γαστροσπληνικό σύνδεσμο και στο νεφρό με το σπληνονεφρικό σύνδεσμο. Όταν τα επάρματα αποτύχουν να συνενωθούν σε μία ενιαία μάζα, μπορεί να αναπτυχθούν επικουρικοί σπλήνες σε ποσοστό 20% των ατόμων

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Διατήρηση του ποιοτικού ελέγχου των ερυθρών αιμοσφαιρίων και απομάκρυνση των γηρασμένων και ελαττωματικών ερυθρών από την κυκλοφορία Απομάκρυνση των επικαλυμμένων με αντισώματα βακτηριδίων και των επικαλυμμένων με αντισώματα αιμοσφαιρίων από την κυκλοφορία Σύνθεση αντισωμάτων στο λευκό πολφό

Αίτια διαταραγμένης σπληνικής λειτουργίας (λειτουργική ασπληνία) Αιμοσφαιρινοπάθειες (ιδίως δρεπανοκυτταρική νόσος) Αιμολυση Συγγενής ασπληνία (σπάνια) Κολλαγονοσική αγγειακή νόσος (σπάνια) Ετερόλογη μεταμόσχευση μυελού οστών

Αίτια θεραπευτικής σπληνεκτομής Αιμολυτική αναιμία Θρομβοπενία Κακοήθης νόσος (π.χ. λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων) Υπερσπληνισμός Τραύμα σπληνός Τραυματισμός του σπλήνα κατά τη διάρκεια χειρουργείου κοιλιάς

Σήψη μετά σπληνεκτομή Κεραυνοβόλος, ταχέως επιφέρουσα το θάνατο επιπλοκή της βακτηριαιμίας από μικροοργανισμούς με κάψα (κυρίως πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος ινφλουένζας, μηνιγγιτιδόκοκκος) Συχνότητα στους ενήλικες 1/450 ασθενείς-έτη Το 50% των περιστατικών συμβαίνουν στην πρώτη διετία από την σπληνεκτομή, έχουν όμως περιγραφεί περιστατικά και 20 χρόνια μετά

Σηψη μετά σπληνεκτομή Κλινική εικόνα Πυρετός Συμπτώματα από το αναπνευστικό Υπόταση – ταχυκαρδία Διαταραχές επιπέδου συνείδησης Λευκοκυττάρωση με αρ στροφή, θρομβοπενία, ΔΕΠ Καταπληξία - πολυοργανική ανεπάρκεια

Σήψη μετά σπληνεκτομή Θεραπεία Vancomycin 1 gr/12h + ceftriaxone 2 gr/24h Σε υποψία μηνιγγίτιδας ceftriaxone 2gr /12h Σε ασθενείς με υπερευαισθησία σε β-λακταμικά αντιβιοτικά vancomycin 1gr/12h + levofloxacin 750 mg

Προφύλαξη Αποφυγή της σπληνεκτομής όταν είναι εφικτό Εμβολιασμός Χημειοπροφύλαξη

Εμβολιασμός Να γίνεται τουλάχιστον 14 μέρες πριν τη σπληνεκτομή. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό,να γίνεται μετά τη 14η μετεγχειρητική μέρα Σε ασθενείς που είναι σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, ο εμβολιασμός να γίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας

Εμβολιασμός Συνιστάται εμβολιασμός κατά του Πνευμονιόκοκκου με 23-δύναμο ( PPV-23 ). Σε ασθενείς που έχουν νοσήσει παρά την ανοσοποίηση συνιστάται εμβολιασμός με 7-δύναμο ( PCPV-7). Επανάληψη κάθε 5 έτη Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου. Επανάληψη κάθε 4 έτη Εμβόλιο κατά του h.influenza type b Εμβόλιο κατά της εποχιακής γρίπης ετησίως

Χημειοπροφύλαξη Αμοξυκιλλίνη 250mg/12h σε παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών Η σήψη μετά σπληνεκτομή είναι λιγότερο συχνή σε ενήλικες, και λαμβάνοντας υπόψη την δημιουργία ανθεκτικών στελεχών και των παρενεργειών των αντιβιοτικών, δεν συνιστάται χημειοπροφύλαξη στους ενήλικες Χημειοπροφύλαξη εφ’ όρου ζωής στους επιβιώσαντες από επεισόδιο σήψης μετά σπληνεκτομή Δε συνίσταται χημειοπροφύλαξη για οδοντιατρικές εργασίες