Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΟΚΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΟΚΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΟΚΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ

2 ΓΕΝΙΚΑ Η Ναισσέρια της μηνιγγίτιδας ή μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα βακτηρίδιο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Προσβάλλει μόνο τους ανθρώπους. Βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα στο ρινοφάρυγγα στο 5-15% των ενηλίκων προκαλώντας τη μόνη γνωστή βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Μεταδίδεται με τη μεταφορά αναπνευστικών εκκριμάτων. Τα κύρια συμπτώματα είναι : εξάντληση, πυρετός, πονοκέφαλο, και αυχενική δυσκαμψία.

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Υπότυποι 2.Τοξικότητα 3.Μηχανισμοί της κυτταρικής εισβολής 4.Διάγνωση 5.Θεραπεία 6.Πρόληψη

4 ΥΠΟΤΥΠΟΙ Ταξινόνηση ανάλογα με τη δομή του αντιγόνου της κάψας του πολυσακχαρίτη.Κατάταξη σε 13 υποτύπους.

5 ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ Ο λιπολιγοσακχαρίτης λειτουργεί ως ενδοτοξίνη υπεύθυνη για τον πυρετό, τη σηπτική καταπληξία, αιμορραγία.Αλλοι παράγοντες τοξικότητας είναι η πολυσακχαριτική κάψα που εμποδίζει υη φαγοκυττάρωση του ξενιστή και οι φίμπριες που διαμεσολαβούν στην προσκόλληση του βακτηριδίου στα επιθηλιακά κύτταρα του ρινοφάρρυγγα.

6 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ Το σήμα από την πύλη τύπου ΙV- μεσολαβητή προσκόλλησης ευθύνεται για το σχηματισμό μιας δομής που πυροδοτεί την είσοδο του βακτηρίου στο κύτταρο ξενιστή.Για επιτυχή είσοδο απαιτείται και η ενεργοποίηση μιας εναλλακτικής σηματοδοτικής οδού.

7 ΔΙΑΓΝΩΣΗ Απομόνωση του μηνιγγιτιδόκοκκου από αποστειρωμένο υγρό του σώματος.Η διάγνωση βασίζεται στην καλλιέργεια του οργανισμού σε σοκολατόχρουν άγαρ.Το δείγμα προέρχεται από το αίμα ή το ΕΝΥ.Αλλες δοκιμασίες είναι της οξειδάσης, της καταλάσης,της ουρίας καθώς και εξέταση του υδατάνθρακα της μαλτόζης, σακχαρόζης και γλυκόζης.

8 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Συνίσταται άμεση θεραπεία πριν τη λήψη των αποτελεσμάτων της εξέτασης.Τα κύρια αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται είναι οι κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς.Η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα για αυτό η διάγνωση θα πρέπει να βασιστεί στη καλλιέργεια του αίματος και τη κλινική εξέταση.

9 ΠΡΟΛΗΨΗ Όλα τα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή 7 μέρες πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο πρέπει να λάβουν θεραπεία πριν μολυνθούν.Οποιοσδήποτε έτρωγε συνέχεια μαζί του ή έμενε στο ίδιο σπίτι τις 7 μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή κάθισαν μαζί του στο αεροπλάνο πρέπει να λάβουν χημειοπροφύλαξη.Μέχρι σήμερα υπάρχουν 3 εμβόλια.

10


Κατέβασμα ppt "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΟΚΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google