6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων Πρόγραμμα Π. Ε

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Advertisements

( χρυσή) Η Πύλη του Βαρδάρη
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες
Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων
Πανοραμική θέα των Αγίων Θεοδώρων
ΠΑΡΓΑ Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε, τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε,
Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων
Τα δευτεράκια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου
«Η θαλάσσια ζωή στο λιμάνι της Ερέτριας»
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
Φωτεινή Σοφία Κατερίνα Γιώργος
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΕΠΑΛ Θήρας. Ήταν ένας ισχυρός, οργανωμένος οικισμός με 200 περίπου σπίτια, όπου έμεναν Λατίνοι άρχοντες και προφυλάσσονταν από τις ληστρικές επιδρομές.
«Παράλληλες διαδρομές» Πολιτιστικό Διασχολικό Πρόγραμμα: Εσπερινό Γυμνάσιο & Παράρτημα 6 ου Γυμνασίου στο Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου Η παρουσίαση αυτή εμφανίζει τα.
14ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τάξη ΣΤ’
ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ.
Η Σάμος διαθέτει πολλά αξιοθέατα για τον επισκέπτη της, αυτό οφείλεται τόσο στην μεγάλη ιστορία της όσο και  στης φυσικές ομορφιές της. ΣΑΜΟΣ.
Να σας συστηθώ: Το όνομά μου είναι: Σημαίνει … Το πήρα από …
(Παλιά εποχή της πέτρας)
2ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου Σχολικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Η θαλάσσια ζωή στο λιμάνι της Ερέτριας» Συντονιστής: Μάλλιαρης Κυριάκος, δάσκαλος.
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ Η μητέρα μου κατάγεται από τον Άγιο Μέμνωνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Ακανθού από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας.
Κώστας Μπάρτζης Ε2 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης
Ζώα υπό εξαφάνιση Γιάννης και Λυδία.
Φανή Λαζάρου – Τρανού Ε ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ / νίκης.
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
129ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Είστε έτοιμοι να πάμε μια εκδρομή;
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
Διεξαγωγή πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο:
Ο ΠΟΡΟΣ Ε’ 1 54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Η Συκαμιά ανήκει στο Δήμο Μηθύμνης και βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τη Μήθυμνα, χτισμένη στις κατάφυτες από πεύκα και πλατάνια πλαγιές του Λεπέτυμνου.
ΒΟΛΟΣ.
ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Μπενάκη Χριστίνα Τσιμπουκέλλη Μαρία Μάστορη Νίκη.
Η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ
1ο ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ Περιβαλλοντική
Μυκηναϊκός πολιτισμός
Ο δήμος μας Ε΄ τάξη 3 ου Δ.Σ. Γλυκών Νερών. Πού βρισκόμαστε στο Ν. Αττικής.
8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών
Λεσχη αναγνωσης Υπατια ελενα στροπωνιατη
Βασίλης Αθανασιάδης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Σχολικό έτος Τάξη Ε2.
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τα αξιοθέατα του Ηρακλείου-Αλικαρνασσού
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μελετώ μια κοινότητα της Κύπρου
Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ Αναστασία Σπηλιοπούλου Μαρία Κοτσίρη Νεφέλη Τσαούση ΤΑΞΗ Δ2 Εργασία 4 ΤΠΕ 2016.
Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Βόρειας Αμερικής Κεφ. 39 Ουρδας Ιωάννης 2013.
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
Μαρία Στυλιανού Στ’3 Δημοτικό Σχολείο Άγιου Σπυρίδωνα !!
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
Η λίμνη ,το λιμάνι και η Κιτροπλατεία του Αγίου Νικολάου
Αντρέας Αθανασιάδης Δ΄1
ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥ ΚΑΤΡΙΝΗ ΕΙΡΗΝΗ 15/101
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖ. ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
Αυτόχθονες λαοί Βασίλης Μπαρμπαρής Στ’2
ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΚΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΟΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΝΤΡΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
Βασίλης Α Τάξη Στ2 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
Δανάη Προδρόμου Νάγια Ρουσουνίδη
ΒOΝΙΤΣΑ Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη πολύ κοντά στο αρχαίο Ανακτόριο, γι'αυτό άλλωστε και ο δήμος έδρα του οποίου είναι η Βόνιτσα ονομάζεται Δήμος Ανακτορίου.
Η Νέα Μηχανιώνα σήμερα.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΠΛΟΥ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Η -ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.
Σταθερά ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων Πρόγραμμα Π. Ε 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων Πρόγραμμα Π.Ε. : «Το λιμάνι της Πάχης» Σχολική χρονιά 2012-13 Μαθητές Στ΄2 τάξης

Λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν ακούω λιμάνι . . . βάρκες δίχτυα ψαράδες Λιμάνι θάλασσα φάρος τουρισμός μόλυνση ψάρια

Ταυτότητα Είναι επίνειο των Μεγάρων Ανήκει στο Νομό Αττικής Ανήκει στο Δήμο Μεγαρέων Βρίσκεται στο Σαρωνικό κόλπο Απόσταση από τα Μέγαρα 3 χ.μ.. Απόσταση από την Αθήνα 41 χ.μ. Μόνιμοι κάτοικοι 350 Ονομασία στην αρχαιότητα Νήσος Εμπόριο κρασιού-ψαριών

Πάχη . . . η ονομασία της κατά την αρχαιότητα ήταν Νίσαια και είναι το επίνειο των Μεγάρων. Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχές του 20ου , μια ομάδα κατοίκων από τη Λάχη Λακωνίας(Βάτικα) ως σύγχρονοι θαλασσοπόροι αναζητώντας καλύτερη τύχη, ταξίδεψαν πιθανά προς άγνωστη κατεύθυνση, συνάντησαν ένα μικρό κομμάτι γης με φυσικό λιμανάκι που είχε πολλά κοινά σημεία με το χωριό τους. Έφτιαξαν τα πρώτα σπίτια τους με πέτρα και άμμο. Εκεί αποθήκευαν τα ψάρια τους. Κατοικούσαν για 9 μήνες στην Πάχη και 3 μήνες επέστρεφαν στα Βάτικα. Οι πρώτες οικογένειες ήταν αυτές του Διπλάρα και του Λαλούση. Περίπου το 1920 λετούργησε και η πρώτη ψαροταβέρνα του Αριστόδημου και Λιούλη.

συνέχεια. . . Απέναντι από την Πάχη υπάρχουν 2 μικρές βραχονησίδες. Στη μεγάλη υπάρχει σπηλιά που χρησίμευε ως καταφύγιο τα χρόνια της Κατοχής. Πάνω από την Πάχη δεσπόζει η εκκλησία Αη Γιώργης, χτισμένη επί Τουρκοκρατίας. Στον κόλπο της Πάχης βυθίστηκε το αντιτορπιλικό Ψαρά. Η ανέλκυσή του έγινε το 1951. Στην πλατεία υπάρχει μνημείο πεσόντων. Τις πρώτες δεκαετίες του 1900 η συγκοινωνία Μέγαρα- Πειραιάς γινόταν μέσω Πάχης με καραβάκια. Από το 1920 έως το 1970 το λιμανάκι αποτελούσε σταθμό εμπορίου κυρίως κρασιού. Σήμερα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι λίγο έξω από την Αθήνα. . .

Παλιές φωτογραφίες

Φωτογραφίες Βραχονησίδες Πάχη από google earth

Σύμφωνα με τη μυθολογία. . . στο καστράκι της Βαρέας ζούσε ένας βασιλιάς που τον έλεγαν Νίσο. Ήταν γιός του βασιλιά των Αθηνών Πανδίονα. Ο Νίσος είχε τρία παιδιά τον Άλκαθο, τον Ικαρία και την Παχοπούλα. Μια μέρα η κόρη του η Παχοπούλα (Σκύλλα) ερωτεύτηκε το βασιλιά Μίνωα, με τον οποίο είχε έχθρα ο πατέρας της. Μόλις το έμαθε ο πατέρας της την έπνιξε στη θάλασσα. Έτσι πήρε το όνομα το νησάκι απέναντι από την Πάχη.

Ερωτηματολόγιο- Συνέντευξη από κα. Βρυττιά Κική Πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά η Πάχη; Το 1890 όταν ήρθαν κάτοικοι από τη Λακωνία. Πόσα άτομα ασχολούνται με το ψάρεμα; Ασχολούνται 40 άτομα. Τι είδη ψαριών αλιεύονται εκεί; Μπαρμπούνι, γαύρος, σαρδέλα, λιθρίνι, τσιπούρα και γόπα. Έχει αλλάξει το τοπίο στην Πάχη; Έχει αλλάξει, φτιάχτηκε ο Μώλος.

Τι είδους χλωρίδα έχει η Πάχη; Έχει πεύκα, κάπαρη , ελιές και θαλασόκαμπα. Τι ζώα υπάρχουν; Υπάρχουν γλάροι, σπουργίτια, πέρδικες και πάπιες. Πόσα άτομα κατοικούν στην Πάχη; Περίπου 350. Υπάρχει σχολείο και πόσα παιδιά έχει; Έκλεισε το 1992 και είχε περίπου 40 παιδιά. Ποια είναι τα τρία εκκλησάκια που συναντάμε; Αγ.Νικόλαος , Αγ. Γεώργιος, Παναγία.

Έχει γυριστεί εκεί κάποια ταινία; Ναι, ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά, ένας μάγκας στα σαλόνια και διάφορες σειρές. Τι προϊόντα μεταφέρονται; Κρασί, ψάρια. Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι; Κυρίως με το ψάρεμα και ιδιοκτήτες μαγαζιών. Πόσες ταβέρνες – καφετέριες υπάρχουν; Περίπου 30.