Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα (1) : Επιδείνωση κοινωνικών δεικτών  Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.
Advertisements

Δημήτριος Κοντός πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας
Χαρακτηριστικές Προκλήσεις για την Αυτοδιοίκηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την περίοδο 2007 – 2013 Σκέψεις για την αξιοποίηση τους από τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΑΣΑΡΔΑΝΗΣ.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Αντιγόνη Παπαδοπούλου Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) 25 Ιουνίου 2014.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Απασχόληση και Διεύρυνση εμπειρίες από διασυνοριακές περιοχές
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου
 Τεχνολογική εξέλιξηαντικατάσταση εργαζομένων από τεχνολογικές εφαρμογές  Κυριαρχία πολυεθνικώνεξαφάνιση μικρών επιχειρήσεων  Ανύπαρκτος ΣΕΠ ⇾ κορεσμός.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ EX ANTE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ 4Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Παρουσίαση: Μιράντα Θεοδωροπούλου Ε.Υ.Σ.ΕΚΤ - Στέλεχος.
Προϋπολογισμός, γυναίκες και άντρες… Πού πήγε η ισότητα; Αντιγόνη Λυμπεράκη Νοέμβριος 2013.
Ημερίδα για το 7ο Π.Π. Ε&ΤΑ της ΕΕ ( ), 22 /09/2006 – Θεσ/νίκη Συμμετοχή & Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Έρευνας στους τομείς των Κοινωνικών, Οικονομικών.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
Ημερίδα:H νεοφιλελεύθερη επίθεση στο Δημόσιο Τομέα,τη Δημόσια Περιουσία και τους Εργαζομένους:η απάντηση της αριστεράς Ενότητα 2 η :Oι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης.
Διανεμητικές επιπτώσεις της λιτότητας και της ύφεσης Μάνος Ματσαγγάνης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
Το κόστος της Λιτότητας: Ο αντίκτυπος της στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη Σουσάνα Παύλου Πρόεδρος Κυπριακού Λόμπυ.
Τουριστική ανάπτυξη Κατευθύνσεις και μεθοδολογία του σχεδιασμού Αλέξης Χατζηδάκης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Διάσκεψη Σερρών Ιουνίου 2004 Ερίκ Γκαζόν Σύμβουλος σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων & Απασχόλησης Ποιές είναι οι προοπτικές απασχόλησης στους νόμους.
Στρατηγική «Ευρώπη 2020» ICT - θέσεις εργασίας - οικονομική ανάπτυξη - καθημερινότητα.
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Εκπαίδευση Ενηλίκων : Το Σχέδιο Δράσης της Κύπρου 29 Μαρτίου 2013 Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (ΤΟΠ ΕΚΟ) Γαλάτης.
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
Α. ΔΕΔΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ◦ PATH DEPENDENCE ◦ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΕΙΨΗ.
Προτάσεις για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. - Περιφερειακή Στρατηγική για την Αναπηρία Εισηγητής: Λογαράς Δημήτρης,
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι, ΑΚ. ΕΤΟΣ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ) 1 Η ΟΜΑΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ.
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση Κλασσική Σοσιαλδημοκρατία & Ο Τρίτος Δρόμος.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Πρακτική Άσκηση Ονοματεπώνυμο:
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 11: Η Χρυσή Εποχή Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. Δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε!!! άτομα το χρόνο μένουν ανίκανα για εργασία λόγω τροχαίων.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Δαπάνες Υγείας 1.
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση
Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
Προϋποθέσεις Ανάπτυξης των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών
Σημαντικά προβλήματα των συστημάτων Υγείας
Κοινωνικά Δικαιώματα.
Mathew Shane & David Kelch
Ζαπατινας χαραλαμπος - Α.μ
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Το χρυσό στην ανεργία κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε ποσοστό 23,2%
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (K.E.A)
Ενεργειακές Κοινότητες
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Οικονομική κρίση και φτώχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ: Οι επιδράσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής προστασίας Γιάννης Δαφέρμος, Ινστιτούτο.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Συνταξιοδοτικό Σύστημα της Κύπρου
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Κοινωνική ανισότητα, φτώχεια και κοινωνική ένταξη στην ΕΕ
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κοινωνικό κράτος και κρίση Βρισκόμαστε στo μεταίχμιο σημαντικών κοινωνικο- οικονομικών αλλαγών Δημογραφικές προκλήσεις (γήρανση, μετανάστευση, αλλαγές στο οικογενειακό μοντέλο) Καθεστώς «μόνιμης» δημοσιονομικής λιτότητας Παγκοσμιοποίηση-ανταγωνισμός Ανακατατάξεις στο πολιτικό στερέωμα Δύσκολο να προβούμε σε ασφαλείς προβλέψεις. Χρειάζεται χρόνος για να χαρτογραφηθεί το νέο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο.

Κοινωνικό κράτος και κρίση Ποιος είναι ο ρόλος του κοινωνικού κράτους στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον; Πιο επίκαιρο από ποτέ: Οι κοινωνικοί κίνδυνοι (υψηλότεροι στις γυναίκες), πληθαίνουν (ανεργία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός) Ανάγκη επένδυσης αλλά και προστασίας του ανθρώπινου κεφαλαίου=> παραγωγικότητα /ανταγωνιστικότητα Το κοινωνικό κράτος είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Το κοινωνικό κράτος δεν είναι βάρος για την οικονομία αλλά επένδυση.

Κοινωνικά μοντέλα στην Ευρώπη (ένα χρήσιμο πλαίσιο αναφοράς) Αγγλοσαξονικό (έμφαση στο χαμηλό κόστος, στόχευση παροχών) Σκανδιναβικό (υψηλό κόστος, έμφαση στις υπηρεσίες, καθολικές παροχές, χαμηλή ανισότητα και φτώχεια) Κορπορατιστικό (βασισμένο στις εισφορές και στο στοιχείο της ανταποδοτικότητας) Μεσογειακό (συνδυάζει στοιχεία από τα υπόλοιπα, η οικογένεια πολλές φορές αντικαθιστά το κράτος) Σύγκλιση σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό μοντέλο; Διατήρηση των υπάρχοντων μοντέλων; Ποιες είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προς ποια κατεύθυνση;

Μνημόνιο και κοινωνική πολιτική Έμφαση στη στόχευση των κοινωνικών παροχών (αγγλοσαξονικό μοντέλο) Εισαγωγή πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων Μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές (κατά τουλάχιστον 113 εκ. το 2013 και κατά 28.5 εκ. το 2014) Πιθανή κατάργηση επιδομάτων οικογενειακών επιδομάτων (επίδομα μάνας, επίδομα γάμου, κτλ) Επίσης, το μνημόνιο προνοεί ότι σε περίπτωση εκτροχιασμού των κοινωνικών δαπανών (λόγω αυξημένων αναγκών) -> νέα επιπρόσθετα μέτρα

Μνημόνιο και κοινωνική πολιτική Οι περικοπές των επιδομάτων βραχυπρόθεσμα θα αυξήσουν την ανισότητα και τη φτώχεια. Η φτώχεια αντιμετωπίζεται ως οικογενειακό χαρακτηριστικό. Οι στατιστικές φτώχειας αγνοούν τις ενδοοικογενειακές ανισότητες. Υψηλότερο ρίσκο για μονογονεϊκές οικογένειες και ηλικιωμένες γυναίκες. Οι επιπτώσεις στην απασχόληση των γυναικών ομιχλώδεις. -Η μείωση του εισοδήματος που δεν προέρχεται από εργασία (non-labour income) τείνει να ωθεί τις γυναίκες στην αγορά εργασίας (και το αντίστροφο). -Η μείωση των μισθών αποθαρρύνει την προσφορά εργασίας (ελκυστική η παροχή φροντίδας μέσα στο νοικοκυριό)

Γυναίκα και κρίση Πως αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τα διαχρονικά προβλήματα: α) χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης σε σχέση με τους άνδρες β) μισθολογικό χάσμα γ) υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού δ) στερεότυπα Θα επιδεινωθούν τα παραπάνω προβλήματα, κι αν ναι, σε ποιο βαθμό ;

Γυναίκα και κρίση Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία διακυβεύεται;

Γυναίκα και κρίση Υφίσταται κίνδυνος αναβίωσης του “male breadwinner model”; Όσο οι μισθοί μειώνονται, τόσο αυξάνει το κόστος ευκαιρίας της εργασίας. Όλο και πιο ελκυστικό για ορισμένα νοικοκυριά η γυναίκα να επιφορτιστεί τη φροντίδα των εξαρτώμενων μέλων. Κυπριακή ιδιαιτερότητα: Η αθρόα μετανάστευση οικιακών βοηθών βοήθησε στην αύξηση της γυναικείας απασχόλησης. Θα αντιστραφεί το μοτίβο αυτό;

Συμπεράσματα Η «ζήτηση» για κοινωνική προστασία θα αυξηθεί ενώ η «προσφορά» για κοινωνική προστασία θα συρρικνωθεί. Πιθανά κενά στην κοινωνική προστασία. Ενίσχυση άλλων θεσμών (οικογένεια, κοινότητα) => μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών με επιπτώσεις στην προσφορά εργασίας Πολιτικές Κοινωνικές παροχές σε είδος, ίσως, πιο σημαντικές από τα επιδόματα. Έμφαση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας εξαρτώμενων μελών (Σκανδιναβικό μοντέλο) => Ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης Ευπαθείς ομάδες (μονογονιοί, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες). Η κρίση αποτελεί ευκαιρία αναδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους (εξορθολογισμός, σύγκλιση με ευρωπαϊκά μοντέλα, προσαρμογή σε νέες κοινωνικές ανάγκες).