ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων.
HDL Χοληστερόλη Η ουσία αυτή θεωρείται ευεργετική και είναι η «καλή» χοληστερίνη, καθώς δρα αντίθετα από την LDL. Απομακρύνει τη χοληστερόλη από την κυκλοφορία και την εναποθέτει στο ήπαρ, απ' όπου και μεταβολίζεται.
LDL Χοληστερόλη Η ουσία αυτή είναι η «κακή» χοληστερίνη και μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ στην κυκλοφορία.Όταν βρίσκεται πάνω από το όριο, θεωρείται επιβλαβής.
ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Η χοληστερόλη χρησιμοποιείται κυρίως σε ζωικούς οργανισμούς.Xρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες.
Οι διαμοριακές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων της χοληστερόλης και του νερού που βρίσκεται εντός και εκτός κυττάρου συμβάλλει στη ρευστή αλλά αδιάσπαστη δομή της μεμβράνης.
Eχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων
Δεσμεύεται με πρωτεΐνες στις λιποπρωτεΐνες και βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ιστούς που είτε την παράγουν είτε έχουν πυκνές μεμβράνες
ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΑΙΤΙΑ Κατά μία εκδοχή, η χοληστερίνη, όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Υπερλιπρωτεϊναιμία τύπου I: Συνήθως παρατηρούνται έντονοι πόνοι στην κοιλιά. Το ήπαρ και ο σπλήνας είναι διογκωμένα. Στην οφθαλμοσκόπηση τα αγγεία φαίνονται κιτρινωπά. Αίτια:Χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση των χυλομικρών.
ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου ΙΙ:Ο τύπος ΙΙα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση της LDL χοληστερίνης. Οι τιμές της χοληστερίνης του πλάσματος είναι υψηλές, αλλά τα τριγλυκερίδια φυσιολογικά.
ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου ΙΙΙ: χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια αυξάνουν περίπου ισόποσα.Σχετικώς σπάνια.
Φυσική δραστηριότητα Η φυσική δραστηριότητα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της LDL-χοληστερόλης και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL- χοληστερόλης σε μερικά άτομα.
Διατροφή Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου.Δηλαδή να τρώει συγκεκριμένες τροφές.
Κατηγορία τροφίμων Ψωμί & Δημητριακά Λαχανικά Φρούτα Γαλακτοκομικά Αβγά Κρέας, πουλερικά, ψάρι Η κατανάλωση όλων αυτών πρέπει να γίνεται με μέτρο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.incardiology.gr/pathiseis_lipidia/index.htm http://el.wikipedia.org/wiki/Χοληστερίνη http://www.nutridiet.gr/index.php/articles/item/36-peri- xolisterol https://www.google.gr/search?q=%CF%87%CE%BF %CE%BB%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%C F%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7&source=lnms&t bm=isch&sa=X&ei=gY_BUuOGAaWqyAPwn4CoCw &sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=962&bih=466