Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Κωνσταντίνος Οικονομίδης Γ΄2 Θρησκευτικά ΘΕ1: Η Χριστιανοσύνη στον σύγχρονο κόσμο

2 Καθολική Εκκλησία Η Καθολική ή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, είναι η πολυπληθέστερη Χριστιανική Εκκλησία στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των πιστών της ξεπερνά τα Κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας είναι ο Πάπας, ο Επίσκοπος Ρώμης, με τωρινό τον Αγιότατο Πάπα Φραγκίσκο τον 1ο΄. Η Εκκλησία θεωρείται ως "η Καθολική Εκκλησία, που κυβερνάται από τον διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου, τον Πάπα, και τους επισκόπους σε κοινωνία και ένωση με την Ρωμαϊκή Έδρα". Η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία που ιδρύθηκε από τον Ιησού Χριστό για την σωτηρία όλων των ανθρώπων.

3 Η ονομασία Οι πρώτοι Χριστιανοί αποκαλούσαν την χριστιανική Εκκλησία "Καθολική". Ένας από αυτούς, ο Άγιος Ιγνάτιος της Αντιόχειας, του οποίου μία επιστολή προς τους Χριστιανούς της Σμύρνης περιέχει την παλαιότερη χρήση της ονομασίας "Καθολική Εκκλησία" που διασώθηκε, ξεχώριζε την Καθολική Εκκλησία από τις αιρετικές ομάδες που παρουσιάζονταν, αποκαλώντας τους αιρετικούς "τέρατα με όψη ανθρώπινη, τους οποίους όχι μόνο δεν πρέπει να δέχεστε στο σπίτι σας αλλά ούτε και να τους γνωρίζετε". Η νέα Εκκλησία, χωρισμένη πια χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο γι'αυτήν. Τόσο η ίδια η Εκκλησία που έχει ως έδρα το Βατικανό, όσο και άλλες πηγές χρησιμοποιούν επίσημα τους όρους «Καθολική Εκκλησία»[1] και «Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία».

4 Η Β' Σύνοδος του Βατικανού
Η Β΄ Βατικανή Σύνοδος είναι το μέγιστο εκκλησιολογικό και εκκλησιαστικό γεγονός του 20ου αιώνα, το οποίο δεν έπαυσε να φέρει καρπούς τόσο για την Εκκλησία όσο και για τον κόσμο όλο στο σύνολό του. Οι σχέσεις της Εκκλησίας με τον κόσμο άλλαξαν και συνεχώς αλλάζουν. Σήμερα η Εκκλησία είναι παρούσα ταπεινά και όχι θριαμβολογικά, παρά τα φαινόμενα, διότι o σημερινός άνθρωπος, όπως και ο χθεσινός, έχει ανάγκη από τον Θεό και από τον λόγο του Θεού, χρειάζεται να ξέρει από που έρχεται και που πηγαίνει, ότι έρχεται από τον Θεό και πηγαίνει προς τον Θεό. Η Β' Σύνοδος του Βατικανού αποτελεί μεγάλο ιστορικό γεγονός όχι μόνο για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και για ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο. Ιδιαίτερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία το γεγονός αυτό ενέχει εξαιρετική σημασία, η οποία εξακολουθεί ακόμη να υφίσταται, και θα συνεχιστεί ακόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

5 Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος(2)
Η Β΄Βατικανή Σύνοδος αποτελεί, συνεπώς, χρέος για κάθε Ορθόδοξο πιστό και ιδιαίτερα για έναν υπεύθυνο επίσκοπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να στοχαστεί επάνω στη σημασία του ιστορικού αυτού γεγονότος με την ευκαιρία της συμπληρώσεως μιας ολόκληρης πεντηκονταετίας από την πραγματοποίησή του.

6 Πηγές 1%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%C E%B7+%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE% B7%CF%83%CE%B9%CE%B1&biw=1366&bih=643 &source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=- 3VzVN7pCIHvywOX2IDgCQ&ved=0CAgQ_AUoAQ ,el/ %B8%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE _%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%C F%83%CE%AF%CE%B1


Κατέβασμα ppt "Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Β΄ Βατικανή Σύνοδος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google