Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όνομα : Χρήστος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος Γ 3 Εργασία για την « Οικουμενική κίνηση » Υπεύθυνος καθηγητής : κ. Γιώργος Καπετανάκης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όνομα : Χρήστος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος Γ 3 Εργασία για την « Οικουμενική κίνηση » Υπεύθυνος καθηγητής : κ. Γιώργος Καπετανάκης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όνομα : Χρήστος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος Γ 3 Εργασία για την « Οικουμενική κίνηση » Υπεύθυνος καθηγητής : κ. Γιώργος Καπετανάκης

2 Κατά τον 20° αιώνα η Ορθόδοξη Εκκλησία μπαίνει στο προσκήνιο της οικουμενικής κίνησης με σοβαρές αξιώσεις. Τη συμβολή της σ ' αυτόν το χώρο μπορούμε να τη δούμε και να την αξιολογήσουμε εξετάζοντας κατά βάση την ιστορική διαδρομή των φάσεων της οικουμενικής δραστηριότητας σ ' αυτή τη χρονική περίοδο. Η προϊστορία μας είναι αρκετά γνωστή, οπότε εύκολα μπορούμε να κάνουμε τις ανάλογες συγκρίσεις.

3

4 Ωστόσο η εξέταση της συμβολής αυτής δίνει άμεσα την αφορμή στον ερευνητή να αξιολογήσει όχι μονάχα αυτό που πρόσφερε η Ορθόδοξη Εκκλησία σ ' αυτή την κίνηση, αλλά και αυτό που θα μπορούσε και οφείλει να προσφέρει ή να προφυλάξει τούτη την κίνηση από ενδεχόμενους κινδύνους. Έτσι μόνο γίνεται σωστή αξιολόγηση του βάθους της ορθόδοξης πνευματικότητας σε σχέση με το σύγχρονο αυτό φαινόμενο του ( γενικού ) οικουμενισμού που χαρακτηρίζει όλες τις εκδηλώσεις του δυτικού πολιτισμού και όχι, όπως ισχυρίζονται μερικοί, μόνο τη ζωή των προτεσταντικών εκκλησιών.

5

6 Η παρουσία λοιπόν της Ορθόδοξης Εκκλησίας απλώνεται σε όλο τον σύγχρονο κόσμο διαμέσου των οικουμενικών εκδηλώσεων. Γι ' αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δούμε την οικουμενική δραστηριότητα στα ευρύτερα πλαίσια των θεολογικών ζυμώσεων και των επαφών και όχι μόνο στα στενά του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

7 Είναι άστοχος ιστορικά ο ισχυρισμός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία παρασύρθηκε από την πρωτοβουλία του Προτεσταντισμού και προσπάθησε, με τις επίμονες παροτρύνσεις του, να τον ακολουθήσει και να τον μιμηθεί (1). Μερικοί μάλιστα θέλουν να εξηγήσουν το ίδιο το φαινόμενο του οικουμενισμού σαν μια ανάγκη του Προτεσταντισμού που αναζήτησε και αναζητεί την ενότητα μέσα στη διάσπαση και τον κατακερματισμό του, κυρίως στο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό όμως δεν είναι σωστό η καλύτερα απλώς αποτελεί μονάχα μια πλευρά του φαινομένου. Έπειτα, όπως είδαμε κιόλας, ο Προτεσταντισμός από τα πρώτα του βήματα για λόγους άμυνας και θεολογικής του ολοκλήρωσης έστρεψε αμέσως τα βλέμματα του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Σ ' αυτή την πρώτη στροφή του Προτεσταντισμού το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρ ' όλες τις δυσχέρειες, που επέβαλε το τότε πολιτικό κλίμα, χειρίστηκε το ζήτημα δίχως βιασύνη και με πολλή σύνεση. Από την εποχή εκείνη φάνηκε πως η οικουμενική συνάντηση θα γινόταν σε μια σχέση αμοιβαίας πρωτοβουλίας και δραστηριότητας.

8 Έπειτα, όπως είδαμε κιόλας, ο Προτεσταντισμός από τα πρώτα του βήματα για λόγους άμυνας και θεολογικής του ολοκλήρωσης έστρεψε αμέσως τα βλέμματα του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Σ ' αυτή την πρώτη στροφή του Προτεσταντισμού το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρ ' όλες τις δυσχέρειες, που επέβαλε το τότε πολιτικό κλίμα, χειρίστηκε το ζήτημα δίχως βιασύνη και με πολλή σύνεση. Από την εποχή εκείνη φάνηκε πως η οικουμενική συνάντηση θα γινόταν σε μια σχέση αμοιβαίας πρωτοβουλίας και δραστηριότητας

9

10  http://www.apostoliki- diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp? https://www.google.gr/search?q=%CE%BF%CE%B9%CE%BA% CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE %BA%CE%B7+%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF% 83%CE%B7%CF%82&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X& ei=EQB6VOYawqHIA7GugfgO&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=13 66&bih=624#tbm=isch&q=%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE% BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA %CE%B7+%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%83% CE%B7&facrc=_&imgdii=_&imgrc=I6OoaqtnLuoPRM%253A% 3BBnR7twVuSjkzlM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.amen.gr %252Fimages%252Farticles%252Farticle_3888%252Farticle_388 8.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.amen.gr%252Farticle38 88%3B800%3B544 cat=hist&NF=1&main=texts&file=2.htm

11 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Όνομα : Χρήστος Πυλαρινός Μαρκαντωνάτος Γ 3 Εργασία για την « Οικουμενική κίνηση » Υπεύθυνος καθηγητής : κ. Γιώργος Καπετανάκης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google