Αντανάκλαση Συναισθήματος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Advertisements

Επικοινωνία & συναισθηματική αγωγή στην οικογένεια
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Αποτελεσματικές Τεχνικές Επικοινωνίας
Θεοδωράκη Ελένη-Μαρία Μάθημα: Τεχνικές Επικοινωνίας.
Επιμορφωτικό Σεμινάριο 23 & 24 Νοεμβρίου 2013 Θεωρητική Κατάρτιση και Πρακτική Άσκηση Aναστάσιος Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Υπεύθυνος Αθλήματος Κολύμβησης.
Προσωπικές δεξιότητες
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος/ Ήχος
Προαιρετικό Σεμινάριο "Αποτελεσματική Επικοινωνία Εκπαιδευτικών-Γονέων" Επικοινωνία μεταξύ Εκπαιδευτικού-Ρομά Γονέα H Εμπλοκή τους στην Εκπαίδευση των.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Αυτοεκτίμηση Σεβασμός Αγάπη
2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Υπεύθυνη προγράμματος Κοτσονούρη Πέρσα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Υπεύθυνη προγράμματος Κοτσονούρη Πέρσα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
ΕΣΤΙΑΣΗ. → Οι άνθρωποι τείνουν να συζητούν για αυτά που λένε οι άλλοι άνθρωποι. → Το μοντέλο που παρέχουμε ως σύμβουλοι, συμβάλλει και προσδιορίζει το.
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Οθόνες: Δεξιότητες παρουσίασης Επίπεδο.
Η επικοινωνία στις κοινωνικές ομάδες και στην εκπαίδευση
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Συνάντηση 6η: Συνέντευξη Ιάσονας Λαμπριανού.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
Όλες οι παρατηρήσεις για κάποιο άτομο περιλαμβάνουν και θετικά και αρνητικά σημεία. Σχολιάστε τη συμπεριφορά του ατόμου, όχι την εντύπωσή σας για το άτομο.
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Φωτογραφικές μηχανές και φωτογραφίες:
Επικοινωνία σχολείου-οικογένειας
Φιλία.
Η περιληψη.
Συνείδηση Τι είναι συνείδηση;
Αρχές Αποτελεσματικής Επικοινωνίας
Ε ΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σ ΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Ψ ΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Τ ΕΛΙΚΗ Ε ΡΓΑΣΙΑ Διδάσκων: Άκης Γιοβαζολιάς Εαρινό Εξ
Επικοινωνία (communicating) Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου.
Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ &ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕ.ΣΥ.Π. ΝΕΑΠΟΛΗΣ & ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Σ.Ε.Π. ΘΕΜΑ: Πρόσβαση στην τριτοβάθμια.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Ο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ. Ρόλος και Λειτουργίες  Θεραπευτικός ή αποκατάστασης  Προληπτικός  Εκπαιδευτικός.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Το παιχνίδι αποτελεί τη φυσική γλώσσα των παιδιών, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς.
Σχολικό site Το site του σχολείου μας είναι ανοικτό σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θέλουν να δημοσιεύσουν κάτι είτε ατομικά είτε σαν συλλογική.
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα
Σχεσιοδυναμική και προσωποκεντρική συμβουλευτική Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος Πανεπιστήμιο Πατρών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΧΡΗΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
1 η Ενότητα 2 η Ενότητα 3 η Ενότητα.  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Θεωρία επικοινωνίας Υπεύθυνη σεμιναρίου Δρ. Γεωργία Ψαρρά.
Όλοι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όλοι ΙΣΟΙ.
Φροντιστηριακό μάθημα Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας Μιχαλίτση Λίνα
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR – CHAPTER 18 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (ORGANIZATIONAL CULTURE)
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
Συνέντευξη με νήπια.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΩΦΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Χριστίνα Γιασεμή Ειδική.
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Παίρνω τον έλεγχο: Βρίσκω τον δρόμο αντιμετωπίζοντας την ανεργία
Σύγχρονες Τάσεις Συμβουλευτικής
Δημοσιογραφική Γραφή & Στιλ γραφής.
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις
Η επιστημονική μέθοδος ως εργαλείο ανάπτυξης της Βιολογίας
Η δύναμη της εικόνας Το μήνυμα της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου είναι «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο». Σε αυτή τη δραστηριότητα.
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Eργαστήριο ομαδικής παρέμβασης στην προσωπική ανάπτυξη ΙΙ
1.4 Επικοινωνία και προβλήματα – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ως οπλο επικοινωνιας
ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΧΡΗΜΕ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Θρησκευτικά Έτος: Τμήμα: Β’2 Μαρασλίδου Δανάη Μαρία
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αντανάκλαση Συναισθήματος Περίληψη Άκης Γιοβαζολιάς Επίκ. Καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αντανάκλαση Συναισθήματος Σημασία της Ενσυναίσθησης (Η προσεκτική και ορθή παρακολούθηση του ατόμου με σκοπό την κατανόηση των απόψεών του και του συναισθηματικού του κόσμου) Ορισμός : «Η δεξιότητα κατά την οποία ο σύμβουλος προσέχει επιλεκτικά και αντανακλά στον συμβ/νο συναισθηματικές καταστάσεις που έχει παρατηρήσει...Η απομάκρυνση των γνωστικών στοιχείων από την επικοινωνία και η απάντηση και ενίσχυση μόνο των υποκειμενικών συναισθηματικών στοιχείων που υποβόσκουν» → Έμφαση στο εκφραζόμενο συναίσθημα, όχι σε θέματα περιεχομένου

Στάδια Αντανάκλασης Συναισθήματος Τα συναισθήματα πρέπει να αναγνωρίζονται και να χαρακτηρίζονται Χρησιμοποίηση φράσεων: «Ακούγεται ότι», «Φαίνεστε να αισθάνεστε...», «Μοιάζει σαν να νιώθετε...», «Διαισθάνομαι ότι...» Παράφραση περιεχομένου συναισθήματος (π.χ. «Φαίνεστε να αισθάνεστε...όταν...») Η Α.Σ. είναι πιο χρήσιμη όταν τα άμεσα συναισθήματα που εμφανίζονται κατά την συνέντευξη αναγνωρίζονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία.

(παρατήρηση λεκτικής – μη λεκτικής επικοινωνίας) Ιδιαίτερη προσοχή στα μεικτά ή στα αμφίρροπα συναισθήματα (παρατήρηση λεκτικής – μη λεκτικής επικοινωνίας) (π.χ. «Τα λόγια σου λένε ότι είσαι πολύ σίγουρη για τον εαυτό σου αλλά το σώμα σου φαίνεται να δίνει ένα διαφορετικό μήνυμα»)

Περίληψη → «Η ανακεφαλαίωση, σύμπτυξη και αποκρυστάλλωση της ουσίας των όσων λέχθηκαν από τον συμβουλευόμενο... Η προσεκτική παρακολούθηση και επιλεκτική επανάληψη – με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια – των αποφασισιτικών διαστάσεων των δηλώσεων και της συμπεριφοράς του συμβουλευόμενου...» *Έμφαση στα λεκτικά και στα μη-λεκτικά μηνύματα της επικοινωνίας

Στόχοι: Να βοηθήσουμε το άτομο να ενώσει (συγκεντρώσει) όλες τις σκέψεις του Να ελέγξουμε την ορθότητα ή μη της αντίληψής μας για τα όσα λέχθηκαν Να δείξουμε στον συμβουλευόμενο ότι έχουμε ακούσει και παρακολουθήσει όλη την ιστορία/αφήγησή του

Περίληψη περιεχομένου ↔ Παράφραση Περίληψη συναισθήματος ↔ Αντανάκλαση συναισθήματος * Διαφορά: Η Περίληψη καλύπτει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνει μεγαλύτερη κλίμακα συναισθημάτων - θεμάτων που έχει εκφράσει ο συμβουλευόμενο (σε μια συνεδρία ή σε μια σειρά συνεδριών).

Κατά την Περίληψη: Χρησιμοποιήστε παραφράσεις, αντανακλάσεις συναισθήματος για να δείξετε στον συμβουλευόμενο ότι τον παρακολουθείτε και τον καταλαβαίνετε Σημειώστε τα σταθερά και συνεπή πρότυπα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (-εων). Προσέξτε ασυνέπειες, πολώσεις συναισθημάτων και γεγονότων Προσέξτε τα βασικά ζητήματα έτσι ώστε να μπορείτε αργότερα να τα επαναλάβετε στον συμβουλευόμενο Αποφύγετε επικριτικά σχόλια – δηλώσεις προς τον συμβουλευόμενο Παραμείνετε ανιχνευτικοί: ο συμβουλευόμενος χρειάζεται να νιώσει ελεύθερος να προσθέσει ή να διορθώσει κάτι σε αυτά που έχουν λεχθεί Τοποθετείτε τα σχόλιά σας σε κατάλληλα χρονικά σημεία της συνεδρίας (μην διακόπτετε τον συνομιλητή σας)

Χρησιμότητα Περίληψης: Ξεκίνημα της συνεδρίας («Είπατε ότι θέλατε να με δείτε για το θέμα...», «Στην τελευταία μας συνάντηση μιλήσαμε για...») Αποσαφήνιση της πορείας μιας συνεδρίας, ιδιαίτερα όταν είναι αρκετά περίπλοκη («Μπορούμε να σταματήσουμε για ένα λεπτό για να δούμε πού βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο...») Εξασφάλιση της ομαλής ροής και μετάβαση από ένα θέμα σε ένα άλλο («Μέχρι τώρα λέγατε...τώρα..») Σύνοψη αυτών που συνέβησαν καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίας («Σήμερα μιλήσαμε για...») Συγκέντρωση στοιχείων από διάφορες συνεντεύξεις («Την προηγούμενη βδομάδα λέγατε...και σήμερα λέτε...»)