Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ Στοιχεια: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει το γάλα Κατονομάζει ζώα των οποίων το γάλα καταναλώνει ο άνθρωπος Αναφέρει τα θρεπτικά στοιχεία τα οποία παρέχει το γάλα σε.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Η Σωστή Διατροφή ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αν μέχρι τώρα δεν παρατηρούσες τα συστατικά των τυποποιημένων τροφίμων που συνηθίζεις να καταναλώνεις,
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ξηροί καρποί.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα Π. Μαυρογένης Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα Αναφέρει τα πλεονεκτήματα των οσπρίων. Σχολιάζει την θρεπτική αξία των οσπρίων. Άναφέρει χρήσεις της σόγιας στη διατροφή του ανθρώπου Κατονομάζει τις χρήσεις της σόγιας Ορίζει τις Μορφοποιημένες Φυτικές Πρωτεΐνες (TVP) Κατονομάζει τις χρήσεις των TVP Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των TVP Συγκρίνει τη θρεπτικη αξία της σόγιας με αυτή των κρεάτων.

Π. Μαυρογένης Η θέση των οσπρίων στην διατροφή, ορισμός, πλεονεκτήματα και θρεπτική αξία Οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν Τουλάχιστον δύο φορές την βδομάδα Όπου είναι δυνατό να συνδυάζονται με ζωική τροφή Όσπρια είναι οι ώριμοι, αποξηραμένοι καρποί ή σπόροι μερικών φυτών Φασόλια, κουκιά, φακές, λουβιά, λουβάνα, μπιζέλια Αποθηκεύονται σε αεροστεγή, ανοξείδωτα ή πλαστικά δοχεία σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον Πλεονεκτήματα Είναι φθηνά Είναι άφθονα Είναι πολύ θρεπτικά Μαγειρεύονται εύκολα με διάφορους τρόπους Είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών για τους χορτοφάγους Θρεπτική αξία Πρωτεϊνες χαμηλής βιολογικής αξίας (εκτός από την σόγια) Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες Βιταμίνες της ομάδας Β Άλατα ή μέταλλα (σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο) Λίπη (σόγια 23%)

Σόγια και TVP Είδος φασολιού Πατρίδα της η Κίνα Π. Μαυρογένης Σόγια και TVP Είδος φασολιού Πατρίδα της η Κίνα Πρωτεΐνες μεγάλης θρεπτικής αξίας Χρήσεις της σόγιας Σογιάλευρο Σογιέλαιο Γάλα και τυρί από σόγια Καφές και σοκολάτα Υποκατάστατο του κρέατος γνωστό ως TVP (Texturized Vegetable Proteins) Μορφοποιημένες Φυτικές Πρωτεΐνες (TVP) Πρωτεΐνες οι οποίες παρασκευάζονται βιομηχανικά από φυτικά τρόφιμα (κυρίως σόγια), με σκοπό να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του κρέατος Από την ψημένη σόγια αφαιρείται το λίπος και οι υδατάνθρακες και μένουν οι πρωτεΐνες (37%). Προστίθενται διάφορες ουσίες Περνούν με πίεση μέσα από μικρές τρύπες ώστε να μοιάζουν με ίνες κρέατος. Ενώνονται μαζί και τους δίνεται μορφή φιλέτου, κύβου κλπ Αποξηραίνονται

Χρήσεις TVP, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Π. Μαυρογένης Χρήσεις TVP, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Χρήσεις TVP Πρώτα πρέπει να φουσκώσουν σε νερό Βασική τροφή για τους χορτοφάγους αφού εμπλουτιστούν με βιταμίνες Προστίθενται σε παρασκευές για να εμπλουτίσουν την θρεπτική τους αξία και να μειώσουν το κόστος (μπισκότα. Λουκάνικα, παιδικές τροφές, δημητριακά) Πλεονεκτήματα Θρεπτικές και απαλλαγμένες από λίπη Φθηνές Μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα Δεν έχουν σπατάλη Μαγειρεύονται εύκολα και με διάφορους τρόπους Μειονεκτήματα Έχουν γεύση φασολιού (καλύπτεται από τη χρήση αρωματικών και μπαχαρικών ή με το μαρινάρισμά

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας παρέχουν οφέλη για την υγεία, αλλά πολλά από αυτά έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο ευεργετικά, όπως πίστευαν παλαιότερα, σύμφωνα με πολλές πρόσφατες έρευνες. Είναι η σόγια ασφαλής; Τα οφέλη από την κατανάλωση σόγιας υπερτερούν των κινδύνων;

Από τη σόγια παρασκευάζονται σήμερα πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα από τον άνθρωπο προϊόντα μεταξύ των οποίων κρέας, τυρί, γάλα, κακάο, βούτυρο κλπ. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν ο βίκος, τα λαθούρια, μερικά είδη λούπινων κλπ. Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες (γι αυτό και ονομάζονται "το κρέας του φτωχού"), που αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Η σόγια και τα φιστίκια περιέχουν ακόμη και λάδι.

Σύγκριση θρεπτικής αξίας σόγιας με κρέας Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που συναντάμε στο κρέας, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, με δεδομένο ότι είναι ένα φυτικό τρόφιμο.  Το υψηλό περιεχόμενό της σε πρωτεΐνη, εφάμιλλης αξίας με αυτή των ζωικών προϊόντων, επιτρέπει την ενσωμάτωση της στη διατροφή την περίοδο της νηστείας, καθώς και στη διατροφή, όπου η κατανάλωση κρέατος είναι περιορισμένη, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε στο πλαίσιο μίας χορτοφαγικής δίαιτας.

Aξιολόγηση Tα όσπρια είναι ώριμοι αποξηραμένοι καρποί φυτών Αποτελούν βασικό είδος διατροφής και μπορούν να αποτελούν κύριο γεύμα γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. 1.Γράψετε όσπρια που γνωρίζετε 2.Ερεύνησε στην αγορά και κατάγραψε άλλα όσπρια που δεν γνωρίζεις. 3.Σε ποιές μορφές συσκευασίας μπορείς να βρείς τα όσπρια;Mελέτησε την ετικέτα συσκευασίας των οσπρίων που συνάντησες στην αγορά και γράψε τις πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτήν. 4. Να σχολιάσετε την θρεπτική αξία των οσπρίων

Αξιολόγηση 1.Με ποιές άλλες τροφές μπορείς να συνδυάσεις τα όσπρια για να δημιουργήσεις Ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα ;Ζήτησε και την βοήθεια των γονιών σου να σε βοηθήσουν. 2.Κάνε έρευνα σχετικά με τους τρόπους Μαγειρέματος των ασπρίων και γράψε τρεις Α)------------------------------------------------- β)------------------------------------------ γ)--------------------------------------- 3)Υπογράμμισε το σωστό. Αν βάλεις όσπρια σε μια λεκάνη με κρύο νερό : A)Θα μείνουν όπως είναι β)Θα μεγαλώσουν σε όγκο. Γιατί νομίζεις ; Σάκχαρα Σίδηρος 4.Συσχέτισε τα όσπρια με τα συστατικά που περιέχουν Βιταμίνη Β Φυτική πρωτείνη Όσπρια Ασβέστιο Λίπος φυτικό Άμυλο

Εργασία στη τάξη 1. Όσπρια είναι οι ώριμοι, αποξηραμένοι καρποί ή σπόροι μερικών φυτών .Σωστό/Λάθος 2.Η Σόγια είναι-------------------------------------------------- 3. Μορφοποιημένες Φυτικές Πρωτεΐνες είναι πρωτείνες οι οποίες---------------------------------------------------------------------------------------------- 4.Ετοιμάστε με τον διπλανό σας ένα μεσημεριανό μενού με τα συνοδευτικα του Υγιεινά φαγητά θέλω στο πιάτο μου μόνο