Θέματα αναφορικά με τη χρήση και τον τρόπο αναφοράς των ψυχομετρικών τεστ Μάθημα: Ψυχομετρία II Διάλεξη Νο 4.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Γλωσσική Δοκιμασιολογία και την Αξιολόγηση της Γλωσσικής Επίδοσης
Advertisements

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
Αποτελεσματικές Τεχνικές Επικοινωνίας
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
Η οικολογία μάθησης για τους υπολογιστές ΙII: Η δική σας οικολογία μάθησης Παλαιγεωργίου Γιώργος Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Πανεπιστήμιο.
Προσωπικές δεξιότητες
Βήματα στην Κατασκευή ενός Ψυχομετρικού Εργαλείου (Μέρος B)
Βασικεσ αρχεσ επικοινωνιακησ αγωγήσ
Θεωρητική Παρουσίαση Μαθήματος Γυμνασίου
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
Χαρακτηριστικά και Ταξινόμηση των Ψυχολογικών Τεστ
Μαθησιακά αποτελέσματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η περίπτωση του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αϊβαζίδης Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Έργο ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ.
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Αντανάκλαση Συναισθήματος
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 8.1 Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία.
Ο ρόλος του ψυχολόγου στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
Μελετώντας το πρώτο διάγραμμα όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι μέσα στην οικογένεια υπάρχει διάκριση σε όλους τους τομείς δήλωσαν περισσότεροι ότι.
«Αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του έργου VAB σε εθνικό επίπεδο» Κωνσταντίνα Πολυμεροπούλου Επιστημονική συνεργάτης ΕΥΕΜ/ΕΑΠ 1Πρώτη Συνάντηση Εργασίας.
Αξιολόγηση του Μαθητή Σεπτέμβριος Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση Τί είναι η αξιολόγηση; Τι είναι η Αξιολόγηση: Είναι όλες εκείνες οι ενέργειες των εκπαιδευτικών.
Communication in Mother Tongue Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Harvard ManageMentor ® Αντιμετωπίζοντας τις αντιδράσεις στην αλλαγή.
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
Αρχές Αποτελεσματικής Επικοινωνίας
Εισαγωγή στη Μέτρηση της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς - Ιστορική Αναδρομή
Ποιο φόβο αγάπησες πάλι;
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ 3 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
 Προσαρμόζοντας τις προσδοκίες Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το δυσλεκτικό παιδί τους χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο.
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Στόχοι του μαθήματος Ορισμός συστηματικού λάθους (ΣΛ, bias) Διάκριση των τύπων συστηματικού λάθους Πως επιδρούν τα ΣΛ στην αλλαγή των αποτελεσμάτων Κριτική.
Click to edit the outline text format Second Outline Level  Third Outline Level Fourth Outline Level  Fifth Outline Level  Sixth Outline Level  Seventh.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ? Ικανότητα Ερευνητική τάση.
PSY 301 Μάθημα 2ον KOINΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ.
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ SERVQUAL.
Σε ένας τεστ ένας φοιτητής βαθμολογήθηκε με 640. Να βρεθεί το ποσοστό των φοιτητών που είχαν χειρότερες επιδόσεις από αυτόν δεδομένου ότι η κατανομή της.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Τουριστική Διαφήμιση & Δημοσιές Σχέσεις Διάλεξη 7 η : Έλεγχος Αποτελεσματικότητας της Διαφήμισης «Είμαι σίγουρος τι τα μισά λεφτά που ξοδεύω για τη διαφήμιση.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Εισηγητές: Βαλεντίνα Τουμάνιου Ζαχαρίας Ιωάννου Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Φροντιστηριακό μάθημα Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας Μιχαλίτση Λίνα
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Άσκηση και Ποιότητας Ζωής»
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Σειρά παραδόσεων Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Τηλ.:
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Ονοματεπώνυμο: Καρακόλια Αναστασία ΑΕΜ: 912/2012 Κομοτηνή 2013
Τα μουσικά φθογγόσημα (τέταρτα-όγδοα-μισό) Τάξη: Γ’ Δημοτικού Ανδρέας Σκιαδάς.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας Δρ. Μαρία Καμπανάρου Ενότητα 8.
Χρήση της χαρτογράφησης εννοιών για την μείωση των λαθών στο μάθημα της Τεχνολογίας ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ» ΑΘΗΝΑ, 1-2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Μέθοδοι εμπειρικής Παιδαγωγικής
Παιδαγωγική σχέση Ρόλος εκπαιδευτικού: Να βοηθήσει τους μαθητές να μεταβούν από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την άγνοια στη γνώση, από την αδυναμία.
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Η επιστημονική μέθοδος ως εργαλείο ανάπτυξης της Βιολογίας
Το ερωτηματολόγιο Μεθοδολογία έρευνας.
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η Τριάδα Διαταραχών στον Αυτισμό
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
Κάποιες βασικές έννοιες στη μεθοδολογία της ψυχολογίας
Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ως οπλο επικοινωνιας
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΠ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Δρ. Πήλιος Σταύρου Κλινικός Ψυχολόγος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θέματα αναφορικά με τη χρήση και τον τρόπο αναφοράς των ψυχομετρικών τεστ Μάθημα: Ψυχομετρία II Διάλεξη Νο 4

Συνθήκες για την ορθή χρήση:  Οδηγίες, διαδικασία (τόνος φωνής, αυτοσχεδιασμός, κλπ.)  Κατάσταση Υλικού  Αναγκαία για τη χορήγηση υλικά  Περιβαλλοντολογικές Συνθήκες Θόρυβος Φωτισμός Καθίσματα, κλπ

Σχέση Εξεταστή –Εξεταζόμενου «Rapport» Πριν από κάθε εξέταση, κάθε εξεταζόμενος/η διακατέχεται από μερικούς φόβους:  Φόβοι από προηγούμενες εμπειρίες σχετικά με τα τεστ  Φόβοι για τους ψυχολόγους  Φόβοι από το περίεργο περιεχόμενο κάποιων τεστ

Σχέση Εξεταστή –Εξεταζόμενου «Rapport» Αυτοί οι φόβοι πρέπει να αναγνωρίζονται από τον εξεταστή και να:  Δείχνει κατανόηση  Είναι υποστηρικτικός/ή  Δίνει πληροφορίες  Μην υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε άμυνα Η σωστή συλλογή δεδομένων εξαρτάται από την εδραίωση μιας διαπροσωπικής σχέσης ανάμεσα στον Εξεταστή και τον Εξεταζόμενο.

Rapport – Ψυχική Επαφή Η εδραίωση του “Rapport” αναφέρεται στις προσπάθειες του εξεταστή να προετοιμάσει το άτομο να δώσει μια σειρά απαντήσεων, οι οποίες αποτελούν βάσιμους δείκτες των χαρακτηριστικών του. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και διαφορετική στρατηγική;  Σε εφήβους: Ειλικρίνεια  Σε παιδιά: Σαν παιχνίδι, όχι πολύ χρόνο  Σε ηλικιωμένους: Σεβασμός στις ιδιαιτερότητές τους

Παραδείγματα ανάπτυξης «Rapport» WISC-R-IIIWISC-R-III (Να ακούσουν με προσοχή τις οδηγίες) MMPIMMPI (Να απαντήσουν με ειλικρίνεια) Benter-GestaltBenter-Gestalt (Να ζωγραφίσουν με ακρίβεια) Μελανοκηλίδες RorschachΜελανοκηλίδες Rorschach (όσο πιο λίγες οδηγίες γίνεται)

Γενικές Συμβουλές κατά τη διάρκεια χορήγησης ενός τεστ Όχι εκφράσεις επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας Να ελέγχονται και να καταγράφονται η συναισθηματικές αντιδράσεις των ατόμων στη διάρκεια της χορήγησης Σε περίπτωση άσχημης συναισθηματικής κατάστασης είναι καλύτερα να διακόπτεται η διαδικασία Στην κλινική διάγνωση αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά

Προβλήματα στη διάρκεια της αξιολόγησης Η επίδραση του Πυγμαλίωνα Η επίδραση του Πυγμαλίωνα και Το φαινόμενο του φωτοστέφανου Το φαινόμενο του φωτοστέφανου

Η επίδραση του Πυγμαλίωνα Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, συμβαίνει να ενισχύουμε χαρακτηριστικά του ατόμου που αξιολογούμε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που αναμένουμε να δούμε σε αυτό.

Η επίδραση του Πυγμαλίωνα Ερευνητικά Δεδομένα: Rosenthal (Harvard University) Rosenthal (Harvard University) Μεταπτυχιακοί φοιτητές να μετρήσουν την ταχύτητα με την οποία τα ποντίκια μάθαιναν να βρουν τη διέξοδο από ένα λαβύρινθο Masling (1965) Masling (1965) 14 Μεταπτυχιακοί φοιτητές κλινικής ψυχολογίας να χορηγήσουν το Rorschach σε φυσιολογικούς ανθρώπους

Το φαινόμενο του φωτοστέφανου (Hallo effect) Κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου, τείνουμε να θεωρούμε τις απαντήσεις ενός εξεταζόμενου σωστές ή λάθος ανάλογα με τη γενική εντύπωση της ικανότητας που έχουμε σχηματίσει.

Το φαινόμενο του φωτοστέφανου (Hallo effect) Για παράδειγμα, αν δούμε ότι κάποιος έχει ένα χαρακτηριστικό (π.χ. πολλές σωστές απαντήσεις), είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρούμε πράγματα που τείνουν να μην συμφωνούν με αυτό το χαρακτηριστικό (π.χ. λάθος απάντηση)

Το φαινόμενο του φωτοστέφανου (Hallo effect) Ερευνητικά Δεδομένα: Jerome Sattler Jerome Sattler Διαπίστωσε (πειραματικά) ότι οι εξεταστές που βαθμολογούν ένα τεστ νοημοσύνης, έτειναν να βαθμολογήσουν ως «σωστές» απαντήσεις που ήταν λανθασμένες σε άτομα που τους ήταν αρεστά ή που τους είχαν κάνει καλή εντύπωση από την αρχή (π.χ. όμορφοι, ζεστοί, ευγενικοί)

Το φαινόμενο του φωτοστέφανου (Hallo effect) Διαπίστωση: ΧΟΡΗΓΗΣΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ,ΕΡΜΗΝΕΙΑ Δεν υπάρχουν τρόποι εξάλειψης αυτών των επιδράσεων. Είναι όμως καθήκον του εξεταστή να γνωρίζει ότι η ΧΟΡΗΓΗΣΗ, η ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ, και η ΕΡΜΗΝΕΙΑ των επιδόσεων των ατόμων σε ένα τεστ, υπόκεινται σε αυτές τις επιδράσεις.

Η εκπαίδευση του Εξεταστή Προσόντα: Γνώσεις Ψυχομετρίας (επιλογή και αξιολόγηση του κατάλληλου τεστ) Γνώσεις ψυχολογίας – ψυχοπαθολογίας Ειδική εκπαίδευση – εξάσκηση στο συγκεκριμένο τεστ

Πιστοποίηση Προσόντων Ψυχολογικές Εταιρείες – Σύλλογοι Ψυχολόγων British Psychological Society (Level A, B) Κάθε εκδοτική Εταιρεία Φόρμα Προσόντων (Qualification Form)

Πιστοποίηση από Σύλλογο

Φόρμα Προσόντων από Εταιρεία

Αξιολόγηση ατόμων με ιδιαιτερότητες Άτομα με ιδιαιτερότητες: Ποια είναι; Φυσικά Πνευματικά Εξελικτικά Προβλήματα Θα πρέπει ο κατασκευαστής να έχει προβλέψει και αυτές τις περιπτώσεις

Αξιολόγηση ατόμων με ιδιαιτερότητες Στρατηγικές Τροποποίησης: Τροποποίηση του φυλλαδίου ερωτήσεωνΤροποποίηση του φυλλαδίου ερωτήσεων Τροποποίηση του τρόπου απάντησηςΤροποποίηση του τρόπου απάντησης Τροποποίησης της ώρας χορήγησηςΤροποποίησης της ώρας χορήγησης Τροποποίησης του τρόπου χορήγησηςΤροποποίησης του τρόπου χορήγησης Τροποποίηση του υλικού του τεστΤροποποίηση του υλικού του τεστ

Αξιολόγηση ατόμων με διαφορετικό γλωσσικό πλαίσιο Ποιο είναι το πρόβλημα; Ποιο είναι το πρόβλημα; Τι επίπτωση μπορεί να έχει στην επίδοση του ατόμου; Τι επίπτωση μπορεί να έχει στην επίδοση του ατόμου; Τι θα πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Τι θα πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;ΜετάφρασηΑντιστοιχίαΣτάθμιση

Αξιολόγηση ατόμων με διαφορετικό γλωσσικό πλαίσιο  Αν πρέπει να αξιολογήσουμε άτομα που δεν μιλούν ελληνικά ως μητρική γλώσσα, τι πρέπει να προσέξουμε; Πιστοποίηση γλώσσας Πιστοποίηση γλώσσας  Αν πρέπει να αξιολογήσουμε δίγλωσσα άτομα, τι πρέπει να προσέξουμε; Επιβεβαίωση ποια γλώσσα είναι η καλύτερή του (Προσοχή!! Δεν μιλά και τις δύο γλώσσες το ίδιο καλά)