Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική εξίσωση που περιγράφει την αντίδραση της διάλυσής του στο νερό. ……………………………………………………………………………………………………………………………… Β. Να γράψετε τον τύπο της βάσης και την χημική εξίσωση που περιγράφει την αντίδραση της διάλυσής της στο νερό. ……………………………………………………………………………………………………………………………….. Γ. Να περιγράψετε ποιες αντιδράσεις θα πραγματοποιηθούν αν αναμείξουμε τα Δ1&Δ2 και ποιο θα είναι το ορατό τους αποτέλεσμα ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Δ. Τι είδους ένωση είναι αυτή που παράγεται; ……………………………………………………… Ε. Να διατυπώσετε έναν ορισμό για τις ενώσεις αυτού του τύπου……………………………………………………………… ……………………………………………………………………. Στ. Αν το άλας που θέλουμε να παρασκευάσουμε είναι το CaCl2 τα διαλύματα ποιων ουσιών θα πρέπει να αναμείξουμε;…………………………………………………….. ………………………………………………………………………. Ζ. Είναι βέβαιο ότι θα παραλάβουμε το άλας με τον ίδιο τρόπο; Αν όχι να περιγράψετε τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε. ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………….. Η. Ποια χημική ένωση είναι γνωστή σε εμάς σαν αλάτι; Να γράψετε το μοριακό της τύπο, την επιστημονική της ονομασία και να αναφέρετε το οξύ και τη βάση που πρέπει να αναμείξουμε για την παρασκευή της. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. Θ. Είναι το αλάτι χρήσιμη ένωση; Να αναφέρετε μερικές από τις χρήσεις του. ……………………………………………………………………………………………….
Δ12: Το μαγειρικό αλάτι Χρησιμοποιείται: Σχηματική απεικόνιση της διάλυσης του χλωριούχου νατρίου στο νερό. Ο κρύσταλλος του αλατιού καταστρέφεται και τα ιόντα ελευθερώνονται στο διάλυμα Χρησιμοποιείται: Ως άρτυμα στα τρόφιμα, για να δώσει γεύση και να καλύψει τις ανάγκες των οργανισμών Ως συντηρητικό τροφίμων Στους δρόμους για το λιώσιμο των πάγων Στη βιομηχανική παραγωγή σόδας, χάρτου, χλωρίου, λευκαντικών κ.α. Το χλωριούχο νάτριο είναι ένωση ιοντική, στερεή, κρυσταλλική και ευδιάλυτη στο νερό. Όταν διαλύεται στο νερό, το κρυσταλλικό του πλέγμα καταστρέφεται και στο διάλυμα ελευθερώνονται ιόντα Na+ και Cl- .
Εργοστάσιο παρασκευής καυστικής σόδας με τη μέθοδο Leblanc Δ13: Και λίγη ιστορία … Η βιομηχανική επανάσταση στα τέλη του 18ου , αρχές του 19ου αιώνα άλλαξε δραματικά τις σχέσεις παραγωγής , αλλά και το μοντέλο της ζωής στην Ευρώπη. Ολόκληρες περιοχές στην Κεντρική Ευρώπη , αλλά και την Αγγλία κυριολεκτικά εποικίστηκαν μετά τη δημιουργία εργοστασιακών μονάδων οι οποίες προσέφεραν δουλειά. Εργοστάσιο παρασκευής καυστικής σόδας με τη μέθοδο Leblanc Τα εργοστάσια παρασκευής σόδας με την μέθοδο Leblanc και θειικού οξέος που γέμισαν την Γαλλική και Αγγλική εξοχή, δεν αντιμετωπίστηκαν από τους κατοίκους πάντοτε ως ευπρόσδεκτες καινοτομίες.
Η Χημεία των αρχών του 19ου αιώνα μύριζε θειάφι Η Χημεία των αρχών του 19ου αιώνα μύριζε θειάφι. Η βιομηχανική παραγωγή, όπου αυτή υπήρξε, συνοδεύτηκε από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη δηλητηρίαση του αέρα που ανέπνεαν οι κάτοικοι. Η βαριά Χημεία προκάλεσε σοκ και σοβαρές ανατροπές στον τρόπο ζωής Σύγχρονο εργοστάσιο παρασκευής αμμωνίας
Δ14: ΟΞΕΑ , ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ Όξινη βροχή Τρόφιμα και αναψυκτικά Γεωλογικοί σχηματισμοί ΟΞΕΑ , ΒΑΣΕΙΣ, ΑΛΑΤΑ Πολύπλοκα βιολογικά μόρια Η χημική βιομηχανία Σαπούνια, καθαριστικά Αρκετή τροφή για να χορτάσουμε όλο τον κόσμο Και Ανθρώπινος οργανισμός Χημεία-Βιολογία-Τεχνολογία-Περιβάλλον-Πολιτισμός - Οικονομία- Ιστορία Χημεία- Βιολογία-Οικονομία-Αγωγή υγείας Γεωλογία- Χημεία-Ιστορία-Οικονομία Οξέα , βάσεις , άλατα Βιοχημεία-Βιολογία Χημεία-Οικονομία- Τεχνολογία Περιβάλλον Χημεία-Οικονομία-Τεχνολογία-Περιβάλλον Γεωλογία, Χημεία, Οικονομία ,Τεχνολογία, Περιβάλλον Χημεία- Βιολογία-Βιομηχανία- Οικονομία- Αγωγή Υγείας
Δ15: ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ & ΑΛΑΤΑ ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ 2. Χημεία-Οικονομία –Τεχνολογία -Περιβάλλον 3. Γεωλογία, Χημεία, Οικονομία, Τεχνολογία, Περιβάλλον 6. Χημεία, Οικονομία, Βιολογία Αγωγή υγείας 7. Χημεία, Οικονομία, Τεχνολογία, Περιβάλλον 4. Χημεία –Βιολογία-Οικονομία- Αγωγή υγείας, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Τεχνολογία, Ιστορία 1. Χημεία –Βιολογία-Οικονομία- Αγωγή υγείας 5. Γεωλογία, Χημεία, Οικονομία, Ιστορία 8. Βιολογία- Βιοχημεία 2. Σαπούνια, καθαριστικά , απορρυπαντικά 3. Αρκετή τροφή για να χορτάσουμε όλο τον τον κόσμο 6. Τρόφιμα και αναψυκτικά 7. Η χημική βιομηχανία 4. Όξινη βροχή 1. και… ανθρώπινος οργανισμός 5. και …γεωλογικοί σχηματισμοί 8. και …μερικά πολύπλοκα βιολογικά μόρια
Δ16: ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Όξινη βροχή 2. Χημεία 3. Χημεία 3. Χημεία 6. Οικονομία 7. Ιστορία- Πολιτισμός 4. Χημεία - Τεχνολογία 1. Φυσική, Χημεία 5. Γεωλογία, Χημεία, Περιβάλλον- Βιολογία –Αγωγή Υγείας 8. Τεχνολογία, Δίκαιο ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ 2. Το pH της βροχής 3. Τι είναι η όξινη βροχή 6.Οικονομικές επιπτώσεις 7. Πολιτιστικές επιπτώσεις 4. Που οφείλεται η όξινη βροχή 1. Τι είναι και πως δημιουργείται η βροχή 5. Οι επιπτώσεις της όξινης βροχής 8. Ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος 1. στην ανθρώπινη υγεία 2. στα υλικά 3. στην ορατότητα 4. στα δάση και το έδαφος 5. στα ποτάμια, τις λίμνες και την υδρόβια ζωή
Δ17: Να εξουδετερώσουμε την όξινη βροχή Η όξινη βροχή έχει pH περίπου 4, δηλαδή είναι 10 φορές πιο όξινη από την βροχή Οφείλεται στα οξείδια του θείου και του αζώτου , τα οποία αντιδρούν με τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας και παράγουν οξέα. Τα οξείδια του θείου παράγονται κυρίως από την καύση των ορυκτών καυσίμων, που χρησιμοποιούν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και οι βιομηχανίες Τα οξείδια του αζώτου παράγονται κυρίως σε αστικές περιοχές με κυκλοφοριακό πρόβλημα και οφείλονται στα αυτοκίνητα. Τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και τα αυτοκίνητα είναι οι κύριες πηγές παραγωγής όξινων οξειδίων Δάσος κατεστραμμένο από την όξινη βροχή
Δ18: Επιπτώσεις της όξινης βροχής Στην υγεία του ανθρώπου Στα δομικά υλικά Στο έδαφος, τα δένδρα και τα φυτά Στα ποτάμια τις λίμνες και τους υδρόβιους οργανισμούς Στην ορατότητα Η όξινη βροχή διαβρώνει τα δομικά υλικά, όπως τις γέφυρες από σίδηρο Μαρμάρινα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καταστρέφονται Οι περισσότεροι υδρόβιοι οργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν σε pH<5
Δ19: Σαπωνοποίηση Όταν σε λάδια ή λίπη προστεθεί πυκνό διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου ή του καλίου παράγεται ένα παχύρρευστο προϊόν . Γλυκερίδια + NaOH Άλατα των οξέων(σαπούνι) + Γλυκερίνη Με προσθήκη NaCl το παχύρρευστο σώμα γίνεται πιο δυσδιάλυτο , επιπλέει και με ψύξη στερεοποιείται.
Οι μαργαρίνες και τα στερεά φυτικά λίπη Δ20: Οξέα και διατροφή Το λάδι της ελιάς Είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής η οποία θεωρείται προστατευτική για πολλές ασθένειες. Αποτελείται κυρίως από τα γλυκερίδια τριών οργανικών οξέων Του στεατικού οξέος Το ελαικού οξέος Το παλμιτικού οξέος. Οι μαργαρίνες και τα στερεά φυτικά λίπη Περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, σε μορφή γλυκεριδίων τα οποία θεωρείται ότι επιβαρύνουν την υγεία από το λάδι της ελιάς. Ακόμη συνήθως περιέχουν γαλακτικό οξύ και οξικό οξύ ως ρυθμιστές της οξύτητάς τους.
Δ21: Οξέα και Βιταμίνες ¨ Είναι η βιταμίνη C. Το ασκορβικό οξύ ¨ Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, επιταχύνει την απορρόφηση του σιδήρου από το πεπτικό σύστημα και την παροχή οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας. Παίζει το ρόλο ρυθμιστή στη σύνθεση του κολλαγόνου και στη λειτουργία του ανοσοποι-ητικού συστήματος. Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, το σπανάκι, τις τομάτες, τις πατάτες, το μπρόκολο, το μαϊντανό και τους χυμούς των φρούτων. Βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Ο ρόλος του είναι καθοριστικός στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και παρότι η σχέση του με τον καρκίνο δεν είναι σαφής, εκτιμάται ότι λειτουργεί προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών του. Βρίσκεται στη μαγιά της μπύρας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, το κρέας , το συκώτι και τα όσπρια. Το ασκορβικό οξύ Το φυλλικό οξύ
Δ22: Ω3 λιπαρά οξέα Πολύπλοκης σύνταξης πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία εκτιμάται ότι παίζουν σοβαρό ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων,την ελάττωση των κινδύνων από καρδιακές αρρυθμίες, των θρομβώσεων, της αρτηριοσκλήρυνσης και γενικότερα στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκονται στα ψάρια και ιδιαίτερα στις σαρδέλες, τα σκουμπριά, τις ρέγκες, τους τόνους, τους κολιούς και τους σολομούς και γενικότερα στα ιχθυέλαια.