ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό» © VPRC – Μάρτιος / Δ.1 © VPRC – Μάρτιος 2008 ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Advertisements

Το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Προς ένα Πλαίσιο Προσόντων στον κλάδο του Εμπορίου στην Ελλάδα 8/12/2010 Εύη Αποστολάκη Δ.Σ. Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
1 ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Πνευματικό Κέντρο 3 Μαρτίου 2008 “ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ” Άννα Καραμάνου τ. ευρωβουλευτής.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Διαφάνεια 1 Κοινωνιολογία Οι Βασικές Έννοιες Michael Hughes Carolyn J. Kroehler.
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
5ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΟΕΛΜΕΚ - ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
Γυναίκα στην Αρχαία Ελλάδα
Γυναικείο Ποδόσφαιρο Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο αντρικό άθλημα; Υπάρχουν και γυναίκες που είναι εξίσου ταλαντούχες. Γενικώς τα αγόρια έχουμε.
6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας Α΄ τάξη - ερευνητική εργασία Σχ
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Παρατηρήσεις Δείγμα 10 φοιτητών – Καταγραφή για 19 εβδομάδες 5 κύριες κατηγορίες (22 υποκατηγορίες): - Υπνος.
Ρόλοι κατοίκων: ● Άντρες :γεωργοί, πολιτικοί αρχηγοί, θρησκευτικοί ηγέτες, στρατιώτες, σύζυγοι έπαιρναν μέρος σε όλες τις δημόσιες τελετές ● Γυναίκες:
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ (π. Απόστολος)
Ανθρώπινα Δικαιώματα.
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
1. Πιστεύετε ότι υπάρχουν διακρίσεις σε σχέση με:.
Νίκη Κάτσαρη Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας
Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΠΛΑΤΩΝ Α4 1ΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ν
Προς ένα Πλαίσιο Προσόντων στον κλάδο του Εμπορίου στην Ελλάδα 26/11/2010 Βάλια Αρανίτου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΝ. ΕΜ.Υ Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού.
Τα επαγγελματικά πρότυπα των μαθητών της Στ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου ως κίνητρα των μελλοντικών επαγγελματικών τους στοχοθετήσεων Στέλιος Κ. Κρασσάς.
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Επιδημιολογικά Στοιχεία:
Θέμα: «Φύλο και Εργασία σε ένα Μεσαίο Αστικό Κέντρο. Η Περίπτωση των Γυναικών της Λάρισας» Ρόδος 2009 Διπλωματική εργασία Μαρίνου Ελένη ΟΝΟΜΑΒΑΘΜΙΔΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΜΑΘΗΤΕΣ : ΣΙΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία στο μάθημα : «Εικονική πραγματικότητα και Εκπαιδευτικές εφαρμογές τεχνητής.
Ημερομηνία υλοποίησης: Δευτέρα, 17/3/2014. Διαθεματική διδασκαλία των μαθημάτων της Κοινωνική & Πολιτικής Αγωγής (Αργυρίου Αγγελική ΠΕ02), των Αγγλικών.
Προβλήματα των γυναικών στον σύγχρονο κόσμο
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ Β’
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
Ενημερωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών ΣΕΠ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ.
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Η κοινωνία προσπαθεί να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία παιδιών και ενηλίκων με διάφορους τρόπους.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Τάξη : B4 Καθηγήτρια : Παπαδημητρίου Ζωή
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
“ΕΓΩ, Ο AΛΛΟΣ, Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ … ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”
Μισθολογικό χάσμα: Μισθός των γυναικών ως % του μισθού των ανδρών στην ΕΕ Λουξ/βούργο86Πολωνία80Τσεχία76 Σλοβενία86Ουγγαρία80Αυστρία75 Δανία82Γαλλία79Γερμανία74.
ΕΠΑΛ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
«εάν όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν εξαρτημένος από την τύχη» ~ Μένανδρος ~
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος
Οικογένεια & Νοικοκυριά – Αγοραστικές επιδράσεις & λήψη αποφάσεων (Adapted from: Hawkins & Mothersbaugh, 2013, Μπαλτας & Παπασταθοπούλου, 2003, Σιωμκος,
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΤΑΞΗ Β’ Έρευνα Συμπεριφοράς – Στάσης Θέμα: «Νέοι και Διαδίκτυο – Εθισμός» Χρόνος διεξαγωγής:
Κωνσταντίνος Δραβίλας Β’1
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
Τα επαγγέλματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;
Δημιουργία Ερευνητικού Εργαλείου
Εργασία των μαθητών του Β3
Εργασία Α’ τετραμήνου Τόσκα Ραβέσα Κοκκίνου Έλενα Σφακιανάκη Βασιλική Τζαβάρα Κωνσταντίνα.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τερζανίδου Γεσθημανή
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 1. ΕΝΝΟΙΑ & ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – Ο ΡΟΛΟΣ.
ΚρητικΟΣ ΓAμοΣ Στην Κρήτη υπάρχουν δύο είδη γάμου. Ο γάμος με κλέψιμο και με προξενιό. Στο γάμο με κλέψιμο ο γαμπρός έκλεβε την νύφη αφού οι γονείς του.
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
Εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΑΞΗ Γ1 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΣΤΡΑΤΗΣ.
Η ισότητα των δυο φύλων Η θέση της γυναίκας ιστορικά
Σιασιαμούτης Κωνσταντίνος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΜΑΔΑ Γ’ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΚΗΣ (συντονιστής) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπεύθυνη Η/Υ) ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ (γραμματέας)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ Ποια η θέση της σύγχρονης γυναίκας? 1) στον επαγγελματικό τομέα 2) στην οικογένεια 3) στην κοινωνία

ΠοΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ? Η ισχνή παρουσία των γυναικών σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο του κοινωνικού ρατσισμού βρίσκεται στο ζενίθ κι εκδηλώνεται με ποικίλα σεξιστικά σχόλια εις βάρος των γυναικών. Ανεργία: 54% των ανέργων είναι γυναίκες ενώ περισσότερο από 80% των γυναικών εργάζονται με ημιαπασχόληση!! Χαμηλή γυναικεία εκπροσώπηση στις σφαίρες της απόφασης, της ισχύος και της στρατηγικής. Χαρακτηριστικά 84% των βουλευτών του κόσμου είναι άνδρες. Οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι υποβαθμισμένες στην πολιτική ζωή. Η αναλογία των γυναικών ανάμεσα στους δημάρχους, για παράδειγμα, είναι μόλις 10,9 %.

ΓΙΑΤΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΑΛΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗ? Στο χώρο της εργασίας, οι γυναίκες κατηγορούνται όταν αποκτούν παιδί, γιατί είναι απαραίτητο να απουσιάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Η καριέρα τους είναι συχνά παρεμποδιζόμενη. Ωστόσο, υπάρχουν νόμοι που προασπίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, όπως για παράδειγμα, απαγορεύουν στον εργοδότη να απολύσει εγκυμονούσα εργαζόμενη.  

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ?   Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες ασχολούνται με την οικοκυρική σε ποσοστό 70% και με τα γονεϊκά ζητήματα κατά 60% . Κατά μέσο όρο, οι άνδρες δεν αφιερώνουν παρά μόνο 14 λεπτά στην κουζίνα ημερησίως, 11 λεπτά στο νοικοκυριό και 8 λεπτά στο πλύσιμο πιάτων και ρούχων, σε αντίθεση με τα 29, 37, 28 λεπτά αντίστοιχα των γυναικών. Οι άνδρες θεωρούν ότι κάποιες δουλειές όπως το πλύσιμο των ρούχων και το ξεσκόνισμα ανήκουν αποκλειστικά στον γυναικείο τομέα. Ουσιαστικά, δηλαδή η γυναίκα εξασκεί ένα δεύτερο επάγγελμα στο οικογενειακό πλαίσιο το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται όντας αόρατο.

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ? ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ?   Χρονολογείται το 1968, αλλά επιλέγουμε να δηλώνουμε μια άλλη ημερομηνία πιο συμβολική την 26 Αύγουστου του 1970, τότε που μια ομάδα γυναικών κατέθεσε λουλούδια στην χήρα του άγνωστου στρατιώτη δηλώνοντας ‘’πιο άγνωστη κι από τον άγνωστο στρατιώτη : η γυναίκα του! ’’

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ Ακόμη ένα φλέγον ζήτημα για τη γυναίκα υπήρξε ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ Η μητρότητα είναι ένα καταξιωμένο δικαίωμα και βασικός θεσμός των κοινωνιών. Ωστόσο όσον αφορά τις γυναίκες, το δικαίωμα στην αντισύλληψη θεωρείται ένα από τα βασικότερα αποκτήματα του φεμινισμού. Μερικά χρόνια μετά την νομοθέτηση της αντισύλληψης το 1967, στης 5 Απριλίου του 1971, 343 γυναίκες δηλώνουν υπέρ της αποποινικοποίησης της άμβλωσης. Το 1975 η εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης νομιμοποιείται συμφώνα με το νόμο της Simone Weil, πλέον η γυναίκα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει, να προγραμματίζει την μητρότητα και η αναπαραγωγή δεν είναι πλέον προορισμός της αλλά επιλογή της.  

Πραξιακο διαγραμμα της οικογενειασ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΜΕΝΟΣ Άνδρας, Γυναίκα Το ζευγάρι, τα παιδιά, η κοινωνία   ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ (ΔΡΩΝ ΠΡΟΣΩΠΟ) Τα μέλη της οικογένειας ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η δημιουργία της οικογένειας Η ανατροφή των παιδιών Η μετάδοση αξιών, εθίμων και παραδόσεων Η υγιής συμβίωση, η κοινωνικοποίηση, οι συναισθηματικές και υλικές ανάγκες ΒΟΗΘΟΙ: οι οικογένειες του ζεύγους, το ζευγάρι, οι φίλοι, οι συγγενείς ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: οικονομικοί, κοινωνικοί, πολιτισμικοί και ηθικοί παράγοντες

Κλείνοντας συμπεραίνουμε ότι… Μέχρι πολύ πρόσφατα η γυναίκα ήταν περιορισμένη στην εστία, οι μόνες της ενασχολήσεις ήταν οι οικιακές δουλειές, η φροντίδα της οικογενείας, η ανατροφή των παιδιών και οι διασκεδάσεις περιορίζονταν στο σπίτι, για παράδειγμα το κέντημα. Δεν είχε δικαιώματα να ψηφίσει και να ψηφιστεί, δεν είχε πρόσβαση στην εκπαίδευση και μεταχειριζόταν σαν αντικείμενο. Το δικαίωμα του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι» γίνεται κτήμα των γυναικών μόλις το 1945. Όσον αφορά τον γάμο είχε παρατηρηθεί ότι αποτελούσε μια απλή συμφωνία ανάμεσα στον πατέρα της και στον υποψήφιο γαμπρό, με βασικό κριτήριο την προίκα.

Βιβλιογραφια Υλικό από το Prepadelf B2 Υλικό από το αρχείο της ΝΕΤ Υλικό από το C1 vers C2, εκδόσεις Roboly (επεξεργασία και μετάφραση κειμένων: Σταυροπούλου Δήμητρα & Στεφανίδου Μαριλένα)

Μεθοδοι εργασιασ Μελέτη και σύγκριση των κειμένων Παρακολούθηση βίντεο σχετικά με το θέμα και καταγραφή των σημαντικών σημείων