Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τερζανίδου Γεσθημανή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τερζανίδου Γεσθημανή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τερζανίδου Γεσθημανή
«Η γυναiκα σε ανωτερα κλιμακια. Γυναικα και αντρασ: ισοι η ανταγωνιστεσ» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τερζανίδου Γεσθημανή

2 ΟΜΑΔΕΣ ΟΜΑΔΑ Α ΟΜΑΔΑ Β ΟΜΑΔΑ Γ ΟΜΑΔΑ Δ 1. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΛΕΟΝΤΗΣ
ΟΜΑΔΑ Α ΟΜΑΔΑ Β ΟΜΑΔΑ Γ ΟΜΑΔΑ Δ 1. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΛΕΟΝΤΗΣ 1. ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ 1. ΤΣΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ 1. ΚΙΤΣΟΥ ΑΘΗΝΑ 2. ΚΙΤΣΟΣ ΣΤΑΘΗΣ 2. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 2. ΠΛΑΚΙΑ ΧΡΥΣΑΝΝΑ 2. ΚΥΚΟΥ ΜΑΡΙΑ 3. ΣΗΜΑΔΗΣ ΚΩΣΤΗΣ 3. ΒΛΑΧΟΥ ΧΡΥΣΗ 3. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 3. ΠΑΠΠΑ ΝΙΚΗ 4. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 4. ΡΟΥΜΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 4. ΣΦΕΤΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 4. ΛΟΥΣΑ ΕΛΕΝΗ 5. ΖΗΜΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 5. ΠΟΥΡΔΑΝΗ ΜΑΡΙΑ (ΑΝΔΡΑΣ VS ΓΥΝΑΙΚΑ) (ΓΥΝΑΙΚΑ VS ΑΝΔΡΑ) (ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ) (ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ) ΟΜΑΔΕΣ

3 ΓΥΝΑΙΚΑ VS ΑΝΔΡΑ Συνήθως στο εργασιακό τους περιβάλλον, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία από τους ιεραρχικά προϊστάμενους ως προς τις γνώσεις και τις ικανότητές τους λόγω του φύλου τους. Έτσι δημιουργούνται διακρίσεις εις βάρος των γυναικών με αποτέλεσμα την διαφοροποίηση των επαγγελμάτων σε «ανδρικά» και «γυναικεία». Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένες θέσεις εργασίας οι οποίες κυριαρχούνται συνήθως μόνο από γυναίκες όπως για παράδειγμα τα παραϊατρικά επαγγέλματα και οι κοινωνικές υπηρεσίες ενώ μεγαλύτερη διείσδυση έχουν κάνει οι άνδρες στα κατασκευαστικά επαγγέλματα.

4

5 Οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες κατέχουν επαγγελματικές θέσεις λιγότερο αυτόνομες , με χαμηλότερο γόητρο και ελάχιστη εμπλοκή στη λήψη αποφάσεων. Οι πιθανότητες τους να κατακτήσουν μία ανώτερη ιεραρχικά θέση εργασίας είναι μηδαμινές μπροστά σε αυτές των ανδρών. Στην επικαιρότητα ακόμη κυριαρχεί το φαινόμενο της άνισης αμοιβής των δύο φύλων. Παρά το γεγονός της έγκρισης της ευρωπαϊκής οδηγίας (1975) για ίση πληρωμή ανδρών και γυναικών, υπάρχουν ακόμα και σήμερα γυναίκες των οποίων η αμοιβή είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των ανδρών σε ίδια πλαίσια εργασίας.

6 Άλλη μια αιτία για την οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα είναι ο φόβος των εργοδοτών τους για πιθανή μητρότητα. Η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται συχνά ως μια πρόφαση για την απόρριψη γονεϊκών αδειών σε εργαζόμενες μητέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εργασιακή υποβάθμιση της γυναίκας λόγω αμφιβολιών και την ανάδειξη του άνδρα στον επαγγελματικό χώρο.

7 Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

8 Η κοινωνία σε κάθε εποχή, συμπεριφέρεται μειονεκτικά προς τη γυναίκα και αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται σε κάποιες περιοχές μέχρι και σήμερα. Αναμφισβήτητα, η θέση της γυναίκας ήταν μειονεκτική σε όλες τις χώρες. Ο σύγχρονος καπιταλισµός στηρίζεται στην εκμετάλλευση της γυναικείας εργασίας, γιατί είναι πιο φτηνή από την αντρική και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις της ευελιξίας των επιχειρήσεων.

9 Γυναικεια εργασια, διακρισεισ και στερεοτυπα

10 Εκτός από την πολιτική, η γυναίκα εισήλθε σε διάφορα αντρικά επαγγέλματα, όπως αστυνομία, στρατός, μηχανικός κ.λπ.. και γενικά στο χώρο της εργασίας. Άρχισε να υλοποιεί τις ιδέες της, να μη μένει στάσιμη και να παράγει δημιουργικά., με αποτέλεσμα η κοινωνία να κοντεύει να γίνει από ανδροκρατούμενη γυναικοκρατούμενη. Όμως, παρόλη την εξέλιξη της γυναίκας σε κάποιες επαρχίες και πόλεις μη ανεπτυγμένες, υπάρχει ακόμη ο ρατσισμός προς το γυναικείο φύλο. Τέλος, για να προχωρήσει η γυναίκα μπροστά, θα πρέπει πρώτα η ίδια να εκτιμήσει τον εαυτό της και τις αξίες της. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πιστεύει πως είναι κατώτερο ον.

11

12 ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε Συγκεκριμένα, μόνο η μία στις δύο ευρωπαίες γυναίκες κατέχουν θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ ο στόχος της Ε.Ε. είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 75%, στον γενικό πληθυσμό, μέχρι το Ένα ποσοστό το οποίο οι άνδρες εργαζόμενοι σχεδόν το αγγίζουν, αφού το 72% από αυτούς (από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό) εργάζεται με συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

13

14 Στις εργασίες μερικής απασχόλησης, οι γυναίκες έχουν προβάδισμα σε σχέση με τους άνδρες – το 76% των εργαζόμενων υπό αυτές τις συνθήκες είναι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου. Η μεγάλη αυτή διαφορά αποδεικνύει και τη διαφορά αντιμετώπισης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας. Μεγάλη είναι η διαφορά και στους αυτό-απασχολούμενους στην αγορά: μόλις των 2% των γυναικών, σε σχέση με το 6% των ανδρών.

15 Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει δημιουργήσει έναν «δείκτη ισότητας» ο οποίος βασίζεται σε κάποια γενικά χαρακτηριστικά της αγοράς , από τα οποία προκύπτει ότι η ισότητα ισχύει σε βαθμό 54%, ενώ ο στόχος είναι το 75%. Ένα ποσοστό εμφανώς αναβαθμισμένο όμως από το 35%, που ίσχυε πριν από 10 χρόνια.

16 Οι ελληνικές ταινίες, ιδιαίτερα στη δεκαετία του ’60, παρουσιάζουν τις γυναίκες να διεκδικούν ηγετικές θέσεις όχι μόνο στα θεωρούμενα “γυναικεία” επαγγέλματα (υπάλληλοι, πωλήτριες, τηλεφωνήτριες, μοδίστρες κτλ.), αλλά και σε μέχρι πρότινος “ανδρικά” επαγγέλματα καριέρας (όπως είναι π.χ. το επάγγελμα του δικηγόρου, του δημοσιογράφου ή του μηχανικού και του επιχειρηματία). Ωστόσο, η θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις είναι αμφισβητούμενη και προσωρινή. Έτσι, οι ταινίες υπαγορεύουν το ασυμβίβαστο μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής μιας γυναίκας

17 Δεσποινισ…διευθυντησ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τζένη Καρέζη στην ταινία “Δεσποινίς διευθυντής” (1964), η οποία αναγκάζεται να παραιτηθεί από τις επαγγελματικές της φιλοδοξίες προκειμένου να ευτυχήσει στην προσωπική της ζωή.


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τερζανίδου Γεσθημανή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google