Η σημασία της Χημείας στην ανάπτυξη των Βιοεπιστημών Εμμ. Γ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ Νόμοι.
ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ Ή ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ;
ΤΟ ΝΕΡΟ.
Ενημερωτική παρουσίαση για μαθητές
Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών DNA και RNA: Μόρια της κληρονομικότητας
Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Project A λυκείου ομάδα Μαρούλι Γκουρνέλος Χρήστος Ευάγγελος Μέριανος Κωνσταντίνος Πάνος Κνισοβίτης Χρήστος.
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Objervations on the sciences of science learning Γιάννης Παπατσίρος (1116)
« ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ
ΝΕΡΟ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
Δ Η Μ Η Τ Ρ Η Σ Ε Υ Σ Τ Α Θ Ι Α Δ Η Σ Τ Α Ξ Η : ΑΤ’1
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ροή ενέργειας είναι… η οποία γίνεται….
Χημικούς Υπολογισμούς
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Project 4o Το φως και το χρώμα στην τέχνη και την επιστήμη
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
Οξέα … συνέχεια… 1.3 Η κλίμακα pH ως μέτρο οξύτητας
Συνέπειες των απορριμμάτων για το περιβάλλον.
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σπίτι και στην εργασία.
Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ.
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΤΑ Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ω Ν Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν.
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
Εισαγωγή στην Οργανική Χημεία
Η Φυσική με Πειράματα Α΄ Γυμνασίου.
Οι υδρογονάνθρακες Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με τις ενώσεις του άνθρακα, οι οποίες είναι το αντικείμενο μελέτης ενός κλάδου της Χημείας που ονομάζεται.
Επιμέλεια: Αρίστη Παραδείση
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
Τα υπέρ και τα κατά Stomikrocosmotistaxismas.blogspot.gr.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠHΡΕΑΖΟΥΝ ΡΟΛΟΪ ΙΩΔΙΟΥ Μάντζιου Μαρία χημικός.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ είναι η θετική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των έμβιων όντων και γενικά των φαινομένων της ζωής Μελετά τα.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η Βιοχημεία περιγράφει βιολογικές δομές και λειτουργίες με χημικούς όρους. Τα βιομόρια είναι ενώσεις του άνθρακα με ποικίλες λειτουργικές ομάδες.
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Βιολογία Γυμνασίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
Μεταβολισμός και ορμόνες
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
Οργανική Χημεία… υδρογονάνθρακες.
Ερωτήσεις από όλη την ύλη
Ερωτήσεις Ποιες έννοιες αποτελούν τα ενοποιητικά στοιχεία των επιμέρους βιολογικών κλάδων τον 19ο αιώνα Τι είναι ο Γερμανικός ιδεαλισμός, τι ο Γερμανικός.
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014.
Βιολογίας Συμπεριφοράς
ΦΥΣΙΚΗ Γ. ΜΗΤΣΟΥ
Βιολογίας Συμπεριφοράς
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η σημασία της Χημείας στην ανάπτυξη των Βιοεπιστημών Εμμ. Γ Η σημασία της Χημείας στην ανάπτυξη των Βιοεπιστημών Εμμ. Γ. Φραγκούλης Τομέας Βιοχημείας-Μοριακής Βιολογίας Αθήνα 13-5-2011

Η ουσιαστική ένταξη των Βιοεπιστημών στις Θετικές Επιστήμες στην ουσία άρχισε όταν διαπιστώθηκε ότι στη ζωντανή ύλη ισχύουν οι ίδιοι κανόνες της Φυσικής και της Χημείας που ισχύουν στην ανόργανη ύλη. Η διαπίστωση δεν ήλθε ούτε γρήγορα ούτε εύκολα κατά τη μακροχρόνιο πορεία της ανθρώπινης διανόησης

Για πάρα πολλά χρόνια οι οπαδοί της «αβίου γενέσεως» υποστηρίζουν ότι οι Νόμοι της Χημείας και της Φυσικής δεν ισχύουν στην ζωντανή ύλη. Οι βιοχημικές αντιδράσεις είναι κάτι άγνωστο γι’ αυτούς και με ζήλο υποστηρίζουν ότι κάποιες απροσδιόριστες δυνάμεις (θεϊκές) είναι εκείνες που κατευθύνουν τα πάντα στους ζωντανούς οργανισμούς. Ακόμη και μετά τα πειράματα του Φραγκίσκου Ρέντι, τον 17ο αιώνα, που έδειξαν ότι ζωή δε μπορεί να δημιουργηθεί από το πουθενά, μεγάλοι επιστήμονες της εποχής όπως ο Ολλανδός Λέβενχουκ και ο Γάλλος Μπυφόν, εξακολουθούν να υποστηρίζουν με δύναμη την ύπαρξη των «ειδικών δυνάμεων» που κατευθύνουν τη ζωή.

Ο Γκαίτε περιγράφει στο Φάουστ μια σκηνή στην οποία ο Βάγκνερ, ο βοηθός του Φάουστ φτιάχνει αναμειγνύοντας διαφορά υλικά και χρησιμοποιώντας θεϊκές δυνάμεις σε ένα γυάλινο άβακα, ένα ανθρωπάκι που ζούσε.

Το 1828 ο Wohler δείχνει για πρώτη φορά ότι μια ουσία βιολογικής προέλευσης όπως η ουρία μπορεί να συντεθεί στο εργαστήριο από Κυανιούχο Αμμώνιο Ο ενθουσιασμός του Wohler φαίνεται ανάγλυφα σε μια πρόταση σε ένα γράμμα που έγραφε στη φίλη του «Πρέπει να σου πω ότι μπορώ να παρασκευάσω ουρία χωρίς να χρειάζομαι ούτε νεφρό ούτε ζώο ούτε άνθρωπο» Παρόλα αυτά όμως, οι βιταλιστές επιμένουν ότι μπορεί να συντίθενται οργανικές ουσίες από ανόργανες, όμως για να επιτελεσθεί αλυσίδα αντιδράσεων στο κύτταρο απαιτείται η παρέμβαση των ζωντανών δυνάμεων.

Το 1860 η Γαλλική Ακαδημία προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση στο πρόβλημα της «Αβίου γενέσεως» Στο διαγωνισμό λαμβάνει μέρος αποφασισμένος να διεκδικήσει το βραβείο, ένας νέος χημικός με όνομα Λουί Παστέρ, ο οποίος είχε αποκτήσει διεθνή φήμη με τις πειραματικές προσεγγίσεις που έδειχναν ότι η ζύμωση οφειλόταν στο περιεχόμενο που είχαν ζωντανοί μικροοργανισμοί

Ο Παστέρ σχεδίασε μια πειραματική διαδικασία σε τρία σταδία Στάδιο Πρώτο: Απέδειξε ότι μικροοργανισμοί υπάρχουν στον ελεύθερο αέρα όπως είχε υποθέσει ο Λέβενχουκ Στάδιο Δεύτερο: Έδειξε ότι τα διαλύματα των οργανικών ουσιών δεν έχαναν με τον βρασμό την ικανότητα τους να συντηρούν τους μικροοργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι αν πράγματι υπήρχε κάποια ζωογόνος δύναμη, αυτή δεν επηρεαζόταν από την επίδραση της θερμότητας. Στάδιο Τρίτο: Εκθέτει στον ελεύθερο αέρα ένα δοχείο που περιείχε βρασμένο διάλυμα από το οποίο είχαν απομακρυνθεί με φιλτράρισμα όλοι οι μικροοργανισμοί

Τα αποτελέσματα έδειξαν κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι εφόσον το διάλυμα μπορούσε να διατηρηθεί σχολαστικά απαλλαγμένο από κάθε μόλυνση, ζωή δεν μπορούσε να εμφανισθεί στο δοχείο. Επομένως η αυτόματη γένεση της ζωής δεν υπήρχε. Η δημιουργία της ζωής, η δημιουργία των χημικών αντιδράσεων και γενικά του μεταβολισμού που διατηρούν τη ζωή έπρεπε να αναζητηθεί στην αντεπίδραση των χημικών μορίων και μόνο.

Κορυφαία στιγμή για τη σημασία της Χημείας στη διατύπωση της θεωρίας για τη Δημιουργία της ζωής υπήρξε το πείραμα του αμερικανού τελειοφοίτου Χημείας Stanley Miller, το 1952. Διαβίβασε σε μια γυάλινη συσκευή μίγμα υδρατμών, υδρογόνου, αμμωνίας και μεθανίου. Βομβαρδίζοντάς τα με σπινθήρα 60.000 Βολτ, δημιούργησε μια σειρά ενώσεων του άνθρακα μεγάλης σημασίας στην Βιολογία.

Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι το κύτταρο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εξαιρετικά μικρό, πλην όμως ιδιαιτέρα πολύπλοκο, εργαστήριο χημικών αντιδράσεων. Ο μεγάλος Βιοχημικός Χοφμάιστερ υπολόγισε ότι μέσα σε ένα ηπατικό κύτταρο περιλαμβάνονται κατά προσέγγιση 230 δισεκατομμύρια μόρια, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια είναι πρωτεΐνες και λίπη. Ο κόσμος αυτός των μορίων βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση. Συνεχώς γίνονται διασπάσεις, νέες συνθέσεις, ή μεταφορές ομάδων από την μία ουσία στην άλλη.