Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιολογίας Συμπεριφοράς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιολογίας Συμπεριφοράς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιολογίας Συμπεριφοράς
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Αντώνης Σταματάκης Αναπλ. Καθ. Βιολογίας- Βιολογίας Συμπεριφοράς

2

3 E-class

4 Χαρακτηριστικά έμβιων συστημάτων
Βασίζονται σε μόρια με C Δυνατότητα αναπαραγωγής Εξέλιξη με βάση τη Φυσική Επιλογή

5 Χαρακτηριστικά έμβιων συστημάτων
Πολύπλοκη Οργάνωση Ενότητα των βιοχημικών διεργασιών

6

7

8

9 1665

10 Κυτταρική Θεωρία: Mathias Schleiden & Theodor Schwann 1838, 1839

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Ιοί

22 Ιοειδή Τα ιοειδή αποτελούνται μόνο από ένα κυκλικό RNA ( νουκλεοτίδια). Τα βρίσκουμε στον πυρήνα των κυττάρων που μολύνουν και δεν τα συναντάμε ελέυθερα. Όσα έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα σχετίζονται με ασθένειες των φυτών. Τα ιοειδή δεν έχουν γονίδια, άρα δεν παράγουν πρωτεΐνες και εξαρτώνται ολοκληρωτικά για τη διαιώνιση τους από τα ένζυμα του κυττάρου-ξενιστή. Φαίνεται οτι αντιγράφονται απο την κυτταρική RNA πολυμεράση. Τα μυκοπλάσματα είναι οι μικρότεροι προκαρυωτικοί μικροοργανισμοί που μπορούν να καλλιεργηθούν σε θρεπτικά υλικά. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 0.2 έως 0.8 μm και πλησιάζει το μέγεθος των μεγαλύτερων ιών. Στερούνται τελείως κυτταρικού τοιχώματος.

23 Πριόνια (Prions) Τα ιοειδή αποτελούνται μόνο από ένα κυκλικό RNA ( νουκλεοτίδια). Τα βρίσκουμε στον πυρήνα των κυττάρων που μολύνουν και δεν τα συναντάμε ελέυθερα. Όσα έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα σχετίζονται με ασθένειες των φυτών. Τα ιοειδή δεν έχουν γονίδια, άρα δεν παράγουν πρωτεΐνες και εξαρτώνται ολοκληρωτικά για τη διαιώνιση τους από τα ένζυμα του κυττάρου-ξενιστή. Φαίνεται οτι αντιγράφονται απο την κυτταρική RNA πολυμεράση. Τα μυκοπλάσματα είναι οι μικρότεροι προκαρυωτικοί μικροοργανισμοί που μπορούν να καλλιεργηθούν σε θρεπτικά υλικά. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 0.2 έως 0.8 μm και πλησιάζει το μέγεθος των μεγαλύτερων ιών. Στερούνται τελείως κυτταρικού τοιχώματος.

24 Πριόνια (Prions) Τα ιοειδή αποτελούνται μόνο από ένα κυκλικό RNA ( νουκλεοτίδια). Τα βρίσκουμε στον πυρήνα των κυττάρων που μολύνουν και δεν τα συναντάμε ελέυθερα. Όσα έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα σχετίζονται με ασθένειες των φυτών. Τα ιοειδή δεν έχουν γονίδια, άρα δεν παράγουν πρωτεΐνες και εξαρτώνται ολοκληρωτικά για τη διαιώνιση τους από τα ένζυμα του κυττάρου-ξενιστή. Φαίνεται οτι αντιγράφονται απο την κυτταρική RNA πολυμεράση. Τα μυκοπλάσματα είναι οι μικρότεροι προκαρυωτικοί μικροοργανισμοί που μπορούν να καλλιεργηθούν σε θρεπτικά υλικά. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 0.2 έως 0.8 μm και πλησιάζει το μέγεθος των μεγαλύτερων ιών. Στερούνται τελείως κυτταρικού τοιχώματος.

25 Πώς άρχισε η ζωή Θεωρία της αυτόματης γέννησης Θεωρία της Πανσπερμίας
Υλιστική Θεωρία – Oparin (1924) και Haldane

26 Homunculus

27

28

29

30 Υλιστική Θεωρία – Oparin (1924) και Haldane

31 Βιολογική Καταλληλότητα Οργανικών Ενώσεων
Από 100 στοιχεία του φλοιού της γης, μόνο 20 στα έμβια όντα (κυρίως 16) Στο φλοιό της γης: Ο2, πυρίτιο, αργίλιο και νάτριο ΑΝΤΙΘΕΤΑ Ο2, C, H2, N2 αποτελούν το 99% της μάζας των κυττάρων. Τα στοιχεία αυτά διαθέτουν ιδιότητες που τα καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλα: 1. Σχηματίζουν πολύ εύκολα ομοιοπολικούς δεσμούς, με αμοιβαία συνεισφορά ηλεκτρονίων (Η→1, Ο→2, Ν→3, C→4). 2. Είναι τα ελαφρότερα στοιχεία που σχηματίζουν ομοιοπολικούς δεσμούς και ως εκ τούτου οι δεσμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα ισχυροί. 3. Γύρω από το άτομο του άνθρακα τα κοινά ζευγάρια ηλεκτρονίων είναι διατεταγμένα σε τετραεδρική διάταξη, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας μεγάλης ποικιλίας τρισδιάστατων δομών. 4.Οι ανθρακικές ενώσεις μπορούν να υπάρχουν σε υδρογονωμένες μορφές, που αποτελούν αποθήκες ενέργειας ( Οι ανηγμένες μορφές των οργανικών ενώσεων είναι πλούσιες σε ενέργεια. Ο οργανισμός ξοδεύει ελεύθερη ενέργεια για να τις φτιάξει από CO2 και H2O).

32 ΝΕΡΟ (H2O) – Ο Παγκόσμιος Διαλύτης των Έμβιων Όντων
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Δημιουργεί δεσμούς υδρογόνου 2. Έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα – Ρύθμιση Θερμοκρασίας 3. Δρα ως διαλύτης για τους ηλεκτρολύτες και ενυδατώνει τα κολλοειδή 4. Συμμετέχει σε βιοχημικές αντιδράσεις 5. Διίσταται σε ιόντα Κολλοειδές χαρακτηρίζεται το ομογενές μίγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας ομοιόμορφα διασκορπισμένα μέσα σε μια άλλη και που παραμένουν μη αναμίξιμα. Τα σωματίδια αυτά ονομάζονται μικύλλα (micelles). Σε ένα διάλυμα (ηλεκτρολύτη ή όχι), τα υπό διασκόρπιση σωματίδια (άτομα ή μόρια) έχουν μέγεθος της τάξης των 10-7 cm. Στο κολλοειδές το μέγεθος των μικύλλων είναι απο 10-7 έως 10-5 cm που σχηματίζουν δομή κολλοειδή (sol) ή πηκτή (gel) που δεν διέρχεται μέσα από κυτταρικές μεμβράνες. Παρά ταύτα παραμένουν διασκορπισμένα, μη παρασυρόμενα από τη βαρύτητα, έτσι ώστε να καθιζάνουν, παραμένοντας έτσι αιωρούμενα. Σε αντίθεση, επίσης, με τα διαλύματα, τα κολλοειδή εμφανίζουν σκέδαση στο φως. Τα σωματίδια του κολλοειδούς μπορεί να είναι στερεά ή σταγονίδια ή ακόμα και αέρια (φυσαλίδες). Όπως και τα διαλύματα, υπάρχουν κολλοειδή τα οποία έχουν ως μέσο διασποράς και διασπειρόμενη ουσία και στις τρεις φάσεις (στερεό, υγρό, αέριο), με εξαίρεση αυτή που και οι δύο φάσεις είναι αέριες.

33 ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Μυκοπλάσματα, Ιοί, Ιοειδή, Πριόνια
ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΡΓΑΝΙΔΙΑ Μυκοπλάσματα, Ιοί, Ιοειδή, Πριόνια Υπερμοριακά Ριβοσώματα, Πυρηνίσκος Λιποπρωτεϊνες Γλυκολιπίδια Συμπλέγματα Μ.Β Γλυκοπρωτεϊνες Μακρομόρια Νουκλεϊκά Οξέα Πρωτεΐνες Λιπίδια Πολυσακχαρίτες Μ.Β Δομικοί Λίθοι Μονονουκλεοτίδια α-αμινοξέα Λιπαρά Οξέα Μονοσακχαρίτες Μ.Β Γλυκερόλη Ενδιάμεσα Ριβόζη α-κετοξέα Οξεικό Φωσφοπυροσταφυλικό Μ.Β Φωσφορικό καρβαμύλιο Μηλονικό Μηλικό Πρόδρομες Ουσίες Από το περιβάλλον CO2, H2O, N2 Μ.Β Τα ιοειδή αποτελούνται μόνο από ένα κυκλικό RNA ( νουκλεοτίδια). Τα βρίσκουμε στον πυρήνα των κυττάρων που μολύνουν και δεν τα συναντάμε ελέυθερα. Όσα έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα σχετίζονται με ασθένειες των φυτών. Τα ιοειδή δεν έχουν γονίδια, άρα δεν παράγουν πρωτεΐνες και εξαρτώνται ολοκληρωτικά για τη διαιώνιση τους από τα ένζυμα του κυττάρου-ξενιστή. Φαίνεται οτι αντιγράφονται απο την κυτταρική RNA πολυμεράση. Τα μυκοπλάσματα είναι οι μικρότεροι προκαρυωτικοί μικροοργανισμοί που μπορούν να καλλιεργηθούν σε θρεπτικά υλικά. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 0.2 έως 0.8 μm και πλησιάζει το μέγεθος των μεγαλύτερων ιών. Στερούνται τελείως κυτταρικού τοιχώματος.


Κατέβασμα ppt "Βιολογίας Συμπεριφοράς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google