Κεφ.15 Τακτικεσ επιτυχιασ στο σχολείο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Triglianoi.gr Δημιουργήσαμε αυτή την παρουσίαση, ώστε τα μέλη μας να πάρουν μία σύντομη ιδέα, σχετική με την λειτουργία του φόρουμ μας.
Advertisements

Βασικές πληροφορίες για την Α΄ τάξη
Σημ.: Οι ώρες διδασκαλίας που αναφέρονται σε κάθε φάση και στάδιο είναι κατά προσέγγιση.
Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Στο σχολείο Κάθε μέρα στο σχολείο, η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να διαβάσουν από το βιβλίο και να γράψουν στο τετράδιο. Τα παιδιά διαβάζουν από το βιβλίο.
Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
“Σταγόνες ζωής, Ιστορίες για το βιβλίο του ΕΝΟ”
Σύμβουλος Ελληνικών: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου
1ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων, τμ.Α2. Υπεύθυνη εκπ/κός Ανδριάνα Καρρά
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Ενότητα 13. Μες το Μουσείο Ανάπτυξη Γραπτού Λόγου: Γράφουμε λεζάντες
Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Τακτικές για άνετη διαβίωση στο σπίτι
15 τρόποι που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τη μνήμη των παιδιών:
Ενότητα 6 Είμαστε έτοιμοι; Δασκάλα: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
Θεμελιώδη Στοιχεία για Ατομική & Επαγγελματική Ανάπτυξη Τραγέα Γιώτα, Φυσικοθεραπεύτρια ΜSc (Pain Management)
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαδραστικοί πίνακες Δέγγλερη Σοφία.
Η αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων Κοινωνικών Επιστημών της Πέμπτη τάξης Akdoğan Dr. Fazıl Küçük Τάξη 5 Rabiya Mentes.
Ωφέλειες από τη χρήση των Η / Υ στη μαθησιακή διαδικασία.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού DT Trainer
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ Βασικές δεξιότητες μελέτης. Β. Βασιλείου.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ενότητα 6 Γράφω το δικό μου άρθρο Δασκάλα: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
Γράμματα…Λέξεις…Ιστορίες
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
HELP INDICATOR Κάντε ένα διάλειμμα, Δοκιμάστε ένα LightBite Have a break, have a LightBite Tο παρόν.
Αλληλεπιδρώσες Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Εισαγωγή σε ένα ειδικό ζήτημα σχετικά με την αλληλεπιδραστικότητα στις Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Jo.D.I.: Journal of Digital.
Χρησιμοποίησέ το ξανά … και ξανά … και ξανά
Βασίλης Μπουραλέξης Δάσκαλος 1 ου 6/θέσιου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΗΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ 6 – 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009.
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Ταξίδι στον κόσμο της Γλώσσας Β’ Δημοτικού
 Προσαρμόζοντας τις προσδοκίες Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το δυσλεκτικό παιδί τους χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μουταγιάκας 3ο Συνέδριο Ελληνικών Α΄ τάξης Ενότητα 7: Καράβια Μάθημα: Ένα γράμμα για την Ιωάννα Παρουσίαση από τις δασκάλες:
Γιάννης Τζωρτζάκης Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12 Αξιολόγηση με Πίνακες Διαβαθμισμένων Κριτηρίων (rubrics) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
MANAGING APPOINTMENTS ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.
Προδιαγραφές εκπαιδευτικού Λογισμικού. Γενικές προδιαγραφές Να αξιοποιεί όλα τα επικοινωνιακά μέσα (κείμενο, εικόνα, ήχο, μουσική, video, σχέδια και κινούμενα.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Πηγή: Ματσαγγούρας, Η. (2000) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
Η δύναμη της εικόνας Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με θέμα «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»
Ηλεκτρονικό Περιοδικό
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο
Προδιαγραφές εκπαιδευτικού Λογισμικού
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Πώς λέμε ΟΧΙ; Βιβλίο σελ.58-61
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΣΧΟΛΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Κωδικοποίηση και Αποκωδικοποίηση Συλλαβών
στοWord 5 νέοι τρόποι εργασίας Συνεργασία με οποιονδήποτε, οπουδήποτε
Α' ΤΑΞΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
Θεατρικές δραστηριότητες και τεχνικές
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κεφ.15 Τακτικεσ επιτυχιασ στο σχολείο Στο κεφάλαιο αυτό: Εργαλεία και στρατηγικές για τη βελτίωση του δυσλεκτικού παιδιού στο σχολικό περιβάλλον Ωραία Γεωργιάδου Ειρήνη Στεφανή Δ.Σ Ακροποτάμου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ Συζήτηση με το παιδί και καταγραφή ερωτημάτων Να είστε έγκαιρα στις συναντήσεις Να ακούτε προσεκτικά, ήρεμα και ψύχραιμα τους δασκάλους και τους ειδικούς Ζητήστε να σας πουν πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στο σπίτι

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Γραμμές επικοινωνίας με το δάσκαλο: Τακτικές συναντήσεις με το δάσκαλο Τηλεφωνική επικοινωνία Χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Συμμετοχή/βοήθεια στις σχολικές δραστηριότητες

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Ξεφυλλίστε το βιβλίο μαζί του και συζητήστε γι’ αυτό. Διάβασμα 2 φορές του κειμένου από το παιδί και μετά να προσπαθήσει να πει την περίληψη με δικά του λόγια. Διάβασμα 3η φορά. Δώστε του χρόνο για το διάβασμα και να γίνεται σε μικρές δόσεις. Να φτιάξει ένα κατάλογο με τους χαρακτήρες που συναντά. Αυτοκόλλητες σημειώσεις. Μικρό χαρτόνι για να καλύπτει το υπόλοιπο κείμενο. Δείτε αν υπάρχει ταινία βασισμένη στο βιβλίο.

ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΑ ΜΕΣΑ Κάλυψη ατομικών αναγκών χρησιμοποιώντας και άλλες αισθήσεις (αφή, ακοή): Γραφή με πλαστικό μπουκάλι (κέτσαπ, μουστάρδα, αφρό) Γραφή σε χρωματιστή άμμο ή αλάτι Κατασκευή λέξεων με ξύλινα γράμματα, τουβλάκια, πλαστελίνη ή παζλ

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ Διαβάστε, ακούστε το βιβλίο από κασέτα και δείτε τη σχετική ταινία. Χρήση εικονογραφημένων σχεδιαγραμμάτων . Χρονοδιάγραμμα. Παλιά περιοδικά και φωτογραφίες σχετικά με το θέμα.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΧ. ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ (Δ’-ΣΤ’) Εξηγήστε με λίγα λόγια την υπόθεση της ιστορίας. Εξήγηση των λέξεων που δεν ξέρει. Συζήτηση για την πλοκή και τους νέους χαρακτήρες που εμφανίζονται.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Οι οδηγίες να είναι σαφείς και να προσπαθήσει να τις πει προφορικά. Η εργασία να γίνει με βήματα. Χρήση υπολογιστή χρησιμοποιώντας ορθογράφο. Συνεργασία με συμμαθητή για διορθώσεις. Για παρουσίαση βιβλίου να έχει στη διάθεσή του (αν υπάρχει) και την κινηματογραφική εκδοχή.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ Ενημέρωση του δασκάλου για τη δυσκολία στην ορθογραφία. Ταξινόμηση λέξεων με κριτήριο (θέμα, κατάληξη, κ.λ.π.). Αίσθηση της αφής (άμμο, πηλό). Γραφή στον αέρα. Κατάλογο με τις λέξεις που κάνει συχνά λάθος. Χρήση έγχρωμων μαρκαδόρων στα σημεία που κάνει λάθος. Χρήση ηλεκτρονικού ορθογράφου. Κουτί ορθογραφίας.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ “ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ” Στόχος: Αποτύπωση παραστάσεων έτσι ώστε να ανακαλεί την ορθογραφία των λέξεων Βρείτε ένα αρκετά ευρύχωρο κουτί. Ψέξτε φωτογραφίες, εικόνες από περιοδικά ή εφημερίδες και αντικείμενα, που αντιστοιχούν στις λέξεις. Ασχοληθείτε περισσότερο με τις λέξεις που δυσκολεύεται.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ Άσκηση με λίγα δεδομένα Λύνετε μαζί τις ασκήσεις Ανάλυση του προβλήματος σε μικρότερα Πολυαισθητηριακοί μέθοδοι(βώλοι, κέρματα. Εκπαιδευτικά παιχνίδια Κομπιουτεράκι Τετραγωνισμένο ή μιλιμετρέ χαρτί Έλεγχος ασκήσεων Αρκετή εξάσκηση

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Να του παρέχεται επιπλέον χρόνος Δυνατότητα προφορικής εξέτασης Να του δίνονται οδηγίες Δυνατότητα για κομπιουτεράκι Δυνατότητα επανεξέτασης Με το παιδί να συζητάτε τα λάθη που έκανε Πρόβες διαγωνίσματος στο σπίτι. Θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του και θα μειωθεί το άγχος του

Σημειωσεισ Χρήση κασετόφωνου στη διάρκεια του μαθήματος Σημειώσεις δασκάλου ή άλλου συμμαθητή Φωτοαντίγραφα συμμαθητή του Διόρθωση με στυλό με μελάνι που σβήνει Έλεγχος τετραδίου απ’ τους δασκάλους Να κάθεται στα πρώτα θρανία κοντά στον πίνακα Χρήση post it για συμπληρωματικές σημειώσεις Χρήση τετραδίου με μεγαλύτερο διάστιχο Έλεγχος και ταξινόμηση των σημειώσεων Χρήση λέξεων-κλειδιά στο περιθώριο Να δακτυλογραφεί στον Η/Υ τις σημειώσεις του

Οδηγιεσ Να επαναλαμβάνει τις οδηγίες που ακούει Να ελέγχουν οι δάσκαλοι αν αντιγράφει σωστά Να γράφει ο δάσκαλος τις οδηγίες στο τετράδιο Να κάθεται στα μπροστινά θρανία Επαναφορά προσοχής “θέλω να με κοιτάζεις στα μάτια” Να ζητάει βοήθεια από τους δασκάλους Χρήση χρωμάτων

Οργανωση γραφειου Ορισμός συγκεκριμένης ημέρας οργάνωσης του γραφείου Ορισμός συγκεκριμένης ημέρας οργάνωσης του γραφείου Φωτογραφία με το οργανωμένο γραφείο σε εμφανές σημείο Τακτοποίηση βιβλίων και τετραδίων με τον ιδιο τρόπο Χρήση έγχρωμων καλυμμάτων στα βιβλία Χρηστική κασετίνα

Προθεσμιεσ για ολοκληρωση των εργασιων Διαγράμματα στόχων Υπενθύμιση ημερομηνιών παράδοσης της εργασίας Μεγάλο ημερολόγιο με τις εργασίες του Να ολοκληρώνει την εργασία του πριν την ημερομηνία παράδοσης

Προσανατολισμοσ στο σχολειο Σχεδιάγραμμα σχολείου με έγχρωμα βέλη Να ζητάει βοήθεια απ’ οποιονδήποτε

Σχεσεισ με τουσ συμμαθητεσ Να είναι ειλικρινής απέναντι στους άλλους για τη μαθησιακή του δυσκολία Να κάθεται δίπλα σ’ ένα φίλο του Οι παρατηρήσεις του δασκάλου να γίνονται κατ’ ιδίαν

Δυσλεκτικο παιδι και ανωτατη εκπαιδευση Ενημέρωση και συνεργασία με το σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού Βοήθεια στη συμπλήρωση μηχανογραφικού