ΝΗΣΤΕΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το Πάσχα και η Ανάσταση του Χριστού
Advertisements

Παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ όλοι προετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, του σαρκωμένου Θεού της Αγάπης…
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ=ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ                                                                                                                                                                           
Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολή
Μάθημα 10. Οι κατακόμβες: τόπος καταφυγής και μνήμης
4. Η Καινη Διαθηκη Β΄: Οι Επιστολες και η Αποκαλυψη
Ηθικά θέματα.
Η παρουσΙα του Θεού στην ανθρωπινη ιστορια
Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπισης του Θεού
«ΝΗΣΤΕΙΑ».
ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΖΩΤΤΗΣ Δ΄1.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16ο Η παραβολή της τελικής κρίσης: Πώς αξιολογούνται οι άνθρωποι στη Βασιλεία του Θεού Συχνά αναρωτιούνται οι άνθρωποι: Τι δίνει στη ζωή ποιότητα.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Οι συγγραφείς της Π. Διαθήκης τι είδους άνθρωποι ήταν;
Μήλα και καμήλα Τα μήλα είναι πάνω στη μηλιά. Ένας παππούς τα κόβει και τα δίνει στο παιδί λέγοντας του: -Πάρε τα μήλα. -Τι είναι παππού; H καμήλα;
Το μυστήριο της Εξομολόγησης
Προσπάθειες του σατανά να εμποδίσει το σχέδιο του Θεού
16. Σολομών, ο σοφός βασιλιάς του Ισραήλ
25. « Και είδεν ο Θεός ότι καλόν»: η δημιουργία του κόσμου
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι Άγιοι Άγγελοι στην Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
Γιατί μελετούμε την Αγία γραφή;
14. Η ορθόδοξη άσκηση Σελίδες
Κατά την Παλαιά Διαθήκη, ο σκοπός της δημιουργίας του ανθρώπου είναι... α. να φθάσει σε κοινωνία με τον Θεό β. να επιβληθεί στη γυναίκα γ. να ενωθεί.
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ
Η νηστεία της Εκκλησίας
Δεισιδαιμονίες και προλήψεις
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Παράδοση είναι: α) καθετί που παραδίδεται στις επόμενες γενιές. β) Η μετάδοση των διηγήσεων και των διδασκαλιών. γ)
ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού
Μ Ο Ν Α Χ Ι Σ Μ Ο Σ Μ Ο Ν Α Χ Ι Σ Μ Ο Σ ΘΕΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ: ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ.
Μετάνοια - Εξομολόγηση
10. Ο Ιησούς βαπτίζεται στον Ιορδάνη:
Ο ΠΡΙΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ.
Γιάννης Θοδωρής Δ1 ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
11. Η είσοδος στη Γη της Επαγγελίας:
18.Οι Προφήτες: το στόμα του Θεού
ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Η φιλοξενία του Αβραάμ Λίγα χρόνια αργότερα ο Κύριος παρουσιάστηκε και πάλι στον Αβραάμ, ενώ αυτός καθόταν στο άνοιγμα της σκηνής του .Ο Αβραάμ είδε τρεις.
26. Ευχέλαιο: Για την υγεία του σώματος και της ψυχής
16. Η Εκκλησία ως κιβωτός φυλάει την αλήθεια
Δούρα Ευρωπός (~250μ.Χ.).
Η ορθόδοξη άσκηση.
ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ
1 Εργασία της Γ’ Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα Επιμέλεια Εβελίνα π. (Γ2).Κατερίνα Γ. (Γ2)
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις.
Τάματα ονομάζουμε τις υποσχέσεις ή τις ευχές που κάνουμε στο Θεό. Μερικοί κάνουν τάματα για να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που τους έδωσε, ενώ άλλοι.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΟΣ;. Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ΄ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης, ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥΣ.
Η ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ- ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΩΣ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Π.Γ.Ε.Σ.Σ.Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20 ΟΜΑΔΑ: CaptainΑκης ΜΕΛΗ: ΚΑΡΝΑΡΟΥ.
Τριώδιο.
Τα φυτά της Αγίας Γραφής
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΣΚΗΣΗ ΒΟΥΧΑΡΑ ΚΛΑΙΡΗ ΔΑΙΛΛΙΔΗ ΜΑΡΘΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Β2 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑ: CaptainΑκης
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ Παρασκευή Πυρπιρή A2 ΠΓΕΣΣ Κλασσική Μουσική
Βήματα Πίστης Παλαιά Διαθήκη Τόμος 1
8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
11. Η είσοδος στη Γη της Επαγγελίας:
Δ.Ε.7 Η Αποστολική Σύνοδος: συλλογική λήψη αποφάσεων.
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ.
Γιατι υπαρχει το κακο στον κοσμο;
Τί γιορτάζουμε ;. Το Σάββατο αυτό είναι αφιερωμένο στην νεκρανάσταση του Λαζάρου, το θαύμα που έκανε ο Ιησούς λίγο πριν αναστηθεί ο ίδιος εκ νεκρών. Σε.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ Θεοφάνεια σημαίνει Φανέρωση το ῦ Θεο ῦ, ἀ πό τίς λέξεις Θεός + φαίνομαι.
ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ 1. Παραβολή σημαίνει την σύγκριση, την παροιμία, την παραβολή, την σοφία. Είναι η μετάφραση της εβραϊκής λ. mashal. 2. Ο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΝΗΣΤΕΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ; Λέξη σύνθετη: αρνητικό μόριο νη + ρήμα εσθίω = δεν εσθίω, δεν τρώω Νήστις, νηστεύω, νηστεία = νηστικός! Αρχικά σήμαινε πλήρη ασιτία, ατροφία Σήμερα σημαίνει ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα απέχουμε, δηλαδή δεν τρώμε, κάποιες συγκεκριμένες τροφές

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΝΗΣΤΕΙΑ; Από πολύ παλιά: ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! Ήταν η πρώτη εντολή πού έδωσε ο Θεός στους πρωτόπλαστους: «Να φάτε απ’ όλα τα δέντρα, εκτός από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού» Άρα τους είπε να κάνουν ΝΗΣΤΕΙΑ ! Γι’ αυτό ο Μέγας Βασίλειος λέει ότι η νηστεία έχει «την ίδια ηλικία με την ανθρωπότητα»!

Όλοι οι άνθρωποι του Θεού που συναντάμε στην Αγία Γραφή, νηστεύουν. ΠΟΙΟΙ ΝΗΣΤΕΨΑΝ; ΟΛΟΙ ! Όλοι οι άνθρωποι του Θεού που συναντάμε στην Αγία Γραφή, νηστεύουν. Ο προφήτης Μωυσής για να πάρει τις Εντολές και ο προφήτης Ηλίας για να συναντήσει το Θεό, νήστεψαν σαράντα ημέρες. Όλοι οι προφήτες και δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης νηστεύουν, οι Απόστολοι νηστεύουν, το σημαντικότερο όμως πρόσωπο της Αγίας Γραφής που νηστεύει είναι Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Μετά τη Βάπτισή Του στον Ιορδάνη ποταμό, το Άγιο Πνεύμα οδηγεί τον Χριστό στην έρημο κι εκεί «νήστεψε σαράντα ημέρες κι ύστερα πείνασε». Τότε βρήκε ευκαιρία ο διάβολος και τον έβαλε σε τρεις πειρασμούς. Ο πρώτος ήταν να κάνει τις πέτρες ψωμί για να χορτάσει την πείνα του. Με βάση αυτή τη νηστεία του Χριστού, η Εκκλησία μας θέσπισε την ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.

ΠΟΤΕ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ; Από τα πρώτα χρόνια η Εκκλησία μας έχει βάλει τη νηστεία στη ζωή των Χριστιανών. Οι άγιοι Απόστολοι θέσπισαν τη νηστεία Τετάρτης και Παρασκευής Αργότερα έχουμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (νηστεία Πάσχα) [2ος αι.] Κατόπιν διαμορφώθηκε η νηστεία των Αγίων Αποστόλων [2ος αι.] Έπειτα η Σαρακοστή των Χριστουγέννων [6ος αι.] Τέλος ο Δεκαπενταύγουστος (νηστεία της Παναγίας ) [10ος αι.]

ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ; ΤΟΤΕ ο Αδάμ και η Εύα παρακούσανε την εντολή του Θεού να νηστέψουν και έχασαν την ευτυχία του Παραδείσου και την επικοινωνία τους με τον Θεό. ΤΩΡΑ με τη νηστεία κάνουμε υπακοή στο θέλημα του Θεού και αποφεύγουμε να πέσουμε στο ίδιο λάθος. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΗΣΤΕΙΑΣ Κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία και μιμούμαστε τον Χριστό και τους Αγίους Καθαρίζουμε την ψυχή και το σώμα μας Αποκτάμε εγκράτεια σε όλα και βελτιώνεται ο χαρακτήρας μας Ακολουθώντας τις νηστείες της Εκκλησίας μας κάνουμε την πιο υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφολόγους και διαιτολόγους

Υπάρχει η αποχή από τις τροφές, δηλαδή σωματική νηστεία ΕΙΔΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ Υπάρχει η αποχή από τις τροφές, δηλαδή σωματική νηστεία Υπάρχει, όμως, και η αποχή από τα πάθη και τις αμαρτίες, δηλαδή πνευματική νηστεία Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ