ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Αθλητισμός στο κυπριακό Δημοτικό Σχολείο
Advertisements

Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι...
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ : Πρόγραμμα ενίσχυσης πρωτοβουλιών σε θέματα Αγωγής Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
 Παρουσιάζοντας πολιτισμικό υλικό στα σχολεία
Σχολές Γονέων. Φορέα Υλοποίησης • Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ.
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-Λ.Τ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Άσπρα λαμπερά δοντάκια»
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 90 λεπτά και περιλαμβάνει: Ι. ΥΠΟΔΟΧΗ II. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
17-19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Χώρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Μακεδονίτισσα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
ΠΑΦΟΣ.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Πρόγραμμα Αγωγής υγείας «περπατάω δεν τρέχω και ασφάλεια έχω»
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑΣΟ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΧΟΙ
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής
Στιγμιότυπα από τη Λευκωσία του Χτες
Σωματείο « Επιχειρηματικότητα» Νέων. ΣΕΝ/ JA Greece ΚΕΣΥΠ Ηλιούπολης.
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Φιλοτελισμός, ένα πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων που δουλέψαμε στο 14ο Νηπιαγωγείο Δράμας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ Γεωργιαδου.
Γ΄ΦΑΣΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΔΟΜΗ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
42 Δημοτικό Σχολείο Πατρών
Συντελεστές: Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης: - Επιθεωρητής Τέχνης - Επιθεωρητής Τέχνης - Σύμβουλοι εκπαιδευτικών - Σύμβουλοι.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Για τη E΄τάξη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη E΄τάξη Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο.
ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
6o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Γνωριμία με το βιβλίο της… Γ’ ΤΑΞΗΣ. Αυτή τη σχολική χρονιά θα γνωρίσετε σύγχρονα ρεύματα μουσικής δημιουργίας από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο μουσικό.
Μουσεία και Θέατρα της Λεμεσού Ηλιάνα Αχιλλέως. Μουσεία Αρχαιολογικό επαρχιακό μουσείο: Το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού ιδρύθηκε στα 1948 και.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αρχές οργάνωσης εκπαιδευτικού προγράμματος.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ 9 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ !! ΟΤΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ, Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΡΙΧΑΡΔΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ....!!! ΟΜΩΣ ΕΑΝ.
«Μες του κάστρου τη σιγή, ιστορία ν΄ακουστεί…» τάξη: Ε΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Μουσεία της Πάτρας Αρχαιολογικό Μουσείο Βοτανικό Μουσείο
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Εκπαιδευτική Εκδήλωση Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
«Μόνο ότι δέχεσαι με την ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και το χαρακτήρα σου» Dewey.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης
«Διασχίζοντας το δρόμο που χάραξε ο Άραχθος»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Γ΄2
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης A΄1
Την Τετάρτη οι μαθητές της Ε΄τάξης του σχολείου μας ,κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη ,είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν.
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο “Αναλάβετε Δράση- Αυτοκυριαρχία” (β΄ μέρος)
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Β΄2
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Β΄1
Στέφανος Χριστοδούλου
Επίσκεψη της Γ’ τάξης στο Country Side Park, για εκπαιδευτικό πρόγραμμα 21Μαρτίου 2018.
Αγα-Πάμε Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων;
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μουσειοπαιδαγωγικα Προγραμματα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

Πίσω από τις πολεμίστρες … Τίτλος προγράμματος: Υπεύθυνοι μουσειοπαιδαγωγοί: Υπεύθυνοι επιθεωρητές: Πίσω από τις πολεμίστρες … Ε΄ τάξη Ρέα Γενεθλίου Ιουλία Παναγιώτου Τερέζα Λαμπριανού Βασιλική Σαββίδου

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Μέσα στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού τα παιδιά της Ε΄ τάξης μαζί με το Θεόδωρο, ιππότη των βυζαντινών χρόνων, κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο τότε που το κάστρο στεκόταν ακοίμητος φρουρός της πόλης. Ανακαλύπτουν οικόσημα, όπλα, πανοπλίες, πολεμικές μηχανές, κανόνια και αντλούν πληροφορίες για τη ζωή των ιπποτών. Στο τέλος ντυμένοι κι αυτοί σαν ιππότες ανεβαίνουν στις πολεμίστρες και υπερασπίζονται το κάστρο. Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το Κάστρο της Λεμεσού Το Κάστρο της Λεμεσού είναι ένα σπουδαίο μεσαιωνικό οικοδόμημα που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τις περιόδους της Φραγκοκρατίας, Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας.

Μεσαιωνικό Μουσείο Το κάστρο λειτουργεί και ως μουσείο (Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου). Φιλοξενεί τη Μεσαιωνική Συλλογή του Κυπριακού Μουσείου. Μέσα από τα εκθέματα αντικατοπτρίζεται η οικονομική, κοινωνική και καλλιτεχνική ανάπτυξη καθώς και η καθημερινή ζωή στο νησί μας από τον 3ο –18ο αι. μ.Χ.

Σκοπός του προγράμματος Τα παιδιά:  Να εξοικειωθούν με το μουσειακό χώρο και να αποκτήσουν θετικές στάσεις απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στόχοι του προγραμμάτος Τα παιδιά: Να εντοπίσουν στο χάρτη τα κάστρα της Κύπρου και να δικαιολογήσουν τη θέση τους. Να παρατηρήσουν τον τρόπο κατασκευής του κάστρου και να κατανοήσουν το ρόλο του ως προστάτη της πόλης. Να γνωρίσουν πολεμικές μηχανές του Μεσαίωνα μέσα από εικόνες και μοντέλα και να τις συγκρίνουν με σύγχρονες μηχανές. Να αντλήσουν πληροφορίες για τη ζωή των ιπποτών μέσα από τα εκθέματα του μουσείου. Να γνωρίσουν στρατιωτικούς άγιους που έζησαν στα μεσαιωνικά χρόνια.

Θεματολογία του προγραμμάτος  Η σημασία της θέσης του κάστρου  Η κατασκευή του κάστρου (πλατιοί τοίχοι, πολεμίστρες, πύργοι κ.ά)  Πολεμικές μηχανές:καταπέλτης, πολιορκητική μηχανή, πολιορκητικός κριός, όπλα, κανόνια  Οι ιππότες (πανοπλίες, η ζωή των ιπποτών)  Τα οικόσημα

Οργάνωση του προγράμματος  Το κάθε σχολείο ενημερώνεται γραπτώς για τη μέρα και την ώρα της επίσκεψης των παιδιών του κάθε τμήματος.  Παράλληλα γίνεται υπενθύμιση τηλεφωνικώς. Μαζί με το πρόγραμμα της επίσκεψης αποστέλλεται η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικό υλικό.  Το κάθε σχολείο αναλαμβάνει από μόνο του τα έξοδα μεταφοράς των παιδιών. Τα μικρά σχολεία της υπαίθρου συνδυάζονται ώστε να χρησιμοποιηθεί κοινό μεταφορικό μέσο και επιχορηγούνται με ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Οργάνωση του προγράμματος Τα παιδιά του κάθε τμήματος θα πρέπει:  Να είναι χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες μικτής ικανότητας.  Να έχουν στο μπλουζάκι τους αυτοκόλλητη ετικέτα με το μικρό τους όνομα.  Να έχουν μαζί τους μολύβι και σβηστήρι ή την κασετίνα τους.  Να συνοδεύονται από έναν τουλάχιστο εκπαιδευτικό. Τα παιδιά με ειδικές ικανότητες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαζί με τη συνοδό τους.

Β. Κατά την επίσκεψη Γ. Μετά την επίσκεψη ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α. Πριν την επίσκεψη Β. Κατά την επίσκεψη Γ. Μετά την επίσκεψη

Α΄ΦΑΣΗ: ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ  Τα παιδιά συζητούν για τα πιο κάτω: Έννοια του μουσείου Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο μουσείο Το έργο του αρχαιολόγου Συμπεριφορά στο μουσείο  Συλλέγουν πληροφοριες για τα κάστρα γενικά και ειδικότερα για το Κάστρο της Λεμεσού.  Βρίσκουν στοιχεία για τους ιππότες, τα όπλα στο μεσαίωνα κ.ά.