ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
A tour of new features introducing Future Energy.
Advertisements

« Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ • ΔΜΧ Ε5 σύμβαση με το Δημόσιο από το 1993 • ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ • ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ - 640ΚΜ2/13,000 κάτοικοι - 50% Μουσουλμάνοι.
1 1st INTERNATIONAL MINERAL RESOURCES CONFERENCE April 5, 2011 ''Το Ελληνικό υπέδαφος μπορεί να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση'' Βασίλης Νικολετόπουλος.
Χρηματοδοτικό Σχέδιο για τη ΜΕΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ Στρατηγική Υλοποίησης για την Περίοδο
Φυσικοί Πόροι & Ελληνική Οικονομία: η εξελικτική πορεία της S&B
Η Άνοδος και η Πτώση του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων Χαράλαμπος Τσαρδανίδης - Αστέρης Χουλιάρας.
Väder- och Klimatförändringar
ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μάθημα: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Κεφάλαιο 1 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σχολή Μηχ. Μεταλλείων – Μεταλλουργών Τομέας Μεταλλευτικής Καθηγ.: Σ. Σταματάκη 1/13 Η ενέργεια επιστρέφει.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: η εταιρική υπευθυνότητα μακροχρόνια επένδυση
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το κόστος (ιδίων) κεφαλαίου των επιμέρους επενδυτικών σχεδίων μιας επιχείρησης Υπολογισμός του Κόστους Κεφαλαίου της επιχείρησης (WACC) Ισοδύναμο.
TEE - Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες. Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες Πριν ακόμη δημιουργηθεί η «Κίνηση για την Σωτηρία της Γκιώνας» οι κάτοικοι.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΕΠΕ 3/6/2008 ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η σχέση μας με τη γη Ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικοί πόροι.
ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ερωτήσεις κατανόησης 1 η διάλεξη Περιβαλλοντικής Γεωτεχνικής
Το πορτρέτο των σκουπιδιών μας…
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Σχέση Απόδοσης- Κινδύνου στα Πλαίσια της Θεωρίας Χαρτοφυλακίου
Κόστος Κεφαλαίου και Αξιολόγηση Επενδύσεων σε Καθεστώς Κινδύνου
Η αλυκή Uyuni στη Tunupa της Βολιβίας, έχει έκταση km², είναι η μεγαλύτερη αλυκή στο κόσμο.Βρίσκεται σε υψόμετρο μέτρων πάνω στα.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
Φορολογία ακινήτων Φορολογικές διατάξεις που αποτρέπουν πιθανές επενδύσεις και προτάσεις για βελτίωση 6 Οκτωβρίου 2014 Γεωργία Σταματέλου Επικεφαλής Φορολογικού.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΕΠΑΓΟΜΕΝΗ ΠΟΛΩΣΗ Αν διακόψουμε απότομα την παροχή συνεχούς ρεύματος μέσα στη γη παρατηρούμε σε κάποιες περιπτώσεις ότι το δυναμικό VΜΝ δε μηδενίζεται αμέσως.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Β. Η σημασία του περιβάλλοντος στη Μεταλλουργία και Τεχνολογία Υλικών
Ένα μεγάλο έργο για την Πελοπόννησο - Ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης Άγιοι Θεόδωροι - Μεγαλόπολη.
1. Γενικά-Σκοπός 2. Γενική περιγραφή της περιοχής 3. Υφιστάμενη γεωργοοικονομική κατάσταση 4. Προβλήματα της περιοχής 5. Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
Μια εικόνα … χίλιες λέξεις !!!. Wastewater in lagoons Πολλές εικόνες … μία σιωπή λέξεις !!!
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» Κεφάλαιο 5 (Διαχείριση Φυσικών Πόρων Β’ Λυκείου)
Σχεδιασμός - Κατασκευή και Αστοχίες
- Kάθε μέρα χάνεται μια πενταμελής οικογένεια ή μια ομάδα μπάσκετ. - Kάθε δύο μέρες μια ποδοσφαιρική ομάδα θυσιάζεται στην άσφαλτο. - Kάθε εβδομάδα.
Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 4 / ΜΕΤΡΟ 4.1 / ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “ΠΡΑΞΕ” (ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΙ) - Α ΦΑΣΗ Ανάπτυξη Εξειδικευμένων.
Παραγωγή, Μεταφορά και Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας
Ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες μεταβάλλουν και καταστρέφουν την επιφάνεια της Γης
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Vodafone Ελλάδας Περιβάλλον: Αγγελική Παπαντωνίου, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων 19 Οκτωβρίου 2010 Μειώνουμε την αρνητική μας επίδραση Ενισχύουμε τη θετική.
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ PROJECT A΄ ΕΠΑΛ
Ε.Κ.Μπάση 4 ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Τετράδιο Εργασιών: Β 3.1 Το νερό στη φύση.
Ρύπανση από ανθρωπογενείς παράγοντες Γ.Ε.Λ. Νιγρίτας
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: Αρχές Επιστήμης Περιβάλλοντος 6 η Ενότητα (Ε/Π) Γκουανό: Μία περίπτωση μη ορθολογικής εκμετάλλευσης της παραγωγικότητας ενός οικοσυστήματος.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χρυσή υπεραξία: Να παράγεις και να διασφαλίζεις οφέλη για την εθνική και τοπική ανάπτυξη 14 Οκτωβρίου 2016 Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων.
Εταιρική Διακυβέρνηση
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Tα ορυκτα του λαυριου.
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
Τι είναι υδροβιότοπος Υδροβιότοπος ή υγρότοπος ονομάζεται κάθε περιοχή που καλύπτεται εποχικά ή μόνιμα από ρηχά νερά, ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά,
Παραγωγή, Μεταφορά και Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας Φέγγου Μαρία-Άννα Τμήμα Α’ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ TEAMWORK
Εργασία στην Γεωγραφία
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Σε ποιον ανήκουν τα Μεταλλεία Χρυσού Χαλκιδικής •Ιδιοκτήτης των μεταλλείων Κασάνδρας από τον Δεκέμβριο του 2003 είναι η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ». Στην εταιρεία αυτή συμμετέχουν κυρίως η European Goldfields και η «Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ ΑΕ». •Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας μεταβάλλεται λόγω εισαγωγής της στα διεθνή χρηματιστήρια

Οικονομικά Στοιχεία •Η ΕΛΛ.ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ αγόρασε το 2003 τα δικαιώματα εξόρυξης στην περιοχή πληρώνοντας συνολικά 11,0 εκ ευρώ και έχοντας σχεδόν μηδενικό μετοχικό κεφάλαιο. •Η Χρηματιστηριακή της αξία στις αρχές του 2010 ήταν 470 εκ ευρώ και σημερινή της ξεπερνάει τα 1,5 δις ευρώ

Οικονομικά Στοιχεία Παραγωγής •Για τα επόμενα 10 έως 20 έτη δραστηριότητας προβλέπεται η εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων συνολικής αξίας 13 δις ευρώ •Το συνολικό κόστος λειτουργίας (επενδύσεων, υλικών, εργασίας, ενέργειας, κλπ) είναι 2,8 δις ευρώ σύμφωνα με το Επενδυτικό Σχέδιο

Τι παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΛΛ.ΧΡ ΑΕ •Έκταση στρεμμάτων προς εκμετάλλευση, ήτοι / = το 11% της έκτασης του Νομ. Χαλκιδικής ! •Όλος ο κινητός εξοπλισμός και τα ακίνητα της προηγούμενης εταιρείας καθώς και μεγάλες ποσότητες έτοιμων εξορύξεων με σημαντική και έτοιμη οικονομική αξία.

Ποιες είναι οι περιοχές των Μεταλλείων :

Χάρτης περιοχών παραχωρήσεων

Τι προβλέπεται να εξορυχθεί τα επόμενα έτη •Τα συνολικά αποθέματα των τριών μεταλλείων εκτιμώνται σε : •7,38Μoz χρυσός = Kg Au •62,7Μoz άργυρος = Kg Ag •0,75Mt χαλκός •0,66Mt μόλυβδος •0,89Mt ψευδάργυρος

Τι απασχόληση στην περιοχή θα δημιουργήσουν τα Μεταλλεία •Περίπου 700 άμεσα απασχολούμενους •Περίπου 500 έμμεσα απασχολούμενους •Τα παραπάνω ισχύουν σε περιόδους μέγιστης ανάπτυξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας, χωρίς δεσμεύσεις από την εταιρεία και χωρίς περιγραφή των θέσεων εργασίας •Διάφοροι «δημόσιοι εκπρόσωποι» ανεβάζουν κατά καιρούς την απασχόληση σε 4 – εργαζόμενους (!!)

Βασικές Περιβαλλοντικές Βλάβες από την ανάπτυξη των Μεταλλείων •Απομάστευση νερού, πτώση της στάθμης των υδροφορέων και επιφανειακή αποξήρανση σε έκταση πολλών δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων •Απώλεια γόνιμου εδάφους σε έκταση τουλάχιστον στρεμμάτων •Καταστροφή του δάσους και της επιφανειακής βλάστησης σε έκταση ανάλογη

Βασικές Περιβαλλοντικές Βλάβες από την ανάπτυξη των Μεταλλείων •Το επιφανειακό στρώμα γόνιμου εδάφους χρειάζεται περίπου χρόνια για να δημιουργηθεί. Σε περιοχές μεταλλείων αποδεικνύεται στην πράξη ότι για αρκετές χιλιάδες χρόνια μετά το πέρας της εξόρυξης το έδαφος παύει να βλαστάνει και θυμίζει κρατήρα ηφαιστείου

Βασικές Περιβαλλοντικές Βλάβες από την ανάπτυξη των Μεταλλείων •Δημιουργία χώρου Τελμάτων, όπου αποτίθενται εκατομμύρια τόνοι ημιστερεών υπολειμμάτων της κατεργασίας με πλήθος ενεργοποιημένων βαρέων μετάλλων και δηλητηριωδών ουσιών από την φάση κατεργασίας •Πρόβλημα διείσδυσης στο έδαφος •Κίνδυνοι σε περιπτώσεις πλημμυρών •Επιμόλυνση υπόγειων υδάτων

Βασικές Περιβαλλοντικές Βλάβες από την ανάπτυξη των Μεταλλείων •Επεμβάσεις στο σχήμα και την διαμόρφωση των ακτογραμμών, απορρίψεις χημικών ουσιών και καταστροφή των τουριστικών δραστηριοτήτων σε μεγάλο μήκος ακτογραμμών

Βασικές Περιβαλλοντικές Βλάβες από την ανάπτυξη των Μεταλλείων •Τεράστιες εκπομπές CO2 και H2SO4 (θειικού οξέος) •Μεγάλη κατανάλωση ενέργειας (πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος) σε βαθμό που απαιτείται κατασκευή νέων γραμμών μέσης και πιθανόν υψηλής τάσης από την ΔΕΗ

Βασικές Περιβαλλοντικές Βλάβες από την ανάπτυξη των Μεταλλείων •Μεγάλη κοινωνική και εργασιακή αναστάτωση στην περιοχή, δημιουργία εργασιακής μονοκουλτούρας και εντάσεων – διχασμών στον πληθυσμό της περιοχής •Τα μεταλλεία είναι ασύμφορα σε βάθος χρόνου ποτέ αειφόρα

Εν Ολίγοις : Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό και όχι τον τάφο μας φτιαγμένο από χρυσό