Έτσι το εικονιστικό ιερογλυφικό σύστημα έγινε γραμμικό ιερογλυφικό.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΡΑΦΗ.
Advertisements

Οι πρώτες μορφές γραφής των Ανατολικών λαών και της εποχής του Χαλκού
ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Έτσι ονομάστηκε ο πολιτισμός που άνθισε στην Κρήτη από τα τέλη της Νεολιθικής μέχρι τις αρχές της Εποχής του Σιδήρου ( π.Χ.)
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Μινωικός Πολιτισμός Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Στάδια στην εξέλιξη της γραφής : λεξιγραφία, συλλαβική γραφή, αλφάβητο στους σημαντικότερους λαούς από την αρχαιότητα έως σήμερα : Σουμερίους,
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΡ1 ΣΧΕΔΙΑΖΩ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Μινωικός πολιτισμός.
Μυκηναϊκός πολιτισμός Η τέχνη των Μυκηναίων
1.Η Ποικιλία των βιβλίων της Π. Διαθήκης 2.Πως και πότε γράφτηκαν τα βιβλία της Π. Διαθήκης.
Μινωικός πολιτισμός.
Α Ρ Χ Α Ι Α Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α μ ι ν ω ι κ η κ ρ η τ η γ ρ α μ μ ι κ η α
Mυκηναϊκός Πολιτισμός
Σχετικά με κλασματικές παραστάσεις
Η θρησκεία των Μινωϊτών
Αρχαία Αιγυπτιακή Ιερογλυφική Γραφή
Μινωικός πολιτισμός Η τέχνη των Μινωιτών
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ, Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ, Η ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ
ΠΡΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟ
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
Γιάννης Βαρής Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ
Κώστας Μπάρτζης Ε2 1 Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης
Μαθηματικά και Κρυπτογραφία
Η τέχνη και η γραφή.
O Δίσκος της Φαιστού Αποστολία,Βασίλης. Ο Δίσκος της Φαιστού Αν επιβεβαιωθεί οριστικά ότι στο χώρο του Αιγαίου οι άνθρωποι μιλούσαν, το 2700 π.Χ. ελληνικά,
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
Χρονολόγιο εμφάνισης της ελληνικής γραφής
Μυκηναϊκός πολιτισμός
ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πολιτισμός της Κρήτης 3η & 2η χιλιετία π.χ.
Mινωϊκός πολιτισμός.
Η ελιά.
Μινωικός πολιτισμός (καθημερινή ζωή, θρησκεία, γραφή)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΒΑΣΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων
Χρονολόγιο εμφάνισης της ελληνικής γραφής
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Έτσι ονομάστηκε ο πολιτισμός που άνθισε στην Κρήτη από τα τέλη της Νεολιθικής Εποχής μέχρι τις αρχές της Εποχής του Σιδήρου ( π.Χ.)
Σχεδιάζοντας ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι για εφήβoυς Μαρία Ρούσσου Δημήτρης Νάστος Σοφία Αηδόνη Ευγενία Οικονομίδου.
Πανεπιστήμιο Βόλου Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία και Πολιτισμός» Μάθημα 2 ο (Μέση και Ύστερη Εποχή του.
Κατά τη διάρκεια των χιλιάδων ετών της ιστορίας της κινεζικής γλώσσας, μπορούμε να δούμε καθαρά πώς τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για.
ΦΕΡΟΝΙΚΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΞΙΑ ΑΒΡΑΑΜ ΖΩΗ ΚΑΝΤΖΗ.
ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΛΕΡΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ.
ΑΡΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Α 1- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015.
Η ακτινοβολία του μυκηναϊκού πολιτισμού. Ναυάγιο Ulu Burun.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ.
ΜΙΝΩΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 2. ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Η τέχνη στον Κυκλαδικό, Μινωικό, Μυκηναϊκό πολιτισμό
Προϊστορικοί Οικισμοί στην Ημαθία
1. Η Μινωική Κρήτη.
ΜΙΝΩΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε τι πίστευαν;
Μυκηναϊκός Πολιτισμός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΛΙΑΣ, Α1 Σχολική χρονιά ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΣ ΙΕ ΓΛΩΣΣΑ.
Όλες μας οι εικόνες και οι κατασκευές
Ιερογλυφικά Γραμμική Α Γραμμική β
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧAIΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΜΕ TO Διαδικτυο
1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων
Η εποχή του χαλκού (3000/ π.Χ.)
Μινωικός πολιτισμός Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ.
ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ 3000 π.Χ. – 300 μ.Χ..
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2.ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜΙΝΩΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3.ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Η ΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έτσι το εικονιστικό ιερογλυφικό σύστημα έγινε γραμμικό ιερογλυφικό. Η ΜΙΝΩΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Η ΠΡΩΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΓΡΑΦΗ   Η πρώτη μινωική γραφή ήταν το ιδεόγραμμα, η ζωγραφική δηλαδή απεικόνιση γνωστών αντικειμένων. Τα ιερογλυφικά αυτά σημεία με την πάροδο του χρόνου απλοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε απλά περιγράμματα. Έτσι το εικονιστικό ιερογλυφικό σύστημα έγινε γραμμικό ιερογλυφικό. Ο Βρετανός αρχαιολόγος Arthur Evans κατέγραψε 135 ιερογλυφικά και των δύο κατηγοριών, εικονιστικά ή γραμμικά. Εύκολα αναγνωρίζουμε εργαλεία, μουσικά όργανα, πλοία, φυτά που κυριαρχούν στις αγροτικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι και η ελιά, ζώα, όπως ταύροι και αίλουροι που ήταν το έμβλημα των βασιλιάδων, ιερά σύμβολα, όπως τον διπλό πέλεκυ.

Ο δίσκος της Φαιστού Ο πήλινος δίσκος της Φαιστού  ανασύρθηκε το 1908 από τα ερείπια του μινωικού ανακτόρου της  Φαιστού. Φέρει σημεία της κρητικής ιερογλυφικής γραφής και στις δύο όψεις, που αποτυπώθηκαν με σφραγίδες, όταν ο πηλός ήταν νωπός. Αποτελεί, θα λέγαμε, την αρχαιότερη εφεύρεση της τυπογραφίας. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η

Ο δίσκος της Φαιστού έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων και έχουν γίνει αφάνταστες προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του χωρίς επιτυχία

Η Γραμμική γραφή Α΄ Η Γραμμική γραφή Α΄: Η  Γραμμική  γραφή   Α΄   Η  Γραμμική  γραφή   Α΄: είναι προϊστορική γραφή με κέντρο την Κρήτη.  τελειοποιήθηκε και γενικεύθηκε κατά τους νεοανακτορικούς χρόνους, την περίοδο 1700-1450 π.Χ. αντικατέστησε το παλαιότερο ιερογλυφικό σύστημα γραφής. ανακαλύφθηκε το 1900 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Έβανς . αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυ-στήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας. αν αποκρυ-πτογραφηθεί, θα αποκαλύψει τη γλώσσα και ενδεχομένως και την καταγωγή των Μινωιτών .

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα Η γραμμική γραφή Α΄ είναι συλλαβική, δηλαδή κάθε σημείο αντιστοιχεί σε μία συλλαβή. Αποτελείται από 70 συλλαβογράμματα , χαρακτήρες με συγκεκριμένη συλλαβική  φωνητική αξία, και από 60 ιδεογράμματα, χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν αντικείμενα.

Υλικά γραφής Τα σωζόμενα κείμενα είναι χαραγμένα σε ποικίλα υλικά όπως κονίαμα, πηλό, πέτρα, μέταλλα. Είναι, επίσης, πολύ πιθανόν να γράφτηκαν και σε άλλα υλικά όπως παπύρους και διφθέρες, τα οποία όμως καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Πήλινες πινακίδες  ή αγγεία έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Οι περισσότερες πινακίδες βρέθηκαν στη Φαιστό και τη Ζάκρο. Το περιεχόμενο αυτών των πινακίδων ήταν κυρίως λογιστικό, καθώς και απλοί τίτλοι, ιδιοκτησίες , σφραγίδες εμπορευμάτων.   Η γραφή γινόταν από τα αριστερά προς τα δεξιά, ενώ χρησιμοποιήθηκε και μελάνι σουπιάς, όπως σε αυτό το κύπελλο.

  Αριθμητική γραφή Το αριθμητικό σύστημα της Γραμμικής γραφής Α΄ ήταν δεκαδικό, όπως και στην παλαιότερη ιερογλυφική γραφή της Κρήτης.   Τα αριθμητικά σύμβολα ήταν: η κάθετη γραμμή Ι για τη μονάδα η κουκκίδα ● ή η οριζόντια γραμμή − για τη δεκάδα ο απλός κύκλος ο για την εκατοντάδα ο κύκλος με 4 μικρές γραμμές ακτινωτά στην περιφέρεια για τη χιλιάδα ένα πολύπλοκο σύστημα κλασματικών σημείων Παρατηρήστε πώς γραφόταν ο αριθμός 2496!