Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μινωικός πολιτισμός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μινωικός πολιτισμός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μινωικός πολιτισμός

2 Μινωικός πολιτισμός Ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύσσεται στο νησί της Κρήτης. Πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλιά της Κνωσού, το Μίνωα. Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη Νεολιθική Εποχή. Ο σημαντικότερος οικισμός στην Κρήτη ήταν η Κνωσός (κοντά στο σημερινό Ηράκλειο). Στην 3η και 2η χιλιετία ο πολιτισμός της έφτασε σε ψηλό επίπεδο.

3 Μινωικός πολιτισμός Ο Μινωικός πολιτισμός ήρθε στο φως μέσα από τις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς στις αρχές του 20ου αι. μ.Χ. Ο Έβανς έκανε ανασκαφές κυρίως στην Κνωσό και προσπάθειες συντήρησης του παλατιού του Μίνωα. Σημαντική ανακάλυψη του Έβανς ήταν περίπου πινακίδες με τη Γραμμική Α’ και Γραμμική Β’ γραφή. Ο Άρθουρ Έβανς

4 Μινωικός πολιτισμός Καθημερινή ζωή
Οι Μινωίτες είναι ειρηνικός λαός. Ασχολείται κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Από τις αρχές της 3ης χιλιετίας περίπου οργανώνονται σε μικρούς οικισμούς. Έχουν εμπορικές σχέσεις και με άλλα νησιά του Αιγαίου όπως οι Κυκλάδες, με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Εξάγουν κυρίως λάδι, κρασί, ξυλεία, αγγεία, υφάσματα. Εισάγουν από την Κύπρο κυρίως χαλκό και άλλα μέταλλα και άργυρο από τις Κυκλάδες.

5 1. Η εμφάνιση των πρώτων ανακτόρων (2000-1700 π.Χ.)
Μινωικός πολιτισμός 1. Η εμφάνιση των πρώτων ανακτόρων ( π.Χ.) Μερικοί οικισμοί γίνονται πολύ πλούσιοι και έτσι κτίζονται τα πρώτα ανάκτορα. Σημαντικότερα ανάκτορα που είναι γνωστά μέχρι σήμερα είναι αυτά της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων. Το π.Χ. τα ανάκτορα καταστρέφονται από ισχυρό σεισμό. Το ανάκτορο της Κνωσού

6 Το ανάκτορο της Φαιστού
Μινωικός πολιτισμός Το ανάκτορο της Φαιστού

7 Μινωικός πολιτισμός Το ανάκτορο των Μαλίων

8 2. Η εμφάνιση των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.)
Μινωικός πολιτισμός 2. Η εμφάνιση των νέων ανακτόρων ( π.Χ.) Τα ανάκτορα ξαναχτίζονται πιο λαμπρά από πριν. Έχουμε χρήση του πωρόλιθου και του γυψόλιθου. Γύρω από την κεντρική αυλή υπάρχουν: αίθουσα του θρόνου, διαμερίσματα του Βασιλιά και της Βασίλισσας, αποθήκες, εργαστήρια, ναοί και θέατρα. Παλάτια χτίζονται και από άλλους άρχοντες γύρω από την Κνωσό και πιο μακριά. Φτιάχνονται δρόμοι προς το λιμάνι. Χτίζεται το ανάκτορο της Ζάκρου. Είναι η περίοδος ακμής του μινωικού πολιτισμού. Το ανάκτορο της Ζάκρου

9 Είχαν ορθογώνια κεντρική αυλή. Γύρω της βρίσκονταν τα δωμάτια .
Μινωικός πολιτισμός Ανάκτορα Τα ανάκτορα ήταν μεγάλα κτίρια, μεγάλα διοικητικά, οικονομικά, θρησκευτικά και καλλιτεχνικά κέντρα. Είχαν ορθογώνια κεντρική αυλή. Γύρω της βρίσκονταν τα δωμάτια . Ήταν πολυώροφα, είχαν φωταγωγούς, σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης και πολλά δωμάτια είχαν πολύ όμορφες τοιχογραφίες. Δεν ήταν οχυρωμένα. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι οι Μινωΐτες ήταν ειρηνικός λαός. Το εσωτερικό του ανακτόρου της Κνωσού

10 Μινωικός πολιτισμός Κνωσός: Φωταγωγός και διάδρομος στο παλάτι (κολώνες και ζωγραφισμένες ασπίδες, είναι αποκαταστημένες).

11 Κνωσός: Αποχέτευση από πηλό, που τρέχει κάτω από το πάτωμα.
Μινωικός πολιτισμός Κνωσός: Αποχέτευση από πηλό, που τρέχει κάτω από το πάτωμα.

12 Κνωσός: Ανασκαφές που δείχνουν κανάλια για τρεχούμενο νερό.
Μινωικός πολιτισμός Κνωσός: Ανασκαφές που δείχνουν κανάλια για τρεχούμενο νερό.

13 Μινωικός πολιτισμός Γραφή
Η γραφή των Μινωιτών ήταν η Γραμμική Α’. Πρόκειται για μια συλλαβική γραφή, κάθε σημείο αντιστοιχούσε σε μια συλλαβή. Θεωρείται ο απόγονος των ιερογλυφικών και πρόγονος της Γραμμικής Β’, της γραφής των Μυκηναίων. Κυριότερη μαρτυρία γι’ αυτή τη γραφή είναι ο δίσκος της Φαιστού. Ο δίσκος της Φαιστού είναι το σημαντικότερο δείγμα ιερογλυφικής γραφής. Είναι χαραγμένος και από τις δύο πλευρές και δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί τελείως. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη Γραμμική Α’ στηριζόμενοι στη Γραμμική Β’ που έχει αποκρυπτογραφηθεί. Ο δίσκος της Φαιστού

14 Μινωικός πολιτισμός Ο δίσκος της Φαιστού

15 Μινωικός πολιτισμός Θρησκεία
Η θεά των όφεων Θρησκεία Οι Μινωίτες πίστευαν σε γυναικείες θεότητες. Οι θεότητές τους είχαν σχέση με τη βλάστηση και τη γονιμότητα. Λάτρευαν τους θεούς τους σε μικρά ιερά. Το κύριο ιερό δέντρο τους ήταν η ελιά. Σημαντικό ζώο στην μινωική λατρεία ήταν ο ταύρος.

16 Μινωικός πολιτισμός Ταυροκαθάψια
Πρόκειται για ιερό τελετουργικό που είχε κέντρο του τον ταύρο. Ο ακροβάτης παίρνει τα κέρατα του ταύρου και τινάζεται στη ράχη του. Προσγειώνεται όρθιος πίσω του.

17 Μινωικός πολιτισμός Κοινωνία Η κοινωνία της μινωικής Κρήτης ήταν μητριαρχική. Η γυναίκα φαίνεται ότι κατείχε ιδιαίτερα υψηλή θέση. Το ιερατείο το αποτελούσαν κυρίως γυναίκες, αλλά υπήρχαν και άνδρες ιερείς. Η παριζιάνα: Ίσως είναι μια Μινωίτισσα ιέρεια.

18 Μινωικός πολιτισμός Τέχνη
Η κρητική τέχνη είναι πολύ λαμπρή. Οι Μινωίτες ανέπτυξαν την τέχνη σε υψηλό επίπεδο. Έφτιαχναν αγγεία από πηλό ή πέτρα, ειδώλια, κοσμήματα, τοιχογραφίες. Τα θέματά τους προέρχονταν από τη φύση. Θαυμάσιες είναι και οι τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από το ανάκτορο της Κνωσού. Τα θέματά τους προέρχονταν κυρίως από τις καθημερινές τους ασχολίες, γιατί ο Μινωικός λαός είναι ειρηνικός. Τα ταυροκαθάψια: η σπουδαιότερη τοιχογραφία από το ανάκτορο της Κνωσού

19 Μινωικός πολιτισμός Η αίθουσα του θρόνου-Κνωσός: Ήταν πλούσια διακοσμημένη. Στο κέντρο διακρίνουμε την εστία.

20 Μινωικός πολιτισμός Η ζωγραφιά δελφινιών ήταν στο πάτωμα και λανθασμένα αποκαταστήθηκε σαν τοιχογραφία.

21 Μινωικός πολιτισμός Η θεά των Όφεων. Ειδώλιο φτιαγμένο από πηλό με έντονα χρώματα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της μινωικής τέχνης. Στα χέρια της η θεά κρατά δύο φίδια. Τα φίδια είναι ιερά σύμβολα της μινωικής θρησκείας.

22 Μινωικός πολιτισμός Τοιχογραφία του πρίγκιπα με τα κρίνα. Το κόκκινο χρώμα είναι τόσο φανταχτερό. Αυτό δείχνει τον ειρηνικό χαρακτήρα του λαού.

23 Μινωικός πολιτισμός Κρατήρας. Αγγείο καμαραϊκού ρυθμού. Πήραν το όνομά τους από το σπήλαιο όπου βρέθηκαν για πρώτη φορά. Τα χρώματα είναι έντονα. Πολλά από αυτά έχουν πλαστικές διακοσμήσεις. Εδώ βλέπουμε λουλούδια.

24 Μινωικός πολιτισμός Τα ρυτά είναι τα αγγεία  στα οποία οι Μινωίτες  έβαζαν υγρά και είχαν στο πάνω μέρος τους μία οπή για να χύνεται το υγρό Ήταν μεγάλα με κεφαλή ζώου και τα χρησιμοποιούσαν σε τελετές. 

25 Μινωικός πολιτισμός Σφραγιδόλιθος. Εικονίζεται μια θεά με υψωμένα χέρια ανάμεσα σε φτερωτούς γύπες. Οι σφραγιδόλιθοι χρησιμοποιούνταν για τη σφράγιση επιστολών ή διαταγμάτων.

26 Μινωικός πολιτισμός Σφήκες
Το γνωστό κόσμημα από τα Μάλια με τις δύο μέλισσες ή σφήκες , Δείχνει το πολύ υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης στη Μινωική Κρήτη

27 Μινωικός πολιτισμός Ο Μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε από φυσική καταστροφή. Το 1450π.Χ. το ηφαίστειο της Θήρας, της σημερινής Σαντορίνης εξερράγη. Αυτό έβλαψε πολύ τους Μινωίτες. Από την έκρηξη δημιουργήθηκαν τεράστια κύματα που κατέπνιξαν το νησί, ενώ από τα καρκινογόνα αέρια προκλήθηκαν πολλές ασθένειες. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας σήμανε το τέλος του μεγάλου πολιτισμού, του μινωικού.


Κατέβασμα ppt "Μινωικός πολιτισμός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google