Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιερογλυφικά Γραμμική Α Γραμμική β

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιερογλυφικά Γραμμική Α Γραμμική β"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιερογλυφικά Γραμμική Α Γραμμική β
Eίδη γραφής Ιερογλυφικά Γραμμική Α Γραμμική β

2 Ιερογλυφικά Επειδή η Αίγυπτος είχε διακριθεί στο εμπόριο, χρειαζόταν και μια γραφή . Έτσι γεννήθηκαν τα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά. Τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά ήταν η γραφή που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι. Αποτελούνταν από περίπου 2000 σύμβολα τα οποία απεικόνιζαν ζωντανά ή και άψυχα αντικείμενα . Πινακίδες με ιερογλυφικά έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές όπως η ΜινωικήΚρήτη.

3 Μιας όμως και είχε πολλά και δύσκολα γράμματα ήταν πολύ δύσκολο να τη μάθει κανείς. Έτσι τη μάθαιναν εξειδικευμένοι γραφείς μόνο και ακόμα κι αυτοί έκαναν πολλά χρόνια να τη μάθουν. Αυτή η γραφή χρησιμοποιούνταν εκτός από εμπορικούς λόγους και για θρησκευτικούς. Τα ιερογλυφικά συνηθίζονταν να γράφονται πάνω σε παπύρους και σε όστρακα. Μερικές πινακίδες με ιερογλυφικά είναι ο δίσκος της Φαιστού και η στήλη της Ροζέτας.

4 Μια πινακίδα με ιερογλυφικά

5 Γραμμική Α Η Γραμμική Α είναι η γραφή την οποία χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Μινωίτες. Παρόλο που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί θεωρείται ότι ήταν συλλαβική γραφή . Η γραμμική Α δημιουργήθηκε και αυτή για εμπορικούς λόγους κυρίως. Αυτή η γραφή είναι ο άμεσος πρόγονος της γραμμικής Β.

6

7 Γραμμική Β Η Γραμμική Β είναι ο ‘απόγονος’ της Γραμμικής γραφής Α. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο. Η προέλευση της δεν είναι γνωστή . Υπάρχουν όμως δύο απόψεις. Η μια είναι ότι γεννήθηκε στην Ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Κρήτη ενώ η άλλη είναι ότι είναι η πιο σύγχρονη μορφή της γραμμικής Α και από την Κρήτη μεταφέρθηκε στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

8 Η Γραμμική Β έχει αποκρυπτογραφηθεί από τους Τζον Τσαντγουικ και Μάικλ Βέντρις . Τότε διαπιστώθηκε πως αυτή η γραφή ήταν συλλαβική . Και αυτή τη γραφή τη μάθαιναν μόνο εξειδικευμένοι τεχνίτες. Εκτός από τις ανάγκες του εμπορίου , η γραφή χρησιμοποιούταν και για θρησκευτικούς λόγου. Η Γραμμική Β άρχισε να παρακμάζει περίπου το 1200π.Χ.τότε που έγινε και η καταστροφή των Μυκηναϊκών ανακτόρων.

9

10 Γιώργος Πέτρου Α Γυμνασίου Δεκέμβριος 2016
Γιώργος Πέτρου Α Γυμνασίου Δεκέμβριος 2016


Κατέβασμα ppt "Ιερογλυφικά Γραμμική Α Γραμμική β"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google