Κώστας Αθανασάκης, BScHS, BScEcon, MSc, PhD

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Advertisements

ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Ιούλιο ς 2013 Αριστοτέλους 46, 10433, Αθήνα - Τηλ: Fax: website:
Φίλιππος Ταραντίλης Τομέας Οικονομικών της Υγείας
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Ζήτηση των Αγαθών..
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Η τιμή των προϊόντων καπνού ως εργαλείο της αντικαπνιστικής πολιτικής στην εποχή της κρίσης Τομέας Οικονομικών της Υγείας 1 Γιάννης Κυριόπουλος MD, MPH,
UNIVERSITY OF PATRAS DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING AND AERONAUTICS LABORATORY OF TECHNOLOGY & STRENGTH OF MATERIALS HORIZON 2020 Η προετοιμασία.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ.  είναι ο αριθμός των θανάτων - από κάθε αιτία - που συνέβησαν και καταγράφηκαν μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος ανά 1000 κατοίκους.
Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύσΗ γίνεται συνήθως σετσιγάρο, πίπα, πούρο ή.
Ερωτήσεις Televoting 9 th HealthWorld 21/4/2010. Α – Β Γ Την περίοδο η απασχόληση στις φαρμακευτικές.
CONFIDENTIAL Ο ρόλος της Τεχνολογίας στην ανάκαμψη της οικονομίας Μάνος Ραπτόπουλος25 Ιουλίου 2012 Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος SAP Hellas & Cyprus.
Η Αξία της Πρόληψης και Προαγωγής
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Εθνική Τράπεζα Ο ρόλος του Τραπεζικού Τομέα στην επανεκκίνηση του Real Estate Prodexpo.
Στηρίξτε τη φαρμακευτική περίθαλψη για τους Έλληνες ασθενείς Νοέμβριος 2013.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Προκλήσεις κλάδου: Κόστος κινητής τηλεφωνίας Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν προσεγγίσει το μέσο όρο των τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Η πτωτική πορεία.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Πότε θα πρέπει να υποψιαστεί ο Παιδίατρος Παραβατική Συμπεριφορά Προβλήματα Ψυχικής Υγείας Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής.
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
- Kάθε μέρα χάνεται μια πενταμελής οικογένεια ή μια ομάδα μπάσκετ. - Kάθε δύο μέρες μια ποδοσφαιρική ομάδα θυσιάζεται στην άσφαλτο. - Kάθε εβδομάδα.
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής…
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ Γενικός Διευθυντής Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ως Μοχλός Ανάπτυξης του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα.
Έρευνα Κοινού στο Δήμο Παύλου Μελά για την καπνιστική συνήθεια (ΕΝΑΡΞΗ – ΛΗΞΗ)
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 6η
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
« Κάπνισμα συνήθεια που δεν προάγει την υγεία μας» Εργασία των: Εργασία των: Κουτρουμάνη Ελευθερίας & Νικητάκη Αγγελικής.
Μετάβαση υγείας Περιγράφει τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο μεταβάλλονται διαχρονικά οι ανάγκες για την υγεία παγκοσμίως.
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Τμήματα ΓΠ2, ΓΝΣ.
Υγειά και Ποιότητα ζωής Η ποιότητα ζωής είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο -Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο στην Αμερική ο όρος ποιότητα ζωής εκφράζει την.
Μακροοικονομικές και αναδιανεμητικές τάσεις από μία αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
Ομάδα: Τζαγκαράκη Ειρήνη
Οικονομοτεχνικές Μελέτες στην Εκπαίδευση Πληθυσμός, εργασία & Υγεία.
Τα Οικονομικά της Υγείας στον Διαβήτη: Δεδομένα από την Ελλάδα Κώστας Αθανασάκης BScHS, BScEcon, MSc, PhD, PD Επιστημονικός Συνεργάτης, Τομέας Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
«Aγαπώ τη ζωή μακριά από εξαρτήσεις» Κεντρικό Μαθητικού Συμβουλίου Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Δαπάνες Υγείας 1.
«Διαχρονική εξέλιξη της Φυματίωσης στο νομό Μαγνησίας»
Σημαντικά προβλήματα των συστημάτων Υγείας
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
Γιώργος Γραμματικάκης
Τι συμβαίνει σήμερα Λουκέτο σε σημεία πώλησης λιανικής
Φυσιολογικό και παθολογικό
1) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 2) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ 3) ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το κάπνισμα ως απειλή για την υγεία και την οικονομία. Υπάρχουν λύσεις; Κώστας Αθανασάκης, BScHS, BScEcon, MSc, PhD Τομέας Οικονομικών της Υγείας, ΕΣΔΥ 1

Εισαγωγή Το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας και μια σημαντική απειλή για την κοινωνική ευημερία διεθνώς Τόσο από πλευράς επίδρασης στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας Όσο και των επιπτώσεων στην οικονομία της υγείας και την κοινωνική παραγωγικότητα

Κάπνισμα και φορτίο νοσηρότητας: διεθνή δεδομένα Κάπνισμα και φορτίο νοσηρότητας: διεθνή δεδομένα Σε παγκόσμιο επίπεδο, 4,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο κάπνισμα Με βάση άλλες εκτιμήσεις: 6 εκατομμύρια Το 10% της συνολικής παγκόσμιας θνησιμότητας αποδίδεται στο κάπνισμα Ο απόλυτος αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 20ετία 10% των θανάτων αποδίδεται στο παθητικό κάπνισμα

Κάπνισμα και φορτίο νοσηρότητας: δεδομένα από την ΕΕ Κάπνισμα και φορτίο νοσηρότητας: δεδομένα από την ΕΕ Κάθε χρόνο στην ΕΕ περίπου 650.000 θάνατοι οφείλονται σε νοσήματα που σχετίζονται αιτιολογικά με το κάπνισμα (European Commission, 2009) Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων κυμαίνεται από 35-69 έτη Περίπου 13 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο σχετίζεται αιτιολογικά με το κάπνισμα Ένας σημαντικός αριθμός των θανάτων (περί τις 19.000 ημερησίως) αφορά σε παθητικούς καπνιστές

Κάπνισμα και φορτίο νοσηρότητας: Ελλάδα Κάπνισμα και φορτίο νοσηρότητας: Ελλάδα Στην Ελλάδα, ειδικότερα, το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού Κυρίως συνεπεία του υψηλού επιπολασμού των καπνιστών Και του ύψους της κατά κεφαλή κατανάλωσης Με βάση υπολογισμούς του ΠΟΥ, το κάπνισμα είναι η βασική αιτία του 17% των θανάτων σε Έλληνες άνω των 30 ετών

Κάπνισμα και φορτίο νοσηρότητας: Ελλάδα Κάπνισμα και φορτίο νοσηρότητας: Ελλάδα Χαμένα DALYs ως αποτέλεσμα των κυριότερων παραγόντων κινδύνου για την υγεία στην Ελλάδα Πηγή: Τούντας Γ. Και συν: Η υγεία του Ελληνικού Πληθυσμού 2007

Νοσηρότητα και δαπάνες Το φορτίο νοσηρότητας, καθώς και η σοβαρότητα και πολυπλοκότητα των καταστάσεων υγείας με τις οποίες σχετίζεται αιτιολογικά το κάπνισμα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλές ανάγκες σε (εξειδικευμένη) φροντίδα υγείας Συνεπεία αυτού, το κάπνισμα συνοδεύεται και από σημαντικές δαπάνες για το σύστημα υγείας και το κοινωνικό σύνολο εν γένει

Η οικονομική διάσταση του καπνίσματος: διεθνή δεδομένα Εκτιμάται ότι το κόστος του καπνίσματος διεθνώς υπερβαίνει τα 500 δισ. $ ετησίως Η συνολική επιβάρυνση (άμεσο και έμμεσο κόστος) μπορεί να ανέλθει έως και στο 3.6% του ΑΕΠ μιας ανεπτυγμένης χώρας (αναλόγως του επιπολασμού) Ποσοστό 6-10% του προϋπολογισμού υγείας αφορά τη θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα Σε χώρες με μικρότερο πληθυσμό ασθενών (ΗΠΑ, ΗΒ) το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 5% της συνολικής δαπάνης υγείας

Η οικονομική διάσταση του καπνίσματος: διεθνή δεδομένα Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνολική δαπάνη για το κάπνισμα οφείλεται Στη θεραπεία των νοσημάτων με αιτιολογική συσχέτιση (άνω των 30 νοσημάτων, τα περισσότερα εξ αυτών άκρως σοβαρά) Στην απώλεια κοινωνικής παραγωγικότητας, λόγω απουσίας από την εργασία ή πρόωρου θανάτου

Το οικονομικό φορτίο του καπνίσματος στην Ελλάδα Με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις (Αθανασάκης και συν. 2009), οι συνολικές δαπάνες συνεπεία του καπνίσματος στην Ελλάδα ανέρχονται σε 3,3 δισ. € ετησίως Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνεται: Άμεσο κόστος καπνίσματος: 1,76 δισ.€ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας – συντηρητική εκτίμηση) Συνολικό κόστος: 3,27 δισ.€ (1,5% του ΑΕΠ)

Η ανάγκη υιοθέτησης αντικαπνιστικών πολιτικών Η θέση του καπνίσματος ως υγειονομική προτεραιότητα επιβάλλει την έγκαιρη υιοθέτηση αντικαπνιστικών παρεμβάσεων και πολιτικών στην Ελλάδα Η επιλογή των καταλληλότερων εξ’ αυτών, με γνώμονα τη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος, αποτελεί αντικείμενο της οικονομικής αξιολόγησης

Η σχέση κόστους – οφέλους Όφελος Α - Επιβίωση - Ποιότητα Ζωής Παρέμβαση - Θεραπεία Α Κόστος Α - Θεραπείας - Επιπλοκών Επιλογή Όφελος B - Επιβίωση - Ποιότητα Ζωής Παρέμβαση - Θεραπεία Β Κόστος B - Θεραπείας - Επιπλοκών Κόστος Β – Κόστος Α ΟΛΚΟ = ---------------------------------- = Κόστος / Κερδισμένο ποιοτικό έτος ζωής Όφελος Β - Όφελος Α

Οικονομική αξιολόγηση των παρεμβάσεων διακοπής καπνίσματος Η βιβλιογραφία παρέχει έναν σημαντικό αριθμό μελετών αξιολόγησης του συνόλου, σχεδόν, των παρεμβάσεων διακοπής καπνίσματος Επισκέψεις σε Ιατρούς, Συμβουλές, Προγράμματα, Αλλαγή Συμπεριφοράς Θεραπείες Αντικατάστασης Νικοτίνης Χάπια, Τσίχλες, Παστίλιες Έμπλαστρα Με Σπρέι από την Μύτη ή με Συσκευή Εισπνοής Φάρμακα Bupropion (Selective inhibitor of the neuronal reuptake of catecholamines) Varenicline (Nicotine receptor partial agonist selective for nicotine acetylcholine receptors)

Αντικαπνιστικές παρεμβάσεις υπό την οπτική της οικονομικής αξιολόγησης Με βάση τα αποτελέσματα της οικονομικής αξιολόγησης από τη διεθνή εμπειρία, οι παρεμβάσεις διακοπής του καπνίσματος: είτε σχετίζεται με αρκετά ελκυστικούς λόγους κόστους-οφέλους (σχεδόν στο σύνολό τους) είτε εξοικονομούν πόρους στο υγειονομικό και ασφαλιστικό σύστημα Παρόλα αυτά απαιτείται μια σημαντική προϋπόθεση: ο καπνιστής να θέλει να κόψει το κάπνισμα

Αντικαπνιστικές παρεμβάσεις υπό την οπτική της οικονομικής αξιολόγησης Στην προσπάθεια αυτή, ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι η φορολογία των προϊόντων καπνού Μέσω της επίδρασής της στην τιμή

Φορολογία, τιμές και κατανάλωση τσιγάρων Αυξήσεις των τιμών σταθερά πάνω από τον πληθωρισμό: Ωθούν τους καπνιστές σε προσπάθεια διακοπής Ιδίως τους νεότερους σε ηλικία Αποτρέπουν τους πρώην καπνιστές να ξαναρχίσουν Μειώνουν την κατα κεφαλή κατανάλωση στους ήδη καπνιστές Στρέφουν την κατανάλωση προς φθηνότερα ή υποκατάστατα προϊόντα καπνού Αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα (συνήθως) Είναι κοινωνικά δίκαιες («εσωτερικεύουν τις εξωτερικότητες»)

Φορολογία, τιμές και κατανάλωση τσιγάρων Σε γενικές γραμμές, δεδομένα >100 μελετών σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ δείχνουν ότι: Μια αύξηση 10% στην τιμή επιφέρει μια μείωση στη συνολική κατανάλωση από 2.5 – 5% Το consensus statement είναι 4% (ελαστικότητα -0.4) Από την πτώση στην κατανάλωση Το ≈50% αναφέρεται σε καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα Το άλλο ≈50% αναφέρεται σε κατά κεφαλή μείωση στον αριθμό τσιγάρων

Φορολογία, τιμές και κατανάλωση τσιγάρων Το αποτέλεσμα από μια αύξηση της τιμής Είναι εντονότερο στη μακροχρόνια περίοδο (λόγω του εθισμού) Είναι διαφορετικό μεταξύ των εισοδηματικών στρωμάτων (επηρεάζει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα) Διαβρώνεται από το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού

Φορολογία, τιμές και κατανάλωση τσιγάρων Η επίδραση διαφόρων αντικαπνιστικών πολιτικών στη μείωση του επιπολασμού των καπνιστών (ΗΒ 1993-2000) Πηγή: Townsend, Addiction 1993;88:43-52

Ορισμένα συμπεράσματα Το νοσολογικό και οικονομικό φορτίο του καπνίσματος είναι δυσθεώρητο Και ιδίως για την Ελλάδα και την τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι μια δυσβάσταχτη κατάσταση για το σύστημα υγείας και την οικονομία Δράσεις και πολιτικές κατά του καπνίσματος οφείλουν να αποτελέσουν εθνική προτεραιότητα Στην περίπτωση αυτή, τα οικονομικά κίνητρα εμφανίζονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά

Ορισμένα συμπεράσματα Η αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού (και μάλιστα η ποσοτική όχι η ποσοστιαία) είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος περιορισμού του καπνίσματος σήμερα Αύξηση της τιμής κατά 10% περιορίζει την κατανάλωση κατά 4%, ιδίως στους νέους Παράλληλα, πέραν των υγειονομικών συνεπειών, έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη (περιορισμός δαπανών υγείας, αύξηση φορολογικών εσόδων)

Ευχαριστώ