Θρησκείες και παραισθησιογόνες ουσίες(313 μ.Χ μ.Χ.)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το Ισλάμ.
Advertisements

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Β΄ (βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία,
ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΦΥΣΗ ΖΩΝΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΝΑΟΙ, ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΒΟΥΔΑ, ΚΑΝΟΝΕΣ, ΤΕΧΝΗ, ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ
Ο Βουδισμός ( βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία, διαφορές Βουδισμού- Χριστιανισμού.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Το Θιβέτ Αυγουλλά Καλλιόπη Α’1
Ενδοσχολική Βία Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη , απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής
ΤΟ ΚΡΑΣΙ : ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;
Μέγας Κωνσταντίνος ( μ. Χ
Θρησκευτική ετερότητα και διαπολιτισμική εκπαίδευση
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Α΄.
14. Αιρέσεις : εσωτερική πληγή της Εκκλησίας
Πολυμενάκου Ουρανία Θεολόγος καθηγήτρια στο Γεν. Λύκειο Νεάπολης
Νιρβάνα Αναστασία Τάπαρη Γ’3
ΝΙΡΒΑΝΑ.
ΔΕΔΕ ΔΗΜΗΤΡΑ Γ1 ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΕΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ Γ3.
Κομφουκιανισμοσ Θ.Ε 1: Η Χριστιανοσύνη στον σύγχρονο κόσμο Σοφία Βασιλειάδου Γ΄
ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΑΞΗ: Γ2 ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΤΗΣ.
32. Ο Ινδουϊσμός (Α’) Σελίδες
Πρόλογος 1 ης Έ. Τα προβλήματα της ελληνικής τηλεόρασης (90 λ.)
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΣ.  Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί.
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΑΞΗ: Γ2
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τρώει όποιο φαγητό του αρέσει.Στις περισσότερες θρησκείες, υπάρχουν διαιτολογικοί κανόνες.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ: ΕΝΑ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΘΕ 2: ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΗ
Π.Π.Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Η ΘΡΗΣΚ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Η ραββινική παράδοση θέλει την εκπαίδευση του παιδιού σύμφωνη με εκείνη των γονιών του. Συμβουλεύουν όμως τους παιδαγωγούς.
Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Δ.Ε. 31 ΤΟ ΙΣΛΑΜ (Β΄)
17. Τα σχίσματα τραυματίζουν την ενότητα των χριστιανών
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΣΚΕΨΗ Ο χρόνος στην Πατερική σκέψη έχει έναν παιδαγωγικό χαρακτήρα, αφού χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του ανθρώπου στην.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Η ανάγκη του ανθρώπου για ασφαλή επιλογή της τροφής, του έδωσε τις πρώτες εμπειρίες γύρω από τις δηλητηριώδεις ουσίες. Ο άνθρωπος της.
ιουδαϊσμοσ Θε 2: το ζητημα τησ θρησκειασ στη συγχρονη ευπωπη
Δαλάι Λάμα.
Βουδισμός Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Απεικόνιση του Θεού στον ιουδαϊσμό και στον ισλαμισμό
4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες
Ταοϊσμoσ Κωστασ τογαντζισ Γ'3.
33. Η προσευχή των μουσουλμάνων στο τζαμί την Παρασκευή
Υπερφυσικό και κοινωνικές πρακτικές Μύθος και θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα. Jean-Pierre Vernant.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
Δ.Ε.32: Ο Ινδουϊσμός (Α).
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ.
Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος
Εβραϊσμός και Ισλάμ Λεωνίδας Κ. 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ2 –
Δημουλάς Ιωάννης ΠΓΕΣΣ Θρησκευτικά Β’ Γυμν.. Εκφώνηση ερώτησης Ισλαμισμός Βουδισμός Ινδουισμός Κομφουκιανισμός Ταοϊσμός Εικόνες Πηγές.
 Η ανάγκη του ανθρώπου για ασφαλή επιλογή της τροφής πυροδότησε τη μελέτη των δηλητηριωδών ουσιών. Ο άνθρωπος της προϊστορικής εποχής βασισμένος κατ’
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΙΟΡΕΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.
(Κίνα, Θιβέτ, Μογγολία, Ιαπωνία, Κορέα, Βιετνάμ)
Πληροφορίες για το «Κάρμα»
Ελληνισμος και χριστιανισμοσ
Το τέλος του κόσμου στον ινδουισμό
ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Ο Βουδισμός είναι μια απ’ τις μεγάλες και αρχαιότερες θρησκείες του κόσμου. Αναπτύχθηκε μετά το θάνατο του βασιλιά Σιντάρτα Γκαουτάμα.
Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Α Β Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο ΒΕΡΑ ΚΑΡΥΩΤΗ Β1 Π.Γ.Ε.Σ.Σ.
Ιερά βιβλία των μεγάλων θρησκειών
ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Λαδόπουλος Γεώργιος – Θεολόγος του 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας
Κεφάλαιο 19 Γλώσσες και θρησκείες.
Κομφουκιανισμός Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Κωνσταντίνος Οικονομίδης Γ΄2 Θρησκευτικά ΘΕ2: Το ζήτημα της θρησκείας στη σύγχρονη.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
Διδακτική Ενότητα 2.2 Η Κινέζικη θρησκεία.
Κεφάλαιο 36 Οι κάτοικοι της Ασίας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θρησκείες και παραισθησιογόνες ουσίες(313 μ.Χ.-1492 μ.Χ.)

Παραισθησιογόνες ουσίες Οι παραισθησιογόνες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται από πολλούς πολιτισμούς του πλανήτη μας τόσο παρελθόν, όσο και στο παρόν για διάφορους λόγους, όπως θρησκευτικούς (επικοινωνία με τον Θείο ή τους προγόνους- προγονολατρεία) ,μαντικούς, θεραπευτικούς, ψυχοναυτικούς κ.λ.π. Σήμερα ο δυτικός πολιτισμός διατηρεί αρνητική στάση απέναντι τους. Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι πολιτισμοί τις θεωρούσαν σημαντικό μέρος της ύπαρξης τους. Οι ουσίες αυτές συνήθως προέρχονταν από φυτά ή μύκητες και η αρχική τους λειτουργία ήταν η απώθηση των εχθρών, καθώς τύχαινε να έχουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο ανθρώπινο μυαλό. 

Ισλάμ Το Ισλάμ αυτό καθ’ αυτό τίθεται κατά των ναρκωτικών. Τα θεωρεί μεγάλο αμάρτημα και αυτό μπορεί να εξακριβωθεί από πολλές πηγές. Αδιάσειστο παράδειγμα ο λόγος του Αλλάχ στο ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, το Κοράνι: ‘’Ω πιστέ! Οι τοξικές ουσίες ο τζόγος και η μαντεία είναι αμάρτημα του Σατανά(Ιμπλις). Απέφυγε το να ειδήσεις σε αυτά!’’(5.90)

Και επί του θέματος οι νόμοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί Και επί του θέματος οι νόμοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Ο προφήτης του Κορανίου λέει πως το αλκοόλ είναι εθιστικό και κατά του νόμου(παράνομο). Επίσης, αναφέρεται πως ‘’ό,τι μεθάει σε μεγάλη ποσότητα είναι παράνομο. Εν ολίγοις το Ισλάμ αντιμετωπίζει τις παραισθησιογόνες ουσίες ως: -Τη ρίζα όλων των αιώνιων κακών -Την κεφαλή όλων των προβλημάτων. -Την πιο μεγάλη αμαρτία (τη χρήση τους) -Το πηγαίο κακό. Επιπλέον γίνεται αναφορά στην κάνναβη από τον Sheikh Taymiyyah (ισλαμιστή θεολόγο- φιλόσοφο) ο οποίος υποστηρίζει ότι η χρήση της επηρεάζει τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό. Επισημαίνει στα συγγράμματα του τις επιρροές της κατανάλωσης της από τους χρήστες , οι οποίες μόνο ευεργετικές δεν είναι.

Κομφουκιανισμός Ο Κομφουκιανισμός αποτελεί ένα ηθικό και φιλοσοφικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά βάση των διδασκαλιών του Κινέζου διανοητή και κοινωνικού φιλοσόφου Κομφούκιου, που έζησε τον 6ο αιώνα π.χ Αιώνες αργότερα, ο Κομφουκιανισμός εισχώρησε στην Ιαπωνία, την Κορέα, το Βιετνάμ και άλλες περιοχές όπου υπήρχαν κινεζικοί πληθυσμοί ασκώντας βαθιά επίδραση σε όλους τους κοινωνικούς θεσμούς. Ο Κομφουκιανισμός τονίζει την αρχή που προσομοιάζει το Χρυσό Κανόνα: «Ό,τι δεν επιθυμείς για τον εαυτό σου, μην το επιβάλεις στους άλλους» ΣΤΟΝ ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟ ΟΙ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΌΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ.

Βουδισμός Οι βουδιστές έχουν ελάχιστα υπάρχοντα και αφιερώνουν τη ζωή τους στην ερμηνεία των κηρυγμάτων του Βούδα και όπως και οι Ινδουιστές πιστεύουν στην αναγέννηση µετά το θάνατο. Ελπίζουν να υπερβούν τον κύκλο του θανάτου και της αναγέννησης και να φτάσουν σε κατάσταση νιρβάνας. Επίσης οι Βουδιστές πιστεύουν ότι µε το διαλογισµό µπορούν να πετύχουν την κατάσταση του ‘Νιρβάνα ’, της αληθινής πνευµατικής ηρεµίας, που θα τους ελευθερώσει από το φυσικό, κοσµικό πόνο. Δε δίνονται οδηγίες για τη χρήση της, αλλά η μαριχουάνα γι αυτούς είναι το Ιερό ,αλλά και ταυτόχρονα απαγορευμένο φυτό από την αρχαιότητα έως και σήμερα. .

Σύμφωνα με την πέμπτη παραίνεση του Pancasila, οι Βουδιστές είναι γραφτό να απέχουν από οποιαδήποτε ποσότητα τοξικών ουσιών που θα εμποδίζει τη συναίσθηση ή θα προκαλεί απόσπαση της προσοχής. Στην Pali Tipitaka το δίδαγμα απαγορευει ρητά τα αλκοολούχα ποτά.  "Αναλαμβάνω τον κανόνα κατάρτισης δηλαδή να απέχω από τη ζύμωση που δηλώνει απροσεξία"   Ωστόσο, η καφεΐνη στο τσάι επιτρέπεται, και ενθαρρύνεται ειδικά στις παραδόσεις για τους μοναχούς, γιατί πιστεύουν πως βοηθάει στην αγρυπνία.  Σε γενικές γραμμές, η συντριπτική πλειοψηφία των Βουδιστών και Βουδιστικών αιρέσεων καταγγέλλουν τη χρήση οποιωνδήποτε τοξικών ουσιών από ένα άτομο σύμφωνα με τις πέντε επιταγές (οδοί που μπορεί να οδηγήσουν στην σαμσάρα).

Ταοϊσμός Ο Ταοϊσμός ως θρησκεία δεν επικεντρώνεται γύρω από δόγματα και δεν υπάρχουν γνωστές ταοϊστικές "διακηρύξεις πίστης". Ταυτόχρονα είναι δυνατόν να αναγνωρίσει κανείς ορισμένες χαρακτηριστικές πεποιθήσεις ή υποθέσεις. Πέραν της κινεζικής λαϊκής θρησκείας, διάφορα τελετουργικά και ασκήσεις θεωρούνται από τους ακόλουθους του Ταοϊσμού ότι επηρεάζουν θετικά τη φυσική υγεία, ευθυγραμμίζουν την πνευματική ύπαρξη με τις κοσμικές δυνάμεις ή ωθούν σε εκστατικά πνευματικά ταξίδια.