Το web 2.0, εισήγαγε (ακριβέστερα: δημιούργησε τις προϋποθέσεις για) νέες κοινωνικές και διδακτικές πρακτικές. Η επίδραση του web 2.0 στην Εκπαίδευση μπορεί.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» Τμήμα Γ1 Γυμνασίου Με τι θα ασχοληθούμε σήμερα…
Advertisements

ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Επιμορφωτική συνάντηση Διευθυντών Σχ. Μονάδων Κέρκυρας
11 ο Εργαστήριο 11 ο Εργαστήριο Wiki ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ του Μαθήματος «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Ιστού" Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η Β’ ΕΞΑΜ. ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΕΣΑ Η ΑΛΛΗ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012.
Βασικές κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού
Επιμόρφωση Β΄ επιπέδου στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Νότα Σεφερλή
ΧΡΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Η νέα ιστοσελίδα του Τμήματος
Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων
Σχέδιο Δράσης Σ.Δ.Ε. Αγρινίου
Υπηρεσίες Διαδικτύου Βαμβακάς Δημήτριος Καθηγητής Πληροφορικής ΓΕΛ Σάμου.
Internet ‘Εκεί που η πληροφορία είναι το νόμισμα’ Παρουσιάζεται από τον Παναγιώτη Μιντόπουλο.
Web 2.0 Διαδίκτυο: Ο Προσωπικός μας Υπολογιστής
BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0. Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται.
και η εκπαιδευτικΗ τουΣ χρηΣη
& Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία Τσουλής Μιλτιάδης
Χρήση και υποστήριξη Κοινοτήτων Πρακτικής και Μάθησης Το web 2.0 Σχετικά με τις έννοιες: ► Ορισμένοι ερευνητές (Wenger 1999) θεωρούν ότι η συμμετοχή σε.
Μ. Βιβίτσου, Ν. Λαμπροπούλου, Αλ. Γκίκας, Ι. Χαρδαλούπα
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
Αξιοποίηση Kοινωνικών δικτύων στην Εκπαίδευση Η περίπτωση του Ning.
Το Web 2.0. Τι είναι; Τι κάνουμε με αυτό; Τι κερδίζουμε; Συμμετέχουμε Εφαρμογές και περιβάλλοντα στο Διαδίκτυο Συνεργαζόμαστε, σχολιάζουμε, μοιραζόμαστε,
Χρήση και υποστήριξη κοινοτήτων μάθησης. Ψηφιακές κοινότητες  Κοινότητες που τα μέλη τους επικοινωνούν ψηφιακά μεταξύ τους.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Ενότητα 3.3 Αξιοποίηση-Αξιολόγηση Ιστοσελίδων, ιστοχώρων & πυλών
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Γραφείο Ποιότητας Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Πρακτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Ηλεκτρονικό Περιοδικό e-emphasis.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ (web tools) + ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΘΗΣΗΣ (PLN) Άννα Βαρνά
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ως εργαλεία για την ανάπτυξη κριτικής ιστορικής σκέψης: εκπαιδευτικό λογισμικό, χρήση διαδικτύου ΜΕ.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
και η εκπαιδευτικη τουΣ χρηΣη
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Το Web 2.0, η κοινωνική δικτύωση και οι νέες κοινωνικές πρακτικές
Open Discovery Space (
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Η δυναμική τους ως μέσων πρακτικής γραμματισμού Blogs & wikis.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Μάθημα : Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων βασισμένος στις Ψηφιακές Τεχνολογίες Θέμα εργασίας : Σενάριο στη Διδακτική της Ιταλικής Γλώσσας με Αξιοποίηση.
Χρήση και υποστήριξη Κοινοτήτων Πρακτικής και Μάθησης
Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου
Χαρακτηριστικά και επίδρασή του σε χρήστες
2η περίοδος επιμόρφωσης Β' επιπέδου - ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1 Τι είναι το web 2.0; Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την εκπαίδευση;
Το WEB 2.0 η κοινωνική δικτύωση και οι νέες κοινωνικές πρακτικές 1.
Και η εκπαιδευτική τους χρήση.  Web 2.0 τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες  Δημιουργία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων Web 2.0, διαδικτύου – σύγκριση.
Η φωτεινή πλευρά του Διαδικτύου Γρηγόρης Δερεκενάρης.
Δημιουργία παρουσίασης: Αθανασία Παπαχρήστου. Πλεονεκτήματα χρήσης του διαδικτύου Πληθώρα πληροφοριών Πληθώρα πληροφοριών Εύκολη πρόσβαση Εύκολη πρόσβαση.
Εκμετάλλευση υπηρεσιών Web 2.0 σε σχολικούς ιστοτόπους Παλάζης Βασίλης 3o Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
‘’Online Εργαλεία Επικοινωνίας εκπ/σης και μάθησης’’
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, WEB2.0 KAI WEB X Από τον WEB 1.0 στον WEB X.0
Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ WEB2 Το Web 2.0 αναφέρεται σε μια αναμενόμενη δεύτερη γενιά του Web που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν,
Ο ανοιχτός κόσμος της Εκπαίδευσης
SLIDESHARE To SlideShare είναι ένας δικτυακός τόπος που φιλοξενεί δωρεάν τις παρουσιάσεις σας σε format PowerPoint, Open Office, Keynote και pdf και σας.
Web 2.0 Χαρακτηριστικά-Εργαλεία
ΣΜΕΑΕ Ορεστιάδα 27/1/2016.
Κοινωνικά Δίκτυα στο Internet
Συνεδρία 5 Μέρος 2ο Ιστολόγια (Blogs)
Web 2 Τεχνολογίες και η χρήση τους στη μαθησιακή διαδικασία
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Αγορά Εργασίας
(ΠΔ71) ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αυθεντικό πλαίσιο μάθησησ και αξιολόγησησ για την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα Βουδούρη Γεωργία Α.Μ.:
Διεύθυνση Επιμόρφωσης & Πιστοποίησης 3 η Συνεδρία Μέρος 1 ο Τα λογισμικά παρουσίασης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το web 2.0, εισήγαγε (ακριβέστερα: δημιούργησε τις προϋποθέσεις για) νέες κοινωνικές και διδακτικές πρακτικές. Η επίδραση του web 2.0 στην Εκπαίδευση μπορεί να είναι καταλυτική.

2 Τι είναι το web 2.0; Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την εκπαίδευση;

3 Με τον όρο «web 2.0» εννοούνται μια σειρά από εφαρμογές και περιβάλλοντα στο Διαδίκτυο, που χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι είναι ανοιχτά στην πρόσβαση και ευνοούν την ουσιαστική συμμετοχή των χρηστών: οι χρήστες δεν επισκέπτονται μόνο ιστοσελίδες, αλλά σχολιάζουν, δημιουργούν τις δικές τους ιστοσελίδες και δημιουργούν νέο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, αξιολογούν συλλογικά το ψηφιακό περιεχόμενο του Διαδικτύου μοιράζονται τους ψηφιακούς πόρους, δημιουργούν και συντηρούν online κοινότητες.

4 Το στοιχείο που φαίνεται εξαιρετικά σημαντικό, είναι ότι το web 2.0 φαίνεται να επιδρά βαθειά στις πρακτικές επικοινωνίας και έκφρασης.

5 Το web 2.0, είναι πολύ σημαντικό. Σημαντικό είναι όμως και το γεγονός ότι το web 2.0 δημιουργήθηκε εντελώς απρόσμενα, αναπτύχθηκε ταχύτατα και επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη του Διαδικτύου, αλλά και των κοινωνικών πρακτικών των χρηστών του Διαδικτύου.

6 Τo πιο σημαντικό στοιχείο του web 2.0 φαίνεται ωστόσο να είναι ακόμη «αθέατο» και «απρόβλεπτο»: η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι συχνά οι σημαντικές τεχνολογικές εφευρέσεις (όπως ο ηλεκτρισμός, το αυτοκίνητο ή η τυπογραφία) δεν εκτιμώνται σωστά από την αρχή. Είναι λοιπόν ενδεχόμενο ότι δε μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε τις συνέπειες του Διαδικτύου και του web 2.0 σε όλο το βάθος τους.

7 Εργαλεία Web 2.0 Στο Διαδίκτυο μπορεί εύκολα να βρεθούν σχετικά ενημερωμένους καταλόγους με τα σπουδαιότερα περιβάλλοντα και υπηρεσίες web 2.0.με τα σπουδαιότερα περιβάλλοντα και υπηρεσίες Υπάρχουν επίσης διαφόρων τύποι κατάλογοι, όπως για παράδειγμα περιβαλλόντων που δεν απαιτούν registration.που δεν απαιτούν registration

8 Εργαλεία Web 2.0 Στις επόμενες διαφάνειες παρουσιάζονται συνοπτικά μερικές από τις πιο σημαντικές εφαρμογές και περιβάλλοντα web 2.0

9 Blogs

10 Blogs II Τρείς «τυπικές» χρήσεις ιστολογίων (blogs) στη γλωσσική εκπαίδευση και στο πλαίσιο του ψηφιακού γραμματισμού μπορούν να είναι blogs στα οποία: 1. συγκεντρώνονται στοιχεία για το γλωσσικό μάθημα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη διδασκαλία,συγκεντρώνονται στοιχεία για το γλωσσικό μάθημα 2.Blogs προσανατολισμένα στις δραστηριότητες σχολείωνBlogs προσανατολισμένα στις δραστηριότητες σχολείων 3. blogs με μια γενικότερη θεώρηση των σημαντικών εκπαιδευτικών και μη-εκπαιδευτικών γεγονότων. εκπαιδευτικών και μη-εκπαιδευτικών γεγονότων

11 Blogs III Tα blogs λειτουργούν επίσης ως περιβάλλοντα για δημιουργία-διάδοση πληροφοριών (e-δημοσιογραφία)e-δημοσιογραφία Σε ορισμένες περιπτώσεις, και αυτό είναι σημαντικό, σε αυτό το είδος δημοσιογραφίας, σημαντικότερες δεν είναι οι ειδήσεις που θεωρούνται από τους συντάκτες των e-εντύπων, αλλά από τους ίδιους τους αναγνώστες, ώστε αυτές να αποτελούν το ΄΄πρωτοσέλιδο΄΄.τους ίδιους τους αναγνώστες

12 wikis Τα wikis αποτελούν ιστοσελίδες και ιστοχώρους που δημιουργούνται και συντηρούνται συλλογικά.που δημιουργούνται και συντηρούνται συλλογικά Τα πιο γνωστό wiki είναι βέβαια αύτό που σχετίζεται με τη wikipedia και το wikimedia.wikipedia wikimedia

13 podcasts Πρόκειται για ένα σύνολο μεθόδων και εφαρμογών για δημοσιοποίηση αρχείων (κυρίως ήχου – αλλά και άλλου είδους) στο Διαδίκτυο, ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτά και (αν επιθυμούν) αυτόματη ενημέρωση για την επικαιροποίησή τους.για δημοσιοποίηση αρχείων

14 Virtual Worlds Οι πιο γνωστοί είναι o «κόσμος» Second Life και ο OpenSim.Second Life OpenSim Οι εκπαιδευτικές χρήσεις τους είναι πολλαπλές και μπορεί κανείς εύκολα να τις εντοπίσει στο Διαδίκτυο.εύκολα να τις εντοπίσει

15 Διαμοίραση πόρων και ανάδειξη των «καλυτέρων»: folksonomy Συνεργασία και συλλογική νοημοσύνη Πρωτογενείς πηγές: Διαμοίραση άλλων πόρων (παραδείγματα):

16 Κοινωνική δικτύωση και οι επιπτώσεις της Facebook: Ning MySpace YouTube Twitter

17 Mερικά νέα εργαλεία (παραδείγματα) GoogleEarth Google Apps for Education ΕΛ/ΛΑΚ

18 Κοινωνικές πρακτικές Ποιες νέες κοινωνικές και διδακτικές πρακτικές εισάγονται σήμερα με το web 2.0;κοινωνικές Ποια είναι η κριτική αποτίμησή τους; Το «παραδοσιακό μάθημα» και οι νεότερες αντιλήψεις για το «μάθημα»: ένα παράδειγμα – το Google τι ρόλο μπορεί να παίξει; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ελληνική εκπαίδευση; Μια ερώτηση: οι μαθητές γνωρίζουν το facebook; Έχουν λογαριασμό και profile στο facebook; Με τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα;

19 Παραδείγματα εκπαιδευτικών εφαρμογών:

20 Στο απώτερο μέλλον; Φαίνεται πως το μέλλον είναι «κινητό» (Mobile learning), περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά και υπερσύγχρονες τεχνολογίες (όχι κατ’ ανάγκη ακριβές…)Mobile learningυπερσύγχρονες τεχνολογίες