Μάρκος Μπότσαρης Από Φώτια Ελευθερίου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μάρκος Μπότσαρης 1790 – 21 Αυγούστου 1823
Advertisements

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΛΙΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤ2.
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ
Η επανάσταση του 1821 Η επανάσταση του 1821 Είναι η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των ελλήνων ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία και τον τούρκικο ζυγό.
Σουλιώτες Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
Οι μεγάλες Δυνάμεις απέναντι στον Ελληνικό Αγώνα - Φιλελληνισμός
ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
10 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ιωάννης Βηλαράς
Ο Μεχμετ αλη.
Ο Μακρυγιάννης Αθηνά Γ..
Ιστορία-Ερωτήσεις 1.Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας όσον αφορά τις ελληνικές αρχαιότητες; Δώσε παραδείγματα. Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει.
Η πτώση της Τριπολιτσάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
25 ΜΑΡΤΙΟΥ Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας
Ελεονώρα Χασάνη Αναστασία Τσαχιρίδη Β3β 2012
Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του στην Κέρκυρα.
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
Ο Καραϊσκάκης Γεώργιος Ο Μεγάλος Αγωνιστής Χρήστος Μ. Στ ’ Τάξη 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Παπαφλεσσασ.
Οι πολεµικές επιχειρήσεις:
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μεγάλος ήρωας του πολέμου του 1921
Λίγο πριν τον τραγικό θάνατο του Αλή Πασά Τεπελενλή το 1822, και σε συνεννόηση με αυτόν, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με ένα ασκέρι ανδρών, Αλβανών και.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Papanikolaou Georgios © 2011
20/2/12 Μάριος Eυρυγένης Γιάννης Ελίζογλου Γ1
ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 Οι απελευθερωτές μας.
Κλέφτες και αρματολοί.
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ.
Διονύσιος Σολωμός.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΧΡΌΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΉΣ ΤΟΥ Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και έτσι άρχισε να δουλεύει σε πλοία συγγενών.
Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας
Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία
25η Μαρτίου.
Ι ΣΤΟΡΊΑ Ο Ι ΑΓΏΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΏΝ. Οι ανυπότακτοι Σουλιώτες πρωταγωνίστησαν σε πολλές επαναστατικές ενέργειες εναντίον των Τούρκων. Πολλοί γνωστοί είναι.
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο Φιλελληνισμός Κατάλογος Φιλελλήνων
Οι ηρωίδες του 1821 Ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ’ 2 τάξης
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ Αθανάσιος Διάκος.
Μουσείο Μπενάκη-Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής
Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
Έλενα Τασίου Ε’ Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
{ Ενότητα 3 η κεφ. 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου- Διονύσιος Σολωμός Ούρδας Ιωάννης 2013.
Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και λατινική κυριαρχία. Οι αγώνες των Σουλιωτών.
Σοφοκλής Λύγκα Φωτεινή,Μηλαίου Έλενα Γ’3. Ο Σοφοκλής που έζησε περίπου 496 π.Χ π.Χ.Ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής.
Ο Μάρκος Μπότσαρης 1790 γέννηση 1819 Φιλική Εταιρεία 1803 Κέρκυρα1821 Σούλι 1822 Πέτα - Μεσολόγγι 1823 Κεφαλόβρυσο.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Λάβαρα, σημαίες και στολές της Επανάστασης του 1821
Βασίλης Α. Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ..
Μαντώ Μαυρογένους Φωτεινή Π. Τμήμα: Στ2.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΟΥΡΙΑ
Σχολική γιορτή 25ης Μαρτίου | Δ.Σ. Λίμνης | ΣΤ’ Τάξη | 2016 – 2017
Ιωάννης Κωλέττης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων
Εθνικοί Ύμνοι Ελλάδας - ΗΠΑ
Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία
Από το μαθητή Μάριο Σπύρου Γ΄ 2.  Τα πρώτα χρόνια  Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1928 στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μάρκος Μπότσαρης Από Φώτια Ελευθερίου

Ο Μπότσαρης Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν στρατηγός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών. Γεννήθηκε στο Σούλι και ήταν ο δεύτερος γιος του Κίτσου Μπότσαρη, που ήταν μια από τις επιφανέστερες μορφές του Σουλίου. Ύστερα από την πτώση του Σουλίου, πήγε στην Κέρκυρα μαζί με άλλους Σουλιώτες όπου κατατάχτηκε ως υπαξιωματικός στο σώμα των Ηπειρωτών και Σουλιωτών που συγκρότησαν οι Γάλλοι. Το 1814 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Το ελληνο-αλβανικό λεξικό Σε ηλικία 19 ετών, ενώ ζούσε στην Κέρκυρα, ο Μάρκος Μπότσαρης κατά παραγγελία του Πουκεβίλ και με τη βοήθεια μεγαλυτέρων του συνέγραψε ένα ελληνο-αλβανικό γλωσσάριο. Αυτό αποτελεί και ένα από τα πρώτα ελληνο-αλβανικά λεξικά. Ο ίδιος επιγράφει το έργο αυτό "Λεξικόν της Ρωμαϊκής και Αρβανιτικής Απλής". Το ίδιο χειρόγραφο περιλαμβάνει και ένα είδος ελληνο-αλβανικής μεθόδου άνευ διδασκάλου και ελληνο-αλβανικούς διαλόγους. Είναι γραμμένο με ελληνικά γράμματα μερικά των οποίων είναι ιδιόμορφα και φαίνεται τα είχε επινοήσει ο ίδιος ο Μπότσαρης. Ο ίδιος γνώριζε λίγα γράμματα που πιθανώς είχε διδαχθεί από τον καλόγηρο Σαμουήλ ή στη Μονή του Προφήτου Ηλιού.

H Δράση του Μπότσαρη Αρχικά ο Μάρκος Μπότσαρης, μαζί με τον θείο του Νότη, αγωνιζόταν στο πλευρό των σουλτανικών δυνάμεων εναντίον του τυράννου της Ηπείρου, του Αλή Πασά, επειδή είχαν πάρει την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρνούσαν στην πατρίδα τους. Βλέποντας ότι οι Τούρκοι αθετούσαν την υπόσχεση τους, όταν ο Αλή Πασάς πολιορκήθηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα στα τέλη του 1820, ο Μπότσαρης ήρθε σε συνεννόηση μαζί του και ζήτησε τον επαναπατρισμό των Σουλιωτών, με αντάλλαγμα να βοηθήσουν τον Αλή στον αγώνα εναντίον των στρατευμάτων του Σουλτάνου, πράγμα που έγινε.

Εθνικός Ήρωας Ο Μάρκος Μπότσαρης έμεινε στην ιστορία για την ανδρεία του και τη σημαντική συμβολή του στον Αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων και δίκαια θεωρείται εθνικός ήρωας. Πολλοί Φιλέλληνες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, θαύμασαν την ανδρεία του Μπότσαρη, ενώ πολλοί ποιητές έγραψαν ποιήματα γι' αυτόν. Ο Fitz-Greene Halleck, Αμερικάνος ποιητής, έγραψε ένα ποίημα με τίτλο MARCO BOZZARIS, ενώ ο Ελβετός ποιητής Juste Olivier έγραψε επίσης ένα ποίημα-έπαινο προς τιμήν του, το 1821. Επίσης ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, ο Διονύσιος Σολωμός, αφιέρωσε μία από τις ωδές του στο Μάρκο Μπότσαρη. Ένας σταθμός του μετρό του Παρισιού έχει ονομαστεί προς τιμήν του. Αναφέρεται ότι ήδη το 1825 υπήρχε λαϊκό-σχολικό δράμα για τον Μάρκο Μπότσαρη γραμμένο από την Ευανθία Καΐρη, το οποίο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης διδασκόταν σε όποια σχολεία το επέτρεπαν οι συνθήκες για να τονώνεται το αίσθημα υπέρ της ελευθερίας.

O Θάνατός του Τον Αύγουστο του 1823, επικεφαλής 1250 ανδρών πήγε στο Καρπενήσι για να αντιμετωπίσει τους πολυάριθμους Τουρκαλβανούς του Μουσταή. Στη μάχη που δόθηκε στο Κεφαλόβρυσο, ο Μάρκος Μπότσαρης σκοτώθηκε. Η κηδεία του έγινε στο Μεσολόγγι.

ΤΕΛΟΣ