Αποκριές στην αγαπημένης μας Κοζάνης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εθυμα του πασχα στην Ελλαδα
Advertisements

ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΥ,Β1
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Το Πασχα.
Πάσχα!! Γιώτα Τσακιρίδου.
Επανομή.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
«Για σκέψου...» Πατήστε το κουμπί του ποντικιού ή Page Down...
ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ….Ο ΕΠΑΛ
Χριστουγεννιάτικα έθιμα χωρών
«Έχετε σκεφτεί ότι...»
O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ. Ο Δήμος Βύρωνα εδώ και πολλά χρόνια κάνοντας την διαφορά πρωτοστατεί στην διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων που αποτελούν πόλο.
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΧΟΡΟΣ ΤΣΑΜΙΚΟΣ
Κυριάκος Μαργαρίτης Εργασία για τα έθιμα της Νάξου Τμήμα: Ε’2 1 ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου Σχ. Έτος: 2010.
Χριστουγεννιάτικα έθιμα
Ελλάδα vs Γερμανία. Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Γερμανία.
Το καρναβάλι της Πάτρας
Το Καρναβάλι της Πάτρας!!!
Απόκριες !!! Σοφία.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ Κώστας Κ.- Γιάννης Φ..
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Σήμερα, όμως Αποκριά ονομάζεται ιδιαίτερα η Κυριακή της πρώτης.
Συνεντευξη απο τη γιαγια μου για την παιδικη της ηλικια
Να σας συστηθώ: Το όνομά μου είναι: Σημαίνει … Το πήρα από …
Χριστούγεννα.
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα ειδώματα του πανηγυριού» Σχ. έτος
Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!!!!!
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.  Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις.
Αποκριά.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Ναταλία Εύζωνα ΝΑ ΘΗΜΗΘΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ CD.
ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός
 Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν.
ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ B2
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε -Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Τα έθιμα του Τριωδίου.
Η Παλιά Αθήνα Η Παλιά Αθήνα Η Παλιά Αθήνα ήταν μια μικρή, φτωχή πόλη, αλλά είχε την ομορφιά της. Χωριζόταν σε τριάντα έξι μαχαλάδες (γειτονιές). Οι δρόμοι.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΣΑΣ Δ’ ΤΑΞΗ.
Το πανηγύρι του Αγ. Χριστόφορου στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης Το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα του Ιαματικού στη Βαμβακιά Θεσσαλονίκης Γελ ΡεντίναςΑ4 Ρωμιού.
Χριστούγεννα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο Εργασία στο μάθημα της πληροφορικής Φάνης Βλάχος ΣΤ’ Τάξη.
« ένα άλλο πιθανό … τέλος ». Την κρίσιμη μέρα τύλιξε τα παπούτσια, τα πήρε στο σπίτι και τα έκρυψε. Προς το απόγευμα έβαλε τα καλά του, ετοιμάστηκε και.
Έ ΘΙΜΑ Χ ΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ Από τη μαθήτρια Ξανθοπλά Χριστίνα!
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΑΝΤΡΕΑΣ ΣΕΡΓΙΔΗΣ. ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ Ο ΛΑΟΣ Τα κέντρα των μεγάλων πόλεών τους περιλάμβαναν μια ορθογώνια πλατεία που περιβαλλόταν από τις.
Τότε και τώρα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιλογή του θέματος του Project έγινε από εμάς τους μαθητές, που επικράτησε ανάμεσα σε 3 θέματα. Οι λόγοι που επιλέξαμε το θέμα.
Καλό Μήνα ! Καλό Μάρτιο και καλή άνοιξη με υγεία και χαρά από την Αρετή και την Ευθυμία.
ΚΟΥΜΙΛΑΤΣΟ ΜΙΚΕΛΕ ΔΟΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη Ο Απρίλιος μέχρι την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα.
Τσικνοπέμπτη. Τοπικά έθιμα Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο "βλάχικος γάμος" που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων,
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΑΠΌ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΞΑΝΘΟΠΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
Ονοματεπώνυμο: Καρακόλια Αναστασία ΑΕΜ: 912/2012 Κομοτηνή 2013
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι
ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Τα ήθη και τα έθιμα είναι ένα ξεχωριστό, χαρακτηριστικό κομμάτι της παράδοσης, γέννημα του κάθε τόπου. Μαρτυρούν τις συνθήκες, μέσα στις.
Το έθιμο του Κλήδονα.
Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα
ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΖΗΣΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ.
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!
Χριστούγεννα σε ολόκληρο τον κόσμο
F Τότε και Τώρα.
Η Κοκκινοσκουφίτσα.
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ- ΣΥΜΠΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αποκριές στην αγαπημένης μας Κοζάνης Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Κοζάνης ξεκινούν την προετοιμασία του "Φανού", ένα έθιμο που έχει ρίζες από την τουρκοκρατία. Οι Φανοί αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης για τους υπόδουλους Έλληνες όπου συνεννοούνταν και έπαιρναν αποφάσεις κατά την επανάσταση του 1821. Έτσι μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί η εκδήλωση αυτή και γίνεται με μεράκι και αγάπη από τους κατοίκους. Γύρω στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης ανάβει ο πρώτος Φανός από το Δήμαρχο. Γύρω του στήνεται μεγάλος χορός και ξέφρενο γλέντι. Στη συνέχεια ακολουθούν οι φανοί άλλων περιοχών και όλοι οι παρευρισκόμενοι μπαίνουν στο κλίμα της Αποκριάς.

Διακοπές στο χώρο τις φαντασίας! Η Κοζανίτικη Αποκριά αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Χωρίς ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά με πλούσια παράδοση και πολιτιστική ζωή, η πόλη της Κοζάνης καμαρώνει για την Αποκριά της, μια Αποκριά ξεχωριστή και μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αυθόρμητη συμμετοχή και η αυτενέργεια των κατοίκων της Κοζάνης.

Το δείπνο και ο χάσκας Παλιά μετά τη συγχώρεση και το πλούσιο φαγοπότι της οικογένειας στον ομορφοκτισμένο "Σουφρά" της εποχής εκείνης, γύρω από το οποίο κάθονταν όλοι σταυροπόδι, ακολουθούσε ο "Χάσκας". Η λέξη παράγεται από το χάσκω, που σημαίνει ανοίγω υπερβολικά το στόμα. Είναι ο χάσκας ένα διασκεδαστικό παιγνίδι. Στην άκρη του πλάστη των φύλλων της πίττας, δένεται μια λεπτή κερωμένη κλωστή, που στην άλλη άκρη της είναι δεμένο ένα ξεφλουδισμένο, βρασμένο αυγό ή ένα κομμάτι χαλβάς. Ο κλώστης συμβολίζει, κατά το έθιμο, τον πλάστη του ανθρώπου, το Θεό, και η κλωστή το νήμα της ζωής του ανθρώπου. Όλοι οι παρακαθήμενοι στο τραπέζι με τα χέρια πίσω τους για να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και το στόμα ανοικτό περιμένουν τη σειρά τους. Ο αρχηγός του σπιτιού αρχίζει από τον μικρότερο στο μεγαλύτερο να κατευθύνει το αυγό, αιωρώντας το σχοινί, στο ανοιχτό στόμα αυτού που περιμένει να το χάψει. Τρώγοντας το αυγό του Χάσκα έδιναν φωτιά στην κερωμένη κλωστή μετρώντας κατά τη διάρκεια του καψίματος για να διαπιστώσουν πόσα χρόνια θα ζούσε ο νοικοκύρης του σπιτιού. Αν η κλωστή καιγόταν ολόκληρη το θεωρούσαν ως καλό οιωνό και η χρονιά για το σπίτι θα ήταν ευτυχισμένη. Τα τσόφλια των αυγών του Χάσκα τα έριχνε κρυφά ένας νεαρός στις εξώπορτες της γειτονιάς για να φύγουν οι ενοχλητικοί ψύλλοι από το σπίτι τους και να πάνε στους γειτόνους.

Θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας Σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας πραγματοποιούνται Αποκριάτικες εκδηλώσεις. Αυτό που γίνεται όμως στην Κοζάνη είναι το κάτι άλλο. Θα πρέπει να το βιώσετε οπωσδήποτε για να αισθανθείτε την ιδιαιτερότητά του! Όσοι (εκτός Κοζάνης) επισκεφθούν την Κοζάνη κατά το δωδεκαήμερο των εκδηλώσεων, σίγουρα θα ξανασκεφθούν την Κοζάνη και την επόμενη χρονιά για να «χορτάσουν» την Κοζανιώτικη Αποκριά!

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Ιωάννα & Μάρθα! ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!