Ο πλανήτης φλέγεται. •Η αδράνεια θα επιφέρει απώλειες έως 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ •Μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για δράσεις αποτροπής •Κόστος καταπολέμησης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ειδικά Θέματα Οικονομίας: Κυβέρνηση και Επιχειρήσεις Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας.
Advertisements

Ενίσχυση της Πράσινης Επιχειρηματικότητας
Παρουσίαση στην ΕΧΑΕ 18 Νοεμβρίου 2013
« Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
Οι στόχοι της χώρας μας, ως το 2020, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας:  Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 4%.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ Της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δρ. Μαρία Σωτηράκου Προϊσταμένη Τμήματος Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής.
Θέσπιση μιας νέας διεθνούς συμφωνίας EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Κλιματική αλλαγή.
3o Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων «ΠΩΛΗΣΕΙΣ: ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩ – ΠΑΝΩ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: e-Invoicing, Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης PRESENTER: William Δράκος.
«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλό κόστος ενέργειας ;» Investing in Energy 2014 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
ΑΠΕ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ,ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΥ.
Συνέδριο Κοπενχάγης 7 – 18 Δεκεμβρίου 2009.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές” Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας.
Σεμινάριο Ανάλυσης Έργων Καθαρής Ενέργειας
ΕΕΤΑΑ Αναπτυξιακός Σχεδιασμός Αθήνα 17 Μαίου 2012
Väder- och Klimatförändringar
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας
Αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα Π. Κάπρου Προέδρου της ΡΑΕ Καθηγητή ΕΜΠ.
Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος 1 ΙΕΕΕ-Outstanding Engineer Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, ΕΜΠ 28 Μαίου 2010.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΩ 2009» ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Στόχος της Κυβέρνησης και του ΥΠΑΝ είναι η ενίσχυση, με έργα και όχι με λόγια, της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή.
IEE/09/ SHEEP - A Schools' panel for High Energy Efficiency Products Οδηγίες για Μείωση της Κατανάλωσης Ενέργειας.
Νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΔΕΗ και Περιβάλλον
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Παρουσίαση του προγράμματος ΠΕΞΕ Το περιεχόμενο της παρουσίασης είναι αποκλειστική ευθύνη των συντακτών και δεν απεικονίζει απαραίτητα την άποψη των υποστηρικτών.
Σεμινάριο Ανάλυσης Έργων Καθαρής Ενέργειας Ανάλυση Εκπομπών Αερίων Του Θερμοκηπίου με το Λογισμικό RETScreen ® © Υπουργός Φυσικών Πόρων Καναδά 2001 – 2005.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Παγγελματικό E Λ ύκειο Μ εγαλόπολης.
LOGO ΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δανάη Φωτίου γ5 ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ.
Προσομοίωση μιας συνόδου ολομέλειας. Η αποστολή σας σε 6 βήματα 1.Μελέτη της γνωμοδότησης 2.Σύνταξη και αποστολή των τροπολογιών σας 3.Προετοιμασία για.
ΕΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΑ : Νταής Νίκος – Βαλαής Νίκος – Φεσσάτος Άγγελος – Μηνάς Νίκος.
Η εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι οι δύο καινούριες συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Σύμβουλος Αξιολόγησης κατά τη Διάρκεια Υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ.
OI ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ; ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΑΣ; ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ; ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΑΣ;
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ∆ιαχείριση έργων επίβλεψης µε σύγχρονα µέσα και επικοινωνία C2G, B2G, G2G Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας.
ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ (ΑΕΡΙΟΣ ΡΥΠΟΣ CO) 4 ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ,
Κ. Καρτάλης Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διδάσκων : Κουντούρης Νικόλας. Δρ. Πολιτειολόγος.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
0 Φεβρουάριος 2008 H Στρατηγική Παραγωγής της ΔΕΗ στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον Τάκης Αθανασόπουλος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
Στηρίξτε τη φαρμακευτική περίθαλψη για τους Έλληνες ασθενείς Νοέμβριος 2013.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
Στα πλαίσια της συμμετοχής σας στην εφαρμογή
« Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή & Ελληνική Αγορά Ενέργειας από τη σκοπιά της Βιομηχανίας » 11 Νοεμβρίου 2014 Κωνσταντίνος Κουκλέλης Πρόεδρος Δ.Σ.
Παρουσίαση ΕΣΑΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Ενέργεια και ΑΣΦΑΛΕΙΑ Τροφοδοσίας Συνάντηση με Δημοσιογράφους Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, Milos, Hilton Athens 1 Αναστάσιος.
Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης Ασκήσεις Δασικής Διαχειριστικής Ι Διδάσκων Δημήτριος Καραμανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Άσκηση 4.
Συνέδριο της Κοπεγχάγης Χατζηαντωνίου Γιώργος Τριανταφύλλου Δημήτρης Γ’5.
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ
Ενεργειακή Πολιτική της ΕΕ
Εθελοντικές Συμφωνίες επαγγελματικού κλάδουφορέων σχεδιασμού ενεργειακής πολιτικής Η φύση και ο πρωτότυπος χαρακτήρας του Προγράμματος υποστηρίζει την.
Vodafone Ελλάδας Περιβάλλον: Αγγελική Παπαντωνίου, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων 19 Οκτωβρίου 2010 Μειώνουμε την αρνητική μας επίδραση Ενισχύουμε τη θετική.
1 Μέγιστη αξιοποίηση χώρων συγκέντρωσης αποβλήτων Μεικτή διαχείριση αποβλήτων - χώροι συγκέντρωσης αποβλήτων (ΧΣΑ)‏
ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ
Κλιματική Αλλαγή Ομάδα μαθητών που έλαβαν μέρος: Γκιουλέκας Βασίλειος
Κλιματικές Αλλαγές – Μετρήσεις του Μικροκλίματος της Αγ. Παρασκευής
Συνέντευξη Τύπου Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011.
Σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ.  ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 7ΕΚ. ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΠΟ 7 ΔΙΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ  ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ 40 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΙ.
Κλιματική αλλαγή.
AMSTERDAM-SMART GRID CASE STUDY
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή
Η σύνοδος της Κοπεγχάγης “για την κλιματική αλλαγή”
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο πλανήτης φλέγεται

•Η αδράνεια θα επιφέρει απώλειες έως 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ •Μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για δράσεις αποτροπής •Κόστος καταπολέμησης κλιματικής αλλαγής: επενδύσεις 2 τρις € ετησίως αποτρέπουν ζημιές 9 τρις € •Αύξηση άνω των 2 ο C σημαίνει: μείωση 20% νερού και σοδειών, 1-4 δις άνθρωποι θα υποφέρουν από έλλειψη νερού κυρίως στην Αφρική και τη Μεσόγειο, 33% απώλεια ειδών βιοποικιλότητας “Είναι προς όφελος της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας οικονομίας, η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής” Μελέτη Stern και Tufts

…και στην Ελλάδα… Η κλιματική αλλαγή...

σε σχέση με την περίοδο Η θερμοκρασία ανεβαίνει... Ιούλιος Αθήνα: 33 °C Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Earth: The blue planet

σε σχέση με την περίοδο ανεβαίνει... Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Ιούλιος Αθήνα: 41 °C Earth: The red planet

Βρισκόμαστε λοιπόν σε αδιέξοδο;

•να μην υπερβεί η θερμοκρασία τους 2 ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, •οι συγκεντρώσεις CO 2 δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 450 ppm •να μειώσουμε τις εκπομπές CO 2 κατά 60-80% έως το 2050 Οι στόχοι:

Το νέο ενεργειακό πακέτο -20% μείωση εκπομπών -20% ανανεώσιμες πηγές -21% μείωση εκπομπών ηλεκτροπαραγωγή -Δεν είναι φιλόδοξο -Σε αντίθεση με τα πορίσματα της AWG (25-40% έως το 2020) -Αδύναμος ‘ηγετικός ρόλος’ -Αγνοείται η δυναμική της ‘πρώιμης δράσης’ -Αγνοείται η κοινωνική δικαιοσύνη -Απαιτείται μείωση τουλάχιστον κατά 30% έως το Απαιτείται δεσμευτικός στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας (20%)

Δεσμεύσεις της Ελλάδας -Περίπου +13% αύξηση των εκπομπών σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 ή -12% σε σχέση με τα επίπεδα του % ανανεώσιμες πηγές -21% μείωση εκπομπών ηλεκτροπαραγωγή -4% μείωση των εκπομπών στους τομείς εκτός εμπορίας ρύπων (π.χ. κτίρια, μεταφορές) -Σχετικά εύκολο να επιτευχθούν αν ξεκινήσουμε σήμερα -Η μεγάλη εικόνα ορίζει μειώσεις εκπομπών κατά τουλάχιστον 60-80% έως το Αυτές οι δεσμεύσεις δεν πρόκειται να υλοποιηθούν με μονάδες λιθάνθρακα

ΜαντούδιΑστακόςΆσπρα Σπίτια ΛάρυμναΑλιβέριΚαβάλα ή Αλμυρός Σύνολο Ισχύς Ηλεκτρισμός (GWh) CO 2 (τόνοι) N0x (τόνοι) S0x (τόνοι) Αιωρούμενα (κιλά) Τα μεγέθη υπολογίζονται βάσει δεδομένων της ΔΕΗ, αν και η εμπειρία δείχνει ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Καθαρές μονάδες…

Με λιθάνθρακα: -Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ελλάδα το 2020 θα παραμείνουν σχεδόν ίδιες με αυτές του 2005 (όταν έχουμε στόχο μείωσης κατά 21%) -Θα επιβαρυνόμαστε ετησίως με τουλάχιστον 2,2 δις €, μέσα από το σύστημα εμπορίας ρύπων, και θα συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από τρίτες χώρες -Θα δημιουργήσουμε μονάδες βάσης, δηλαδή μονάδες που πρέπει να λειτουργούν όλο το χρόνο, εις βάρος των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ και μονάδες λιθάνθρακα δεν συνεργάζονται καλά) -Οι τοπικές κοινωνίες θα επιβαρύνονται με μερικές εκατοντάδες τόνους άλλων ρύπων

•Μια μονό περίπτωση για μείωση των εκπομπών CO 2 από μονάδες λιθάνθρακα: •Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) •Αλλά η Ελλάδα έχει εκφράσει ανησυχίες για τη μέθοδο αυτή •Εμφανίζεται επομένως, να λέει ναι στην αύξηση των εκπομπών, χωρίς καμιά μέριμνα για τήρηση των δεσμεύσεων Οξύμωρο

•Αν γίνουν νέες μονάδες λιθάνθρακα θα λειτουργήσουν για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια •Αν δεν καταστεί δυνατή η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα •Τότε απλά θα παγιδευτεί η ενεργειακή πορεία της χώρας έως το 2050 •Και θα αποτύχουμε σε όλες τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών στα πλαίσια του % Παγίδευση πορείας

•Άνευ προηγουμένου αντίδραση των τοπικών κοινωνιών •Μια μεγάλη νίκη στην Καβάλα και τον Αλμυρό •Δηλώσεις Υπουργού Ανάπτυξης και Προέδρου ΣΕΕΣ: «μονάδες λιθάνθρακα θα γίνουν μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει κοινωνική συναίνεση» Θετικές εξελίξεις…

•Το πρόβλημα του λιθάνθρακα, όμως, εξακολουθεί να υφίσταται •Ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός προβλέπει και πάλι λιθάνθρακα (αν και μειωμένο από τα MW στα MW) •Οι περίεργες μεθοδεύσεις… •σε Αλιβέρι, Λάρυμνα (ΡΑΕ-ΔΕΗ) •στο Μαντούδι (ΗΡΩΝ) •Απαγορεύουν τον εφησυχασμό… … εξελίξεις

•Δημιουργία ιστοσελίδας της Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα •Παρουσίαση ενεργειακού οράματος του WWF Ελλάς (υπάρχουν λύσεις χωρίς λιθάνθρακα) •Ένταση πιέσεων προς την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις •Με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών θα τα καταφέρουμε, γιατί…. Επόμενα βήματα…

Η νέα εκστρατεία του WWF Ελλάς