Μπουχάρια & Νοχτάρια : Ανάπλαση ή κακοποίηση ;

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
A tour of new features introducing Future Energy.
Advertisements

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ)
 για το ηπειρωτικό και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο της Γης
Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης
ΕΡΓΟ 2 (Σχεδιασμός, ευθυγράμμηση και ανάκτηση). Ημέρες Δεκεμβρίου 2011 Το έργο βασίζεται στη διάνοιξη/κατασκευή.
Αειφοροσ αναπτηξη ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:
Λουκία Τζελέπη - Τμήμα Γ5
Αξιολόγηση Αρχαιολογικού Πάρκου στη Πάφο
Δασκάλες: Ολυμπία Κουκουμά
Μαθηματικά Ε΄ Δημοτικού Είδη προβλημάτων στην κλασματική μονάδα
Η περιοχή Amatciems απέχει 80 χλμ από την Riga, την πρωτεύουσα της Λετονίας, και 12 χλμ από το Cēsis μια πόλη κατοίκων. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε.
Το πορτρέτο των σκουπιδιών μας…
ΗΗΜΕΙΑ.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Για τη διδασκαλία της Τριγωνομετρίας
Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Ποια προοπτική για το Σειχ-Σου; Ενδοαστικό πάρκο ή περιαστικό δάσος; Γιώργος Μπλιώνης "Σέϊχ-Σου: η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του περιαστικού δάσους.
1 Θεματική Ενότητα Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα.
Μια ιστορία για δύο βότσαλα Πάνω σε φωτογραφίες της Κίνας!
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ιωάννα Τσώνη Γ5 Σχολικό Έτος [ ]
ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ “Όταν απουσιάζει η ανθρώπινη παρέμβαση η φύση κάνει θαύματα!” προκοπίου σώτη γεωγραφία.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑΣ
Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου Το μονοπάτι του HUASHAN CLICAR SEMPRE Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 120 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης της Σιάν στην.
Ποιον χάρτη να διαλέξω;
Eiffel Tower Έλενα Γεωργιάδου Έλενα Γεωργιάδου.
ΚΡΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Μαρία Κρόκου Σοφία Κότσαρη Δήμητρα Γιαγκίνη.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΘΟΥΛΑ.
ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ:ΤΙΡΑΝΑ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Κουρμπέλας Δημήτρης
Β 4.3 Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το ανάγλυφο της γης
Λεωνίδας Κραλίδης 1 ο Πειραματικό Θεσσαλονίκης Τμήμα Ε2 Σχ. Έτος:
Ελληνογερμανική Αγωγή Εξωπλανήτης είναι κάθε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο, είναι δηλαδή κάθε πλανήτης που ανήκει σε κάποιο.
Πρόγραμμα «Ευ Ζην» Συνεργασία ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΜΟΥ.
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
ΒΟΥΝΑ Ένα βουνό ή όρος είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που εξαπλώνεται πάνω από τη γύρω περιοχή, σε μια περιορισμένη έκταση, με μια κορυφή. Ένα βουνό.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Η τέχνη και η γραφή.
ο κρυφός θησαυρός της Σιβηρίας
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θεωρείται μοναδικό επίτευγμα της ανθρώπινης διαστημικής εξερεύνησης δίνοντας στους αστροναύτες τη δυνατότητα να ζήσουν και.
ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ- ΕΙΡΗΝΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΠΕΪΟΥ.
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
Νορβηγικά Φιόρδ Αγγελική Κουρτικάκη & Μαργαρίτα Κουρουνιώτη Β1 
Νορβηγικά Φιόρδ.
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ.
ΛΆΤΣΙΟΥ ΘΕΟΔΏΡΑ ΑΜ:5399 ΚΟΡΟΜΗΛΆ ΜΑΡΊΑ ΓΕΩΡΓΊΑ ΑΜ:5385 Η γη ως ουράνιο σώμα- Η εναλλαγή μέρας νύχτας.
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΕΡΑΥΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΈΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΚΕΡΑΥΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ: ΤΟ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ.
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Ομάδα Ecomobility 3ου Γυμνασίου Νάουσας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗmΟΣΙΩΝ ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΑΣΟΣ «ΚΟΥΡΙ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ.
ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΑΥΡΟΣ Τεμπελησ 17/9/2015 ΣΤ΄2.
ο κρυφός θησαυρός της Σιβηρίας
Γεωλογική ιστορία της Ευρώπης
ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΧΗΜΑΤΑ …με προϋποθέσεις.
το μεγαλύτερο και ομορφότερο φαράγγι στην Ευρώπη
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
Β 3. ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ «Χώρισαν στις εκβολές του μεγάλου ποταμού. Από ψηλά μπορούσες, αν ήθελες, να πιστέψεις πως δεν ήταν το ποτάμι που χυνόταν στη θάλασσα.
Β 3. ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ «Χώρισαν στις εκβολές του μεγάλου ποταμού. Από ψηλά μπορούσες, αν ήθελες, να πιστέψεις πως δεν ήταν το ποτάμι που χυνόταν στη θάλασσα.
25. Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης
Τα γεφύρια της Ηπείρου 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Τμήμα: Γ΄1
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το Πάπιγκο και το Φαράγγι του Βίκου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μπουχάρια & Νοχτάρια : Ανάπλαση ή κακοποίηση ; Μπουχάρια & Νοχτάρια : Ανάπλαση ή κακοποίηση ; Φωτο-ρεπορτάζ δύο χρόνια μετά την «ανάπλαση» του «Γεωπάρκου»

Τα ΜΠΟΥΧΑΡΙΑ είναι ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός που αποτελείται από 20 περίπου χωμάτινους «πύργους». Η κορυφή τους είναι καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, ενώ ο κορμός σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει τα 7 μέτρα. Τα ΝΟΧΤΑΡΙΑ είναι πυραμιδικοί χωμάτινοι σχηματισμοί που δεν επιστεγάζονται με πλάκες. Και τα δυο γεωλογικά φαινόμενα οφείλονται στη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Βρίσκονται κοντά στο χωριό Μικρόβαλτο

Πριν την ανάπλαση : Το τοπίο αμόλυντο Το 2006 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ΟΡΘΑ Γεωπάρκο, αλλά η «ανάπλαση» του χώρου που ολοκληρώθηκε το 2010 οδήγησε τελικά.. 

 ..στην κακοποίησή του Μετά την «ανάπλαση» : ΚΙΤΣ και πάλι ΚΙΤΣ ! Η Οικολογική Κίνησης Κοζάνης από την πρώτη στιγμή είχε σοβαρές ενστάσεις στη συγκεκριμένη ανάπλαση: Αχρείαστες κατασκευές, «βαριά» μονοπάτια, επεμβάσεις αταίριαστες με το τοπίο και ερασιτεχνισμοί επικίνδυνοι για το πολύτιμο ανάγλυφο του χώρου. Ούτε περιφράξεις χρειαζόταν (που συνήθως σαπίζουν ασυντήρητες), ούτε πλάκες Πηλίου ή Καβάλας, άσχετες με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία. Ήδη οι κατασκευές αυτές παραπαίουν λόγω κακοτεχνιών, διαβρώσεων & φθορών. Ανάλογες ήταν και οι επιφυλάξεις του Συλλόγου Μικροβαλτινών, που ασχολήθηκε με το θέμα από κοντά.

Υπερυψωμένο καγκελόφραχτο «μονοπάτι». ΓΙΑΤΙ ? Τι εξυπηρετεί μια τέτοια κατασκευή για μια εύκολη διαδρομή ?? (βαθμός δυσκολίας Α)

Οι περιφράξεις «αιχμαλωτίζουν» μέχρι και τα πυροσβεστικά σημεία !! Οι περιφράξεις «αιχμαλωτίζουν» μέχρι και τα πυροσβεστικά σημεία !! Για να πάρεις νερό πρέπει να είσαι αθλητής στο δρόμο .. μετ’ εμποδίων !!

Κακοτεχνίες σε όλη τη διαδρομή Ξεκολλημένες πλάκες, επικίνδυνα σκαλοπάτια

Σημάνσεις κατά φαντασίαν: Αναζητούνται οι .. προορισμοί !

Δυστυχώς το κακόγουστο μονοπάτι «σταυρώνει» όλο το γεωπάρκο Δυστυχώς το κακόγουστο μονοπάτι «σταυρώνει» όλο το γεωπάρκο

Φυσικά, μετά τις άσχετες επεμβάσεις ακολουθούν και οι καθιερωμένοι πια βανδαλισμοί

Και για όλα αυτά φαγώθηκαν 310.000 € (με τις υπερβάσεις > 400.000)

Η μικρή χαράδρα με το ρέμα που οδηγεί στην κοιλάδα Κι όμως με το 1/3 των χρημάτων θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα Ήταν προτιμότερη η απλή επιδιόρθωση του υπάρχοντος παλιού μονοπατιού με υλικά του βουνού και με την αλάνθαστη τεχνική των παλιών μαστόρων. Το μονοπάτι θα μπορούσε να επεκταθεί στην κοιλάδα που ακολουθεί το ρέμα και πλαισιώνεται από άλλα - και ομορφότερα – νοχτάρια, μέχρι το ερειπωμένο χωριό της Βογκόπετρας. Δεκαπλάσια διαδρομή σε μήκος (και ωραιότερη), ελάχιστα χρήματα, αθάνατη κατασκευή Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν επιλέγουν λύσεις δοκιμασμένες και λιτές. Προτιμούν να φουσκώνουν τους λογαριασμούς των έργων, να εμφανί-ζουν υψηλά ποσοστά «απορρό-φησης» χρημάτων, ώστε να τζιράρουν πολιτικά και οικονομικά. Η μικρή χαράδρα με το ρέμα που οδηγεί στην κοιλάδα της Βογκόπετρας

Ωραιότατα νοχτάρια πηγαίνοντας προς Βογκόπετρα. (Πρέπει να είσαι ντόπιος ή να έχεις μαντικές ικανότητες για να τα βρεις)

ΠΡΟΤΑΣΗ Να ξηλωθεί το κακόγουστο-κακότεχνο μονοπάτι. Να χαραχτεί περιπατητικό μονοπάτι μέχρι τη Βογκοπετρα με λίγες & ήπιες επεμβάσεις (π.χ απλό γεφυράκι στο ρέμα, καλές σημάνσεις) Να τοποθετηθεί stand εξωτερικού χώρου με αναλυτικές πληροφορίες και χάρτη του Γεωπάρκου, ιστορικά στοιχεία κλπ Να συντηρηθεί ο υπάρχων οικίσκος