Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Κουρμπέλας Δημήτρης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Κουρμπέλας Δημήτρης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Κουρμπέλας Δημήτρης
Τι νερό πίνεις; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Κουρμπέλας Δημήτρης

2 Αν έσκαβες μια πολύ βαθιά τρύπα στη γη, θα μπορούσες να φτάσεις στην Κίνα; Ασφαλώς όχι. Όμως, θα μπορούσες να βρεις νερό! Μέσα στη γη υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Πρέπει να το φροντίζουμε και να το διατηρούμε καθαρό για όλα τα ζωντανά πλάσματα. Πώς μπορείς τάχα να φροντίζεις κάτι που βρίσκεται μέσα στη γη; Μα είναι απλό: προσέχοντας να μη χυθεί τίποτα βλαβερό στο χώμα, απ' όπου μπορεί να φτάσει στο υπόγειο νερό!

3 ΞΕΡΑΤΕ ΌΤΙ Το περισσότερο νερό της Γης δεν είναι πόσιμο!
Οι θάλασσες σκεπάζουν τα 2/3 της Γης, μα το νερό τους είναι αλμυρό και δεν πίνεται. Υπάρχει πολύ νερό στους δύο πόλους της Γης, αλ­λά ο πάγος δεν πίνεται. Κι ούτε μπορούμε να λιώ­σουμε ένα τόσο μεγάλο μέρος της Γης. Τότε τι μας μένει; Το νερό των λιμνών και των ποτα­μών... και το νερό που βρίσκεται μέσα στη γη (υπό­γειο). Εσύ από πού πίνεις νερό; Ξέρεις; Το μισό και πα­ραπάνω από το νερό που πίνουμε βγαίνει μέσα από τη Γη. Το 90% όλου του πόσιμου νερού της Γης είναι αυτή τη στιγμή υπόγειο. •Είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί το υπόγειο νερό. Όταν πετάμε διάφορα σκουπίδια εδώ και εκεί, αυτό το νερό μολύνεται, γιατί η Γη απορροφά ό,τι πέφτει πάνω της, σαν σφουγγάρι. •Παράδειγμα: τρία λίτρα μπογιά ή ένα λίτρο λάδι αυ­ τοκινήτου μπορούν να απορροφηθούν από τη Γη και να μολύνουν λίτρα πόσιμου νερού. Και τριάμισι λίτρα βενζίνη μπορούν να μολύνουν λίτρα νερού! Τα εντομοκτόνα που χρη­ σιμοποιούν οι γεωργοί και οι κηπουροί απορρο φούνται και αυτά από το έδαφος και να μολύνουν το νερό μας.

4 Αυτή είναι μία εικόνα που μας δείχνει πως μολύνεται το νερό

5 Να προσέχεις τι πετάς στη Γη. Μερικά ατυχήματα είναι αναπόφευκτα
Να προσέχεις τι πετάς στη Γη. Μερικά ατυχήματα είναι αναπόφευκτα. Όμως, μην πετάς επίτηδες στο έδαφος βλαβερά υγρά. Αν πέσει στα χέρια σου ένα δοχείο με λάδι αυτοκινήτου ή με μπογιά ή βενζίνη και δεν ξέρεις τι να το κάνεις, πήγαινε το σε κάποιον μεγάλο. Πες του να σιγουρευτεί πως το καπάκι είναι σφτιχτοκλεισμένο και να το φυλάξει κά­που που να μην το φτάνουν τα μικρά παιδιά. Και προπαντός να μην το πετάξει στα σκουπίδια! Αυτά τα πράγματα τα πετάνε σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπου ειδικοί υπάλληλοι μαζεύουν τα «τοξικά απόβλητα». Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα για να χρησιμοποιήσεις τέτοια πράγματα... όμως, είναι καιρός να αρχίσεις να τα σκέφτεσαι όλα αυτά.

6 Η ερώτηση Ποιο από αυτά τα πράγματα θα ήθελες να ήταν μέσα στο νερό που πίνεις; Α) Βερνίκι επίπλων. Β) Διαλυτικό χρωμάτων. Γ) Λάδι αυτοκινήτου. Απ. Κανένα φυσικά. Μα, αν όλα αυτά τα πράγματα τα πετάμε εδώ και εκεί, τότε καταλήγουν στο νερό που πίνουμε! Οι απαντήσεις των παιδιών: Α)κανένας Β)κανένας Γ)κανένας


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Κουρμπέλας Δημήτρης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google