Ενημέρωση και αγωγή υγείας για τη νέα γρίπη στα σχολεία Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Advertisements

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ AIDS ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» «Η Πρόληψη Τόπος Συνάντησης και Συναπάντησης για τη Συνερασία,
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
1ο ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «Μικρές Αγγελίες – Μεγάλες Αλήθειες» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
Διεπαγγελματική μάθηση στόχοι?
ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΜΨΥ ΒΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΑΨΥ
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ! SİGARA MI? BİZDEN UZAK!
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Πέτρος Χαραβιτσίδης Διευθυντής στο 132ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Η Ψυχολογική αξία της βιωματικής μάθησης στην Αγωγή της Στοματικής Υγείας Ζωή Κασαπίδου Ψυχολόγος.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Βοηθώ Πρώτος » Σχολικό έτος ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
… ένα σχολείο για όλους… μαθητές, γονείς, κοινότητα Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Περιφερειακή Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας Λύκειο Αγίου Ιωάννη Οκτώβριος 2008 Γεώργιος Χατζηιωάννου Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης.
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
Αποτελεσματικότητα της σχολικής μονάδας: ο ρόλος του διευθυντή Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 14 Μαρτίου 2013.
Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη : από το θρανίο και το έδρανο στην κοινωνική-οικονομική αρένα Δημήτριος Καλαϊτζίδης Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Σχολικής.
Σχολικές πρακτικές για την καλλιέργεια θετικού κλίματος Φραντζή Αντιόπη Διευθύντρια 70 ου Δ.Σ Αθηνών Σάββατο, 16 Μαΐου ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Επαγγελματική ανάπτυξη: κάποια γενικά χαρακτηριστικά
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Αυτονομία Σχολικών Μονάδων στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα
Ραχήλ Μαρτίδου Σχ. Σύμβουλος 37ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥ.Π. Π.Ε.ΣΥ.Π. .
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Δημιουργία σεναρίου.
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
΄Ερευνα Δράσης (Action Research)
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Project.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενημέρωση και αγωγή υγείας για τη νέα γρίπη στα σχολεία Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Σχεδιασμός προγράμματος αγωγής υγείας για την γρίπη 1.Εκτίμηση αναγκών και προτεραιοτήτων 2.Καθορισμός σκοπών και στόχων 3.Απόφαση για τον καλύτερο τρόπο επίτευξης των σκοπών και των στόχων 4.Καθορισμός πόρων(ανθρώπινων και οικονομικών) 5.Σχεδιασμός μεθόδων αξιολόγησης 6.Καθορισμός σχεδίου δράσης 7.Εφαρμογή σχεδίου δράσης και αξιολόγησης Πηγή:Εwles and Simnett,1999

Σκοπός: Περιορισμός της μετάδοσης της γρίπης στο σχολείο Στόχοι:  Μετάδοση γνώσεων  Διαμόρφωση και ενίσχυση ατομικών αξιών που προάγουν την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών.  Διαμόρφωση και ενίσχυση αξιών ομάδας που προάγουν την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών.  Οικοδόμηση αυτo-εκτίμησης  Εκπαίδευση σε δεξιότητες

Στοιχεία καλής πρακτικής σε πρόγραμμα αγωγής υγείας  Βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα και θεωρητικές προσεγγίσεις(μοντέλα)  Το είδος και το πλήθος των πληροφοριών, οι τεχνικές μετάδοσης και το υλικό οφείλουν να είναι κατάλληλα για την χρονολογική ηλικία και αναπτυξιακή δυνατότητα των παιδιών  Οι γνώσεις για την υγεία που δίνονται να είναι στοιχειώδεις, ακριβείς και ευθέως να αποσκοπούν στο να συμβάλλουν σε αποφάσεις και συμπεριφορές που προάγουν την υγεία

Στοιχεία καλής πρακτικής σε πρόγραμμα αγωγής υγείας  Δομεί την ατομική και κοινωνική ικανότητα και αυτο- αποτελεσματικότητα μέσω εκπαίδευσης σε δεξιότητες  Οφείλει να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές πιέσεις και επιρροές  Ευνοεί την επικοινωνία με άτομα επιρροής (role model)

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει: Αγωγή υγείας στη σχολική κοινότητα  Μαθητές  Εκπαιδευτικούς  Γονείς

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη  Κοινοτική συμμετοχή  Διεπιστημονική συνεργασία

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Σημαντική προϋπόθεση:  Ενημέρωση διευθυντών σχολείων  Ενημέρωση υπεύθυνου αγωγής υγείας Απαραίτητη προϋπόθεση: Εξασφάλιση έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας (Δ/νση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Πρασανατολισμού & Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Τμήμα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής)

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Αγωγή Υγείας στο σχολείο(μαθητές) Γνωστικές πληροφορίες  Τι είναι η «νέα γρίπη»;  Τι είναι «επιδημία» ή «πανδημία»;  Πόσο σοβαρή είναι;  Πώς να προστατευθώ;  Πώς να προστατέψω;

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη  Ικανός χρόνος ώστε να εμπεδωθούν οι έννοιες και να εφαρμοσθούν οι δεξιότητες.  Δράσεις ανατροφοδότησης (skill booster sessions) Άμεσα: Τεχνικές αυτοπροστασίας και προστασίας των άλλων

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Αγωγή Υγείας στο σχολείο (μαθητές) Δράσεις:  Συζητήσεις σε ομάδες  Συνεργατική μάθηση (διερεύνηση πληροφοριών, αναζήτηση στο διαδίκτυο κλπ)  Επίλυση προβλημάτων  Σενάρια και ρόλοι(role playing)  Δράσεις από συνομηλίκους(peer education)  Κουκλοθέατρο

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Συζητήσεις σε ομάδες: Μεθοδολογία: Δημιουργία ομάδων υπό τον εκπαιδευτικό ή τον επαγγελματία υγείας Δράσεις: Συζητήσεις με στόχο ώστε:  οι πληροφορίες εξατομικεύονται και εξασφαλίζεται η συμμετοχή των μαθητών  Καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου-Όχι φόβος  Ξεκαθαρίζονται μύθοι ή μπερδεμένες έννοιες.  Αναγνωρίζουν τρόπους να αποφεύγουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο.  Ενισχύονται οι αξίες της αλληλεγγύης και της σημασίας της προστασίας του άλλου Πληθυσμός στόχος: όλες οι βαθμίδες

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Συνεργατική μάθηση: Μεθοδολογία: Ομάδες μαθητών μαθαίνουν ενεργητικά υπό τον εκπαιδευτικό ή τον επαγγελματία υγείας Δράσεις:  διερεύνηση πληροφοριών σε έντυπα  αναζήτηση στο διαδίκτυο Με πιθανό αποτέλεσμα: Δημιουργία φυλλαδίου (Γυμνάσιο, Λύκειο) Δημιουργία και έκδοση σχολικής εφημερίδας (μεγάλες τάξεις του Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο)

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Επίλυση προβλημάτων: Μεθοδολογία: Ορίζονται μικρές ομάδες παιδιών υπό τον εκπαιδευτικό Δράσεις: Τα παιδιά αναφέρουν πρακτικές δυσκολίες κατά την προσπάθεια εφαρμογής των οδηγιών. Πληθυσμός στόχος: Τα παιδιά όλων των βαθμίδων

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη  Σενάρια και ρόλοι(role playing) Πραγματικές ή δραματοποιημένες καταστάσεις μέσα από την καθημερινότητα των παιδιών διαμορφωμένες σε μικρά σενάρια με ρόλους. Πληθυσμός στόχος: Παιδιά Δημοτικού  Κουκλοθέατρο Οι εκπαιδευτικοί φτιάχνουν κούκλες μαζί με τα παιδιά που με ένα σχετικό σενάριο ζωντανεύουν και αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το μήνυμα. Πληθυσμός στόχος: Παιδιά μικρότερων τάξεων του Δημοτικού και το Νηπιαγωγείο

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Δράσεις από συνομηλίκους(peer education) Μεθοδολογία: Εκπαίδευση ομάδας μαθητών από επαγγελματίες υγείας με συγκεκριμένο στόχο. Δράσεις: Ομιλίες σε τάξη Εκπαίδευση σε τεχνικές Σημαντικό: Παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου: Συνεργασία με το δεκαπενταμελές συμβούλιο των μαθητών

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Αγωγή Υγείας στο σχολείο(Εκπαίδευση-Υποστήριξη εκπαιδευτικών) Μεθοδολογία: Καλλιέργεια και δημιουργία αιτήματος στο σύλλογο διδασκόντων Δράσεις:  Ομιλίες  Ατομική συμβουλευτική  Υλικό για δράσεις

Πρόγραμμα αγωγής υγείας για την γρίπη Αγωγή Υγείας στο σχολείο(Εκπαίδευση γονέων) Μεθοδολογία: Συνεργασία με τον σύλλογο γονέων Δράσεις:  Φυλλάδια  Ομιλίες  Ομάδες γονέων

Στοιχεία καλής πρακτικής σε πρόγραμμα αγωγής υγείας Ηθικά διλήμματα  Προσπάθεια για τελικό «όφελος»(beneficence=doing good)  Προσπάθεια για «όχι βλάβη»(non- maleficence=doing no harm)