Θέσεις για την Οικονομία Προτεινόμενα Μέτρα Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2011.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου Πρόεδρος
Advertisements

Ειδικά Θέματα Οικονομίας: Κυβέρνηση και Επιχειρήσεις Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας.
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Π.Θ Γέμτος Θεοφάνης Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα: Η νέα πρόκληση για τη Δημόσ ι α Διοίκηση Δέσποινα Τωμαδάκη Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Παρουσίαση ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 31 Ιανουαρίου 2012.
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
Αγορές και ανταγωνισμός: Ευκαιρίες για όλους Όταν οι αγορές είναι ανταγωνιστικές, επιτρέπουν σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, να δοκιμάσουν τις ικανότητές.
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Αναπτυξιακά προγράμματα
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΕΣΗΔΗΣ)
Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανάπτυξης και Προώθησης Δικτύων Οπτικών Ινών
ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΕΕ ΓΣΕΒΕΕ ΕΣΤΕ Κοινή Συνέντευξη Τύπου Αθήνα, 24/4/2013.
ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 24 / 5 / 2013 Το έργο για την αναδιάρθρωση της δημόσιας.
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ» Σύγχρονες υποδομές για μία ανταγωνιστική βιομηχανία 4 Αυγούστου 2009.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ- ΤΟΣ Εκ των κάτω (Bottom-up) προσέγγιση για τον Σχεδιασμό του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα,
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
5ο επιστημονικΟ πεδΙο Γιανναράκης Μιχάλης Βαΐτσης Φίλιππος.
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Η εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι οι δύο καινούριες συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤO YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 3 Βήματα προς όφελος του Πολίτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ Το Όραμα της Φαρμακοβιομηχανίας για την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη
Τουριστική ανάπτυξη Κατευθύνσεις και μεθοδολογία του σχεδιασμού Αλέξης Χατζηδάκης
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
Σ. ΤΣΙΓΑΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΔ ΕΠ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Ενημέρωση Γενικών Γραμματέων Περιφερειών για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Θέσεις για την Οικονομία Προτεινόμενα Μέτρα Λευκωσία, 27 Μαΐου 2010.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
National Technical University of Athens School of Electrical & Computer Engineering Η ανάπτυξη των Δημόσιων Οπτικών Μητροπολιτικών Δικτύων στο πλαίσιο.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ Γενικός Διευθυντής Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ως Μοχλός Ανάπτυξης του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα.
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
Οι θέσεις του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνης Α.Ε για το Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας Κρήτης Αποτελέσματα ανοικτής διαβούλευσης.
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Στρατηγική Ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Παρουσίαση στο Συνέδριο ΣΕΓΜ 2017 Γιώργος Τζιάλλας
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Η επιχείρηση ΜΗΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την.
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Π.κ.Ε ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ
Η επιχείρηση Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων.
Συνέντευξη Τύπου Τετάρτη, 21 Μαρτίου, 2018.
Η επιχείρηση………………………………… που εδρεύει στην περιφέρεια ……………………
Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού
Η επιχείρηση Π. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ & Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ Ο. Ε
Η επιχείρηση ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΣΠΡΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, στην περιφέρεια ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, εντάχθηκε στη Δράση «Ενίσχυση Τουριστικών.
Η επιχείρηση Α. ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε. Ε
Η επιχείρηση ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΦΑΝ ΑΕ, που εδρεύει στην περιφέρεια Β.ΑΙΓΑΙΟΥ. εντάχθηκε στη Δράση «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό.
Στρατηγική Ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού
Η επιχείρηση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α. Ε
Η επιχείρηση ΚΑΡΑΜΙΧΑΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΑΒΒΑΣ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θέσεις για την Οικονομία Προτεινόμενα Μέτρα Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2011

Τρεις Άξονες Πολιτικής Α. Στήριξη της Ανάπτυξης. Β. Διαχείριση Κρατικής Περιουσίας προς όφελος της Κοινωνίας. Γ. Μείωση Σπάταλου Κράτους. 2

Α. Στήριξη της Ανάπτυξης Στόχοι Ανάπτυξης:  Επικέντρωση σε σύγχρονους τομείς π.χ. έρευνα, τεχνολογία, ενέργεια, υγεία.  Τομείς με συγκριτικό πλεονέκτημα για να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών.  Αλλά και στήριξη σε παραδοσιακούς τομείς π.χ. τουρισμός, ανάπτυξη γης. 3

Βασικές Προϋποθέσεις για ανάπτυξη  Μακροοικονομική σταθερότητα και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.  Ισχυρές εποπτικές αρχές.  Χαμηλά δανειστικά επιτόκια. 4

Μέτρα και Εισηγήσεις για την ανάπτυξη Μέτρα και Εισηγήσεις για την ανάπτυξη  Ριζική μείωση της γραφειοκρατίας. Εισαγωγή Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων. Κράτος και ιδιωτικός τομέας να είναι σύμμαχοι για την ανάπτυξη.  Ενίσχυση του ανταγωνισμού και άρση ολιγοπωλίων και μονοπωλίων. Ενίσχυση και θωράκιση ανεξαρτήτων εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών.  Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και διεύρυνση εμπορικού ωραρίου.  Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και διεύρυνση εμπορικού ωραρίου.  Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, μέσα σε συνθήκες χρηστής διοίκησης και διαφάνειας. 5

 Διαμόρφωση Στρατηγικής για προσέλκυση ξένων επενδύσεων με έμφαση στον τομέα της Τεχνολογίας, της Πληροφορικής και Επικοινωνιών.  Παροχή φορολογικών κινήτρων πολεοδομικών ελαφρύνσεων και εισαγωγή θεσμού επιταχυνόμενης απόσβεσης για στοχευμένες αναπτύξεις.  Επίσπευση διαδικασιών έκδοσης τίτλων σε νόμιμες αναπτύξεις και υλοποίηση πολεοδομικής αμνηστίας.  Ιεράρχηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και επιτάχυνση διαδικασιών υλοποίησης.  Μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από Ευρωπαϊκή Ένωση.  Νέα πολιτική για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία. Αύξηση των σχετικών δαπανών στο 3% μέχρι το Εξαίρεση ποσών που επενδύονται σε Ε&Α από φορολογία. 6

 Επανασχεδιασμός ενεργειακής πολιτικής με βάση τα νέα δεδομένα για το φυσικό αέριο με σκοπό να καταστήσουμε την Κύπρο όχι μόνο χρήστη αλλά και εξαγωγέα φυσικού αερίου.  Ενθάρρυνση ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αύξηση μεριδίου ΑΠΕ στο 20% μέχρι το  Δημιουργία Φορέα Μελέτης Διεθνών Τάσεων για στήριξη τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. 7

 Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών εγγραφής ΚΕΠΕΥ και επέκταση δικτύου συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας.  Χάραξη Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής για προσέλκυση νέων εμπορικών πλοίων και διαχειριστριών εταιριών και κίνητρα για κατασκευή επισκευαστικής μονάδας.  Ενθάρρυνση και κίνητρα σε κυπριακές ασφαλιστικές εταιρίες να επεκταθούν στη ναυτιλιακή ασφάλιση αλλά και προετοιμασία τους για να προσφέρουν ασφάλιση στον τομέα της ενέργειας.  Προώθηση δημιουργίας καζίνο και ρύθμιση ζητήματος ηλεκτρονικού στοιχήματος.  Ενθάρρυνση επενδύσεων με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Πλήρης αναδιοργάνωση ΚΟΤ. 8

Β. Διαχείριση Κρατικής Περιουσίας προς όφελος της Κοινωνίας  Με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας εισηγούμαστε:  Ίδρυση Αρχής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Κρατικής Περιουσίας η οποία με πλήρη διαφάνεια θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση του οφέλους για το δημόσιο. Αυτή η κρατική περιουσία περιλαμβάνει μεγάλα προνομιακά τεμάχια γης, βιομηχανικές ζώνες, κυβερνητικές κατοικίες και μικροτεμάχια. 9

 Κατάργηση Οργανισμών που έχουν κλείσει τον κύκλο ύπαρξης τους και απορρόφηση προσωπικού σε άλλα τμήματα του δημοσίου : 1. Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας 2. Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων 3. Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων. 4. Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών 5. Ταμείο Δημοσίων Δανείων  Μερική αποκρατικοποίηση με προσφορά μειοψηφικού πακέτου σε στρατηγικό επενδυτή σε : 1. Αρχή Λιμένων Κύπρου 2. Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου 3. Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου 10

 Πλήρης αποκρατικοποίηση των ακόλουθων οργανισμών 1. Δασικές Βιομηχανίες 2. Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών 3. Κυπριακές Αερογραμμές 4. Συμβούλιο Κεντρικού Σφαγείου 5. Αρχή Κρατικών Εκθέσεων 6. Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου Σημείωση: στον κατάλογο αυτό τον Μάιο του 2010 όταν έγινε η παρουσίαση των θέσεων του ΔΗΣΥ για την οικονομία περιλαμβανόταν και η Eurocypria η οποία λόγω κακών χειρισμών έχει κηρύξει πτώχευση  Βασική προϋπόθεση για την προώθηση μιας πολιτικής αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων η αναβάθμιση του εποπτικού πλαισίου.  Προϋπόθεση επίσης ότι τα έσοδα που θα προκύψουν δεν θα χρησιμοποιηθούν για μπαλώματα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά θα δεσμευτούν προς όφελος επενδύσεων στην έρευνα & καινοτομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. 11

Γ. Μείωση Σπάταλου Κράτους  Το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος είναι στο επίκεντρο των διαθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας μας.  Αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με μείωση των κρατικών δαπανών και όχι με συνεχείς φορολογικές αυξήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τα εξής :  Κατάργηση όσων από τις 1200 θέσεις εργασίας που εγκρίθηκαν το 2009 δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Μορατόριουμ 2 χρόνων στις προσλήψεις και εισαγωγή της εναλλαξιμότητας για κάλυψη αναγκών. 12

 Σταδιακή μείωση δημόσιας υπηρεσίας με πιο λίγες προσλήψεις από τις αφυπηρετήσεις με την πάροδο του μορατόριουμ π.χ. μια πρόσληψη για κάθε 3 αφυπηρετήσεις.  Τέλος στις προσλήψεις εκτάκτων. Θέσεις ωρομίσθιων εργατών να καταργούνται όταν αυτοί αφυπηρετούν.  Ολοκλήρωση διαδικασίας αύξησης ορίου αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στα 63 χρόνια.  Μείωση κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία και ένταξη των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων στο σχέδιο συντάξεων του ΤΚΑ. 13

 Συγχωνεύσεις υπηρεσιών όπου μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις π.χ. δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν τεχνικές υπηρεσίες σε τόσα διαφορετικά υπουργεία. Θα μπορούσαν να ενοποιηθούν.  Εισαγωγή μέγιστου ορίου σε υπερωρίες που θα δικαιούται να λαμβάνει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος.  Διατήρηση απολαβών, χωρίς αυξήσεις, των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων για 2 χρόνια.  Αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να προάγεται η παραγωγικότητα και η αξιοκρατία.  Συζήτηση για αλλαγή ωραρίου του δημόσιου τομέα. 14

 Καλύτερη διαχείριση του ΤΚΑ και των διαφόρων ταμείων του κράτους με σκοπό να καταστούν μακροπρόθεσμα βιώσιμα.  Εισαγωγή Δημοσιονομικού Κανόνα, με καθορισμό τριμηνιαίων στόχων και λήψη άμεσων μέτρων σε περίπτωση απόκλισης.  Αναθεώρηση μεθόδου ψήφισης κρατικών προϋπολογισμών με καθορισμό τριετούς ορίζοντα και συστηματική ανάλυση κρατικών εσόδων.  Βελτίωση της ΑΤΑ με τρόπο που να την καθιστά ποιο δίκαιη. Γενικότερα οι αυξήσεις σε μισθούς πρέπει να στηρίζονται στην παραγωγικότητα και όχι στον πληθωρισμό. 15

 Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ενός σύγχρονου Σχεδίου Υγείας. Θα πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή του δεν θα θέσει την οικονομία σε περιπέτειες.  Φορολόγηση του τζόγου.  Διακρίβωση ύψους και οριστική ρύθμιση ζητήματος ανείσπρακτων φόρων.  Βελτίωση φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και πάταξη φοροδιαφυγής. Αποφυγή όμως συγκέντρωσης υπερεξουσιών στο τμήμα εσωτερικών προσόδων. Στο όνομα της φοροδιαφυγής να μην επιχειρείται η αύξηση, ουσιαστικά, της φορολογίας.  Πάταξη κακοδιαχείρισης σε δημόσια έργα και αγορές. Αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες σε κάθε τομέα του δημοσίου. 16