Αικατερίνη Καλαμπαλίκη Ψυχολόγος ΒSc (Hons) MSc Applied Psychology Μέλος British Psychological Society.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ / ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Αγοραστικές Συνήθειες Θα σας διαβάσω τώρα μια σειρά από απόψεις που έχουν εκφραστεί για τις συνήθειες κατανάλωσης.
Advertisements

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΤΗΣ;
Αποφασίζω να μην καπνίζω! Γιατί ; ; ;
Η ώρα είναι: 23:27 Για να δείτε την παρουσίαση κάντε κλικ σε κάθε οθόνη.
ΑΠΕ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ,ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΥ.
Εξάρτηση  Η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το άτομο δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας χωρίς τη βοήθεια κάποιου μέσου.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Η Αρχή του κενού JOSEPH NEWTON
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
Αν το διαγράψεις αυτό μετά το διάβασμα… θα περάσεις ένα χρόνο κακής τύχης ! *** Αλλά… αν το στείλεις σε (2 τουλάχιστον) φίλους… θα έχεις 3 χρόνια καλής.
«Εξαρτήσεις…τις χρειάζομαι;»
Τα παράδοξα των καιρών μας
ΠΡΟΪΟΝ II Φαίδων Θεοφανίδης
ΟΜΑΔΑ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ Βασίλης Βασιλειάδης Θοδωρής Βασιλειάδης Γιάννης Βορδάκης Γιώργος Γούλας.
Αποφασίζω να μην καπνίζω! Γιατί ; ; ;
Το μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του εαυτού μας
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Mobile applications!!!. ΤΙ ΕΙΝΑΙ…….  Εφαρμογή για αγορά μέσω κινητού μιας προσφοράς που μας ενδιαφέρει  Η τιμή της προσφοράς είναι πολύ χαμηλότερη από.
Ας μιλήσουμε για τη φιλία!!!
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο… …Σκέψου πιο…προσωπικά!!!
Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Η συμβουλή της ημέρας.
του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία Το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του, τα αίτια που τον ωθούν και οι συνέπειες των πράξεών του.
Project Β’ Λυκείου Καταναλώνω Έξυπνα στο σπίτι.
ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΟΥΒΑΝΑΚΗ ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΔΟΓΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΚΑΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΟΥΚΤΣΗ
ΑΘΗΝΑ ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΚΑΙ Δ2
Παρουσίαση Δ.Σ.Μελισσοκομείου
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ…ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ «ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μυστακίδου Στυλιανή.
Συγγραφείς: Βερόνικα Σαμαρά & Γεώργιος Κορμάς Εικονογράφηση των ιστοριών από τα παιδιά του:
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
Πανελλήνιες, Άγχος και Οικογένεια
Σωτηρία Ηλιοπούλου Βίκυ Μάρκου
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες
ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
O εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ.
ΤΑΞΗ:Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΗΣ
Έξυπνη κατανάλωση Μπεσιρόπουλος Βασίλης Κουτσαμπασοπούλου Βασιλική Βαρταλάμης Ευάγγελος Τσίλλα Ηλίας Ματσούκα Αντωνία.
Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει χαθεί. Είτε είναι πρόσωπο είτε είναι ιδέα είτε πρόκειται για μια κατάσταση» Σίγκμουντ.
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
Μείωση της αποφυγής - avoidance reduction Λίγοι θεραπευτές σήμερα θα χρησιμοποιούσαν αυτή την προσέγγιση μεμονωμένα. Τη χρησιμοποιούν ως ένα μέρος του.
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει χαθεί. Είτε είναι πρόσωπο είτε είναι ιδέα είτε πρόκειται για μια κατάσταση» Σίγκμουντ.
ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου
Τα παράδοξα των καιρών μας
Ομφάκινον Ομφάκινον.
Εθισμός στην Τεχνολογία
Το Κόστος της Άγνοιας.
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
Άντζελα Μαρτιροσιάν Βάσω Κρομλίδου Ερμιόνη Κωνσταντά Σταυρούλα Κωτσαρή
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας
Δραστηριότητες και εξάρτηση στην εφηβεία
Συνέπειες από τον εθισμό στο διαδίκτυο Εργασία: πελεκασησ κ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2.2 Ο οικονομικός ρόλος της οικογένειας
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "κατανάλωση", αναφερόμαστε στη χρησιμοποίηση, το ξόδεμα ενός οικονομικού αγαθού για την ικανοποίηση κάποιας συγκεκριμένης.
Κλεαρχοσ σταματουλακησ Ψυχολογοσ- Life coach
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2.3 Οικογενειακός προϋπολογισμός
ΤΖΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αικατερίνη Καλαμπαλίκη Ψυχολόγος ΒSc (Hons) MSc Applied Psychology Μέλος British Psychological Society

Ως εξάρτηση ορίζεται:.… οτιδήποτε έξω από εμένα με κάνει άρτιο, ολοκληρωμένο, οτιδήποτε ‘’εξωτερικό’’, που χωρίς αυτό, δεν μπορεί να σκεφτεί το μυαλό μου, να εκφραστεί το συναίσθημα μου, να λειτουργήσει το σώμα μου…..

ΣωματικήΨυχική Εξάρτηση

 έντονη επιθυμία χρήσης της ουσίας  ανάπτυξη ανοχής στη χρήση της ουσίας  παρουσία στερητικού συνδρόμου με τη μείωση ή διακοπή της χρήσης της ουσίας  ανάλωση σημαντικού χρόνου γύρω από τη συμπεριφορά της χρήσης  εγκατάλειψη σημαντικών δραστηριοτήτων (κοινωνικών, επαγγελματικών ή ψυχαγωγικών)  εμμονή στη χρήση της ουσίας παρά το γεγονός ότι προκαλεί στο άτομο σοβαρά σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε σημαντικούς τομείς της ζωής του

Εξαρτησιογόνος ουσία: είναι κάθε ουσία σε υγρή μορφή, σε σκόνη, σε ταμπλέτα, σε φυτική σύσταση, σε σπρέι, που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αλλάζει την αντίληψη, το συναίσθημα, τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του ατόμου που τα χρησιμοποιεί.

Νόμιμες Παράνομες Ψυχότροπα Φαρμακα Εισπνεόμενες ουσίες

Δεν μεσολαβεί η πρόσληψη κάποιας ουσίας, καθώς το αποτέλεσμα ευφορίας που προσλαμβάνει ο εξαρτημένος προέρχεται από ουσίες, που παράγει το ίδιο το σώμα μας και ο εγκέφαλος μας.

 Τζόγος  Κινητό τηλέφωνο  Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές  Σεξ  Αγορά προϊόντων

 Shopping Therapy  Σύνδρομο Αγοραστικής Μανίας

 Το άτομο έχει πρόβλημα με τα οικονομικά του.  Το άτομο ψωνίζει πράγματα πολύ ακριβότερα από την πραγματική αγοραστική του δυνατότητα.  Το άτομο νιώθει τύψεις και ενοχές κάθε φορά που ψωνίζει, και συχνά καταφεύγει και πάλι στα μαγαζιά για να ξεχαστεί.  Το άτομο ψωνίζει όλη την ώρα.

 Αγοράζει για να ξεχάσει τα άσχημα συναισθήματά του.  Μεγάλο μέρος της ζωής του περιστρέφεται γύρω από την αγορά προϊόντων. Σκέπτεται όλη την ώρα πώς και τι θα καταναλώσει.  Επιλέγει πράγματα που δεν χρειάζεται ή δεν του κάνουν. Αγοράζει προϊόντα που δεν σχεδίαζε να αγοράσει.  Αγοράζει κρυφά ή κρύβει τα ψώνια του, και λέει ψέματα για τις τιμές τους κλπ.

 Περνάει πολύ χρόνο στα μαγαζιά, τον οποίο θα «κλέβει» από τους φίλους και την οικογένειά μας.  Έχει στις ντουλάπες του πάρα πολλά ρούχα, τόσα που δεν χωράνε ή ξεχνάει να τα φορέσει ή υπάρχουν σακούλες από ψώνια που δεν έχει ανοίξει.  Θεωρεί τον εαυτό του εθισμένο αγοραστή. Έχει την αίσθηση ότι χάνει τον έλεγχο όσον αφορά τις αγορές.  Οι άλλοι θεωρούν το άτομο εθισμένο στα ψώνια. Παραπονιούνται για τις υπερβολές του.

 H ανάγκη κάλυψης του συναισθηματικού κενού που τον διακατέχει  Η απόδραση από τα πραγματικά εσωτερικά του προβλήματα  Η εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων  Η ανάγκη να νιώσει άμεσα και γρήγορα ικανοποίηση  Η επιθυμία του να προσφέρει χαρά στον εαυτό του, αφού δεν υπάρχει κανείς άλλος γύρω του να του την προσφέρει.

 Η ανάγκη του ατόμου για την «τέλεια εικόνα»  Η τόνωσης της αυτοπεποίθησης  Οι αγορές τραβούν την προσοχή από όλα τα δυσάρεστα που δεν θέλει να σκέπτεται το άτομο  Βελτίωση της διάθεσης  Μίμηση  Αρνητική Εικόνα εαυτού  Προβολή εικόνας  Το καινούριο  Η στέρηση του παρελθόντος

 Προσβάλλει σήμερα 1 στους 20 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο  6% του Αμερικάνικου πληθυσμού πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή(ήταν περίπου το ίδιο για τους άνδρες και τις γυναίκες (5,5% και 6% αντίστοιχα)  Ξέρατε ότι στις ΗΠΑ τα εμπορικά κέντρα είναι περισσότερα από ότι τα λύκεια???

Οι γυναίκες αγοράζουν:  ρούχα σε ποσοστό 95%,  παπούτσια σε ποσοστό 75%  ακολουθούν οι τσάντες και τα κοσμήματα σε ποσοστό 40%,  τα καλλυντικά 30%  και τελευταία τα διακοσμητικά αντικείμενα σπιτιού σε ποσοστό 20%.

Οι άντρες, αντίστοιχα ψωνίζουν:  ρούχα σε ποσοστό 80%,  ηλεκτρονικά είδη σε ποσοστό 70%  εργαλεία σε μικρότερο ποσοστό

 Η Carolyn Langmead έκλεψε £ από το αφεντικό της μόνο για να αγοράσει ρούχα σχεδιαστών. Η εμμονή αυτή της Γραμματέως για ψώνια την οδήγησε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών.( για την αγορά Prada και GUCΙ).  Ginger Logan-Cannon ξοδεψε χρήματα σε 13 γούνινα παλτό, 400 ζευγάρια παπούτσια και τσάντες με χρέος περίπου $ 120,000.

 Μια γυναίκα στη Βρετανία βρέθηκε θαμμένη ζωντανή κάτω από βαλίτσες και κουτιά γεμάτα από ψώνια. Το σπίτι, το γκαράζ και το αυτοκίνητο της ήταν υπερφορτωμένα με ειδή ένδυσης. Χρειάστηκαν 12 αστυνομικοί και δύο ημέρες ώστε να διασχίσουν το σπίτι και να την ανακαλύψουν αφού είχε δηλωθεί ως αγνοούμενη.  Μια άλλη γυναίκα αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη διαταραχή αφού πρώτα ξόδεψε £ σε τέσσερα χρόνια και αφού την εγκατέλειψαν ο σύζυγος και τα άτομα του περιβάλλοντος της.

 Βγαίνουμε βόλτα στην αγορά χωρίς πολλά χρήματα και χωρίς πιστωτικές κάρτες. Ο περιορισμός των πιστωτικών καρτών περιορίζει και τα χρέη μας.  Συντάσσουμε πάντα λίστα με αυτά που χρειαζόμαστε. Η λίστα είναι απαραίτητη για να μην παρασυρθούμε, γι' αυτό και την τηρούμε με συνέπεια.  Κρίνουμε αυστηρά τις διαφημίσεις και δεν παρασυρόμαστε.  Δεν πετάμε χρήσιμα είδη επειδή πέρασε η μόδα τους.

 η ευτυχία βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις και όχι στα υλικά αγαθά!!!!  ας επενδύσουμε χρόνο στη σχέση μας με τον εαυτό μας και στην επικοινωνία μας με τους άλλους !!!!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!