ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ «Αυτό που για κάποιον είναι φαγητό για κάποιον άλλον μπορεί να είναι δηλητήριο» (Τίτος Λουκρήτιος 75 π.χ.) Καταρχάς να σας καλησπερίσω.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Τα νοσήματα του στόματος
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΟΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Μητρικός θηλασμός δικαίωμα κάθε νεογέννητου - χρέος κάθε μητέρας
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Πυραμίδα των τροφών.
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
COLOSTRUM Γάλα των πρώτων ωρών της ζωής , είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η μητρότητα. Μοναδική τροφή που περιλαμβάνει φυσικά αντισώματα σε μεγαλύτερες.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Η πυραμίδα της διατροφής
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ασθένειες και καταστάσεις που οφείλονται στην κακή διατροφή
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ενότητα 1.1 Νερό.
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Μεσογειακή διατροφή Μεσογειακή αναιμία Μεσογειακός πυρετός
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΑΛΕΥΡΙ (σιτάλευρο): Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία. Το σιτάλευρο διαφέρει από.
Ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις τροφές
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία Βιολογίας του μαθητή Κ. Ηλία.
οι περισσότεροι μαθητές, κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, αναζητούν οτιδήποτε που θα είναι εύγεστο και λαχταριστό, έχοντας σαν αποτέλεσμα, στο τέλος.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Σακελλάρη Γεωργία - Ιωάννα.  Βασικό πρωτεϊνικό συστατικό σε δημητριακά.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Αλλεργική δερματίτιδα (εξ επαφής). Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Προκαλείται, λόγω επαφής του δέρματος, με παράγοντες.
Αλλεργική δερματίτιδα (εξ επαφής). Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Προκαλείται, λόγω επαφής του δέρματος, με παράγοντες.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΠΝΦ
Γαστρίτιδα Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή, ερεθισμός ή διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου, που είτε μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, η λεγόμενη οξεία.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
Διατροφή και Ασθένειες
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ «Αυτό που για κάποιον είναι φαγητό για κάποιον άλλον μπορεί να είναι δηλητήριο» (Τίτος Λουκρήτιος 75 π.χ.) Καταρχάς να σας καλησπερίσω και να σας ευχηθώ χρόνια πολλά.Θέλω να ευχαριστήσω την πρόεδρο …………για την ευγενική πρόσκληση και όλους και όλες εσάς για την υπομονή να με ακούσετε.Το θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε είναι

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ Το φαινόμενο της μη ανεκτικότητας του οργανισμού σε διάφορα τρόφιμα, ονομάζεται τροφική δυσανεξία,και διαφέρει από την τροφική αλλεργία,σε πολλά σημεία. Ονομάζεται και κρυφή αλλεργική αντίδραση και αφορά το 40-50% του πληθυσμού σύμφωνα με την Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία.

Η τροφική δυσανεξία είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε φαινομενικά αθώες τροφές που συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, η ντομάτα, το λάδι, το κρέας και ο καφές. Αυτές οι τροφές, που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ακίνδυνες και εύπεπτες, σε κάποιους προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα, διάρροια και πόνους στην κοιλιά.

Κάποια τρόφιμα,διαφορετικά για τον καθένα,δεν διασπώνται ή διασπώνται ελάχιστα με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται και να παραμένουν στο έντερο, χωρίς κάποια αξία για τον οργανισμό. Μικροσκοπικές ποσότητες αυτών των τροφών περνούν μέσω μικροσκοπικών κενών του βλενογόνου του εντέρου και έρχονται σε επαφή με το ανοσοποιητικό σύστημα σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει αυτές τις τροφές ως εχθρικές και παράγει αντισώματα,όπως κάνει και με τα μικρόβια. Οι ειδικές ανοσοσφαιρίνες IgG συνδέονται με τις πρωτείνες των τροφών αυτών σχηματίζοντας ανοσοσυμπλέγματα.

ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ Η κατανάλωση δυσανεκτικών τροφών προκαλεί άμεση πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων,συρρίκνωση,διόγκωση και ρήξη τους. Απελευθερώνονται ένζυμα,υπεύθυνα για να καταστρέφουν μικρόβια

Για να αντιμετωπίσει την Για να αντιμετωπίσει την... εχθρική τροφή δηλαδή ο οργανισμός ενεργοποιεί τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Επειδή όμως η διαδικασία αυτή γίνεται συνεχώς (αφού οι τροφές αυτές συνήθως συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας κάθε μέρα), ο οργανισμός πιέζεται, κουράζεται, σταδιακά εξαντλείται και το αμυντικό μας σύστημα αποδυναμώνεται. Οι τροφές αυτές είναι συνήθως δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από την κατανάλωση της Οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από την κατανάλωση της... ύποπτης τροφής δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά έπειτα από τρεις ή και περισσότερες μέρες. Επειδή συνήθως τις τροφές αυτές τις καταναλώνουμε καθημερινά, η αντίδραση του οργανισμού είναι συνεχής. Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσουμε δεν εξαρτώνται από την ποσότητα της τροφής που έχουμε καταναλώσει. Ακόμη και μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να προκαλέσει δυσάρεστες ενοχλήσεις. .

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ 1.Διαταραχές στα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια 2.Παραγωγή αντισωμάτων IgG έναντι ατελώς διασπασμένων τμημάτων των τροφών 3.Διαταραχές στους νευροδιαβιβαστές (μείωση σεροτονίνης) με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα

ΔΡΑΣΗ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ Η χαμηλή σεροτονίνη προκαλεί : 1) αρνητική διάθεση,κατάθλιψη 2) κρίσεις βουλιμίας 3) επιθυμία για γλυκά και υδατάνθρακες

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ… Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δυσανεκτικές τροφές αντιμετωπίζονται από το σώμα μας σαν να ήταν εχθρικές, κι από τον διαρκή "πόλεμο" μαζί τους, το ανοσοποιητικό κουράζεται, η βιοχημεία του οργανισμού διαταράσσεται και εμφανίζονται συμπτώματα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ-ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ Αφορά 40-50% πληθ. Αφορά 1.5-2% πληθ. Χρόνια και ήπια συμπτώματα Οξείες καταστάσεις, απειλητικές για την ζωή μερικές φορές Αντιδράσεις σε 6-72 ώρες μετά την λήψη της τροφής Συμπτώματα σε 1-3 ώρες Δυσανεκτικά είναι συνήθως τα αγαπημένα μας τρόφιμα Ενστικτωδώς αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών που προκαλούν αλλεργία Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από αποχή για κάποιο διάστημα Συνήθως υπάρχει μόνιμη αλλεργική αντίδραση Εμπλέκονται αρκετά τρόφιμα Εμπλέκονται συνήθως 1-2 τρόφιμα

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ-ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ Παραγωγή IgG αντισωμάτων Παραγωγή IgE αντισωμάτων Σπάνια εντοπίζεται το πρόβλημα από τον πάσχοντα,λόγω καθυστέρησης στην εμφ.συμπτωμάτων Λόγω των άμεσων αντιδράσεων,συνήθως γίνεται εύκολα αντιληπτή Μπορεί να επηρεαστεί οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού Επηρεάζονται δέρμα,αναπνευστικό και γαστρεντερικό.

ΤΑ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Έμετος,γαστρίτιδα Πονοκέφαλος Ημικρανία Αλλεργική ρινίτιδα Χρόνια κόπωση Ατονία Κατάθλιψη Ακμή Δερματικά προβλήματα Σιδηροπενική αναιμία Κατακράτηση υγρών Κοιλιακά άλγη Τυμπανισμός Κολικός εντέρου Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου Δυσκοιλιότητα Διάρροια Παχυσαρκία Απώλεια βάρους και διαταραχές θρέψης

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ? Μπορεί να είναι κληρονομική (δυσανεξία στη λακτόζη, δυσανεξία στην γλουτένη) μπορεί όμως να είναι και επίκτητη .Στην περίπτωση αυτή ενοχοποιούνται : * οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, όπως συντηρητικά, χρώματα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αντιβιοτικά *φλεγμονές του πεπτικού * ο κορεσμός του οργανισμού από τη μονότονη διατροφή

ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ Δεν διορθώνονται με την αποχή από τις τροφές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά απαιτείται αποχή εφ΄όρου ζωής. Οι πιο γνωστές και συχνές είναι: 1.Δυσανεξία στη λακτόζη 2.Δυσανεξία στη γλουτένη

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΚΤΟΖΗ Οφείλεται στην μείωση ή απουσία του ενζύμου λακτάση από το λεπτό έντερο με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διασπαστεί η λακτόζη που περιέχεται στο γάλα. Προκαλεί κοιλιακά άλγη,εμέτους,ναυτία,μετεωρισμό,διάρροια Αφορά περίπου τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού της γης και εμφανίζεται μετά τον 3ο χρόνο της ζωής. Γιαούρτι και τυρί δεν δημιουργούν πρόβλημα γιατί η λακτόζη έχει ήδη διασπαστεί σ’αυτά τα προϊόντα.

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ (ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ) Η δυσανεξία στη γλουτένη,μια πρωτείνη που βρίσκεται στα δημητριακά, είναι κληρονομική. Ωστόσο, εκτός από τη γενετική προδιάθεση, φαίνεται να είναι απαραίτητη κάποια ώθηση προκειμένου να εκδηλωθεί η νόσος πχ μία μόλυνση, στρες, εγκυμοσύνη κ.α.γι’αυτό οι μισές περιπτώσεις διαγιγνώσκονται στην ενήλικο ζωή. Αφορά 1 στους 300-400 Έλληνες Ανιχνεύονται αντιγλοιαδινικά αντισώματα Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την δυσανεξία στην λακτόζη αλλά σοβαρότερα,και μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο δυσαπορρόφησης και διαταραχές θρέψης,λόγω της ατροφίας των εντερικών λαχνών. 

Η ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 3 στους 4 ανθρώπους έχουν μειωμένη ανοχή στη λακτόζη. 1 στους 3 έχει μειωμένη ανοχή στη μαγιά 1 στους 7 έχει μειωμένη ανοχή στη γλουτένη. 1 στους 3 έχει μειωμένη ανοχή στη φρουκτόζη. Το 40-50% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από τροφική δυσανεξία, αλλά το 85%από αυτούς δεν το γνωρίζει.

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Κατ’αρχάς πρέπει να αποκλεισθούν παθολογικές καταστάσεις που ευθύνονται για παχυσαρκία(παθήσεις θυρεοειδούς,πολυκυστικές ωοθήκες,σακχ.διαβήτης,αντίσταση στην ινσουλίνη) Η σχέση αδυνατίσματος και τροφικής δυσανεξίας δεν είναι άμεση αλλά έμμεση.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ Οι πιο γνωστές είναι: 1.Vega test(ηλεκτρομαγνητικά πεδία) 2.Κυτταροτοξικά tests(ανάμειξη λευκών αιμοσφαιρίων με αλλεργιογόνα τροφών και εξέταση των αλλοιώσεων τους στο μικροσκόπιο) 3.Ανοσοενζυμική μέθοδος ELISA για ανίχνευση IgG αντισωμάτων έναντι αντιγόνων τροφών με αξιοπιστία 90% και επαναληψιμότητα 97%

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ Ειδική εξέταση για να βρούμε τα δυσανεκτικά τρόφιμα. Αποχή από τα τρόφιμα αυτά 1,2 έως και 6 μήνες,για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός και να ελαττωθούν τα κυκλοφορούντα αντισώματα. Το διάστημα αυτό αντικαθιστούμε τα ύποπτα τρόφιμα με άλλα επιτρεπόμενα.Ακολουθούμε κυκλική διατροφή. Επανεντάσσουμε τα ύποπτα τρόφιμα ένα ένα με μεσοδιάστημα 5 ημερών,προσέχοντας για επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Συνήθως μπορούμε να επανεντάξουμε τα δυσανεκτικά τρόφιμα,εκτός αυτών στα οποία εμπλέκεται γενετική δυσανεξία. Υιοθετούμε κυκλική διατροφή εμπλουτισμένη με μεγάλη γκάμα τροφών κατά προτίμηση φρέσκων ,βιολογικής καλλιέργειας και στην εποχή τους εφ’όρου ζωής.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τρώτε ένα είδος τροφής και ξανατρώτε από το ίδιο τρόφιμο μετά από 4 ημέρες.(αυτό ισχύει ειδικά για τα τρόφιμα με μέτρια έως μεγάλη ασυμβατότητα) Έτσι ο οργανισμός έχει χρόνο να αποβάλλει κάθε ίχνος αντιγόνου,πριν από την εισαγωγή νέας ποσότητας του ίδιου αντιγόνου. Ακολουθώντας κυκλική διατροφή αναγκαστικά εμπλουτίζετε το διαιτολόγιο σας με περισσότερα είδη τροφών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η τροφική δυσανεξία εμπλέκεται σε πολλά χρόνια προβλήματα. Η θεραπεία του οργανισμού από τις δυσανεξίες,βελτιώνει το επίπεδο της υγείας και την ποιότητα της ζωής. Η εξέταση αυτή δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τη συνεισφορά των ειδικών στον τομέα της υγείας και της διατροφής,αλλά αντίθετα να βοηθήσει και να υποστηρίξει το έργο τους,ειδικά όταν υπάρχουν χρόνια προβήματα που παραμένουν άλυτα.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ,ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ.(Ιπποκράτης)