ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αποστόλου Φωτεινή Β΄ Παθολογική Κλινική ΠΠΝΙ
Advertisements

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2014
Υγιεινή Εισαγωγικές έννοιες.
ΖΩΟΝΟΣΟΙ (βακτηριακά νοσήματα)
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS
29/1/09 ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινότητα Παρουσίαση στον Τύπο Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2009.
Άνθρακας.
Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Εργασία βιολογίας Κων/νος Πετρίδης Γ2
EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινότητα Λοιπές Πληροφορίες.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Δ Η Μ Η Τ Ρ Η Σ Ε Υ Σ Τ Α Θ Ι Α Δ Η Σ Τ Α Ξ Η : ΑΤ’1
Βακτηριακές αποβολές στα παραγωγικά ζώα
ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ροή ενέργειας είναι… η οποία γίνεται….
Μυκοπλάσμωση.
Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα-Σ.Μ.Ν.
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
1 ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ W H O / M Z C P Ν. Χαρίσης Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κρέατος Σύντομη ενημέρωση για τις.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ Σύντομη ενημέρωση για τους αγρότες
«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο»
«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο»
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΓΡΙΠΗ Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Στους ανθρώπους.
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν..
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
 Στις μέρες μας όλο και περισσότερα άτομα πάσχουν από κάποιες ασθένειες που μεταδίδονται σεξουαλικώς. Αυτές οι ασθένειες πολλές φορές προκαλούν προβλήματα.
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Είναι το λογισμικό που περιέχει τις απαιτούμενες εντολές έτσι ώστε να μπορέσει να προσβάλλει ένα υπολογιστικό σύστημα. Με τον όρο «προσβάλλει» εννοούμε.
δΙΟΝΥΣΗς ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΣΟΛΟΝΑς ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙς βασιλης σοφικιτης
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.
Μεσογειακή διατροφή Μεσογειακή αναιμία Μεσογειακός πυρετός
ΤΥΦΟΣ.
A I D S.
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία Βιολογίας του μαθητή Κ. Ηλία.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Τα υπέρ και τα κατά Stomikrocosmotistaxismas.blogspot.gr.
ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ 1. ΟΡΙΣΜΟΣ  Βακτηριακή  Βακτηριακή νόσος μεγάλης μεταδοτικότητας, που προκαλεί στα βοοειδή αποβολές κατά το τέλος της κυοφορίας και στειρότητα.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Εισαγωγή, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Σημασία του νερού  Χρειάζονται 35 cm 3 νερού ανά kg ανθρώπινου σώματος (~2lt) ημερησίως  Χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν ζει πάνω από 6-7 ημέρες  Διαλύτης.
11 Υγιεινή κρέατος. 2 Σήμερα παρατηρείται σημαντική αύξηση στη συχνότητα εκδήλωσης τροφιμογενών λοιμώξεων 2.
ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
η θετική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη  των έμβιων όντων και γενικά  των φαινομένων της ζωής είναι μελετά δομή, λειτουργία και συμπεριφορά.
Υγιεινή προϊόντων ζωικής προέλευσης
Νοσήματα Αγροτικών Ζώων Κεφάλαιο 3ο - Ενότητα 2η Παραφυματίωση
Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής
Noσήματα Αγροτικών Ζώων Κεφάλαιο 6ο - Ενότητα 2η Λιστερίωση
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2014
1η Δεκεμβρίου.
Βασικό γνώρισμα κάθε κοινωνίας
Φιλε, μην καπνιζεισ Η συμμετοχή του 5ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης
Μύθοι και πραγματικότητα
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος»
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
HYMENOLEPIS NANA.
SARCOCYSTIS spp.
TOXOPLASMA GONDII.
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 5.
AIDS.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Ε Σ Ω Τ Ε Ρ Ι Κ Α Π Α Ρ Α Σ Ι Τ Α - Π Ρ Ω Τ Ο Ζ Ω Α - ΣΑΡΚΟΚΥΣΤΩΣΗ (ή σαρκοκυστίωση) Οι σαρκοκύστεις (Sarcocystis bovihominis, S. Ovicanis κ.α.) προσβάλουν πολλά είδη ζώων και πτηνών καθώς και τον άνθρωπο όταν τρώει ωμό ή μισοψημένο κρέας. Τα σαρκοφάγα και ο άνθρωπος διαιωνίζουν με τα κόπρανά τους τον κύκλο του παρασίτου στο περιβάλλον. Οι σαρκοκύστεις προσβάλλουν ένα μεγάλο αριθμό βοοειδών (65%) και προβάτων (18%) κι εντοπίζονται στη γλώσσα, στην καρδιά, στο διάφραγμα και στους μασητήρες. Στα βοοειδή οι κύστεις είναι πολύ μικρές κι εξαφανίζονται μετά από λίγο χρόνο στο ψυγείο. Στα πρόβατα τα σφάγια απορρίπτονται γιατί οι κύστεις είναι μεγάλες (κόκκος σταριού)! Πρόληψη: Οι μικρές κύστεις δεν εντοπίζονται στο σφαγείο. Εάν είναι μεγάλες και πολλές το προσβεβλημένο όργανο απορρίπτεται. Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι πάρα πολλές κι εξαπλωμένες σε όλο το μυϊκό σύστημα έτσι που το σφάγιο δείχνει υδαρές και αποχρωματισμένο. Στην περίπτωση αυτή απορρίπτεται ολόκληρο το σφάγιο. Σαρκοκύστεις Ν. Χαρίσης ΜΚΚΖ/ΠΟΥ 2005

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ Οφείλεται στο Toxoplasma gondii του οποίου τελικός ξενιστής είναι η γάτα. Προσβάλλει πολλά είδη ζώων, πτηνών καθώς και τον άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι το ένα στα τέσσερα βοοειδή και ένα στα τρία πρόβατα και χοίροι έχουν αντισώματα κατά του πρωτόζωου το οποίο επιβιώνει στο κρέας του σφαγίου ακόμα και στην κατάψυξη (–150 C για 3 ημέρες). Έτσι είναι φυσικό το γεγονός ότι σε ορισμένες υπό ανάπτυξη χώρες το ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού φθάνει το 25-30%. Παρόλα αυτά η νόσος εκδηλώνεται σε πολύ ήπια μορφή και τα συμπτώματα δεν γίνονται αντιληπτά εκτός από σπάνιες περιπτώσεις ή περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων ατόμων (π.χ. άτομα που πάσχουν ήδη από AIDS). Ο άνθρωπος μολύνεται με τους παρακάτω τρόπους: 1. Όταν χειρίζεται ωμό μολυσμένο κρέας 2. Όταν τρώει ωμό ή μισοψημένο κρέας, 3. Όταν χαϊδεύοντει μολυσμένη γάτα και καταπίνει τυχαία οκύστεις που υπάρχουν στο τρίχωμά της, 4. Όταν τρώει χόρτα που έχουν μολυνθεί από κόπρανα γάτας. Πρόληψη: Η μόλυνση δεν είναι δυνατόν (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις), να γίνει αντιληπτή στο σφαγείο κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο. Έτσι απομένει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής (δηλαδή να πλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε και ιδίως όταν έχουμε χειριστεί ωμό κρέας ή έχουμε χαϊδέψει γάτα και να μην τρώμε ωμό ή μισοψημένο κρέας). Ν. Χαρίσης ΜΚΚΖ/ΠΟΥ 2005

Τσιμπούρι, ενδιάμεσος ξενιστής ΠΙΡΟΠΛΑΣΜΩΣΗ Προσβάλλει βοοειδή (Piroplasma bovis) και αιγοπρόβατα (Piroplasma ovis). Το πιρόπλασμα δεν προσβάλει τον άνθρωπο και δεν έχει σημασία στη δημόσια υγεία. Στα ζώα προκαλεί ίκτερο, διόγκωση του σπλήνα και των νεφρών και τα σφάγια απορρίπτονται σαν ικτερικά και αναιμικά. Ικτερικό σφάγιο Τσιμπούρι, ενδιάμεσος ξενιστής Πιρόπλασμα Ν. Χαρίσης ΜΚΚΖ/ΠΟΥ 2005