Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΥΦΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΥΦΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΥΦΟΣ

2 Ο τύφος είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από μικροοργανισμούς που ονομάζονται Ρικέτσιες. Η ρικέτσια είναι ένας πολύ μικρός ραβδοειδής μικροοργανισμός, ο οποίος μοιάζει με βακτήριο, αλλά όπως οι ιοί, είναι εντελώς παρασιτικός και δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί έξω από τον ξενιστή του .

3 Οι ψείρες, το τσιμπούρι , ο ψύλλος , τα ακάραια μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη μόλυνση στον άνθρωπο , με τα τσιμπήματα τους.

4 Επιδημικός τύφος – μεταδιδόμενος με τις ψείρες

5 Στη σημερινή εποχή ο επιδημικός τύφος υπάρχει σε ορισμένες ορεινές περιοχές, όπως είναι τα υψίπεδα των Άνδεων της Γουατεμάλας και Μεξικού και της Αιθιοπίας, της Ρουάντας στην Αφρική στη Β.κινα και σε περιοχές των Ιμαλάϊων . Στο δυτικό κόσμο , ο επιδημικός τύφος ουσιαστικά έχει εξαφανιστεί

6 Πως μεταδίδεται ?

7 Η νόσος μεταδίδεται , όταν μεταφέρονται Ρικέτσιες από μολυσμένη ψείρα ή κόπρανα της στον άνθρωπο, είτε με τσίμπημα ή μιας εκδοράς (γδάρσιμο). Η εκδορά μπορεί να προκληθεί από ξύσιμο του τιμήματος.

8 Είναι πιθανό να εμφανιστεί το χειμώνα γιατί τα ρούχα είναι πιο βάρια, οι άνθρωποι μένουν περισσότερο μέσα σε κλειστούς και έτσι το σώμα μολύνεται πιο εύκολα με ψείρες. Η ψείρα ζει μέσα στα ρούχα και τρέφεται με ανθρωπινο αίμα .

9 Η μετάδοση του επιδημικού τύφου ευνοείται όταν μεγάλος αριθμός ατόμων ζει κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες σε συνθήκες συνωστισμού, συνήθως δηλαδή , σε περιόδους πολέμου.

10 Συμπτωματα

11 Η περίοδος επωασης είναι συνήθως μια με δυο εβδομάδες και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό ,έντονο πονοκέφαλο, ξερόβηχα ,ρίγη, πόνο στα άκρα , ναυτία και εμετό .

12 Το τυπικό εξάνθημα του τύφου εμφανίζεται στο σώμα
Το τυπικό εξάνθημα του τύφου εμφανίζεται στο σώμα. Μπορεί να εμφανιστούν επισης διανοητική σύγχυση , και νευρολογικά σύμπτωμα . Αν δεν χορηγηθεί η κατάλληλο θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο .

13 Θεραπεία Η θεραπεία περιλαμβανει τη χορήγηση αντιβιοτικών .

14 Τρόπος πρόληψης Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά εμβόλια προφύλαξης από τη νόσο. Απαραίτητα μετρά πρόληψης θεωρούνται η καλή ατομική υγιεινή και η καταπολέμηση των ψειρών .

15 Ενδημικός τύφος – μεταδιδόμενος με τους ψύλλους

16 Συμπτωματα . Τα συμπτωτα της νοσου περιλαμβανουν πυρετο , πονοκεφαλο , μυικο πονο και ένα χατρακτηριστκο εξάνθημα . Συνηθως η τυπικη μορφη της νοσου είναι ηπια και και αναρρωση χαρακτηριζεται ταχεια . Οι περιπτωσεις θανατων από ενδυμιο τυφο είναι σπάνιες.

17 Ο ενδημικός τύφος είναι γνωστός και ως «μυϊκός εξανθηματικός τύφος» και μεταδίδεται μέσω των ψύλλων , οι όποιο ζουν πάνω στα ποντίκια. Οι ρικέτσιες μπορεί να μεταφερθούν στον άνθρωπο , από τα κόπρανα του μολυσμένου ψυλλου μέσω του τσιμπήματος ή μιας εκδοράς (γδάρσιμο). Μπορει να συμβει σε ολες τις περιοχές του κοσμου , όταν οι ανθρωποι ζουν σε στενη επαφη με τρωκτκα.

18 Μετρα προληψης Στο μετρα προληψης περιλαμβανει η καταπολεμησεη των ποντικιων και των ψυλλων

19 Θεραπεια Η νοσος αντιμετωπιζεται με τη χορηγηση των καταλληλων αντιβιοτικων

20 τελος


Κατέβασμα ppt "ΤΥΦΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google