Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

HYMENOLEPIS NANA.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "HYMENOLEPIS NANA."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 HYMENOLEPIS NANA

2 Ο ΜΟΝΟΣ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΞΕΝΙΣΤΗ. ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ. Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Σε πλήρη ανάπτυξη έως 100 προγλωττίδες και σε όλες το πλάτος είναι μεγαλύτερο από το μήκος.

3 Η κεφαλή είναι σφαιροειδής με 4 μυζητικούς δίσκους και διαθλαστικό ρύγχος με μία σειρά από άγκιστρα

4 Τα ωάρια που περιέχονται μέσα σε κάθε προγλωττίδα και απελευθερώνονται στο έντερο, περιέχουν την ογκόσφαιρα. Αυτή περιβάλλεται από μία μεμβράνη, στην συνέχεια λεπτόρευστη στοιβάδα και περικλείεται από το λεπτό τοίχωμα του ωαρίου

5 Ο άνθρωπος είναι ο κύριος ξενιστής και μολύνεται όταν καταπιεί εμβρυοφόρα αυγά. Στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο ή νήστιδα) το εξάκανθο έμβρυο (ογκόσφαιρα) απελευθερώνεται, χάνει τα άγκιστρα διεισδύει μέσα στις εντερικές λάχνες και δημιουργείται η προνυμφική μορφή ή κυστικερκοειδές. Αυτό σε επόμενο στάδιο επανεισέρχεται στον εντερικό αυλό και αναπτύσσεται σε ώριμο παράσιτο με σκωληκοκεφαλή και άγκιστρα και προγλωττίδες, που γίνονται ωοφόρες σε 2 εβδομάδες περίπουμετά την κατάποση του ωαρίου. Μπορει να γίνει αυτομόλυνση ή μόλυνση άλλων ατομων λόγω ανεπαρκούς ατομικής υγιεινής.

6 LIFE CYCLE

7 ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΔΙΑΓΝΩΣΗ
ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΝΤΟΜΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΙ ΞΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΤΥΧΑΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΔΙΑΓΝΩΣΗ Κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται όταν ανευρίσκονται >15,000 ωάρια/gr κοπράνων. Κοιλιακό άλγος, διάρροια, αδυναμία, ωχρότητα, ηωσινοφιλία (όλα τα εντερικά μετάζωα). Ανίχνευση ωαρίων ή προγλωττίδων με ωάρια (δεν φαίνονται οι διακλαδώσεις της μήτρας) στα κόπρανα.

8 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κοσμοπολίτικο παράσιτο. Οι άνθρωποι είναι η κύρια πηγή μόλυνσης ή/και μολυσμένα τρωκτικά. Εντοπίζεται σε αυξημένο ποσοστό στους παιδικούς σταθμούς. Προστασία του νερού και των τροφών, έλεγχος των τρωκτικών, τήρηση κανόνων ατομικής υγεινής Δύσκολη η εκρίζωση του παρασίτου???? Θεραπεία : πραζικουαντέλη νικλοζαμίδη


Κατέβασμα ppt "HYMENOLEPIS NANA."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google