Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άνθρακας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άνθρακας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Άνθρακας

2 Οξεία εμπύρετη νόσος όλων των θηλαστικών που προκαλείται από το βακτήριο Bacillus anthracis και εκδηλώνεται συνήθως με θανατηφόρο σηψαιμία. Ιδιαίτερα ευπαθή τα φυτοφάγα ζώα (μηρυκαστικά, ίππος), ακολουθεί ο χοίρος και τα σαρκοφάγα. Τα πτηνά είναι ανθεκτικά, ο άνθρωπος μέτρια ευπαθής.

3 Αιτιολογία Bacillus anthracis: Gram +, προαιρετικά αναερόβιο, όταν έρθει σε επαφή με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο οι βλαστικές μορφές σπορογονούν. Τα σπόρια αντέχουν σε βρασμό 100οC για 5 λεπτά, σε αντισηπτικά και απολυμαντικά διαλύματα και στην παρατεταμένη αποξήρανση (τουλάχιστον για 50 χρόνια).

4 Παθογένεια Πύλη εισόδου κυρίως η πεπτική οδός. Στο σημείο αρχικής εντόπισης (έντερο- φάρυγγας) δημιουργείται μία εστία από βακίλλους και φαγοκύτταρα. Η εστία αυτή μπορεί να περιοριστεί στα μη ευπαθή είδη ενώ στα άλλα θα επεκταθεί με προσβολή το λεμφογαγγλίων και επέκταση των βακίλλων που παράγουν τοξίνες οι οποίες αυξάνουν τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων και διαταράσσουν και το μηχανισμό πήξης του αίματος. Αποφράσσονται αγγεία, δημιουργείται οίδημα, σοκ και θάνατος.

5 Συμπτώματα Υπεροξεία μορφή: Εκδηλώνεται με αιφνίδιους θανάτους
Οξεία μορφή Πυρετό και επίσταξη με έντονη κατάπτωση, σπασμούς και θάνατο σε 1-3 ημέρες Το πτώμα δεν παρουσιάζει νεκρική ακαμψία και συχνά εκρέει αιμορραγικό υγρό από το στόμα, τον πρωκτό, τον κόλπο. Το αίμα είναι άπηκτο με σκούρο μαύρο χρώμα.

6 Επιζωοτιολογία Τα άρρωστα ζώα αποβάλλουν μεγάλο αριθμό βακίλλων απο τις εκκρίσεις και τις απεκκρίσεις τους. Οι βάκιλλοι σπορογονούν αμέσως με την επαφή τους με τον αέρα. Τα σπόρια παραμένουν στις βοσκές για χρόνια και από αυτές μολύνονται άλλα ζώα.

7 Ο άνθρωπος Ο άνθρωπος μολύνεται συνήθως κατά την επαφή του με μολυσμένα ζώα ή τα προϊόντα τους.

8 Συνήθως εκδηλώνεται με μόλυνση του δέρματος και σπανιότερα με…

9 με πνευμονική νόσο (εισπνοή σπορίων κατά την επεξεργασία μαλλιού) που είναι συχνά θανατηφόρος.

10 Διάγνωση Άμεση μικροσκοπική εξέταση επιχρίσματος αίματος (παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο) και χρώση με Gram ή Giemsa. Καλλιέργεια από δείγματα ζωοτροφών, δερμάτων, κτλ.

11 Θεραπεία Πενικιλλίνη, τετρακυκλίνη που όμως είναι αποτελεσματικά μόνο στις εντοπισμένες λοιμώξεις. Παράλληλα χορηγείται και αντιανθρακικός ορός.

12 Πρόληψη Εμβόλια: Ορός:
Ζωντανά (σπορεμβόλιο Sterne-1 μήνα πριν την επικίνδυνη περίοδο και επανάληψη ετησίως) Νεκρά (δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει;;;;;;;) Ορός: Ο αντιανθρακικός ορός παράγεται από υπερανοσοποίηση ίππων, βοοειδών ή προβάτων.

13 Σε περίπτωση κρουσμάτων
Θεραπεία σε όλα τα ζώα που εμφανίζουν πυρετό και αντιορό. Στα υπόλοιπα γίνεται εμβολιασμός.

14 Δεν γίνεται διάνοιξη του πτώματος Γίνεται υγειονομική σφαγή μετά τη διάγνωση, έως τότε τεράστια προσοχή!!!

15 Αnthrax vaccine for humans (U
Αnthrax vaccine for humans (U.S) is a preparation of the protective antigen recovered from the culture filtrate of an avirulent, nonencapsulated strain of Bacillus anthracis. Anthrax immunization consists of three subcutaneous injections given two weeks apart followed by three additional subcutaneous injections given at 6, 12, and 18 months. Annual booster injections of the vaccine are required to maintain a protective level of immunity

16 Βιολογικός πόλεμος και άνθρακας
Χρήση σπόρων σε αεροσόλ και απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα Προσβολή των ζώων ώστε η μόλυνση να μεταδοθεί και στον άνθρωπο Η πνευμονική μορφή της νόσου αποδείχτηκε θανατηφόρος σε ποσοστό 100% με μηδενική ανταπόκριση στα αντιβιοτικά


Κατέβασμα ppt "Άνθρακας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google