1. Να γραφτεί αλγόριθμος που θα υπολογίζει το ελάχιστο πλήθος (χαρτο)νομισμάτων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου ποσού. Για παράδειγμα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Έστω πίνακας Α χιλίων θέσεων που περιέχει πραγματικούς αριθμούς
Advertisements

Βασικές έννοιες αλγορίθμων
Κεφάλαιο Τμηματικός προγραμματισμός
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ Η/Υ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Καθηγητής Παναγιώτης
Υποθέτοντας ότι ο τελεστής ^ δεν είναι διαθέσιμος στην Γλώσσα Προγραμματισμού, να γραφτεί αλγόριθμος που να υπολογίζει την παράσταση xν, όπου xR, νZ.
ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ MLM
Εισαγωγή στο Προγραμματισμό
Ασκήσεις Συνδυαστικής
ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
1. Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα ορίζει ένα μονοδιάστατο πίνακα Α 10 θέσεων. Ακολούθως θα διαβάζει από το πληκτρολόγιο τιμές τις οποίες θα τοποθετεί.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΙΝΑΚΩΝ
Παράδειγμα 2: Κινηματογράφοι Να γραφεί πρόγραμμα το οποίο:
Η εντολή Δείξε είναι μια εντολή εξόδου και χρησιμοποιείται για:
Εκτέλεση Αλγορίθμων σε ψευδογλώσσα
Παράδειγμα 2: Υπολογισμός μέγιστου μισθού Σε μια εταιρία εργάζονται 200 υπάλληλοι και είναι γνωστός ο μισθός του καθενός. Να χρησιμοποιηθεί η δομή του.
Προγραμματισμός PASCAL Πληροφορική Γ' Λυκείου μέρος γ
ΚΛΙΜΑΚΕΣ.
Περισσότερες Ασκήσεις Συνδυαστικής
1. Να γράψετε το Διάγραμμα Ροής του επόμενου αλγόριθμου:
Πώς βρίσκουμε το πλήθοςτων επαναλήψεων μιας Δομής Επανάληψης με βήμα διάφορο του 1
Ενότητα Η Δομή Επανάληψης
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Προσεγγιστικοί Αλγόριθμοι
Μέση τιμή από Νίκος Ψαρουδάκης Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου.
1. Εκφράσεις (βλ. βιβλίο, σελ )
Παράδειγμα 1:Υπολογισμός αθροίσματος αριθμών με επαναληπτική εντολή : για...από...μέχρι(for ..to) Να βρεθεί και να εκτυπωθεί το άθροισμα των 100 ακεραίων.
Περιεκτικότητα %w/w - %w/v - %v/v.
Ασκήσεις.
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Η Δομή Επανάληψης Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο Η παρουσίαση της εντολής Όσο είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη και Π. Τσιωτάκη στο 3ο Συνέδριο.
Διαφάνειες παρουσίασης #3
Μεταβλητές – εντολές εκχώρησης- δομή ακολουθίας
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (μΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ - ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ) Καλλονιάτης Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης
ΕΠΛ 223 Θεωρία και Πρακτική Μεταγλωττιστών7-1 Πίνακας Συμβόλων Πίνακας συμβόλων: δομή δεδομένων που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση διαφόρων πληροφοριών.
Δουλεύει για όλους τους αριθμούς! Η δεύτερη ΓΡΑΨΕ δεν θα εκτελεστεί ποτέ!
Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο ΙΙ Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ) Καλλονιάτης Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας.
Γιώργος Γεωργιάδης (σύμφωνα με τις παραδόσεις του Λευτέρη Κυρούση)
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
Η Δομή Επανάληψης οι 3 Δομές Επανάληψης ή αλλιώς οι τρεις σωματοφύλακες… Η παρουσίαση της εντολής Μέχρις_ότου είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Κάντε κλικ για έναρξη… Τ Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κέντρο εντολών Χώρος γραφικών (σελίδα) Χώρος σύνταξης διαδικασιών.
Διαφάνειες παρουσίασης #2
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΣΚΗΣΕΙΣ – Δομή Ακολουθίας 7 – Βασικά στοιχεία Προγραμματισμού.
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ.
Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της οποίας η τιμή θα περάσει από την αρχική.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Δομή επιλογής Πολλές φορές για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ελεγχθεί αν ισχύει κάποια συνθήκη Παράδειγμα 2: Να διαβαστεί ένας αριθμός και να επιστραφεί.
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
ΔΟΜΗ ΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝ συνθήκη_ισχύει ΤΟΤΕ εντολές ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
ΔΟΜΗ ΓΙΑ (1) Για i από .... μέχρι .... Αν ………….… τότε
Αρχεσ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΤΑξη Β΄
ΓΕΜΙΣΜΑ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ (Άσκηση 1)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
Αν συνθήκη_ισχύει τότε εντολές Τέλος_Αν
Επανάληψη.
Εντολές και δομές αλγορίθμου
Δομή Επιλογής , 8.1.
Β.ΕΠΑΛ-Γενικής Παιδείας  ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στης αρχές Επιστήμης των Η/Υ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Γλώσσες Αναπαράστασης Αλγορίθμων  ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2: Δομή Ακολουθίας 
οι 3 Δομές Επανάληψης ή αλλιώς οι τρεις σωματοφύλακες…
Λυμένα θέματα πανελλαδικών εξετάσεων με υποπρογράμματα
Κυριάκου Νικόλαος Πληροφορικής ΠΕ-20
Από τη Δομή Ακολουθίας στις Δομές Επανάληψης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1. Να γραφτεί αλγόριθμος που θα υπολογίζει το ελάχιστο πλήθος (χαρτο)νομισμάτων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου ποσού. Για παράδειγμα το ποσό 1.560€ θα πρέπει να συμπληρωθεί με τα εξής χαρτονομίσματα: 3x500 , 1x50 και 1x10. Ο αλγόριθμος θα πρέπει να αποθηκεύει τα αποτελέσματα σε ένα μονοδιάστατο πίνακα Χ(15) όπου κάθε θέση του θα αντιστοιχεί σε κάθε μια από τις διαθέσιμες νομισματικές αξίες: 500 (€) 200 (€) 100 (€) 50 (€) 20 (€) 10 (€) 5 (€) 2 (€) 1 (€) 50 (λεπτά) 20 (λεπτά) 10 (λεπτά) 5 (λεπτά) 2 (λεπτά) 1 (λεπτό)

Ο υπολογισμός του πλήθους (χαρτο)νομισμάτων κάθε αξίας θα γίνει με διαίρεση. Π.χ. Ποσό 1700€ Π.χ. Ποσό 1500€ Π.χ. Ποσό 1637,56€ ΟΜΩΣ: Οι τελεστές DIV και MOD δέχονται μόνο ακέραια ορίσματα! Άρα, θα πρέπει να ολισθήσουμε τα ψηφία κάθε ποσού κατά δύο θέσεις προς τα αριστερά, ώστε να τα μετατρέψουμε σε ακέραια. Συνεπώς το ποσό 1637,56 θα γίνει 163756 πολλαπλασιαζόμενο επί 100. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τις 15 αξίες των (χαρτο)νομισμάτων, άρα ο πίνακας Α (με τις αξίες) δεν θα περιέχει τις τιμές 500, 200, 100, 50, ... , 0.05, 0.02, 0.01, αλλά τις 50000, 20000, 10000, 5000, ... , 5, 2, 1 αντίστοιχα. ...κ.λπ.

Προφανώς ο πίνακας Α των αξιών θα πρέπει να γεμίσει με τιμές στην αρχή του αλγόριθμου: ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ Ποσά ΔΕΔΟΜΕΝΑ // Χ,15,Α,15// !Εισαγωγή τιμών στον Α Α[1]  50000 Α[2]  20000 Α[3]  10000 Α[4]  5000 Α[5]  2000 Α[6]  1000 Α[7]  500 Α[8]  200 Α[9]  100 Α[10]  50 Α[11]  20 Α[12]  10 Α[13]  5 Α[14]  2 Α[15]  1 Μια τέτοια προσέγγιση είναι μάλλον κοπιαστική και μη γενικεύσιμη. Προφανώς μπορεί να γίνει πιο εύκολα, με λιγότερο γράψιμο (αλλά με περισσότερη ανάλυση!) Παρατηρούμε ότι τα 15 δεδομένα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 5 τριάδες της μορφής: 5 x Αξία 2 x Αξία 1 x Αξία όπου Αξία κατάλληλη δύναμη του 10. Μπορούμε λοιπόν να “εισάγουμε” τις τιμές μέσω μιας Δομής Επανάληψης (που θα εκτελέσει 5 επαναλήψεις) με αρχική τιμή στη μεταβλητή Αξία την 10000 και υποδεκαπλασιασμό της στο τέλος κάθε επανάληψης. Στην επόμενη διαφάνεια βλέπετε τις δύο προσεγγίσεις:

! Επεξεργασία Χωρίς τη μπλε Δομή Επιλογής, στην έξοδο θα εμφανιστούν όλες οι αξίες, ακόμη κι εκείνες που δε συμμετέχουν στο σχηματισμό του ποσού. Για παράδειγμα το ποσό 1600€ θα εμφανιστεί ως: ! Έξοδος Με τη μπλε Δομή Επιλογής, θα έχουμε μια πιο λιτή έξοδο, που δε θα μπερδεύει το χρήστη με περιττές πληροφορίες: 3x500 1x100

2. Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα διαβάζει τις μηνιαίες εισπράξεις μιας εταιρείας κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους και θα τις αποθηκεύει σε κατάλληλο πίνακα. Ακολούθως α) θα υπολογίζει: i) τις ετήσιες εισπράξεις της εταιρείας, ii) τις εισπράξεις κάθε τριμήνου, iii)το πλήθος των μηνών κατά τους οποίους οι εισπράξεις ξεπέρασαν τις 20.000€, β) θα εμφανίζει τα ονόματα των μηνών κατά τους οποίους οι εισπράξεις ήταν τουλάχιστον 70% του ετήσιου μέσου όρου.

Αντίθετα από την προηγούμενη άσκηση, εδώ δε μπορούμε να γεμίσουμε πιο εύκολα τον πίνακα με τα ονόματα των μηνών. Είναι μια καλή ιδέα, σε άσκηση με πολλά ερωτήματα, να παρεμβάλλουμε σχόλια που ξεκαθαρίζουν το ερώτημα στο οποίο αναφέροντια οι εντολές που ακολουθούν

Αντί να χρησιμοποιήσουμε τη βοηθητική μεταβλητή sum1, μπορούμε να συσσωρεύσουμε το άθροισμα απευθείας στην sumΤρ[i].

Το Κριτήριο της Εξόδου δεν απαιτεί χρήση μετρητή στο ερώτημα β (δηλ Το Κριτήριο της Εξόδου δεν απαιτεί χρήση μετρητή στο ερώτημα β (δηλ. οι κενές σειρές δεν θα χρειαστούν), αφού, ανεξάρτητα από τις μηνιαίες εισπράξεις, σίγουρα τουλάχιστον μία από τις 12 τιμές του πίνακα θα ικανοποιεί τη συνθήκη Εισπρ[i]>0.7*ΜΟ.