Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πώς βρίσκουμε το πλήθοςτων επαναλήψεων μιας Δομής Επανάληψης με βήμα διάφορο του 1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πώς βρίσκουμε το πλήθοςτων επαναλήψεων μιας Δομής Επανάληψης με βήμα διάφορο του 1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα εμφανίζει τα πολλαπλάσια του 3 στο διάστημα [31, 70].

2 Πώς βρίσκουμε το πλήθοςτων επαναλήψεων μιας Δομής Επανάληψης με βήμα διάφορο του 1

3 Να τροποποιηθεί ο προηγούμενος αλγόριθμος ώστε τα όρια του διαστήματος να καθορίζονται από το χρήστη.

4 Να τροποποιηθεί ο προηγούμενος αλγόριθμος ώστε αν ο χρήστης δώσει τα όρια με ανάποδη σειρά (δηλ. πρώτα το δεξί όριο), να λειτουργεί κανονικά (Να λυθεί με 2 τρόπους). ΠΡΟΣΟΧΗ! Στο διπλανό αλγόριθμο, αν η μεταβλητή x έχει την τελική τιμή και η y την αρχική, τότε η Δομή Επανάληψης ΔΕΝ θα εκτελεστεί! Πρώτη προσπάθεια: Δεύτερη προσπάθεια: Αυτή η εκδοχή δουλεύει, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι γράφουμε δύο φορές τις ίδες εντολές. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης άσκησης, όπου οι επαναλαμβανόμενες εντολές είναι λίγες, αυτό δεν είναι τόσο κακό, αλλά σε άλλη περίπτωση θα μας ενοχλούσε.

5 Τρίτη προσπάθεια: Εδώ γλυτώνουμε την αλλαγή της τιμής του βήματος, αλλά όχι και την επανάληψη των εντολών. ΚΑΙ αυτή η εκδοχή είναι εξίσου ατυχής μς τη δεύτερη.

6 Τέταρτη προσπάθεια: Αυτή η εκδοχή είναι σωστή. Χρησιμοποιούμε τις βοηθητικές μεταβλητές α και β ως αντίγραφα των x και y, όπου οι τιμές που δίνει ο χρήστης ταξινομούνται από τη μικρότερη προς τη μεγαλύτερη. Και αυτή η εκδοχή είναι σωστή. Είναι στην ίδια λογική με την προηγούμενη. Αντί να τακτοποιήσουμε τις μεταβλητές, επιλέγουμε το σωστό βήμα. Πέμπτη προσπάθεια:

7 Αυτή η εκδοχή φαίνεται να είναι σωστή, και ίσως και πιο έξυπνη από τιςδύο προηγούμενες, αλλά πάσχει σε ένα πολύ λεπτό σημείο: Αν οι τιμές των x και y ταυτίζονται, τότε έχουμε διαίρεση δια του μηδενός, άρα ο αλγόριθμος αποτυγχάνει να ολοκληρωθεί. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μια έξυπνη (και κομψή) ιδέα μπορεί και να μην είναι τελικά τόσο καλή! ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ: Λάθος ΜΕ ΔΥΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ: Λειτουργεί, αλλά η εύτερη βοηθητική μεταβλητή πλεονάζει. ΜΕ ΜΙΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ: Όλα καλά!

8 Και αυτή η εκδοχή είναι σωστή
Και αυτή η εκδοχή είναι σωστή. Αν οι τιμές των x και y δοθούν με αντίστροφη σειρά, τις αντιμεταθέτει, ώστε η Δομή Επανάληψης να λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση.

9 Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα εμφανίζει τα δίσεκτα έτη του 20ου αιώνα.

10 Μια μπάλα αφήνεται να πέσει ελεύθερα από ύψος h

11 Σε μια φθίνουσα ταλάντωση, το πλάτος στο τέλος μιας περιόδου μειώνεται κατά το 1/6 της τιμής που είχε στην αρχή της περιόδου αυτής. Να γράψετε αλγόριθμο ο οποίος θα διαβάζει το αρχικό πλάτος Αο της ταλάντωσης και το πλήθος Ν των περιόδων που μας ενδιαφέρει και θα εμφανίζει το τελικό πλάτος ΑΝ.


Κατέβασμα ppt "Πώς βρίσκουμε το πλήθοςτων επαναλήψεων μιας Δομής Επανάληψης με βήμα διάφορο του 1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google