Αντώνης Λιάκος Σε ποια ιστορικά πλαίσια εγγράφεται η κρίση; Ανακοίνωση στο συνέδριο Οι οικονομικές κρίσεις και η αντιμετώπισή τους στο μακρό ιστορικό χρόνο,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΦΤΩΧΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Advertisements

Γιώργος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
« Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
Χρηματοδοτικό Σχέδιο για τη ΜΕΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ Στρατηγική Υλοποίησης για την Περίοδο
Θέσπιση μιας νέας διεθνούς συμφωνίας EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Κλιματική αλλαγή.
«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλό κόστος ενέργειας ;» Investing in Energy 2014 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Region of Western Macedonia Intermediate Managing Authority ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ενδιάμεση.
Γιατί γίνετε ένας πόλεμος ; Τα παρασκήνια της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ το 1991 Μέρος ύλης από το μάθημα “Κατασκευή μοντέλων και διαχείριση Φυσικών.
Μια χώρα σε απόγνωση.  Το 1/3 των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (470€ μηνιαίο εισόδημα)  Το 20% των παιδιών γνωρίζουν τη φτώχεια και τον.
Αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα Π. Κάπρου Προέδρου της ΡΑΕ Καθηγητή ΕΜΠ.
Οικονομική κρίση και καταναλωτική συμπεριφορά
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
LOGO ΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δανάη Φωτίου γ5 ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
Εφαρμογή του νόμου 4262/2014.  Η μεταρρύθμιση απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης  Με την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΝ: ◦ Καταργούνται άδειες που.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
Η συμβουλή της ημέρας.
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.  E.R.P μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου, παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών.
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
επιπτώσεις της στους νέους
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η Οικονομική Κρίση και η Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Διαλέξεις για το Μάθημα Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Δημήτρης Κατσίκας.
Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απουσία πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα σε κράτη-μέλη και σταθερότητα Κατάργηση της θανατικής ποινής, προσήλωση στους δημοκρατικούς.
Βίκυ Σμπαρούνη Accounting & Taxation Manager ΕΒΕΑ - 14/04/2010
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Τρόποι Αντιμετώπισης της Μετανάστευσης
O πληθυσμός της Ευρώπης
ΧΡΗΜΑΤΟ-ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 2008 – 2009 ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
5.8 Διαχείριση Υδάτινων Πόρων
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Συνέντευξη Τύπου Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Διαδικασία Αστικοποίησης - Αίτια Ανάπτυξης των Πόλεων n Δύο βασικές κατηγορίες αιτίων: –Αίτια απομάκρυνσης από την ύπαιθρο –Αίτια προσέλκυσης στην πόλη.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση Κλασσική Σοσιαλδημοκρατία & Ο Τρίτος Δρόμος.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 11: Η Χρυσή Εποχή Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ. Αποτελεί το πιο σημαντικό παράγοντα για την ύπαρξη και ευημερία μια τουριστικής- επισιτιστικής επιχ/σης.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 4: Η εξέλιξη του Καπιταλισμού Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Γενική Οικονομική Ιστορία
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
Σεμινάριο Δημοσίου Δικαίου
Γενική Οικονομική Ιστορία
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Λειτουργία Συστημάτων Ενέργειας
Mathew Shane & David Kelch
Ζαπατινας χαραλαμπος - Α.μ
Έλλειψη νερού στην Αφρική - Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα από πολυεθνικές
Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία Κωστελέτου Νικολίνα Οκτ. 2017
Ενεργειακές Κοινότητες
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
O πληθυσμός της Ευρώπης
Η αγορά Ευρωνομισμάτων
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αντώνης Λιάκος Σε ποια ιστορικά πλαίσια εγγράφεται η κρίση; Ανακοίνωση στο συνέδριο Οι οικονομικές κρίσεις και η αντιμετώπισή τους στο μακρό ιστορικό χρόνο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 4 και 5 Νοεμβρίου 2011

Επικαλυπτόμενες κρίσεις 1. Η «Μεγάλη Αλλαγή» στη διαχείριση της οικονομίας και της κοινωνίας 2. Η Δύση πηγαίνει Ανατολικά 3. Περιβάλλον, Πληθυσμός και Οικονομία

Να αναστοχαστούμε την εμπειρία του 20ου αιώνα 4 Εικοσαετίες Μεσοπόλεμος – καταστροφή Μεταπόλεμος – ευημερία Η κρίση της δεκαετίας ‘70  Οι πετρελαιακές κρίσεις στασιμοπληθωρισμός Παγκοσμιοποίηση  Πληροφορική και άυλη παραγωγή  Η νέα “Μεγάλη αλλαγή” (Big Shift)

Η «Μεγάλη αλλαγή»  Σε τι συνίσταται η μεγάλη αυτή αλλαγή; Η δύναμη της αγοράς, η αυτόματη ρύθμιση, η κοινωνία του ρίσκου  Απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Glass-Steagall Act )  H χρηματοδότηση του κράτους Περιορισμός της φορολογίας  New Public Management  Outsourcing. Εξωτερίκευση της παραγωγής  Συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού. Αξιολογήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια  Λογοθετική πρακτική. Μια γλωσσικά κατασκευασμένη πραγματικότητα  Πώς, από ποιους και πού επιβλήθηκε. Το παράδειγμα της έννοιας της Διαφθοράς  Governmentality. Πώς τα ίδια τα υποκείμενα γίνονται ‘κυβερνήσιμα’

Η δημιουργία ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος  Το 1933 στις ΗΠΑ επιβλήθηκε ο διαχωρισμός των επενδυτικών από τις εμπορικές τράπεζες (Glass-Steagall Act of 1933), ο οποίος εξασφάλισε μια σταθερότητα 60 χρόνων, αλλά και τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να χρηματοδοτήσουν την ζήτηση που εξασφάλιζε πλήρη απασχόληση.  Στη δεκαετία του 80, αυτός ο διαχωρισμός καταργήθηκε, με αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση της μόχλευσης των τραπεζών, τις πυραμίδες των παραγώγων – και τελικά την κρίση του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ το  Τα κράτη δανείζονται με πολύ ακριβούς όρους, και σε συνδυασμό με την μείωση της φορολογίας, το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε. Κάπου εδώ εμφανίζεται ο λόγος για το «σπάταλο κράτος» που πρέπει να περιοριστεί κλπ.

Το κρίσιμο ερώτημα Η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα της μη επαρκούς προσαρμογής και συμμόρφωσης στην ‘μεγάλη αλλαγή’, ή είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της ‘μεγάλης αλλαγής’; Αν είναι αποτέλεσμα μη προσαρμογής, τότε οι «μεταρρυθμίσεις» είναι η λύση. Αν όχι, τότε η τρέχουσα πολιτική θα οδηγεί σε όλο και βαθύτερη κρίση.

Η Δύση πάει Ανατολικά. Γιατί;  Το τέλος της δυτικής κυριαρχίας  Οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης στην πρώιμη νεότερη εποχή. Κάλυψη καθυστέρησης  Αναζήτηση χαμηλότερου κόστους εργασίας. Παγκοσμιοποίηση, Outsourcing  Απουσία κράτους Πρόνοιας, Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, Αυταρχικό πολιτικό καθεστώς, Ισχυρή οικογενειακή κάλυψη  Ανεξάντλητη προσφορά εργατικής δύναμης  Το εργαστήρι του κόσμου είναι πια στην Ν. Α. Ασία 2050: BRIC+N11>G7 2050: BRIC+N11>G7

Η ανατροπή της ισορροπίας Δύσης-Ανατολής Η ανατροπή της ισορροπίας Δύσης-Ανατολής

Η κατανομή του ΑΕΠ σε ιστορική προοπτική

Οικονομική ανάπτυξη, δημόσιο χρέος, ευημερία και φτώχεια στον κόσμο

Κίνα  Houkou: Η ανελεύθερη εργατική δύναμη είναι η πιο ελαστική  Δημογραφικός έλεγχος–μαζική εκπαίδευση  Αυταρχικό καθεστώς  Μαζική δημιουργία μεσαίας τάξης

Το κοινωνικό dumping στις δυτικές κοινωνίες  Η Δύσης αναγκάζεται να υποκύψει στον ανταγωνισμό, κατεδαφίζοντας όροφο τον όροφο, το βιοτικό επίπεδο των πληθυσμών της, κλονίζοντας δικαιώματα και δομές ισότητας που είχε δημιουργήσει.  Όλες οι κρίσεις χρέους και οι συνακόλουθες ρυθμίσεις στην Ευρώπη (λ.χ. τα «σύμφωνα ανταγωνιστικότητας»), δείχνουν τα ασφυκτικά στενά περιθώρια της οικονομίας της. Πληθυσμός συγκριτικά γερασμένος, μεγαλύτερο ποσοστό εξαρτημένο από συντάξεις και περίθαλψη, με συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες αμοιβές εργασίας.  Οι εργατικές κατακτήσεις και το βιοτικό επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων θα αναγκαστούν να χαμηλώσουν προκειμένου να συναντήσουν το βιοτικό επίπεδο εκείνων των χωρών, το οποίο αντίστοιχα θα ανεβεί.  Θα μειωθούν πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Γιατί σε χώρες όπου δεν υπάρχει ίχνος δημοκρατίας, όπως η Κίνα, ή όπου οι οάσεις της ανάπτυξης βρίσκονται σε πελάγη φτώχειας, όπως η Ινδία, ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπει παρά η συνάντηση να γίνει σε ένα επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Περιβάλλον, Πληθυσμός και Οικονομία  Κλιματική αλλαγή  Εξάντληση ενεργειακών αποθεμάτων  Χρηματοπιστωτικές κρίσεις  Η BP στον Κόλπο του Μεξικού και οι Βρετανοί συνταξιούχοι

Η εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων και το τέλος της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης  Επί 150 χρόνια η πετρελαϊκή ενέργεια χάριζε 3% αύξηση το χρόνο  Μεταφορά ενεργοβόρων βιομηχανιών στην περιφέρεια προς αναζήτηση φτηνής εργασίας  Τέλος του φορντισμού, της αλυσίδας παραγωγής, του κλασικού βιομηχανικού εργάτη, του συνδικαλισμού, του κράτους πρόνοιας  Η υποκατάσταση με βιοκαύσιμα απειλεί την παραγωγή τροφίμων στις φτωχές χώρες.  Πριν από την κρίση του 2008, σημειώθηκε εκτόξευση των τιμών ενέργειας και τροφίμων

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί στα 10 δις το 2.200

Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της γης

Η εξέλιξη των βιοκλιματικών συνθηκών διαπλέκεται με την αύξηση του πληθυσμού της γης  Για να μειωθούν κατά 50% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, χρειάζεται μια δαπάνη ύψους 45 τρις δολαρίων.  Το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται το καλοκαίρι του 2011 σε 14 τρις, και το συνολικό παγκόσμιο χρέος σε 40 τρις.  Ποιος θα πληρώσει τα συλλογικά έξοδα διαβίωσης, δηλαδή το λογαριασμό επιδιόρθωσης του πλανήτη;  3 δις πληθυσμού θα προστεθούν στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, στα 7 δις που κατοικούν τώρα τον πλανήτη.  Οι 9 στους 10 θα ζουν σε τενεκεδομαχαλάδες (slums) των μεγα- πόλεων του τρίτου κόσμου, σε συνθήκες πολύ μεγάλης φτώχειας, ανασφάλειας και βίας, διατροφικών κρίσεων, έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού, μεγάλων πληθυσμιακών μετακινήσεων και παράνομης μετανάστευσης εξαιτίας της ερημοποίησης καλλιεργημένων εκτάσεων, με συνακόλουθους πολέμους, ταραχές, και ανθρωπιστικές κρίσεις και αντιδράσεις ακραίου ρατσισμού στις δυτικές και πλούσιες χώρες

Τα όρια της ανάπτυξης Richard Heinberg, The End of Growth, 2011

Ερωτήματα  Η Ελλάδα και η οξύτητα της κρίσης  Ανάμεσα στη μη προσαρμογή και στις συνέπειες της προσαρμογής  20 χρόνια της ‘μεγάλης αλλαγής’. Κρίση του νέου μοντέλου αλλά και κρίση των καταλοιπικών στοιχείων  Οι διεθνείς διαστάσεις της κρίσης δεν «αθωώνουν» τις εσωτερικές αιτίες, αλλά τις πλαισιώνουν και προσφέρουν ερμηνευτικό πλαίσιο  Έξοδος: Για ένα μετα-Διαφωτισμό αποκλιμάκωσης της προόδου

.. ..