ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ 2018

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επίδραση φορολογικής πολιτικής στον κλάδο Κινητής Τηλεφωνίας Αύγουστος 2011 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
Advertisements

Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Αθήνα, 2015 Οι μύθοι της τρίτης ηλικίας.
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ - Bullying Πείτε Όχι Στο Bullying Αλλά Πείτε Ναι Στην Φιλία! Ποτέ Μην Αφήσεις Τον Άλλων Να Σε Ελέγχει! Μίλα Στον καθηγητή Σου! Μίλα.
Η βία και ο σχολικός εκφοβισμός παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει: τα δικαιώματα του παιδιού τις διεθνείς.
Ελεγκτικό Συνέδριο Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα από τον έλεγχο συμβάσεων παροχής υπηρεσιών των Δήμων. Ευτ. Κωνσταντάκου, Εισηγήτρια Ελ.Συν. Διημερίδα.
Διασφάλιση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα των ΜΜΕ Χάρις Τσίγκου, Ειδικός Επιστήμονας ΕΣΡ
SCHOOL OF EUROPEAN EDUCATION - HERAKLION OPTIONS OF SUBJECTS FOR YEAR 3 (Γ’ ΤΑΞΗ)
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ.
Jean Monnet Workshop 20/2/2012 New Challenges and Approaches in the European Foreign Policy Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η Οικονομική Κρίση και οι Νέες Προκλήσεις.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Κουτσίδης, ΕΜΕ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Σχεδιασμός και Τεχνολογία Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2015 Σχεδιασμός και.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά.
Οι δημόσιες δαπάνες με απλά λόγια και γραφήματα publicspending.gr Παρουσίαση: Ιωάννης Αναγνωστόπουλος Εργαστηρίο Τεχνολογίας Πολυμέσων, Ε.Μ.Π. Ημέρες Ευχρηστίας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΑΥΓΟΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS 2012 – 2014 ΤΙΤΛΟΣ: CULTURAL DIVERSITY - A BRIDGE BETWEEN EUROPEAN COUNTRIES.
Μαίρη Κουτσελίνη Πανεπιστήμιο Κύπρου. - Τέσσερα χρόνια μετά …  Δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε τα Αναλυτικά Προγράμματα που θα μας λύσουν προβλήματα 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ 30/03/2004 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γ. ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ ΜΕΡΟΣ Β’
Λάμπρος Π. Γκουτζάνης Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σύμφωνα με τις τελευταίες.
SMART policies for SMART islands “Small islands: The need for tailored-made measures” ELEFTHERIOS S KECHAGIOGLOU V. President EUROPEAN SMALL ISLANDS FEDERATION.
“Κινητικότητα Erasmus & ECTS/DS Labels” Αθήνα, 6 Απριλίου 2012 National Teams of Bologna Experts Άσπα Καράμπελα Υπεύθυνη Erasmus/Bologna Experts.
Βασικές έννοιες της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας
Βιβλιοθήκη – Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης
Ορισμός της εργονομίας
στις Διεθνείς Αγορές Διαφοροποίηση και Καινοτομία
Τροφιμογενείς δηλητηριάσεις Νομοθεσία Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων
Διασφάλιση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα των ΜΜΕ
Π.Ο.Υ.- Υγιείς Πόλεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα 16η Συνάντηση Εργασίας Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Καλλιθέα, 7 Ιουλίου 2017 Νταίζη Παπαθανασοπούλου,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νομική Σχολή
«Η σημασία των STARTUPS στην Υλοποίηση της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής» 2 Φεβρουαρίου 2017, Βόλος.
ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Ρ. ΚΑΛΟΥΡΗ
Κυριάκος Αθανασίου, Καθηγητής TEAPH-EKPA.
Εργασία, ψυχαγωγία, κατάρτιση
Διάρθρωση της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής αλιευτικής νομοθεσίας
Δρ. Σίσκος Ευάγγελος, Τακτικός Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στόχοι Asking for and giving the time The weather
μια πολιτική σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας
Οδηγός βιβλιογραφίας Δώστε προσοχή στα σημεία της βιβλιογραφίας που πρέπει να γράφονται με πλάγια γράμματα.
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΕΣΜΟΙ και ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Σύμβολα ανακύκλωσης και επεξήγηση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Δομές Επανάληψης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ AΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μαλτα Αρέθα Ναταλία Β1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κων/να Μαλάμου
Κούκλες και σημαίες - Flags and puppets
ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2014
ΘΕΜΑ 1: Νομικές μορφές και Διακυβέρνηση:
European Incubator for Business Ideas (EIBI)
For Health and Consumers
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακροοικονομία
Πιλοτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Δεικτών για Βιώσιμους Τουριστικούς Προορισμούς (European Tourism Indicator System for Sustainable Destinations)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, MD, FEBU, FECSM Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 6ο. Διδάσκων καθηγητής
Ομάδες εργασίας ΔΡ. Δ. Δαποντας.
Σεμινάρια Πληροφορικής
13η Τακτική Γενική Συνέλευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Εισαγωγή στα Τρόφιμα This publication has been produced with the support of the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility.
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ «Σχέδιο θέσεων για την διαχείριση.
MICROFINANCE IN GREECE ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Παναγιώτης Παπασταματίου
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
«Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών»
Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου
Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών και Διδακτική Πράξη
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική: στην περιφέρεια μου.
Εθισμός Ηλιάνα Πούλου.
Ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ 2018 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ- ΣΤΟΧΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ 05 Δεκεμβρίου 2018

Ερωτήματα & Χάραξη Πολιτικής Ποιο είναι το αντίκτυπο της χρήσης του Αλκοόλ στην Ευρώπη και στην Κύπρο; Γιατί οι νέοι μας καταναλώνουν αλκοόλ; Πως αλλάζουν οι κουλτούρες και οι συμπεριφορές; Ποιες είναι οι αποτελεσματικές πολιτικές;

Θάνατοι και αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με το αλκοόλ στην Ευρώπη+ (Π.Ο.Υ., 2018) Το 2016 το 5.5% όλων των θανάτων που καταγράφηκαν στην Ευρώπη+ προκλήθηκε από το αλκοόλ. Το 23% όλων των θανάτων από τραυματισμούς και το 42% θανάτων από τροχαία ατυχήματα οφείλεται στο αλκοόλ 800 περίπου άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω του αλκοόλ στην Ευρώπη+. Η μεγαλύτερη κατηγορία αιτίας θανάτων που οφείλεται στο αλκοόλ είναι ο καρκίνος. Υπολογίζεται ότι ετησίως 85000 θάνατοι λόγω καρκίνου οφείλονται στο αλκοόλ. Το 2016 το 5.5% όλων των θανάτων που καταγράφηκαν στην Ευρώπη+ προκλήθηκε από το αλκοόλ. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 291.000 άτομα. Ενώ έχει σημειωθεί μείωση των θανάτων από το αλκοόλ από το 2010, το 23% όλων των θανάτων από τραυματισμούς και το 42% θανάτων από τροχαία ατυχήματα οφείλεται στο αλκοόλ. 800 περίπου άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω του αλκοόλ στην Ευρώπη+. Η μεγαλύτερη κατηγορία αιτίας θανάτων που οφείλεται στο αλκοόλ είναι ο καρκίνος. Το 6.1% περίπου όλων των θανάτων από τον καρκίνο στην Ευρώπη + οφείλεται στο αλκοόλ (8% στους άνδρες και 3.6% στις γυναίκες). Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 85000 θανάτους καρκίνου ου οφείλεται στο αλκοόλ το χρόνο.

Στοιχεία Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ερευνών στον Μαθητικό Πληθυσμό σχετικά με το Αλκοόλ και τα άλλα Ναρκωτικά (ESPAD) 2015 Κύρια αποτελέσματα Στην Κύπρο το Αλκοόλ αποτελεί την πιο δημοφιλή ουσία ανάμεσα στους νέους ηλικίας 16 ετών. Σχεδόν 4 στους 5 μαθητές ανέφεραν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ, ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το φαινόμενο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε μια περίσταση παρουσιάστηκε κυρίως στην Αυστρία, στην Κύπρο και στη Δανία όπου σχεδόν ένας στους δύο μαθητές ανέφερε να κατανάλωσε 5+ ποτά σε μια περίσταση κατά τις τελευταίες 30 μέρες. Η χρήση αλκοόλ τις τελευταίες 30 μέρες αναφέρθηκε από το 72% των αγοριών και το 63% των κοριτσιών. Τα ποσοστά αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ το ευρωπαϊκό μέσο όρο 49% και 46% ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε μαθητές (88%) ανέφεραν ότι έχουν εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ, ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (78%). Τα ποσοστά αυτά αποτελούν σημαντικό λόγο ανησυχίας αφού παρατηρείται επίσης μια ανοδική τάση από την προηγούμενη έρευνα του 2011, με αύξηση κατά 1% στα αγόρια και κατά 11% στα κορίτσια.

Έρευνα Γενικού Πληθυσμού (ΑΑΕΚ) του 2016 Θεραπεία Κατά το 2016 αιτήθηκαν θεραπείας λόγω κατάχρησης αλκοόλ 273 άτομα Τα περισσότερα άτομα ήταν μέσης και τρίτης ηλικίας (>40 ετών), ενώ περίπου 7 στα 10 άτομα που αιτήθηκαν θεραπείας λόγω κατάχρησης αλκοόλ ήταν άνδρες Εξάρτηση Εκτιμήθηκε περίπου ότι τουλάχιστον το 3% του πληθυσμού στην Κύπρο είναι εξαρτημένο στο αλκοόλ

Ο ρόλος της Πολιτείας Το δικαίωμα στην υγειά είναι θεμελιώδης δικαίωμα Η Πολιτεία έχει την κύρια ευθύνη της προστασίας της υγείας του πληθυσμού Προσέγγιση της υγείας σε όλες τις πολιτικές Ρόλος της προστασίας από την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ 10 τομείς αποτελεσματικά τεκμηριωμένων επιλογών πολιτικής και παρεμβάσεων όπως περιγράφονται στην Διεθνή Στρατηγική για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 2010) 1. Πολιτική δέσμευση, συντονισμός και ευαισθητοποίηση * 95% 2. Στήριξη από τις υπηρεσίες υγείας (Δεν ισχύει) 3. Κοινοτικές και εργασιακές δράσεις* 78% 4. Πολιτικές και μέτρα για την οδήγηση υπό την επήρεια* 85% 5. Διαθεσιμότητα* 78% 6. Φορολογία και τιμολόγηση (Δεν ισχύει) 7. Διαφήμιση- Μάρκετινγκ (12%) 8. Μείωση των αρνητικών συνεπειών της χρήσης και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ 9. Μείωση της του αντικτύπου στη δημόσια υγεία του παράνομου και άτυπου αλκοόλ 10. Παρακολούθηση και εποπτεία* * Οι τομείς που η Κύπρος έχει μεγαλύτερο σκορ σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με βάση το πιο πρόσφατο έντυπό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας 2018 “Alcohol consumption, harm and policy response fact sheets for 30 European countries” draft

Συμπεράσματα Η χρήση αλκοόλ συνεχίζει να προκαλεί μεγάλο αριθμό θανάτων και ασθενειών στην Ευρώπη (περίπου 1 εκατομμύριο θάνατοι το χρόνο!) Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης και επιπτώσεων αλκοόλ στον κόσμο Παρ’ όλα αυτά η βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ έχει μειωθεί την τελευταία πενταετία , ειδικότερα στην Ανατολική Ευρώπη (το οποίο επιτεύχθηκε με πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ). Υπάρχουν σημάδια ότι οι θετικές εξελίξεις θα έρθουν σε τέλμα αν οι πολιτικές και οι δράσεις για αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ πάψουν επίσης. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και όλες οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με το αλκοόλ θα αυξάνονται, ενώ άλλες μη μεταδιδόμενες ασθένειες θα μειώνονται! Τέλος, είναι σημαντικό να μην βλέπουμε το αλκοόλ σαν πρόβλημα αλλά ως σύμπτωμα της κοινωνίας μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα στερεότυπα και τον στιγματισμό των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Το μέλημα όλων μας πέραν της προστασίας της δημόσιας υγείας θα πρέπει να είναι συνάμα και η διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας. Το αλκοόλ είναι μόνο ένα μικρό μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού πλαισίου. Για να μπορούμε να οδηγηθούμε στην επιθυμητή αλλαγή, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το πολιτικό υπόβαθρο και μετά να αποφασίσουμε το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να είμαστε και τι κληροδοτούμε στα παιδιά μας. Οι αντιδράσεις οργανωμένων συνόλων όπως και η Αρχή μπορεί να επιτύχει μόνο ένα μέρος της αλλαγής, να χαράξει την πολιτική του κράτους και να κινητοποιήσουν τον πολίτη έτσι ώστε να είναι ενήμερος και να απαιτήσει το δικαίωμα του στην υγεία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ www.naac.org.cy